Dodaj do ulubionych

kaszel a antybiotyk....

28.12.11, 09:12
Podpowiedzcie bo juz nie wiem co robic...Moja córcia 6-letnia od 2 tygodni miala katar i kaszle..Doszla gorączka i Tydzien temu poszlam do lekarza i stwierdzono ze ma zapaelnie gornych drog oddechowych. Pediatra zapisąła antybiotyk Zinnat ,Pulmicort, syrop przeciwkaszlowy Sinecod...Osłuchowo czysta ale kaszle bardzo mocny wiec po skonczeniu Pulmicortu mielismy przejsc ma Flixotide..Mała , mimo ze jest juz 6 doba brania antybiotyku nadal strasznie kaszle najwiecej w nocy , w dzien bardzo malo, sporadycznie, rano wiecej i to kaszle mokry a w ciągu dnia to naprawde mało raz na mokro raz sucho.. .Natomiast mimo, ze dostaje Aerius i Sinecod na noc to w nocy strsznie kaszle na sucho..Denerwuje się strasznie bo okolo 3 miesiecy temu miala robiony wymaz z gardła i okazał sie gronkowiec złocisty ale wtedy antybiotyk tak zadziala ze nie kaszlała juz w przy koncowce antybuotyku..Dodam ze mielismy robiony antybiagram i wlasnie takie antybiotyki jak Zinna, Klacid czy Augumentin w razie infekcji , w ktorej jest on potzrbny mamy podawac..Powiedzcie skąd ten kaszel , chce isc do pediatry po skonczeniu antybiotyku ale kurcza denerwuje sie strasznie bo zamiast byc juz lepiej to ona kaszle w nocy i kaszle mimio ze bierze syrop przeciwkaszlowy i antybiotyk.Ten lek Flixotide jest lekiem przeciwzapalnym wiec powinnien wyciszac ten kaszel a ja poprawy nie widze..dzieki za podpowiedzi...
Obserwuj wątek
    • saguaro70 Re: kaszel a antybiotyk.... 28.12.11, 09:31
      Idż do lekarza i sprawdź co się dzieje. Zapisz się do pulmunologa i zrób dziecku rtg klatki piersiowej. Zinnat powinien już dawno pomóc U mojej córki Zinnat i Augumentin działaja piorunem, po 3 dobach jest poprawa ogromna.
      Sinecod to dla mnie badziew. Moja córka dostała kiedyś po nim bezdechu i nigdy go nie podam.
      Sama flixotide nie pomoże. Skoro lekarz ją przepisał to powinien również przepisać cos wspomagającego np. Xyzal.
      Ale...
      Może to byc również kaszel poinfekcyjny, który potrwa około 3 tygodni. Wtedy pdaj syrop z buraka, najlepszy. Duży burak kroisz w kostkę i zasypjesz dwoma, trzema łyżkami cukru. Wstawiasz do lodówki i czekasz az puści sok. Przecedzasz przez gazę i podajesz 3 razy dziennie p 10 ml.
      Strasznie kaszle w nocy. Kaszel taki może świadczyć o alergii, astmie okrzelowej a także zapaleniu płuc.
      Odwiedź pulmunologa i alergologa. Jeśli masz możliwość immunologa.
      Pozdrawiam cieplutko smilesmile
      • gosia336 Re: kaszel a antybiotyk.... 29.12.11, 21:16
        Po co dawac xyzal skoro dziecko dostaje aerius -mechanizm dzialania taki sam.Sinecod ma hamowac odruch kaszlu ,dlatego podaje sie go na noc przy kaszlu suchym ,nieefektywnym .Jesli w dzien kaszel jest mokry to mozna podac mucosolvan ,ktory rozrzedzi wydzieline i ulatwi odkrztuszanie.
    • gwen_s Re: kaszel a antybiotyk.... 28.12.11, 09:34
      nie pamiętam dokładnie, ale jak my mieliśmy sinecod to max do 17 mogliśmy go podawać, żeby potem akcji kaszel na noc nie było... U nas po takim zestawie jak u Ciebie, dokładnie antybiotyk ten sam, tyle, że do Pulmicortu miałam jeszcze ventolin i sól fizjologiczną do inhalacji przeszło po tygodniu wszystko, z tym, że u znacznie mniejszego dzieciaczka.
      Ja bym poszła mimo wszystko po antybiotyku jeszcze do pediatry, bo skoro kaszel jest to coś tam może się jeszcze dziać.
      • melancho_lia Mylisz sinecod z sinupretem 28.12.11, 09:58
        Sinecod ma za zadanie wyciszać kaszel- więc jak najbardziej można dawać na noc.
        • paliwodaj Re: Mylisz sinecod z sinupretem 28.12.11, 15:43
          idz do pediatry, tylko juz nie do tego samego.
          Kaszel wirusowy moze czasami trwac czasami ok 6 tygodni, moze to byl kaszel wirusowy, antybiotyk jeszcze bardziej oslabil dziecko i bedziecie miec teraz sznureczek infekcji i miesiace w domu.
    • q_fla Re: kaszel a antybiotyk.... 28.12.11, 18:41
      OMG, ale zestaw: antybiotyk, steryd i seria aptecznej chemii.
      A wystarczy organizmowi pozwolić wykaszleć wirusa, przede wszystkim pomyślałabym o zmianie lekarza...
      • zjawa1 Ale asortyment! 28.12.11, 21:50
        Zinnant-antybol cefamecyna. Ma szersze spektrum dzialania niz penicylina wiec Augumentin ( jesli Zinnant nie zadziala, to tez nie pomoze). Ogolnie tzw. asekuracyjne walenie z ,,grubej rury".
        Pulmicort- syntetyczny glikokortykosteroid, bardzo silnie dzialajace sterydy!!! A wiec i tutaj ,,walenie z gubej...".
        Aerius-kolejny lek przesywany tradycyjnie i asekuracyjnie na domniemana alergie.
        Sinecod-syrop lagodzacy kaszel....
        Nie, no brak slow wg moje skromnej opini.
        Lekarz, ktory faszeruje dziecko takimi chemikaliami, bez dokladnych badan to chyba jakis potwor!
        A moze odstaw te sterydy, antybole i syropy lagodzace-sa cholernie szkodliwe dla organizmu dziecka.
        Zrobcie jeszcze raz wymaz, moze zamiast tych wszystkich syfow podaj dziecku cos, co pozwoli na wyksztuszenie z siebie tego-jak sadze wirsa- a wiec np. Flegamine!!!!
        • zjawa1 Re: A ten Flixoide 28.12.11, 21:56
          To typowy steryd na astme oskrzelowa. Moze zamiasrt sterydow podac rzeciw zapalnie syrop typu: Elofen? Swietnie pomogl wielu moim znajomym z wirusowym kaszlem.
          • alizee44 Re: A ten Flixoide 29.12.11, 14:46
            ja juz nie mam sił..bo nocka znowu zarwana..cały czas kaszlała i rano tez...ja sama juz nie wiem co mam robic..Dziecko się meczy a ja nie wiem co robic....Kaszel jest dosc mocny bo taki krtaniowo-tchawicowy teraz..Jade dzis do pani doktor pulmonolog ale powiem szczerze ze ona pewnie zaleci znowu Pilmicort do inhalacji i znowu to steryd...U nas nigdy tak dlugo kaszel nie trwał wiec tym bardziej sie deneruje bo kiedy w koncu nocke przespimy...
            • ponponka1 Re: A ten Flixoide 29.12.11, 15:07
              Biedna mala. Moja tez kaszle. W srode dostala goraczki i taki glucho-szczekajacyu kaszel. Bylam u lekarza w czwartek - zadnego antybiotyku (Norwegia) tylko taki wziewny areozol gdyby kaszel przeszedl w duszacy. Ale bylo pelne osluchanie plus pobranie krwi na stan zapalny (nie wykazalo). Nadal kaszle, z nosa leci......daje syrop z cebuli.....
    • kawusia111 Re: kaszel a antybiotyk.... 29.12.11, 19:37
      u nas była podobna sytuacja,
      wszystko zaczęło się od kataru, potem doszedł kaszel,
      chodziłam do lekarza i osłuchowo była czysta,
      dostała nasivin, syrop wykrztuśny - Pecto drill i wciąż było tak samo,
      w końcu zmieniłam lekarza, który po trzech tygodniach kazał zrobić rtg klatki piersiowej,
      prześwietlenie"niby" nic nie wykazało, a kaszel jak był tak był,
      wróciłam do przychodni i lekarka kazała zrobić badania krwi, ob, crp,
      wyniki wyszły niezaciekawe więc podała Zinat - 10 dni,
      w ciągu podawania antybiotyku sytuacja się poprawiła ale na krótko bo po 2 dniach przerwy
      zaczęło się od początku, doszła temp 39,5 C - załamałam się i poszłam do kolejnego lekarza,
      obejrzał ponownie zdjęcie rtg i po konsultacji z radiologiem stwierdzono, ze jednak były zmiany na płucach (miała bezobjawowe zapalenie płuc), dostała kolejny antybiotyk - Klacid i
      włączono jej tak jak u Ciebie inhalacje z pulmicortu i berodualu (wiem, że to świństwo ale człowiek w takich sytuacjach musi w końcu komuś zaufac), ponieważ dodatkowo miała świsty na oskrzelach i początek anginy, ręce opadają!
      Powyższe leki pomogły. Po takim zestawie chorób pani doktor zaproponowała Flixotide i asmenol. Wiem, że Flixotide jest sterydem, więc postanowiłam skonsultować to z laryngologiem - alergologiem, który stwierdził, że trzeba zrobić testy z krwi i zobaczyć czy córka jest na coś uczulona ( do tej pory miała robione testy na rękach i wziewne, które nic nie wykazały).
      Sama nie wiem co robić, bo jak czytam w necie to wielu lekarzy od tak sobie każe podawać sterydy, nie wykonując żadnych badań. Ciekawe czy one pomagaja czy robią więcej szkód???
      • antyg-ona79 Re: kaszel a antybiotyk.... 30.12.11, 07:40
        wolę podać steryd niż antybiotyk. Naprawdę wspomagają przy wirusowych zapaleniach oskrzeli, takich bezgorączkowych. Bo jeśli pojawia się temperatura, szczególnie przy ciągnącej się infekcji to już dla mnie koniec. Tak było ostatnio... Infekcja w listopadzie - pulmicort plus ventolin. Przeszło po 2 tygodniach. Po kolejnym tygodniu powtórka ale już z gorączką. Kaszel był tak napadowy, że dziecko nie mogło złapać oddechu. Po 7 dniach leczenia powyższym zestawem, nadal powracające stany podgorączkowe, ob 44 crp 18 więc ze względu na ciągnący się problem kaszlowy, antybol hiconcil (tylko jego smak córka toleruje). Poprawa była po 2 dniach, po 4 dziecko przestało kaszleć zupełnie!
        Nie braliśmy antybiotyków przez 4 miesiące, organizm trochę się odbudował więc pewnie dzięki temu hiconcil zadziałał.
        Wcześniej przez niewłaściwe leczenie nie działały prawie żadne zawiesiny. I często było tak jak u autorki wątku. Po kilku dniach podawania leku, niewielka poprawa więc zastrzyki bez wnikliwej diagnozy.
        Ale wracając do sterydów...gdy już decyduję się na podanie antybiotyku i po kilku dawkach widzę, że działa, że jest poprawa...odstawiam je. Nie widzę potrzeby faszerowania dziecka wszystkimi możliwymi specyfikami.
        A Sinecod to faktycznie badziew! Na forum eksperckim lekarz proponuje podawanie acodinu, podobno lepszy!
        • alizee44 Re:robimy badanie w kierunku Krztuśca.... 30.12.11, 10:44
          Pediatra -pulmonolog skierowała na to wlasnie badanie bo przy takim kaszlu jesli jest podany antybiotyk musimy to wykluczyc...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka