Dodaj do ulubionych

Do mam 5latków.

18.08.11, 10:50
W co ubieracie swoje 5latki do zerówki nowego systemu.
Zastanawiam sie co powinnam ubrac córce na ten pierwszy dzien.
U nas nie ma zadnej oficjalnej wiadomosci ani co dac na ten pierwszy dzien ani w co ubrac.
Poprostu kaza przyprowadzic 1 wrzesnia nawet niewiadomo do jakiej sali,info bedzie 1 wrzesnia na drzwiach wisiecuncertain
Zastanawiam sie co jej dac tego dnia?
Jakies ubranie w worek na przebranie? Tylko co? Co zakladacie ? dajecie swoim dzieciom?
Mała bedzie chodzic na druga zmiane na 12 do 17 najprawdopodobniej.
Co jej dac do jedzenia ? Czy w waszych przedszkolach 5 latki jedzą,piją? cos przedszkolnego?
Zaczyna już mi sie nie podobac te zuplene niepoinformowanie o niczym.
Moja córka nie chodzila wczesniej do przedszkola wiec, nie wiemy nic.
Przedszkole mamy pod blokiem.
Co jej dac w razie jakby wychodzili na dwór?Wasze dzieci maja jakies plecaki?
Obserwuj wątek
    • kanga_roo Re: Do mam 5latków. 18.08.11, 11:07
      skoro masz przedszkole pod blokiem, to proponuję przejść się i zapytać smile
      ja osobiście z rozrzewnieniem wspominam przedszkole, bo zaprowadzałam dziecko rano i do popołudnia było zaopiekowane, nakarmione, zabawione. a teraz - szkolna zerówka i tu dopiero nie wiem, jak będzie smile
      • ania_kryszcz Re: Do mam 5latków. 18.08.11, 11:38
        Byłam pytałam powiedziano mi tylko zeby przyprowadzic na 12 godz.1 wrzesnia.
        Zapytałam co jej wziasc ? co ubrac ale oczywiescie Panie w sekretariacie w tej kwestii nic nie wiedza.
        Zalezy od nauczycielki a na chwile obecna nie wiadomo jeszcze kto bedzie miał tą grupę.
    • kosmitka06 Re: Do mam 5latków. 18.08.11, 11:30
      Nasze przedszkole jest prowadzone przez siostry zakonne. Na koniec roku szkolnego mieliśmy powiedziane, że dzieciaki zaczynają tak jak zerówka szkolna i szkoła czyli o godz 9.00 mamy mszę a pózniej udajemy się do przedszkola/szkoły. Także więcej nie mam pojęcia czy ten dzień będzie tak jak dzień w szkole, czyli rozpoczęcie i do domu czy po prostu po mszy zostawiam małą do 16. Na 100% biorę kapcie na przebranie i to wszystko. Jeżeli mała zostanie w przedszkolu to posiłki będą zapewnione, a jeżeli nie to nie umrze z głodu przez te 2h wink
      Skoro dla Twojej małej będzie to pierwszy raz to proponuję zwyczajnie zapytać, chociaż zadzwoń do placówki- będziesz spokojniejsza.
      Pozdrawiam
    • zebra12 Re: Do mam 5latków. 18.08.11, 12:03
      Do przedszkola ubieram normalnie: raz sukienka, raz spodenki. Można zostawić drugi zestaw ubrań na przebranie, gdyby się dziecko polało wodą, czy pobrudziło. Rano i tak jest chłodno, to dziecko ma raczej bluzę czy sweterek. Są półeczki w szatni i tam się wiesza okrycie wierzchnie oraz chowa zapasowe ubranie i buty. Dziecko musi mieć jakieś obuwie zamienne - najlepiej bez sznurówek, chyba, że umie sprawnie wiązac. Resztę rzeczy, jak np chuteczki higieniczne, zwykle oddaje się nauczycielkom razem z resztą tzw wyprawki. Każde przedszkole ma inne zwyczaje: w jednych rodzice składają się na wyprawkę, a w innych sami kupują rzeczy z listy.
      Jeśli w przedszkolu są zajęcia sportowe, to należy przynieś strój sportowy i oddać w podpisanym worku nauczycielowi lub zostawić w specjalnej szafce. Mogą też być wymagane np baletki (rytmika)
      To tak z grubsza. Resztę się dowiesz na bieżąco. W przedszkolu nie ma uroczystego rozpoczęcia roku szkolnego, ale już w oddziale przedszkolnym przy szkole - tak i wtedy trzeba zadbac o strój galowy i pewnie ten dzień będzie miał inny rozkład zajęć.
      • zebra12 Re: Do mam 5latków. 18.08.11, 12:04
        errata: przynieść
    • sarling Re: Do mam 5latków. 18.08.11, 12:58
      U nas też nikt nic nie wie sad

Drżę na myśl o RÓŻNYCH godzinach zajęć. Trudno, żeby 5 latek z kluczem latał.
    • mondovi Re: Do mam 5latków. 18.08.11, 13:12
      Syn ma na przebranie drugi komplet ubrań w szafce w szatni, oprócz tego polarową bluzę w razie załamania pogody - ale to w sezonie wiosennym i późnojesiennym. 1 września będzie ubrany normalnie, nie na galowo.
    • dzielnamama85 Re: Do mam 5latków. 18.08.11, 18:21
      W przedszkolach rzadko są oficjalne rozpoczęcia roku, więc dzieci przychodzą normalnie ubrane tak jak każdego innego dnia. Jakieś buty na zmiane by się przydały, a o wyprawkę dowiesz się u pań, jeśli jeszcze nic nie wiadomo. U nas w zerówce szkolnej dzieci mają być na galowo, będzie przywitanie z dyrektorką, oprowadzenie po szkole i później normalny dzień.
      Zapisałaś dziecko też na posiłki?
    • naomi19 Re: Do mam 5latków. 18.08.11, 18:25
      U mnie też zero informacji. Nic nie wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka