villa-diodati 09.03.12, 21:38 Już mam dość tej zasmarkanej wiosny i trawników usianych psim g. Dziecko tylko chodnikiem może iść, gdyż w przeciwnym wypadku utonie w szambie!! SPRZĄTAJCIE PO PSACH DO DIABŁA!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaamea Re: KUPA NA BUCIE! 09.03.12, 21:48 Niestety wlasciciele piesków nie uznają zasady "czyj pies, tego kupa". Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: KUPA NA BUCIE! 09.03.12, 23:07 Proszę nie wrzucać wszystkich do jednego worka. Odpowiedz Link Zgłoś
prophetess.pl Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 22:47 kaamea napisała: > Niestety wlasciciele piesków nie uznają zasady "czyj pies, tego kupa". Za to uznają zasadę "czyj trawnik tego kupa", a potem "czyj but tego kupa" . I nie jest to wrzucanie wszystkich do jednego wora, bo nawet te wszystkie goowna, które widzę w koło mojego bloku do jednego wora by się nie zmieściły (oczywiście gdyby ktoś zachciał je zebrać), a cóż dopiero goowniani właściciele. Odpowiedz Link Zgłoś
angela10086 Re: KUPA NA BUCIE! 09.03.12, 22:24 tak pogadaj sobie i tak beda cie mieli w tylku Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: KUPA NA BUCIE! 09.03.12, 22:33 a mlody ostatnio musial nagle kupe.. kuzwa w poblizu zero toalety... wiec my w krzaki..ja torbe plastikow w reke zeby to potem zebrac..a tu..sraka... no i zbierz to teraz.... )) juz pomojam ze buty tez musialme czyscic...a jaki ubaw maily mamy na placu zabaw. Jedna dala mi lopatki, zebym to zasypal )) Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 13:37 Zyciem > camel i czym ty się tak chwalisz? Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 Re: KUPA NA BUCIE! 09.03.12, 22:35 villa-diodati napisała: > Dziecko tylko > chodnikiem może iść, gdyż w przeciwnym wypadku utonie w szambie!! U nas to nawet chodnikiem nie może, bo kupa na kupie szczęsciara z Ciebie Popieram sprzątajcie po swoich psach, bo słabo się robi jak trzeba slalom gigant uprawiać wychodząc na ulice. Odpowiedz Link Zgłoś
kinmalek Re: KUPA NA BUCIE! 09.03.12, 22:37 Dokładnie,spacery stają się jakimś koszmarem,tak jak piszesz,dziecko praktycznie moze tylko biec po chodniku a i tak nie ma pewności że zaraz w coś nie wdepnie.O swobodnym bieganiu po trawie mozna zapomnieć,naprawdę nie wiem co to się dzieje,paranoja jakaś!Do czego to doszło żeby kundle mogły się wysrywać gdzie popadnie a dzieci spokojnie po trawie pobiegadzć nie mogą.Ostatnio syn znajomej pośliznął się na psiej kupie i wylądował w niej plecami,jak się podnosił to wysmarował sobie jeszcze dłonie,po czym biegł z płaczem do mamy,biedna nie wiedziała czy go pocieszac czy przed nim uciekac , Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: KUPA NA BUCIE! 09.03.12, 22:54 jako wlasciciel psa: chetnie, tylko do czego? mam niesc do domu? czy skumulowac w smietniku? wtedy beda protesty, ze smierdzi pod blokami, ze sie okna nie da otworzyc. ja bym nie chciala, zeby pod moim blokiem w smietniku byla kumulacja calodziennych psich kup. juz wole te w trawie. mimo, ze mam psa, uwazam, ze nie jest w porzadku pozwalanie psom na kupanie na trawe przy podblokowym chodniku, a tym bardziej na chodniku. bede sprzatac jak z podatku za psa beda do tego odpowiednie pojemniki. poki co wszelkie proby w znacznej wiekszosci miast, albo nie przyniosly zadnych skutkow, albo daly pojemniki w scislym centrum miasta w ilosci sztuk np 3. do domu nosic w kieszeni nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: KUPA NA BUCIE! 09.03.12, 23:10 dagmara-k napisała: > jako wlasciciel psa: chetnie, tylko do czego? mam niesc do domu? A dlaczego nie? >ja bym nie chciala, zeby pod moim blokiem w smietniku byla kumulacja > calodziennych psich kup. A co za różnica, czy w śmietniku czy na trawniku? > do domu nosic w kieszeni nie zamierzam. To może nie trzeba się było decydować na psa? Odpowiedz Link Zgłoś
starobrno Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 12:25 Joshima, nie unos sie, sa miasta, gdzie za wrzucenie psiej kupy (w woreczku) do kosza na smieci jest mandat. I ja sie nie dziwie, ze w takiej sytuacji ludzie nie chca sprzatac. Zeby nie bylo, mam psa, sprzatam po nim i mam male dzieko ktore czesto wdeptuje w takie "niespodzianki". I tez wtedy klne na czym swiat stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 14:32 starobrno napisała: > Joshima, nie unos sie, sa miasta, gdzie za wrzucenie psiej kupy (w woreczku) do > kosza na smieci jest mandat. 1. Ja się nie unoszę. 2. Doskonale wiem, że jest mandat 3. Doskonale rozumiem dlaczego. 4. Jestem zdania, że kupę trzeba zabrać ze sobą, jeśli nie ma pojemników na psie kupy w okolicy. > I ja sie nie dziwie, ze w takiej sytuacji ludzie nie chca sprzatac. A ja nadal się dziwię. Bo za kupę na chodniku też jest mandat i jakoś się tym nie przejmują. A poza tym jak się komuś nie chce sprzątać, albo jak uważa, że nie ma warunków do tego, to niech nie kupuje psa. Odpowiedz Link Zgłoś
starobrno Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 17:04 No wiesz, na zasadzie "jak nie sprzatne i bedzie mandat" oraz "jak sprzatne to bedzie mandat" to konsekwencje takie same, a przynajmniej sie nie narobie. Mnie najbardziej irytuje to, ze na mojego psa (po ktorym sprzatam) najglosniej narzeka sasiadka, ktora swojego puszcza na samopas i ten pies obsikuje piaskownice, w ktorej bawi sie moje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 Re: KUPA NA BUCIE! 09.03.12, 23:17 dagmara-k napisała: > jako wlasciciel psa: chetnie, tylko do czego? mam niesc do domu? czy skumulowac > w smietniku? wtedy beda protesty, ze smierdzi pod blokami, ze sie okna nie da > otworzyc. Co Ty, za przeproszeniem, pieprzysz??! A jak leży tego tona na trawniku pod blokiem to jest ok i nie śmierdzi???? Jak weźmiesz i wyrzucisz chociaż do kosza to przynajmniej dzieciaki w to nie wdepną!!! ja bym nie chciala, zeby pod moim blokiem w smietniku byla kumulacja > calodziennych psich kup. juz wole te w trawie. Nie jesteś jedyna, jak widać Nic tylko sobie w łeb strzelić jak czytam co wypisujesz... mimo, ze mam psa, uwazam, ze nie > jest w porzadku pozwalanie psom na kupanie na trawe przy podblokowym chodniku, > a tym bardziej na chodniku. Uważasz, super. A więc sprzątasz czy nie?? > bede sprzatac jak z podatku za psa beda do tego odpowiednie pojemniki. poki co > wszelkie proby w znacznej wiekszosci miast, albo nie przyniosly zadnych skutkow > , albo daly pojemniki w scislym centrum miasta w ilosci sztuk np 3. do domu nos > ic w kieszeni nie zamierzam. A powinnaś, bo ja nie mam ochoty oglądać ani deptać po kupach Twojego psa. Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: KUPA NA BUCIE! 09.03.12, 23:23 Spacerowałam kiedyś z córką (jeszcze była malutka). Chodziłyśmy sobie po trawie, a mała szukała "skarbów". Zbierała kamyczki, kwiatki i w pewnym momencie podniosła kawałek zeschniętej kupy. Krew mnie zalewa, jak widzę wszędzie psie kupska i mam ochotę walnąć w łeb wszystkich właścicieli psów, może wtedy by coś dotarło. Dagmaro - bierz pod uwagę to,że na świecie są inni ludzi, oprócz ciebie i warto się z nimi liczyć, a nie widzieć czubek własnego nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
ela4591 Re: KUPA NA BUCIE! 09.03.12, 23:18 I właśnie post dagmary jest dowodem na to, jak niektórym blisko do małp. A weźże dziewczyno tę kupę do torebki i do domu zanieś, jak nie masz gdzie wyrzucić. Najlepiej zostawić pod oknami innych ludzi, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: KUPA NA BUCIE! 09.03.12, 23:37 to nie tylko problem w Polsce, o nie. Moj osobisty trawnik, przy mojej skrzynce na listy rowniez jest usiany kupami psimi ( jak mniemam) roznej wielkosci i konsystencji , co wskazuje na sranie przez roznych osobnikow psich ( mam nadzieje nie ludzkich). Musialo to stac sie w nocy, bo w dzien kazdy- jak jeden idzie i wrecz macha mi torebka pod nosem, prawie krzyczac "to nie ja , ja zbieram, widzisz?" Ale jak kiedys zlapie takiego delikwenta, ktory moj trawnik, koszony moimi rekoma bezczesci, to biada mu. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: KUPA NA BUCIE! 09.03.12, 23:44 za wlasny tez bym wojowala. a juz szczegolnie z tymi, co udaja ze sprzataja, bo jak zapytac kto sprzata, to wszyscy. to tylko moj robi 75 sztuk dziennie? tacysmy akuratni. Odpowiedz Link Zgłoś
ste3fa Re: KUPA NA BUCIE! 12.03.12, 11:39 dagmara-k napisała: > za wlasny tez bym wojowala. I w tym stwierdzeniu zamyka się całe sedno sprawy. Dbamy o swoje. Tylko i wyłącznie. Publiczne to nie moje. Zatem może być zas.rane (za przeproszeniem), zaśmiecone, hulaj dusza to nie moje, władza ma obowiązek sprzątać i takie tam. Z takim podejścem nigdy nie będzie czysto. A tak swoją drogą to osobiście guzik mnie interesuje co właściciel pieska zrobi z jego kupą. Może sobie w ramki oprawić jeśli lubi. To jego problem nie mój. Chce się mie psa to trzeba brać za niego odpowiedzialność, niezależnie od tego co robi. Nie mam ochoty czyścić butów z psich odchodów, nie lubię być obwąchiwana przez obce psy, wkurza mnie gdy biegają luzem i osobiście nie przekonuje mnie magiczne "on nie gryzie". I jestem za surowym egzekwowowaniem prawa w tym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: KUPA NA BUCIE! 09.03.12, 23:38 wyzywaniem mnie na pewno nie spowodujesz, ze wlasciciele psow zaczna nosic ich kupy do domu. nie, nie bede nosila kupy do domu w kieszeni, torebce, czy czymkolwiek. nikomu pod oknami nie zostawiam, moj pies na otwartych przestrzeniach pod blokami nie robi. tak jest nauczony. jest roznica miedzy kupa w smietniku a na trawniku. na trawniku wsiaka z czasem w glebe. kwiatki rosna a w smietniku szczegolnie w cieple dni wzmaga smrodek i ilosc robactwa. dziekuje bardzo za taka opcje. juz wole te czasem brudne buty. wiem, ze to poglad negatywnie oceniany, wiec jak juz ktos sobie musi pouzywac na koniec tygodnia, to prosze, wisi mi to, tylko bez wyzwisk i zwierzecych porownan. a do pani, ktorej sie az zachcialo sobie strzelic w leb - nic nie stoi na przeszkodzie. podatek place, chce zeby na cos te pieniadze szly. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.przelotem Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 09:43 > jest roznica miedzy kupa w smietniku a na trawniku. na trawniku wsiaka z czasem > w glebe. kwiatki rosna a w smietniku szczegolnie w cieple dni wzmaga smrodek > i ilosc robactwa. dziekuje bardzo za taka opcje. juz wole te czasem brudne but > y. Kupa znika, ale jaja pasożytów nie znikają - niezależnie od aury mają się dobrze i są gotowe do inwazji nawet przez parę lat. Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 11:27 na zwierzęce porównanie trzeba sobie zasłużyć. a co robisz jak ci psisko nie wyrobi i narobi w domu? biegunka itp. nie sprzątasz bo nie masz co z tym zrobić? no cóż, brudas to brudas. czy w domu czy na podwórku . Odpowiedz Link Zgłoś
villa-diodati Co Ci wsiąka w glebe? Głupiaś czy jaka? 11.03.12, 18:46 Chemiczne żarcie w granulkach i puszkach, na którym psy są wychowane od małego jest wydalane w postaci goowna i nie, nie wzbogaca gleby tylko ją zatruwa! Odpowiedz Link Zgłoś
ste3fa Re: KUPA NA BUCIE! 12.03.12, 11:44 szczególnie zimą wszysko wsiąka widać, gdy śniegi stopnieją Gdyby psi nawóz był korzystny dla gleby to te wasze kupy byłyby dobrym sposobem na zarobek. Niestety nie jest. A patogeny mają się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 11:11 no fajnie mieć pretekst w postaci braku pojemników na psie kupy.... jak się pojawia pojemniki to znajdą się inne przeszkody nie do przejścia; na moim osiedlu w zeszłym roku pojawiły sie takie pojemniki i nic się nie zmieniło!! zagęszczenie kup na trawniku jest niezależne od odległości od tychże pojemników... Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 11:24 bzdury piszesz. właśnie takie osoby jak ty nie powinny mieć psa. ja mam dwa psy. głównie biegają po ogrodzie, ale codziennie też wychodzę z nimi na spacer. psy są słusznej budwy, jeden to suka malamuta, drugi to pies podobnych gabarytów. ZAWSZE po nich sprzątam, ba nawet moja córka mi pomaga. jak narobią w ogordzie to też po nich sprzątam. pytasz gdzie to wywalić? zwijasz w foliowy woreczek i wywalasz do śmietnika. lepiej to tak zrobić niż zostawić parujące kupsko na środku chodnika/trawnika. mój mąż dodatkowo kupił rękawiczki takie jakie są do wybierania pieczywa, jak ich nie mam to używam zwykłej jednorazowej. przyjmując zwierzę do domu przyjmujesz za nie odpowiedzialność. nie tylko za opiekę nad nim, ale też szkody jakie może poczynić, a zostawianie kupska jest szkodą. Odpowiedz Link Zgłoś
jananka Re: KUPA NA BUCIE! 11.03.12, 19:55 ja pi... le. A myślałaś że co ????? miasto ma ci to zorganizować?? to nie jest obowiązek wszystkich podatników płacić na pojemniki. twój pies twoja kupa. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: KUPA NA BUCIE! 09.03.12, 23:41 Popieram. Mój biedny, zastraszony półtoraroczniak pokazuje już wszelkie listki i woła przerażony "kupa!", bo jak tylko stąpnie nogą na trawnik, to wrzeszczę: "kupa, kupa, kupa!" Przejdzie 5 kroków i jest cały w g..nie. Nienawidzę tego, rzygać się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: KUPA NA BUCIE! 09.03.12, 23:47 zaraz bedzie lepiej, to teraz taki wysyp, bo ziemia jeszcze zmarznieta. dwa dni deszczu i zrobi sie czysciej. a jakby jeszcze pojemniki zamkniete stanely przy blokach, byloby normalniej, rowniez miedzy ludzmi. nie twierdze, ze nie macie racji, bo macie, to jest obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 02:27 U nas na osiedlu postawiono pojemniki na psie kupy. Jest ich sporo. I co z tego. Stoi taki gość pół metra od rzeczonego pojemnika, patrzy jak pies jego osobisty za przeproszeniem sra, a potem odchodzi, kupę zostawiając oczywiście na trawniku. I tak przeważająca większość. Więc to nie wina braku pojemników, że kupy lądują na trawniku. Powodem jest specyficzne podejście ogółu naszego społeczeństwa do tego co wspólne - wspólne czyli niczyje, można syfić, niszczyć, kraść, a boże broń żeby zrobić coś dla tego wspólnego dobra - ja mam się schylać?! niedoczekanie!!! Jedna właścicielka psa z oburzeniem pomstowała, jak zwróciłam uwagę, że ona do tych pojemników kup wrzucać nie będzie, bo "oni" robią biznes kosztem psów i właścicieli, ona nie może dopuścić, żeby darmowy nawóz (!) kosztem jej krwawicy ktoś darmo zdobywał. No to ja jej, że jak pojemnik na kupy nie pasuje, to w torebeczkę proszę i do własnej ubikacji cenny nawóz zanosić, albo skrzynkę na balkonie niech sobie użyźnia. A ogólnie - pojemniki na kupy są czy nie, kupa psia problem właściciela i ma być sprzątnięta. Jak komuś sprzątanie po psie, niesienie kupy do śmietnika czy do domu nie pasuje, to na psa się trzeba było nie decydować. Odpowiedz Link Zgłoś
senait Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 07:42 U nas to samo można chodzić tylko chodnikami i to wyłącznie środkiem! Wczoraj szłam z dzieckiem do lasu, masakra, cała droga do lasu była jedną wielką kupą, musieliśmy zatykać nosy, a mały ciągle powtarzał "mama, kupą pachnie!". Kiedyś uwielbiałam psy, teraz wręcz ich nie cierpię, podobnie jak ich właścicieli. Uważam, że powinien być zakaz trzymania psów w blokach i wszędzie tam, gdzie właściciel nie ma terenu prywatnego na wyprowadzanie swojego osranego psa, bo od lat nic się nie zmienia, ludzie mają gdzieś przepisy o sprzątaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 08:56 Nasz gmina jest jedna z pierwszych w Holandii, ktora zlikwodowala psi podatek. rezultat? na terenie zabudowanym trzeba miec przy sobie cos do sprzatniecia po psie i faktycznie to robic. No i niestety, trzeba potem niesc do domu Psa mamy od 2 miesiecy, nie najmniejszy ogrodek i pies jak nie "doniesie" to niestety, woreczek w lape i tak trzeba przez wies maszerowac. Niestety u nas tez nie wszyscy sprzataja. Nie jest zle, ale dosc regularnie trafiamy na chodniku na psie odchody. Poprawilo sie nieco, odkad gmina zaczela sprawdzac wlascicieli i wlepiac mandaty. W ciagu 2 miesiecy juz 3 razy w najdziwniejszych miejscach i porach trafilam na pana z gminy, ktoremu musialam udowodnic, ze mam jak posprzatac ewentualna kupe Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 09:01 dagmara-k napisała: zaraz bedzie lepiej, to teraz taki wysyp, bo ziemia jeszcze zmarznieta. dwa dni > deszczu i zrobi sie czysciej. o, to musialoby lac caly rok. Nie wiem, jakiego masz psa, ale po wiekszych rasach mowy nie ma,z eby kupa wsiakla w 2 dni. Moj labrador produkuje dziennie 3 "prezenty" wielkosci sporej garsci. Jakbym tego nie sprzatala, to ogrod po miesiacu bylby jednym wielkim g... Trudno tez oczekiwac, zeby lalo na okraglo przez caly rok. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: KUPA NA BUCIE! 11.03.12, 18:55 Dagmara: Mam taką propozycję: nasr..j sobie w domu w doniczkę, podlewaj przez dwa dni i zobacz, czy "wsiąknie". I ciesz się, że masz kwiatek użyźniony, albo sobie nawet pomidorka posadź. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 08:51 villa-diodati napisała: >Dziecko tylko chodnikiem może iść, > Ja nie mam wprawdzie psa, za to dzieci wiedzą, że do chodzenia, jak sama nazwa wskazuje, służy chodnik. Niezależnie od obecności/nieobecności kup po trawnikach nie chodzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 10:24 budzik11 napisała: > Ja nie mam wprawdzie psa, za to dzieci wiedzą, że do chodzenia, jak sama nazwa > wskazuje, służy chodnik. Niezależnie od obecności/nieobecności kup po trawnikac > h nie chodzimy. Jednak istnieją takie parki w których chodzenie po trawniku nie jest zabronione. Co z tego skoro jest niemożliwe. A poza tym to mi się podoba Izraelskie podejście do tematu: www.wykop.pl/ramka/95097/badania-dna-w-walce-z-psimi-kupami/ Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 13:39 Tym sie np polska od niemiec rozni..bo tu trawniki sa do lezenia i odpoczywania na nich..te w parkach glownie.... Trawa jest to grania na niej w pilke itd... Choc kupa i tak isi emoze trafic.... Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 20:34 camel_3d napisał: > Tym sie np polska od niemiec rozni..bo tu trawniki sa do lezenia i odpoczywania > na nich..te w parkach glownie.... Trawa jest to grania na niej w pilke itd... > Choc kupa i tak isi emoze trafic.... hehehe, mialam to samo napisac, z reszta nie tylko NIemcy, kazdy cywilizowany kraj, smiac mi sie chce z tych napisow w Polsce: nie chodzic po trawniku" Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 21:04 1maja1 napisała: > hehehe, mialam to samo napisac, z reszta nie tylko NIemcy, kazdy cywilizowany k > raj, smiac mi sie chce z tych napisow w Polsce: nie chodzic po trawniku" A gdzie je ostatnio widziałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: KUPA NA BUCIE! 11.03.12, 16:30 sprobuj w Łazienkach wdepnąć choćby na krawężnik............ Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: KUPA NA BUCIE! 11.03.12, 18:17 No Łazienki to raczej dość wyjątkowy park. A jak chcesz polatać po trawniku to na Pola Mokotowskie się wybierz. Odpowiedz Link Zgłoś
villa-diodati Re: KUPA NA BUCIE! 11.03.12, 18:55 Są przecież parki, skwerki, place zabaw, bulwary... W zeszłym tygodniu Paniusia z zasrańcem zostawiła na moich oczach kupsko przed przedszkolną furtką! Noszku*wa. Odpowiedz Link Zgłoś
gag-nes Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 10:50 Zgadzam się w 100%. Młody z każdego niemal spaceru wraca z kupą pod butem... Niedobrze się robi, jak trzeba to czyścić Takich niesprzątających po swoich "kejtrach" ludzi, najchętniej przez łeb bym zdzieliła Odpowiedz Link Zgłoś
andzi-a233 Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 11:56 córka za każdym razem wraca do domu z gównem pod butem, smród taki ,że rzygać się chce!!! Biorę buta pod kran i czyszczę patyczkiem do uszu! W tamtym roku w moim mieście poustawiali takie pojemniki na psie gówna. Nawet w lokalnej gazecie trąbili,że można przyjść po woreczek do Urzędu Miasta. Woreczki oczywiście gratis. Niestety coś im chyba kampania ni wypaliła, bo jeszcze nigdy nie widziałam nikogo, kto zbiera kupę po swoim psie. Ludzie wstydu nie mają!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 14:02 zgadzam sie w 100%, znienawidziłam psy i ich właścicieli. W parku porafią przez plac zabaw maszerować i w piasku pełno psiej sierści. Jeśli ktoś nie jest gotowy do odpowiedzialności to niech nie kupuje psa, ja nie chce sprzątać i nie mam pasa pomijam higienę w domu itd. ale to już sprawa tych co psy mają w domu Odpowiedz Link Zgłoś
lula_p Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 14:46 mojemu synu to psy już tylko z kupami się kojarzą, przez te wszechobecne kupy. Jak widzi psa to się pyta którędy pies robi kupę, czy pies właśnie zrobił kupę, czy pies zaraz zrobi kupę na trawnik, czy on wdepnie w kupę tego psa itd. Masakra Dagmara, a jakbym ja wyrzuciła kupę swojego kota przez okno na chodnik, to uważałabyś, że to w porządku? Wstydź się kobieto, naprawdę... Odpowiedz Link Zgłoś
dagas88o Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 16:58 mieszkam w dość dużym mieście i szczerze ,jeszcze nie widziałam zeby ktoś sprzątał po swoim psie.... Nawet jeśli wszyscy by sprzątali to i tak na naszym osiedlu najwięcej jest psów bezdomnych czyli srają gdzie chcą. Nie zdarzyło się mi czy dziecku wdepnąć na chodniku czy nawet na trawie pod blokiem. Bo chyba żaden właściciel psa nie powoli by ten srał mu pod oknem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gag-nes Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 17:29 Pozwalają... Uwierz mi... Myślę, że tylko ludzie mający małe dzieci zwracają na to taką uwagę... W końcu dorosły (no i starsze dzieci) patrzy pod nogi i depcze tam gdzie gówna nie ma... Mały dzieciak (przynajmniej mój) idzie "na oślep". Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaikido Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 17:53 Do właścicieli psów, którzy nie chcą wyrzucać do śmietnika: można wziąć do domu i spuścić w toalecie... Ja akurat mam własny śmietnik i do niego wrzucam, firma odbierająca śmieci się nie czepia. Może trzeba zacząć właścicielom psów zwracać grzecznie uwagę? I dodatkowo - jako właściciel psa - świecić przykładem? Jak inni właściciele odkryją, że zostawienie kupy jest zauważane, to może stopniowo się coś zmieni? Samym wywnętrzaniem się na forum niczego się nie osiągnie Poza psem posiadam dwójkę dzieci i też mnie coś trafia jak z dziecięcego obuwia muszę kupsko wyskrobywać. Odpowiedz Link Zgłoś
annex81 Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 19:04 Właśnie córka dzisiaj okupana wróciła - buty i spodnie, bo się na trawie wywróciła... kasiaikido napisała: > Może trzeba zacząć właścicielom psów zwracać grzecznie uwagę? I dodatkowo - jak > o właściciel psa - świecić przykładem? Jak inni właściciele odkryją, że zostawi > enie kupy jest zauważane, to może stopniowo się coś zmieni? Uwierz, że nic nie daje. Swego czasu zwracałam uwagę, woreczki dawałam, przykładem świeciłam...i co i nic, kup dalej pełno wszędzie. Co prawda czasami ktoś wziął ode mnie ten woreczek, ale inni uciekali, a jeszcze inni wyzywali i się wydzierali. Mój pies bardzo rzadko robi kupę na osiedlowym trawniku, jak sie zdarzy to sprzątam, ale jak jest już ciemno i muszę wejśc w głąb trawnika to nie wchodzę i nie sprzątam, bo na 100% całe buty będą w kupie. Na niektóre trawnik to nawet psu nie pozwalam wchodzić, bo jest mina na minie i też łapy będzie miała okupane. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 21:05 annex81 napisała: > Mój pies bardzo rzadko robi kupę na osiedlowym trawniku, jak sie zdarzy to sprz > ątam, ale jak jest już ciemno i muszę wejśc w głąb trawnika to nie wchodzę i ni > e sprzątam, bo na 100% całe buty będą w kupie. To po co puszczasz psa luzem? Trzymaj go krótko, będziesz wiedziała, gdzie się załatwił i nie będziesz miała wymówek głupich. Odpowiedz Link Zgłoś
kasikaka Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 21:31 Po swoim psie sprzątam zawsze, ale szlak mnie trafia, jak u nas w bloku mieszka 6 dużych psów, nikt po nich nie sprząta, co z tego, że ja zbiorę kupę swojego kurdupla, jak dziecko i tak wejdzie w te kosmiczne kupy innych psów ? Wkurza mnie też to, że właściciele psów chodzą z psami, gdzie popadnie. Idzie Ci taka babka w kapeluszu i w butach na obcasach, a jej pies załatwia się pod moim oknem, gdzie biega nie tylko moje dziecko, ale też inne dzieci, nie przetłumaczysz babie, nawet tego, że poszłaby chociaż gdzieś koło śmietnika, gdzie potencjalnie dzieci się nie bawią. Gdzie jest straż miejska. Nie mówcie, że ktoś się głupio tłumaczy, że nie będzie sprzątać po swoim psie, bo inni tego nie robią. Ja się gotuję, jak mnie wyśmiewają, że zbieram kupę po swoim, bo oni tego nie robią i nikt im nic nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: okropienstwo!!!!!!! 10.03.12, 21:43 Choc u nas sa powystawiane pojemniki na kupy oraz wybieg specjalnie wyznaczone miejsce na sranie, to i tak wszystko dookola zasyfione, miejsce kolo miejsca. Czesto zwracam uwage jak widze, ze jakis pies zasrywa, a wlasciciel nie zbiera syfu. Slysze wtedy, a ,,co mi pani zrobi", wiec informuje, ze zadzwonie po straz miejska itp. Z wielka laska zbieraja te sraki z drogi. Okropienstwo! Wszedzie zasrane, miejsce kolo miejsca, czegos takiego jeszcze z pare dobrych lat temu nie bylo! Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: okropienstwo!!!!!!! 10.03.12, 21:45 A jak slysze historie typo:,, to nie tylko Polski problem", to smac mi sie chce))! Fakt, po emigracji Polakow do UK czy innych miejsc zasrane ulice i trwaniki to tez problemy rdzennych mieszkancow. Polacy to okropne brudasy, jakich malo. Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: okropienstwo!!!!!!! 10.03.12, 22:46 opiszę naszą krótką historię. pomijam fakt estetyczny gówien dookoła, ale chodzi o zdrowie nasze, naszych dzieci i zwierząt. odchody walające się wszedzie są łatwym źródłem pasozytów, które potrafią nawet kilka miesięcy czekać na żywiciela. o ile stary pies omija gówna, tak dzieci już nie zawsze. mamy kota. kot odrobaczany był zaraz po przyjezdzie do nas czyli w październiku. dodam, ze jest w 100% domowy, ostatnio na dworze był przed przyjazdem do nas. jakieś dwa tygodnie temu szok!!! kot się zrzygal. zrzygał się robalami! w kupie robale! dla mnie było to traumatyczne przezycie. dzisiaj dostał druga dawkę leku, znowu rzyganie robalami. zastanawialam sie skąd domowy kot może miec robale??? ale nie ma dnia aby którys z moich synów nie wlazł w gó...!! buty, niekiedy spodnie w psich odchodach. spodnie wypiore, buty wymyję, ale podejrzewam, ze nie dokładnie, bo sie nie da. i moja teoria jest taka, ze kot zaraził się z tego co przynieslismy z dworu. teraz nasza czwórka jest na etapie odrobaczania, ale przyznam okrutnie, że czuję wstręt do kota a jednocześnie mi go szkoda. a ja boje sie o dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
noemi29 Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 23:28 Pod moim blokiem jest dość spory kwadrat zieleni, w środku piaskownica, huśtawka, drabinki, taki mini plac zabaw. Świetne miejsce... byłoby... gdyby nie tony kupska! Rzygać się chce. To jest teren przeznaczony dla dzieci. Niedawno spółdzielnia umieściła tabliczkę ZAKAZ WYPROWADZANIA PSÓW. I co????? Nic!!! Psy srają tuż pod tą tabliczką!!!! Właściciel stoi obok i nie widzi problemu. Nie mam już siły na takich ludzi. Kilka razy zwracałam już uwagę, ale wychodzę tylko na osiedlową wariatkę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: KUPA NA BUCIE! 10.03.12, 23:40 U nas tez był taki teren z piaskownicą, służył jako toaleta dla okolicznych psów. W tym roku teren ogrodziliśmy, został oczyszczony, na wiosnę powstanie nowy plac zabaw z piaskownicą i ławkami,oczywiście jest zakaz przyprowadzania zwierząt. Wszyscy mieszkańcy wspólnoty dostali klucze, a dzieci już chętnie tam biegają. Oczywiście właściciele psów z sąsiednich budynków są niezadowoleni, bo muszą wyprowadzać psy pod swoje okna... Odpowiedz Link Zgłoś
pamplemousse1 Re: KUPA NA BUCIE! 11.03.12, 08:05 Rozwiązanie jest proste - zakaz trzymania psów w blokach i na osiedlach. Krew mnie zalewa na myśl o zasranych osiedlach i paniusiach, które udają, że nie widzą jak ich pies właśnie sra. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 mam ochote 11.03.12, 17:02 Przyznam szczerze ze szczegolnie na wiosne mam ochote rzucac obsrane pampersy na trawnik zeby uwidocznic i tak widoczny gowniany problem. Chyba nie ma miasta w Pl ktore nie mialoby tego problemu. A juz jak ktos wprowadza psa na placyk to ja gotowa jestem zagryźć właściciela........ Odpowiedz Link Zgłoś
haudrey Re: KUPA NA BUCIE! 11.03.12, 23:16 oj tak, znam to. Tam gdzie mieszkam tez byl ten problem, ale się skonczył. Zamontowano kamery i się okazalo, ze kazdy (serio kazdy) sprząta po swoim psie. Odpowiedz Link Zgłoś
beti222 Re: KUPA NA BUCIE! 12.03.12, 00:35 U mnie większość sprząta, ja też sprzątam, przyzwyczaiłam się. Jak mam daleko do kosza na psie kupy to wrzucam do zwykłego i po sprawie. Od czasu do czasu można tutaj spotkać jakąś kupę, ale jednak w większości ludzie sprzątają. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: KUPA NA BUCIE! 12.03.12, 20:27 jak zyje mieszkajac w roznych miejscach nie widzialam sprzatajacego. gdzie sa ci wszyscy sprzatajacy? Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: KUPA NA BUCIE! 12.03.12, 21:12 Spośród dużej grupy osób z psami, widuję sprzątających zaledwie 2 (słownie dwójka). Reszta odwraca się strategicznie, gdy psina robi kupę i idzie dalej. Mój syn wielokrotnie wdeptywał w to, a doczyścić bieżnikowane buty dziecka - to koszmar, który zna ten kto musiał to robić. Oczywiście potencjalnie nie sprzątnięcie kupy = 500 zł mniej w portfelu, ale polskie prawo jest tylko na papierku.Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: KUPA NA BUCIE! 12.03.12, 23:14 a więc postanowiłam zwracać ludziom uwagę. i wczoraj to zrobiłam. spytałam babe dlaczego nie sprzatnie, odpowiedziała, żebym się czepiła tych wielki psów. na co mój M. że 365 dni razy taka kupa to beczka rocznie gówna. spytałam jak jej nie wstyd??? była mocno oburzona, ale poruszyło ją to i uciekł basztyl. Odpowiedz Link Zgłoś