patrycjam3
02.02.12, 23:15
Witam.
Jestem mamą chłopca który kończy 2latka i 3miesiące.
Od pewnego czasu mamy z nim problem. Kiedy mu coś nie pasuje to zaczyna bić pięścią. Kiedy nie chce założyć ciapek podejdzie nawet do mnie czy męża i uderzy albo kiedy powie się coś wbrew jemu. Na razie to nie są mocne uderzenia.
Najgorzej jest jak przychodzimy w goście do mojej siostry która ma córeczkie 7 lat. Mały był w niej od początku zafascynowany. I właściwie jak na razie tylko tam potrafi się tak nie ładnie zachować. Podoba mu się, ale... po pewnym czasie już czas jednak iść do domu. Wtedy jest wielki problem bo nie chce się ubierać. I czasami jest tak że posadzę już go na kolana a gdy widzi buty kurteczke itp. po prostu zaczyna sie wychylać do tyły i walić pięściami gdzie popadnie, na ogół zawsze jest wtedy bardzo zmęczony.
Tłumaczemy mu na wszelakie sposoby uczyć że tak nie wolno, że nie grzecznie, i tak się nie robi. Próbowałam wielu sposobów np: tłumaczenia, obrażania, przepraszania, niby płakania. Kiedy pojawiał sie niby płacz np z mojej strony to na początku glaskał pocieszał przytulał a teraz widać że mu jest smutno ale myślę że wie o co chodzi najczęściej podejdzie zobaczy co sie dzieje może przytuli i usuwa się w kąt.
Synek nie mówi biegle, powtarza bardzo dużo i czasem sklekoci jakieś bardzo krótkie zdanie. Rozwijać się rozwija dobrze. Wcześniej miał kręcz szyi, nasza fizjoterapeutka oceniała go całkiem niedawno na kontroli i stwierdziła że nie ma żadnych uchybień rozwojowych. Swoich rówieśników czy dzieci raczej nie zdarzyło mu się uderzyć.
Poza tym jest bardzo bystrym dzieckiem. Uwielbia układać klocki, puzzle, pisać i wykonywać te książeki dla dwulATKÓW. Jest bardzo porządny i dokładny w tym co robi, sprząta zabawki itp i raczej nie ADHD bo potrafi siedzieć przy mnie i cierpliwie słucha przynajmniej 30 min dziennie kiedy mu czytam, albo nawet i wiecej bo potrafimy sporo przerobic i raczej żadko przebywa wśród dzieci.
Jak wy sobie radziliście drogie mamy z takimi dzieciakami ? Jak zapobiedz niespodzianką ?