Dodaj do ulubionych

Gdzie planujecie wakacje?

25.03.12, 18:06
Gdzie zamierzacie wyjechac w tm roku na wakacje ze swoimi dziećmi. I mam pytanie (może głupie) czy klimat morski np Chorwacji ma takie samo dobroczynne działanie jak nasze Morze Bałtyckie? Mamy porównywalną drogę nad nasze morze i na Chorwację, nie wiemy na co sie zdecydowac. Za Chorwacją przemawia pewniejsza pogoda.
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Gdzie planujecie wakacje? 25.03.12, 18:19
      W kwietniu 2 tagodnie na majorke. A latem..w kazdy sloneczny weekend nad pl morze.
      • zabulin Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 12:27
        No, co ty. Majorka?Toz to ta sama liga co tunezja i turcja, a tak się złosliwić chciałes w innym watku.

Popatrz, popatrz.
    • gemmi18 Re: Gdzie planujecie wakacje? 25.03.12, 20:57
      Polskie góry i polskie morze smile.
      Jeżeli chodzi o jod w Chorwacji, czyli nad Adriatykiem, to jest go dużo mniej niż nad Bałtykiem. W zasadzie jak na lekarstwo, bardzo niewiele. Przede wszystkim dlatego, że jest to morze ciepłe. Więc jeżeli zależy Wam na pooddychaniu jodem, to dużo lepsze warunki są w Polsce.
      • figa33 Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 14:15
        gemmi18 napisała:

> Jeżeli chodzi o jod w Chorwacji, czyli nad Adriatykiem, to jest go dużo mniej n
        > iż nad Bałtykiem. W zasadzie jak na lekarstwo, bardzo niewiele. Przede wszystki
        > m dlatego, że jest to morze ciepłe.
        No nieźle, ciekawe skąd wytrzasnęłaś taką rewelację że ilość jodu zalezy od temperatury wody...
        Co do ilości jodu w Adriatyku czy nad M. Bałtyckim, to istotnie może w Adriatyku jest do niewiele mniej, ale nie jest to wcale duża różnica. Miałam ostatnio wykłady z turystyki uzdrowiskowej i profesorka powiedziała, żeby między bajki włożyć historie o tym że polskie morze jest lepsze niż wszystkie inne.

>>Więc jeżeli zależy Wam na pooddychaniu jodem, to dużo lepsze warunki są w Polsce.
        Owszem, we wrzesniu i w marcu. Wtedy wieją wiatry które powodują większe stężenie przy linii brzegowej. Latem nie ma to większego znaczenia.
      • figa33 Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 14:18
        A tak w ogóle to Bałtyk nalezy do jednych z najmniej zasolonych mórz, więc jakich ilości jodu oczekujecie ? Polecam Morze Azowskie na Ukrainie, czy Morze Martwe, tam na bank można sobie poddychać prawdziwym jodem. W przeciwnym razie jaskinie solne są idealnym rozwiązaniem.
        Bałtyk ma zasolenie ok 8 promili bodajże, a Adriatyk 37 promili. Gdzie jest więcej jodu ?
    • tusia-mama-jasia Re: Gdzie planujecie wakacje? 25.03.12, 21:10
      Wakacje to właściwie Młody zaplanował - już w grudniu. Wymarzył sobie Beskid Niski, więc bierzemy namiot i jedziemy na włóczęgę smile
    • camel_3d aaa.zapomnialem... 25.03.12, 21:25
      mlody ma 3 tygodnie przerwy w przedzskolu i planuje wypad po polskich zamczyskach, ale takich gdzie mozna nocowacsmile
      • paliwodaj Re: aaa.zapomnialem... 25.03.12, 22:31
        dobre pytanie....najwyzszy czas zaczac cos planowac. My w USA , wiec nic blisko Europy w tym roku, chociaz chetnie polecielibysmy do Polski , chetnie jak zwykle
        Myslelismy o Nevadzie, okolice Grand Canyon, za czym przemawiaja dosc tanie bilety lotnicze w tamtym kierunku , ale znajomy odradza twierdzac ze duzo chodzenia szlakami w upale , a my z 3 dzieci.
        Inna opcja Floryda , ale nie Orlando, chociaz pewnie dzieci bylyby zachwycone, ale my nie mamy sily na stanie w kolejkach do kolejnej atrakcji, raczej Floryda poludniowa az do Key West, albo od strony Zatoki Meksykanskiej.
        No i jakies wyspy wchodza w rachube , w tym wypadku to zostaje tylko lezenie plackiem w resorcie, albo przejechanie wyspy wzdluz i wszerz w godzine, lub 2, troche to za malo, chociaz za piekne plaze karaibskie dam sie pokroic
        Szkoda ze trzeba sie ograniczyc do 10-14 dni i jednego kierunku.
      • bluemka78 Re: aaa.zapomnialem... 26.03.12, 11:07
        Nadrenskie juz zwiedziliscie, bo z tego co kojarze to mieszkacie w de. W kazdym razie bardzo polecam.
        • camel_3d Re: aaa.zapomnialem... 26.03.12, 11:09
          nie..ale ja chce zeby mlody z polskimi dziecmi sie pobawil i poprawil polski.

> Nadrenskie juz zwiedziliscie, bo z tego co kojarze to mieszkacie w de. W kazdym
          > razie bardzo polecam.
          • bluemka78 Re: aaa.zapomnialem... 26.03.12, 11:12
            No tam to raczej Polakow jak na lekarstwo, za to pelno Japonczykow wink
    • zabulin Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 08:59
      Poważnie rozwazam polskie morze, ze względu na jod.
      Bo Misiek ostatnio ciagle chory.

Ale ejsetm w mniejszosci- syn chce miec gwarancję ciepłej wody, zeby mógl się kapać. Maż też.

Dlatego opcja nr 2 to Chorwacja albo Wyspy Kanaryjskie
      • anga1976 Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 10:29
        Nie wiem czy była w Chorwacji, ale jak dla mnie zasadniczo nie są to plaże dla malych dzieci ze względu na brak piaszczystych plaż i kamienne dno. Oczywiście można w Cro znależć plaże piaszczyste, ale trzeba się naszukać. Zasadniczo sa tam betonowe wylewki lub trawiaste wybrzeze co dorosłym nie przeszkadza, ale ja pomimo miłości do cro nie zdecyduje się juz długo na wakacje w tym kraju ( a przed dziecmi bylismy tam wiele razy). Te plaże sa jak dla mnie niebezpieczne i nudne dla dzieci. No chyba ze poszukacie plaż piaszczystych, których jest tam jak na lekarstwo. My pierwsze wakacje spędzilismy z małym jak miał 9 miesiecy - we Włoszech - czysty piach, parasole, apartament z ogrodem i palmami - dla malucha idealnie (choć ja nie lubie prazenia się na plaży to dla maluch piach i ciepła woda to rajsmile
        • zabulin Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 12:26
          Byłam, byłam

W zeszłym roku chociazby.
          Syn mial wtedy 3, 5 roku.

Plaza była wysypana białym kamyczkiem, drobnym.

Syn się tam świetnie bawił i bynajmnien nie nudzil.

Włochy uwielbiam, ale to mój taki troche drugi dom, za czesto tam jeźdże.

Chłopaki chcą przynamniej 10 dni "ciepłej wody", a ze preferujemy wakacje z wlasnym autem, chyba wybiore cczarnogóre lub Chorwację. Dużo zwiedzamy i tu wlasne auto jest nieocenione.
    • dzoaann Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 10:29
      W Polscesmile
    • blaszany_dzwoneczek Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 11:01
      W czerwcu jedziemy prawie 3 tygodnie nad Bałtyk, a w wakacje jak co roku, już piąty raz z córką na bazę namiotową w górach na polskiej Orawie.
    • bluemka78 Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 11:05
      Kwiecien Fuerteventura jeszcze w pakiecie z biura podrozy, by wykorzystac gratis do 2rż.
      W lecie z racji zamieszkania w gorach to wiadomo wycieczki gorskie i miejscowe atrakcje, Nadrenia w de, jesienia albo znowu Fuerte juz wyjazd na wlasna reke, mam sentyment i wielu znajomych tam mieszkajacych, albo cosik innego. Polecam tez Majorke dla rodzin z dziecmi. W Chorwacji to moze jak dzieciaki troche beda starsze, w ogole mamy plan pojezdzic po Europie z dzieciakami zamiast wyjezdzac z biurem podrozy, tylko trzeba jakies wieksze auto znowu skombinowac. Na organizowane wyjazdy powrocimy jak dzieciaki beda gotowe na dalsze podroze (czyli jak beda w stanie wysiedziec dluzej w samolocie).
      Nad nasze morze jesli ktos chce skorzystac z dobroczynnosci jodu to czerwiec ponoc najlepszy. Ja mam za daleko, bo musialabym cala pl przejechac i jeszcze brak pewnosci co do pogody mnie odstrasza. Moze jak dzieciaki podrosna wlasnie i beda cierpliwsze w samochodzie.
      • 1maja1 Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 11:19
        My pierwszy tydzien czerwca jedziemy nad polskie morze, miejscowosc Dziwnow, mam nadzieje, ze sie nie zawiedziemy, no i oby pogoda dopisala! I tez mamy daleko, bo z dojczlandii;P ale ja tak tesknie na polskimi kliamatami, ze 5h jazdy to raczej jest ok.
        We wrzesniu Majorcasmile
        • 1maja1 Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 11:19
          sorry, pierwszy tydzien lipcawink
          • blaszany_dzwoneczek Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 20:56
            My też do Dziwnowa, ale w czerwcu smile
            • 1maja1 Re: Gdzie planujecie wakacje? 27.03.12, 10:08
              blaszany_dzwoneczek napisała:

> My też do Dziwnowa, ale w czerwcu smile

a gdzie sie zatrzymujecie? my wybralismy Dankar.
        • bluemka78 Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 11:21
          5h to luzik, my calkiem w poludnia Polski wiec nie ma szans na 5h podroz samochodem.
          • 1maja1 Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 12:14
            bluemka78 napisała:

> 5h to luzik, my calkiem w poludnia Polski wiec nie ma szans na 5h podroz samoch
            > odem.

sprawdzilam jeszcze raz i troche jednak jest to wiecej niz 5h, bo jest rowne 500km od nas, chcielismy jechac do Karwii lub na Hel, niestety to prawie 300km dalejsad
            btw, my tez z poludnia Polski, takze jakbysmy stamtad mieli sie wybierac, to tez snulibysmy sie jakies minimum 7h.
            • bluemka78 Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 12:40
              My mamy prawie 700km, niestety po polskich drogach jadac trzeba liczyc ok. 9h jak nic. A jeszcze z dziecmi to postoje na zmiane pieluchy, jedzenie itp. No chyba ze w nocy jechac to moze by jakos dalo rade. Tylko ze ja mam taki deficyt snu odkad mam dzieci, ze nie chce mi sie w nocy jechac, bo nie zdaze dojsc do siebie, a sie okaze ze juz wracac trzeba wink
              Przy dwojce maluchow niestety kazde z rodzicow ma zajecie i ciezko w dzien jednemu odpoczac.
              • 1maja1 Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 18:08
                bluemka78 napisała:

> My mamy prawie 700km, niestety po polskich drogach jadac trzeba liczyc ok. 9h j
                > ak nic. A jeszcze z dziecmi to postoje na zmiane pieluchy, jedzenie itp. No chy
                > ba ze w nocy jechac to moze by jakos dalo rade. Tylko ze ja mam taki deficyt sn
                > u odkad mam dzieci, ze nie chce mi sie w nocy jechac, bo nie zdaze dojsc do sie
                > bie, a sie okaze ze juz wracac trzeba wink
                > Przy dwojce maluchow niestety kazde z rodzicow ma zajecie i ciezko w dzien jedn
                > emu odpoczac.

wiem w czym rzecz, sama mam dwojke, z tym ze syn starszy juz nie sprawia problemow w podrozy, natomiast jego siostra lubi sie wyzalic, dlatego czeste postoje beda jak najbardziej nieuniknione. To oczywiscie wydluzy czas podrozy, ale wole jechac w dzien niz w nocy, mimo ze latwiej jest kiedy oni spia.
    • ciociacesia polskie morze 26.03.12, 11:14
      bo lubie
    • malgosiek2 Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 11:18
      W Polsce, a konkretnie centralna Polska u mojej mamy na wsi.
      Mam dość rozkrzyczanego, hałaśliwego i tłocznego miasta.
      Wyjeżdżam z dziką rozkoszą i uwielbiam tę ciszę i jak najmniej ludzi dookoła.
      Mamy dużo lasów i łąk dookoła, piękny sad i świeże nie nawożone chemicznie warzywa i owoce oraz mleko od krowy big_grin
    • anel_ma Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 12:56
      w Bieszczady i na tzw ścianę wschodnią, jak najbliżej polskiej dzikiej natury smile
      • tusia-mama-jasia Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 17:07
        O o o! big_grin Właśnie tego i nam trzeba do szczęścia smile
    • aagnes Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 13:12
      Nad morze, nie kombinuje tylko jade tam gdzie lubie.
      Jakbyscie polecily jakis sensowny osrodek wypoczynkowy dla matrony z 4- latką jak najblizej trojmiasta bede bardzo wdzieczna, przejrzalam juz tysiace stron i co fajniejsze rzeczy sa straszliwie daleko (na zachod) a ja chce pociagiem sie przedostac do 3miasta i stamtad ew kawaleczek jeszcze wytrzymam, byle nie za dlugi.
    • pysia_35 Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 13:15
      my nad polskie morze na tydzień do Jastrzebiej Góry, którą uwielbiam i nie byłam kilka lat. Jest tam hotel z atrakcjami dla dzieci, weic nawet jak pogody dobrej nie bedzie to dziecię sie nie znudzi. W czerwcu na Mazury na tydzień, a reszta urlopu przeleci na dni adaptacyjne w przedszkolu i długie weekendy. Majówka standardowo w Bieszczadach.
    • mama-ola Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 18:27
      Kaszuby smile A reszta wakacji nad Baltykiem, bo tu mieszkamy smile
    • marlenka_p Re: Gdzie planujecie wakacje? 26.03.12, 21:45
      Góry Stołowe. Mam nadzieję, że się uda.
    • mozyna Re: Gdzie planujecie wakacje? 28.03.12, 00:27
      wakacje objazdowe
      tylko nie jestem jeszcze pewna do konca, czy krajowe, czy po europie smile
    • jul-kaa Re: Gdzie planujecie wakacje? 28.03.12, 00:44
      Na zabitą dechami podlaską wieś smile
      • heca7 Re: Gdzie planujecie wakacje? 28.03.12, 09:10
        Majówka tym razem w domu bo się wesele w bliskiej rodzinie zapowiedziało wink Odbijamy sobie pod koniec maja wyjazdem na Warmię. W lipcu, jak pogoda pozwoli jedziemy pod namiot na Mazury , nad Gołdopiwo. A w sierpniu do Chorwacji, na Hvar , w zeszłym roku mała mieścina była a w tym roku to już prawie robinsonada będziewink W zatoce stoją 3 domki- wszystkie sądząc po nazwiskach należą do jednej rodziny. Plaża 2 metry od tarasu. To lubięwink Jedziemy samochodem z 3 dzieci (10,7,5l).
    • aniasa1 Re: Gdzie planujecie wakacje? 28.03.12, 09:07
      maj - tydzien w Tatrach
      czerwiec - 2 tyg. Turcja
      lipec - tydzien nad Pl morzem
      sierpien - jak sie uda czasowo to tydzien na mazurach
      Wiec wszystkiego po trochu. Gdybym miala ograniczenia czasowe lub finansowe to wybralabym Chorwacje niz nasze morze. Trafilo mi sie juz byc nad Baltykiem przy temp max 15 st i lejacym deszczu, dla dzieci to masakra. Chodzenie w plaszczu i babranie w blocie szybko sie nudzi wiec pozostaja tylko gry - kasa sie rozplywa w blyskawicznym tempie. Nie ma co tam robic. Jesli gdzies blisko Gdanska to mozesz wyskoczyc na 1 dzien, poplynac statkiem itp. ale jesli wybierasz sie na 2 tyg i nie trafisz na pogode to wspolczuje. Oczywiscie wszystko zalezy w jakim wieku jest dziecko/dzieci i jak lubicie spedzac czas.
      Ja uwazam ze nad polskim morzem jest nieadekwatnie drogo i turyści sa po to zeby z nich zdzierac ale nie dbać...... My planujemy tam na tydzien pojechac ale bez wczesniejszej rezerwacji, jak bedzie pogoda to pojedziemy jak nie, to odpuszczamy.
      • hellusia Re: Gdzie planujecie wakacje? 29.03.12, 21:45
        2 połowa sierpnia Cypr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka