Dodaj do ulubionych

Coś z Polski

29.12.11, 18:12
Mieszkamy w Niemczech,mój synek chodzi tu do przedszkola.Drugiego grudnia wyjechaliśmy do Polski na świeta i wrócimy w połowie stycznia.Panie w przedszkolu bardzo serdecznie nas żegnały,były prezenty dla małego,kartki świąteczne, ostatniego dnia panie opowiadały dzieciom o Polsce,tłumaczyły o innym języku i zwyczajach.Bardzo mnie to wzruszyło. I teraz pomyślałam ze miło byłoby przywieźć coś z Polski,jakiś drobiazg.
Macie może jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • biala-kawa Re: Coś z Polski 29.12.11, 18:42
      Dla dzieci czy dla pań? Moi kuzyni dla dzieci zawsze prosili o krówki ale ich dzieci już większe smile Świątecznie to Polska z bombek choinkowych słynie ale to raczej dla pań przedszkolanek.
    • camel_3d Dresy :))) i krzyz 29.12.11, 18:54
      Noowink
      • twitti Re: Dresy :))) i krzyz 29.12.11, 18:58
        oscypeksmile lub jakies ciasto polskiesmile np sekaczsmile
        • sonrisa06 Re: Dresy :))) i krzyz 29.12.11, 19:04
          Moja siostra dla swoich przyjaciół w Hiszpanii przywozi słodycze Wedla.
    • halapta Re: Coś z Polski 29.12.11, 19:14
      Możecie wysłać pocztówkę z Polski do przedszkola, a z gadżetów to u nas niestety kiepsko z takimi patriotycznymi bo u nas to nie modne (może oprócz czasu olimpiad sportowych).
      popatrz po stoiskach dla kibiców, może jakieś breloki, albo długopisy.
      A może jakaś książeczka (która bije polskością, jaka to w tej chwili nie mam pomysłu) jako prezent dla przedszkola - skorzystają te i późniejsze dzieci.
      • morgany Re: Coś z Polski 29.12.11, 19:54
        no nie wiem czy tak cieżko... np takie coś: www.kaszubebe.pl zabawki dla przedszkolakow z akcentem polskim jak znalazl.
        • paliwodaj Re: Coś z Polski 29.12.11, 20:05
          no nie wiem...ozdoby choinkowe faktycznie piekne sa, szczegolnie te recznie malowane, ale do konca nie wiadomo jakiego wyznania sa panie, z tego co wiem np Zydzi nie ubieraja choinek i wszelkie tego typu ozdoby sa im nie potrzebne .
          Zdaje sobie sprawe ze zaraz wpadnie towarzystwo i obwola mnie antyswmitka, bo jak sie wspomni o innym wyznami/narodowosci to zaraz tak jest
          krowki ? tez nie jestem pewna , gdybym dala je dzieciom-kolegom moich dzieci w ich klasach, pewnie by sie towarzystwo podusilo z zaklejenia.
          Paniom moze jakies wydania albumowe w 2 jezykach, dzieciom drobiazgi, moga byc slodycze, ale istnieje mozliwosc ze tam tez sa rodzice , ktorzy uwazaja ze cukier zabija, wiec ostroznie Moze jakas bombonierka z akcentem polskim na opakowaniu, dzieci poczestuja sie po czekoladce, tylko uwazaj na orzechy silnie uczulajace i masa dzieci ma alergie, dobrze gdyby sklad byl podany w jez angielskim lub niemieckim tez , panie wkoncu odpowiadaja za to co dzieci jedza podczas ich opieki nad nimi
          • tijgertje Re: Coś z Polski 29.12.11, 21:01
            Bombek bym nie brala. Nie tyle ze wzgledu na wyznanie pan, ale dlatego, ze choc polskie bombki sa piekne, to wywodza sie wlasnie z Niemiec i w niemczech rowniez piekne mozna kupic. W Holandii najpiekniejsze bombki wlasnie z Niemiec importuja.
        • halapta Re: Coś z Polski 29.12.11, 21:14
          O! Te gry edukacyjne są super. www.kaszubebe.pl/gry-edukacyjne/40-memo.html
          • jul-kaa Re: Coś z Polski 29.12.11, 23:18
            W kaszubebe będą ubranka - bodziaki, śpiworki, czapki z kaszubskimi aplikacjami, widziałam na targach. Są PRZECUDNE, nie mogłam się napatrzeć, ale jeszcze ich nie ma w sprzedaży sad
    • aloiw1985 Re: Coś z Polski 29.12.11, 20:27
      nie jestem pewna czy faktycznie u nas tak krucho z pamiątkami. jest ich masa i za naprawdę nieduża kasę. przeglądnij stronę www.pamiatki.pl/pamiatki-z-polski-c-1.html.
      poza tym polecam tez książki w wydaniu dwujęzycznym
    • tijgertje Re: Coś z Polski 29.12.11, 20:59
      my nigdy nie mielismy problemu. Dla pan np ptasie mleczko, tylko zwracaj uwage na date!!! albo jakis album o Polsce, mozna trafic na naprawde niedrogie. Dla dzieci po widokowce i duzej krowce ciagutce (do rozdania i zjedzenia w domu), albo jakis wafelek Prince Polo na przyklad (z tych waskich), mieszanka krakowska itp. Dla mlodego kiedys kupilismy takie duze trewniane olowki z krakowem bodajze. Mozesz sama zrobic ksiazeczki dla dzieci, drukujac kolorowanki z polskimi postaciami z bajek i legend : Syrenka, smok wawelski, zlota kaczka, pan Twardowski, mozesz rowniez zamiescis przetlumaczony, prosty tekst legendy. Z filmow Bolek i Lolek, Mis uszatek, Reksio. Jesli dzieci czasem w przedszkolu cos wspolnie na dvd ogladaja, mozesz kupic do przedszkola jakas plyte z reksiem, czy Bolkiem i Lolkiem, te sa czesto bez tekstu i nie ma problemu ze zrozumieniem w obcym jezykuwink Do przedszkola mozesz kupic cos z typowo polskich drewnianych zabawek, jakies fajne puzzle, smoka wawelskiego zjezdzajacego po drewnianej pochylni itp. Dla dzieci mysle, ze najlepiej przygotowac mini-paczuszki do rozdania do domu, wowczas ze slodyczami nie ma problemu. Nie wiem, jak w Niemczech, u nas furore robia dosc duze lizaki, takie z przejrzystymi kwiatkami . Tylko faktycznie najlepiej zrobic upominki do rozdania przy wyjsciu, wowczas nikt z rodzicow nie bedzie sie czepiac.
      • aniasa1 Re: Coś z Polski 29.12.11, 23:54
        oooooo wlasnie! tijgertje ma fajne pomysly.Plyty z reksiem lub misiem uszatkiem, ptasie mleczko, torcik wedlowski, panska skorka. Minipaczuszki to swietny pomysl , rodzice tez skosztuja a przynajmiej sami zadecyduja czy dac maluchowi.
    • leneczkaz Re: Coś z Polski 29.12.11, 21:06
      pl.wikipedia.org/wiki/Matrioszka
      Wmów im, że to z Polski. Nie zaczają wink
      • ponponka1 Re: Coś z Polski 30.12.11, 09:11
        nie trzeba wmawiac. Na Strym Miescie w Warszawie sprzedaja to w sklepach i na straganch od co najmniej 2000 roku. A auorka pytal o cos z Polski a nie o cos polskiego wink
    • kaskahh Re: Coś z Polski 29.12.11, 23:00
      dla wszystkich paczki to chyba przesada... nie robilabym... choc moze masz ochote

ale moze jakas drewniana zabawke na uzytek p-kola
      nie ma w cepelii jakichs drewnianych owocow, warzyw - do zabawy w sklep,

osobiscie szukalabym czegos drewnianego,ma dla pan ew cos slodkiego do kawy
    • ola33333 Re: ptasie mleczko, poza tym 29.12.11, 23:21
      moze jakies tanie gadzety w zwiazku z mistrzostwami europy w pilce noznej?
      • ponponka1 Re: ptasie mleczko, poza tym 30.12.11, 09:12
        Oj tak - w carrfourze widzialam takie torby na zakupy przy kasie wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka