Dodaj do ulubionych

odpażona pupa

10.03.12, 08:28
Czym smarować i mam pytanie czy wasze dzieci przy odpażeniach dodam że niewielkich drą się wniebogłosy,Mój syn prawie dwa latka pierwszy raz odpażony robi mi takie koncerty że go całe osiedle słyszy.
Obserwuj wątek
    • beliska Re: odpażona pupa 10.03.12, 09:40
      Np. zielony linomag. Pupa powinna byc dobrze wysuszona, wietrzona i najlepiej, by polatał bez gatek. Córka była raz odparzona jak miała 1,5r. Dla mnie wyglądało to strasznie, ona nic sobie z tego nie robiła. Nie wiem, czy nie bolało faktycznie, czy zadziałał jej dośc wysoki próg bólu.
    • jul-kaa Re: odpażona pupa 10.03.12, 11:39
      Mojemu synowi pomaga tylko maść z takiej dużej niebieskiej tuby firmy Nivea. Nie pomagały apteczne, ta jest rewelacyjna.
      A na naprawdę paskudne odparzenia polecam Tormentiol.
      Tu Nivea: https://www.nivea.pl/~/media/NIVEA/pl-PL/packshots/products-packshots/baby%20care/soothing%20bottom%20ointment/369_krem_przeciw_odparzenio_png.ashx?mh=200&mw=140&reflection=1&reflectionHeight=50
      • jul-kaa Re: odpażona pupa 10.03.12, 11:40
        Jeszcze doradzam kąpiele w krochmalu (kisielu z mąki ziemniaczanej) - bardzo łagodzi.
    • viki711 Re: odpaRZona pupa 10.03.12, 12:26
      nasiadówka lub kąpiel w nadmanganianie potasu, woda musi mieć jasnoróżowy kolor i ten krem NIVEA z postu wyżej.
    • ophelia78 Re: odpażona pupa 10.03.12, 18:22
      Drze się, bo to bardzo boli.

U nas ZAWSZE działa mix: Alantan (maść albo krem) i Tormentiol, wymieszane pół na pół.
      I nie przejmuj się, ze na Tormentiolu napisane "od lat dwunastu" - wiele położnych w szpitalach to poleca. Gruba warstwa na noc i rano pupa wyleczona.
      Aha, Tormentiol brudzi, więc jeśli nie nosi już pieluch, to jakieś majteczki "drugiej kategorii" wink
      • budzik11 Re: odpażona pupa 10.03.12, 18:48
        ophelia78 napisała:

> I nie przejmuj się, ze na Tormentiolu napisane "od lat dwunastu" - wiele położn
        > ych w szpitalach to poleca.

Przejmuj się przejmuj, bo Tormentiol zawiera trujący kwas borny i przenika przez skórę, zwłaszcza uszkodzoną, dlatego jest dla starszych dzieci (mają grubszą skórę). To samo lecznicze działanie, tylko bez kwasu bornego, ma Tormazol i Tormentalum.
        • compakt Re: odpażona pupa 10.03.12, 20:31
          clotrimazolum- maść bez recepty ok 3zł Zależy od producenta (3-6zl), pomagało, z reguły na drugi dzień nie było śladu.
          • sonrisa06 Re: odpażona pupa 10.03.12, 21:04
            Najlepsza i niezastąpiona jest kąpiel w krochmalu. Leczyłam tak córkę przez kilka miesięcy, bo żadne kremy, maści nie dawały rady i wyleczyłam właśnie krochmalem. Najpierw kąpałam w zwykłej wodzie, a pózniej przesadzałam do miski z krochmalem na kilka mimut. Po wyjęciu z krochmalu nie wycierałam tylko osuszałam deliktnie dotykając ręcznikiem, zeby tem krochmal jednak został na skórze.
            Później odkryłam krem Hipp przeciw odparzeniom. Jest bardzo dobry, polecam. U nas ani sudocrem, ani nivea, ani zadne inne (a przetestowałam dużo łącznie z tormentiolem i maściami sterydowymi) nie pomagały, dopiero Hipp okazał się skuteczny. Szkoda tylko, że tak późno go odkryłam.
            • jul-kaa Re: odpażona pupa 10.03.12, 21:44
              W ogole maka ziemniaczana jest swietna. Nigdy nie smarowalam dziecku pupy profilaktycznie, ale jak się pojawia drobne zaczerwienienie, to zasypuje maka wlasnie.
    • prophetess.pl przeczytałam odmrożona :) 10.03.12, 23:43
      U takiego dużego dziecka nie ma co wchodzić w koszty, zwykła maść cynkowa za 2zł powinna załatwić sprawę.
      • eliszka25 Re: przeczytałam odmrożona :) 11.03.12, 16:06
        u nas zawsze najlepiej sie sprawdza taki mix: przy kazdej zmianie pieluchy pupa myta jest naparem z rumianku lub szalwii, najlepiej pozostawiona do wyschniecia na powietrzu (mozna delikatnie suszarka), dziec lezy chwile z golym tylkiem, a przed zalozeniem pieluchy odparzone miejsce smaruje mascia cynkowa wymieszana z bepanthenem (bepanthenu ok. polowa w stosunku do masci cynkowej). gora 2-3 dni i nie ma sladu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka