Dodaj do ulubionych

Siku do łózka

18.03.12, 09:25
Mój syn zrobił dziś w nocy siku do łóżka. Zdarzyło mu się to pierwszy raz, nie spi w pieluszce od 3 miesięcy (ma 2 lata i 4 miesiace). Na początku spania bez pieluchy chciałam zabezpieczyć łózko taką foliową podkładką wkładaną pod prześcieradło, niestety dziecko wyraznie dało mi do zrozumienia że nie chce na tym spać bo szeleści. Wyjełam i przez 3 miesiące było ok.

Jak czesto zdarza się to Waszym dzieciom?
Macie jakieś patenty na suszenie materaca? (silikon)?
Znacie wynalazki zabezpieczające które nie szeleszczą, nie przeszkadzają dzieciom, nie zwijają sie gdy dziecko się kręci?
Może powinien jednak spać w pieluszcze? Troche szkoda bo lato idzie i będzie gorąco.
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: Siku do łózka 18.03.12, 09:30
      To ze przez 3 m-ce sie nie posikal to nie znaczy ze juz wogole tego nie zrobi bo ma prawo mu sie zdazyc tymbardziej ze on dopiero 2 lata! 7 letnim dzieciom zdaza sie posikac do lozka.
      Mojemy 3 latkowi tez sie zdaza raz na jakis tam czas.

Sprobuj kupic podklad na lozko w sklepie medycznym. On od spodu ma gume a na gorze frotke. Taki podklad ma moj 3 latek pod przescieradlem. Nic nie szelesci.
    • ma_niusia Re: Siku do łózka 18.03.12, 09:43
      Mój jeszcze śpi w pieluszce i nie ma zamiaru jej się pozbywać. Te podkłady szeleszczą okropnie, racja, my też mamy (używałam jak był niemowlęciem i ulewał do łóżka) podkład ze sklepu medycznego ten frottowo-gumowy.
      • tempera_tura Re: Siku do łózka 18.03.12, 09:48
        Ten frotowo gumowy szelesci?
        allegro.pl/matex-podklad-higieniczny-do-lozeczka-140x70-promo-i2203183420.html?source=oo
        to takie cos?
    • klubgogo Re: Siku do łózka 18.03.12, 10:20
      Absolutnie nie powinnaś już zakładać pieluchy, po co uwsteczniać dziecko. Jest jeszcze mały i ma prawo zesikać się nawet do 6-7 rż. Ja pod prześcieradło używam podkładów sana, troszkę szeleszczą, używam jednak, mimo iż dziecko nie sika w nocy. W grudniu zesikała mi się chyba 4 razy w jednym tylko tygodniu, po zbadaniu moczu okazało się, że było zum.
      • eliszka25 Re: Siku do łózka 18.03.12, 10:36
        moje chlopaki maja na materac, pod przescieradlo podlozone cos w tym stylu
        www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40143304/
        akurat nie z ikei, ale cos takiego. sprawdza sie swietnie, bo nic nie szelesci, nie sciaga sie itp. a w razie wpadki materac jest suchy.

w pieluche bym juz dziecka nie pakowala, jesli zdarza mu sie sporadycznie. moj 5-latek ma jeszcze dosc czeste wpadki, ale i tak bez pieluchy spi, tylko wlasnie z takim podkladem. obsikiwania materaca bym nie ryzykowala, bo nawet wysuszony smierdzi pozniej moczem.

zaraz po odpieluchowaniu uzywalam tez takich mat
        allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=1821505167&title=p6-pampers-mata-do-lozka-dla-dzieci-i-doroslych
        ale u nas cena nie jest tak porazajaca
    • shinee5 Re: Siku do łózka 18.03.12, 11:38
      My mamy ten ochraniacz na materac:
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60140899/#/60140903
      Sprawdza się świetnie, nic nie przesiąka, nie zsuwa się, nie szeleści. Jak się małemu zdarzy posikać, piorę ochraniacz (szybko schnie, w ciągu jednego dnia) i po sprawie.
    • emila.dudek Re: Siku do łózka 18.03.12, 13:29
      Zdarzyło się raz, na materacu kładziemy podkład
      www.matopat24.pl/podklad_higieniczny_seni_soft_90x60-_szt_5.html,325_316,840,1
      Bez pieluszki od 4 miesięcy.
      • fantomka44 Re: Siku do łózka 18.03.12, 15:39
        podkłady bella lub te z rossman u nas nie szeleszczą. Strona bawełniana do góry, strona ceratopwa do dolu. Dodatkowo biorę kawałeczek taśmy dwustronnej i przyklejam do materaca, żeby się nie suwało. Na to ubieram prześcieradło.
    • pamplemousse1 Re: Siku do łózka 18.03.12, 16:54
      Chcesz założyć pieluchę, bo raz mu się zdarzyło posikać? Do tego ma TYLKO 2,4 l. Nie żartuj.

Moi synowie odpieluchowani całkowicie od pół roku (mają 3 lata) i zdarza im się posikać w nocy, a nawet w dzień jak zajmą się bardzo zabawą. Nie robię szumu, zmieniam majteczki i bawią się dalej. W nocy sami się budzą i mówią, że się posikali - zmieniam piżamkę, kładę suchy podkład w miejsce gdzie zasikane i śpimy dalej.
      Zdarza się to każdemu z nich 3-4 razy w m-cu mniej więcej.
      Dzieci mają prawo posikiwać się do 5 czy 6 roku życia, a chłopcom zdarza się to nawet częściej.

kup podkład lub prześcieradło z gumą i daj na luz smile
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40143304/
      www.jysk.pl/4/294/302/1402900/a/catalog

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka