Dodaj do ulubionych

inhalacja proszę o pomoc

23.11.11, 13:45
mój synek już 3 tygodnie ma katar do tej pory stosował nasivin, sterimar do nosa do tego miał antybiotyk na 5 dni. Dziś byłam znowu u lekarza i przepisał inhalacje z pulmicort plus sól i teraz nie wiem ile tego pulmicortu mam dać po 2 ml są ampułki wiem że sól 1 ml. Miał ktoś orientuje się?? czy muszę dzwonić do lekarza. i jeszcze jedno pytanko czy taka inhalacja jest skuteczna bo ja już tracę nadzieję wiecznie mu wuczy w tym nosie,w piątek kontrola czy w 2 dni jest możliwa poprawa?? pocieszcie mnie.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: inhalacja proszę o pomoc 23.11.11, 13:52
      ile ma dziecko i jakie masz steżenie pulmicortu?
      • dorotatop Re: inhalacja proszę o pomoc 23.11.11, 14:01
        6 tygodni ma dziecko a stężenie 0,125
        • slonko1335 Re: inhalacja proszę o pomoc 23.11.11, 14:14
          o rany w kwestii takiej maludy to się nie wypowiadam, myślałam że pytasz o starszaka jakiegoś, Mój zaczął inhalacje pulmicortem grubo po roku.
          • dorotatop Re: inhalacja proszę o pomoc 23.11.11, 14:18
            szkoda sad mój lekarz dziś kazał zacząć inhalować karat już 3 tydzień i to nawet już po antybiotyku mam nadzieję że pomogą
            • haneczka9 Re: inhalacja proszę o pomoc 24.11.11, 10:25
              Nie jestem lekarzem ale moja cócia dostała inhalację z pulmicortu jak miała zapalenie oskrzeli ze świstami miała wtedy skończone 3 mc-e i te problemy z oskrzelami miała co 1,5 mc-a.
              dziwi mnie ,że na katar przewlekły lekarz każe inhalować sterydami ale może tak trzeba .
              Moja córa miała i ma zresztą do tej pory z tym katarem cały czas jakieś problemy ale ma starsze rodzeństwo i przynosi wszystkie choroby jakie tylko są ...
              może powinnaś poradzić się innego lekarza , alergologa , laryngologa ...
              Moja też córka jak miała miesiąc miała katar i trwał długo ale dopóki nic złego się nie działo to woda morska ,ściąganie wydzieliniy i kropelki .
              Co do ilości to lekarz powinien ci podać ile i jak długo i czy zmniejszać proporcję pulicortu jest to w końcu steryd....
              • haneczka9 Re: inhalacja proszę o pomoc 24.11.11, 10:32
                Ja bym narazie tylko z soli inhalacje mu robiła i oczyszczać nosek jak najczęściej i poszła do innego lekarza na konsultację , on jest malutki i takie leki jak sterydy to już jak nie ma wyjścia i choroba zmusza .
                poczytaj o tych sterydach trochę one są dobre ale trzeba uważać .
          • margo_kozak Re: inhalacja proszę o pomoc 23.11.11, 14:19
            ja mojemu 3-miesieczniakowi dawalam 0,125 po 1 ml, do tego był berodual, 8 kropel i dopelnialam solą do 5 ml.

słuchaj a te inchalacje to na katar, czy to cos powazniejszego?
            poza tym zadzwonilabym do lekarza, za małe dziecko aby ryzykowac i wierzyc anonimowym dziewczynom z forum.
            • dorotatop Re: inhalacja proszę o pomoc 23.11.11, 14:22
              na razie na katar, ale już lekarz mówił że słyszy troszkę coś w oskrzelach ale to nie jest jeszcze zapalenie
          • od.czasu.do.czasu Re: inhalacja proszę o pomoc 23.11.11, 15:42
            1 ml pulmicortu !!!!
        • kocio-kocio Re: inhalacja proszę o pomoc 23.11.11, 14:17
          A co mówi ulotka leku?
          • dorotatop Re: inhalacja proszę o pomoc 23.11.11, 14:19
            ulotki nie dostałam sad czytałam w necie ale tam nie pisze ile wlać tylko rozcieńczać z solą co ja wiem i wiem że soli ma być 1 ml no nic zadzwonię do lekarza
          • joanon Re: inhalacja proszę o pomoc 24.11.11, 12:31
            zwyczajowo stosuje się 1ml pulmicordu i 1 ml soli, tylko czy na katar zaraz pulmicord. Troszkę to dziwne, pamiętaj, że to jest steryd, który na jedno pomaga a na inne szkodzi. Dzieci, które są inhalowane sterydami trudniej radzą sobie ze zwykłymi przeziębieniami. Wiem, bo sama to przerabiałam, moje maluchy też dostawały pulmicord (ale gdy strasznie kaszlały) i później jak łapały zwykłe przeziębienia z kaszlem, to nic innego im nie pomagało (musiałąm je faszerować tym sterydem), teraz już nie podaję tego, chyba, że jest bardzo źle, tzn mają duszności. Polecam Ci zamiast sterimaru RINGOSOL, podobno jest to lepsze.
    • tola_i_tolek Re: inhalacja proszę o pomoc 23.11.11, 14:18
      Co do dawkowania to koniecznie skonsultuj się z pediatrą. My zaczęliśmy inhalacje jak córka miała miesiąc- pomogło. Po inhalacji mocno ją oklepywałam i odciągałam katar fridą.
    • od.czasu.do.czasu 1ml pulmicortu. 23.11.11, 15:44

• w_miare_normalna Re: inhalacja proszę o pomoc 24.11.11, 09:24
      ja daję cały pulmicort 0,125 i 1 ml soli.
      • slonko1335 Re: inhalacja proszę o pomoc 24.11.11, 09:30
        ale różnicę w wieku dzieci widzisz?ja swojemu trzylatkowi też daję cały ale mowa o niespełna dwumiesięczniaku...
        • laura2107 Re: inhalacja proszę o pomoc 24.11.11, 10:03
          radze zazdwonic do lekarza i zapytac.Przeciez mozna zaszkodzic, nie kombinuj tylko dzwon!
    • zasufka Re: inhalacja proszę o pomoc 24.11.11, 10:15
      Dawkowanie lepiej skonsultuj z lekarzem. Nasz pani alergolog i pediatra pulmunolg sa przeciwne podawaniu sterydów przy każdej infekcji - dopiero w momencie kiedy pojawiają się świsty w oskrzelach. Nigdy również nie psotkałam się z przepisywaniem pulmicortu na katar. jeżeli robisz inhalacje z soli fizjoogicznej, to najskuteczniejsza jest zimna, prosto z lodówki.
      • dorotatop dzwoniłam już wczoraj i mam dawać 0,5 ml 24.11.11, 12:05
        plus 1 ml soli. Nie wiedziałam że to są sterydy, ale od wczoraj widzę malutką poprawę, po inhalacjach ścieka mu z noska jak trzymam pionowo wcześniej siedziało to w nosku, tak ma tylko katar na razie ale lekarz już słyszał zmiany na oskrzelach lecz to jeszcze nie było zapalenie. A co jest takiego w Sterydach ??
        • haneczka9 Re: dzwoniłam już wczoraj i mam dawać 0,5 ml 24.11.11, 14:05
          sterydy są dobre ale w dużych ilościach mogą zaburzać rozwój czyli może nie rosnąć itd
          moja córka po tych inhalacjach nie rosła była po za 3 centylem , jak przestała chorować na oskrzela ruszyła ze wzrostem jak miała roczek .
          Do dziś jest mniejsza niż jej rówieśnicy dlatego ważne jest ile czasu stosujesz sterydy i w jakich ilościach .nasza lekarz kontrolowała po tyg i zmniejszała ilość leku.
          Mnie dziwi ,że lekarz na katr dał sterydy u nas to było jak były już świsty w oskrzelach , a na katar to z soli fizjologicznej inhalacje .udaj się do alergologa z malutkim , ja bym na twoim miejscu poszła .
          Moja mała też tak mi chorowała i tylko leciała na sterydach aż w końcu poszłam do alergologa dał nam leki i pomogło i koniec sterydów.
          Ja wiem ,że twoje dziecię jest małe ale to tym bardziej trzeba szukać różnych rozwiązań.
          • od.czasu.do.czasu Re: dzwoniłam już wczoraj i mam dawać 0,5 ml 24.11.11, 21:29
            Moja córka ma pulmicort od urodzenia i wzrostowo jest cały czas przed 90 centylem, a od początku ma 2ml 0,125. Więc nie zawsze to tak działa.
            Osobiście uważam że na to co autorka wątku potrzebuje są lepsze wziewy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka