Dodaj do ulubionych

Refluks - jakie badania

16.07.11, 12:20
Jakie badania przeprowadza sie małym dzieciom (3 lata) na rozpoznanie refluksu?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Refluks - jakie badania 16.07.11, 12:35
      Moja miała gastroskopię. USg nic nie wykazało. Jak była pół roku starsza miała robioną scyntygrafię ale ona z gatunku spokojnych-trzeba nieruchomo leżeć ok. 40 minut u syna takie badanie by nie przeszło....
    • korniz Re: Refluks - jakie badania 16.07.11, 22:16
      wykonują też PH metrię
      • angela10086 Re: Refluks - jakie badania 17.07.11, 11:37
        phametria, pasaz jelitowy
        • martasz123 Re: Refluks - jakie badania 17.07.11, 11:47
          ph-metria wykazała III stopień refluksu
          • martasz123 Re: Refluks - jakie badania 17.07.11, 11:50
            oj przepraszam nie ph-metrie, tylko badanie RTG górnego odcinka przewodu pokarmowego z piciem papki barytowej.
            • tijgertje Re: Refluks - jakie badania 17.07.11, 12:30
              Moj mial wlasnie rtg z kontrastem. Podobalo mu sie strasznie, bo mahineria ogromna, ruchoma (zdjecia w roznych pozycjach) i fajny radiolog caly czas mu wszystko na ekranie komputera pokazywal i wyjasnial, z tym,z e uriws mial juz 6 lat. Badanie bezblesne, tylko plyn do picia w dosc sporej ilosci niezbyt smaczny. Refluksu nie stwierdzono, objawy okazaly sie wynikiem nietolerancji laktozy, stwierdzonym kolejnym badaniem oddechowym.
              • martasz123 Re: Refluks - jakie badania 17.07.11, 18:51
                Moja trzylatka i tez się podobało. Wypiła bez problemu tę papkę. Aż byłam w szoku, ze tak fajnie się zachowywała, słuchala się wszystkich poleceń radiologa, tymbardziej, ze ja nie mogłam z nią być i musiałam stać za szybą, bo byłam w ciaży. To jest chyba najmniej nieprzyjemne badanie wykrywania refluksu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka