Dodaj do ulubionych

zapalenie spojówek-tobrex

26.10.11, 20:28
mój trzylatek ma zapalenie spojówek. przez trzy dni zakraplałam mu sulfacetamid, dzis dostal tobrex. Po zakropleniu oczy stały sie bardzo czerwone, ropieją strasznie. Czy tak sie zdarza i bedzie lepiej? To dopiero niby 5 godzin stosowania...
Obserwuj wątek
    • nombrilek Re: zapalenie spojówek-tobrex 26.10.11, 20:50

Moim zdaniem Tobrex to dobry lek na zapalenie spjówek, sami teraz przerabiamy własnie ropne zapalenie i najpierw kropiłam kilka dni sulfacemidum, bez efektów, lekarz przepisał Floxal, chociaz chyba wolałabym Tobrex, albo Dicortineff, chyba najlepszy i najlepiej działa na moje dziecko. Narazie od niedziele stosujemy ten Floxal i sulfacetamid i oczy juz sa ładne. Może powinnac tez najpierw zakropic sulfacetamid wytrzec chusteczka ropke i na czyste oczko ten Tobrex
      • kannama Re: zapalenie spojówek-tobrex 26.10.11, 21:01
        ja czyszcze sola fizjologiczna i potem tobrex.
      • maderta Re: zapalenie spojówek-tobrex 26.10.11, 21:04
        Tobrex kropiłam mojej młodszej córce, Ważne, by kropić czyste oczko, tzn. przemyć je najpierw, usunąć całą ropkę. Ile czasu masz stosować? My mieliśmy jakoś na 3-5 dni chyba po 4-5 razy na dobę, o ile dobrze pamiętam. Poprawa była na drugi dzień od rozpoczęcia kropienia.
        • kannama Re: zapalenie spojówek-tobrex 26.10.11, 21:10
          3 razy a dobę po 2 kropelki aż do poprawy. przemywam mu co parę minut nawet bo ta ropa strasznie leci. chyba mu nie dokucza, bo bawi się jak zwykle, ale białka oczu ma różowawe...no nic, zobaczę jak będzie jutro...
    • w_miare_normalna Re: zapalenie spojówek-tobrex 26.10.11, 23:00
      Moja też własnie teraz ma zapalenie spojówek.
      W niedziele było wszystko ok, rano w poniedziałek również, a tu odbieram ją z przedszkola po 13.30 z tak zaropiałymi oczami, ze myślałam, że padnę. Płakała mi, ze ją oczy bolą, że nie może mrugać itd. Wieczorem przeszło na drugie oko, więc wybrałam się na dorazną pomoc bo mama mi zadzwoniła, że w Poznaniu epidemia zapalenia spojówek i pozamykali wszystkie szpitale z oddziałami okulistycznymi, poleciałam na tę dorazną, pani doktor obejrzała, złapała się za głowę, że aż tyle ropy to ona w życiu nie widziała i zapisała kropelki DICORTINEFF (daję małej 4 razy dziennie po jednej kropelce), Pani doktor powiedziała, że po jednym zakropieniu będzie lepiej bo to silne jest, ale dawać 5 dni. Więc zaczęłam we wtorek, oprócz tego rano i na noc robiłam okłady ze świetlika lub rumianku. Dzisiaj moje dziecko się budzi (2 dni leczenia niecałe bo zaczęłam we wtorek), a tu ani śladu ropy. Ma co prawda jeszcze czerwone woreczki pod oczami i troszkę opuchnięte powieki, ale ropy nie ma i oczy już nie bolą. Także może srpóbuj z tymi kropelkami. Po co ma się dzieciak męczyć
      • zjawa1 Re: zapalenie spojówek-tobrex 26.10.11, 23:10
        Rozumiem, ze bylas z dzieckiem u okulisty?
        Czy moze pediatra zapisal lek?
        Nie wiem czy dobrze zrozumialam, Twoje dziecko po podaniu antybiotyku zwiekszyla sie wydzielina ropna?
        Wiesz, byc moze Twoje dziecko pierwotnie mialo zapalenie spojowek wirusowe?!

Zreszta bez sensu jest gdybac, jesli okulista widzialoczy Twojego dziecka, to bez obaw, wie co robi.
    • zjawa1 tobrex 26.10.11, 23:18
      Ogolnie to ten antybiotyk jest znacznie toksyczniejszy niz np. Floxal.
      Gl rekomendowany w szpitalu, w ktorym leczylam chore oczy malego. A wiec wg. wszelkich rankingow najlepszy szpital okulistyczny w Polsce.
    • zjawa1 Re: zapalenie spojówek-tobrex 26.10.11, 23:26
      Jesli chodzi o ropienie oczu, to u nas z kazdym, kolejnym zakropieniem oczy wgyladaly lepiej, nie gorzej!
      Moze miec uczulenie na aminoglikozydy, to grupa antybiotykow jak juz nizej wspominalam toksycznych. gl. ototoksycznych.
      • kannama Re: zapalenie spojówek-tobrex 27.10.11, 09:25
        własnie uczulenia sie balam, ale dzis z rana juz widac poprawe...oczy otworzyły sie same bez pomocy smile
        • zjawa1 Re: zapalenie spojówek-tobrex 27.10.11, 20:13
          No, to dobrze. Pamietaj tylko, zeby zaraz po kuracji antybiotykowej udac sie na kontrole do okulisty!
          To jest bardzo wazne, oczy to tak delikatny narzad i wiele komplikacji moze wyniknac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka