Dodaj do ulubionych

moczy się w nocy

26.03.12, 03:00
Moja 3,5 latka ma czesto "wypadki" w nocy, kończące się zalaniem całego łóżka, a czasem, tak jak dzisiaj naszego, kiedy przypadkiem w nim śpi. W dzień nie nosi pieluchy od dłuższego czasu, ale w nocy jest problem. Prawie co noc ją wysadzam jak idę spać, ale dzisiaj np miała "wypadek" zanim ją wysadziłam. Mąż uważa, że powinna spać w pielusze, ale ona nie chce bo "jest dużą dziewczynką". I wcale sie nie dziwię, że nie chce, bo to pewnie średnia przyjemność spać w pielusze. Ale mam problem przebierac łóżko, czy kłaść ją w pielusze.
Może macie jakieś doświadczenia
Obserwuj wątek
    • paliwodaj Re: moczy się w nocy 26.03.12, 04:48
      "moczy sie " to bardzo malo trafne okreslenie w stosunku do 3 latki, powiedzialabym ze jest nie odpieluchowana w nocy. Moczy to sie dziecko 7 letnie. Dzieci czesto potrzebuja wiecej czasu niz te 3-4 lata, aby przesypiac cale noce bez wpadek, nalezy to zaakceptowac i co najwazniejsze nie rozwazac na forum domowych i nie nazywac problemem.
      Na tym forum istnieja opinie ze dziecka nie nalezy wybudzac na siku w nocy, niektore mamy wrecz twierdza ze to brutalne wybudzac spiace dziecko.
      Przekonalabym ja do fajnych pieluszek do spania, nie wiem co jest na polskim rynku, ale moze poszukaj czegos cienkiego, kolorowego z ksiezniczkami, zakladanego jak majteczki.
      Wytlumacz ze chcesz zeby nie bylo jej mokro i zimno w nocy i zeby mama nie musiala miec tyle pracy z praniem calego lozka
    • camel_3d Re: moczy się w nocy 26.03.12, 07:29
      Skoro mala nie chce pieluch to ja bym jej nie zmuszal...tylko kupil takie podklady pod przescieradlo w aptece. Jakies grosze kosztuja. Lub jak to robily nasze babcie..cerata i juz.
      O ile te wpadki nie sa codzeinne to bym chyba nie wracal do pieluchy tylko wlasnie do podkladow. Ale jezeli to sie zdarza co drugie dzien...to moze jeszcze nie jest gotowa....lub za duzo pije przed pojsciem spac?
      • najma78 Re: moczy się w nocy 26.03.12, 07:52
        Twoj maz ma racje. 3-letnie dziecko nie moczy sie w nocy jest nie.dojrzale i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Zalozylabym piluche a dziecku wytlumaczyla dlaczego.
    • el_elefante Re: moczy się w nocy 26.03.12, 09:02
      Mamy doświadczenia. Po długim czasie prób spania bez pieluchy, z podkładami, wysadzaniem w nocy i praniem w kółko pościeli, założyliśmy z powrotem na noc pieluchę. I zapomnieliśmy o problemie, co okazało się najskuteczniejsza metodą. Po kilku miesiącach dziecko samo stwierdziło, że pielucha już nie jest potrzebna.
      Wniosek: jeżeli sama zrobisz z tego problem, to będziesz miała ten problem.
      smile
    • klubgogo Re: moczy się w nocy 26.03.12, 09:02
      Zbadaj mocz. Zbadałm mocz córce jak zalala łózko 3 razy w jednym tygodniu, okazało się, że miała zum. Jesli jednak wszystko jest w porządku, powinnas jeszcze zakladac pieluchę na noc.
    • e-kasia27 Re: moczy się w nocy 26.03.12, 09:52
      kup to, albo poszukaj na allegro majtek do spania wielorazowych, bo też takie są

allegro.pl/drynites-majteczki-dla-dziewczynki-4-7-lat-hit-i2205586419.html
      • memphis90 Re: moczy się w nocy 03.04.12, 16:34
        Drynites to przecież pieluszki, tylko wciągane jak majtki. Jednorazowe.
    • truscaveczka Re: moczy się w nocy 26.03.12, 10:26
      Dziecko można kłaść bez pieluch, gdy przez większość nocy śpi bez zsiusiania się. Twoja ewidentnie nie jest gotowa. Możesz kłaść na prześcieradło ceratę, a na to gruby ręcznik i drugie prześcieradło, jeśli mała odmawia pieluszki - albo założyć jej gdy zaśnie. Chociaż 3,5 roku to spora osóbka, może da się namówić na kolorowe pieluchomajtki?
      I nie przestawaj stosować tych środków dopóki jej pęcherz i głowa nie będą gotowe, serio smile Dziecko, które siusia w nocy bez długich okresów niesiusiania to co innego, niż moczące się duże dziecko, które wraca do siusiania po długiej przerwie, z powodu choroby lub stresu.
    • mondovi Re: moczy się w nocy 26.03.12, 10:34
      Mąż ma rację. Skoro wysadzasz córkę co noc, nie jest gotowa i tyle. Kwestia czasu. Nie stresuj dziecka, siebie nie obciążaj, kup pieluchomajtki i powiedz, skoro pieluchy nie chce, że to specjalne dziecięce majtki na noc.
    • matylda07_2007 Re: moczy się w nocy 26.03.12, 17:05
      Dry nites nie są wielorazowe i są drogie... W sklepach potrafią kosztować 35 zł, a w paczce jest ich 10. Jednak kupujemy je, bo są naprawdę miękkie, wygodne i chłonne.
      Tylko moja córka ma prawie 4,5 roku i sika każdej nocy... Zapada na zakażenia, które są wynikiem nocnego moczenia, nie przyczyną. Nerki, układ moczowy ok i co tu robić?
      • esim Re: moczy się w nocy 26.03.12, 18:18
        dzieki za wszystkie rady.
        Wlasnie nie moczy sie co noc, ale potrafi na przyklad miec caly tydzien suchy, a potem sikac trzy noce pod rzad i daltego ja co noc wysadzam, bo nigdy nie wiadomo kiedy bedzie mokra noc. CHyba faktycznie wrocimy na razie do pieluch. DZieki
      • gardenia_nowak Re: moczy się w nocy 26.03.12, 21:09
        Bella ma też chyba pieluchomajtki, kiedyś dostałam newsletter z ich sklepu.
        • memphis90 Re: moczy się w nocy 03.04.12, 16:35
          rossman tez ma
      • e-kasia27 Re: moczy się w nocy 26.03.12, 23:21
        matylda07_2007 napisała:

> Tylko moja córka ma prawie 4,5 roku i sika każdej nocy... Zapada na zakażenia,
        > które są wynikiem nocnego moczenia, nie przyczyną. Nerki, układ moczowy ok i co
        > tu robić?

Przebadaj dziecko pod kątem alergii pokarmowej.
        Zarówno częste zakażenia układu moczowego, jak i nocne moczenie może być skutkiem alergii pokarmowej.
        Czy w niemowlęctwie nie było problemów z uczuleniem na mleko?
        • matylda07_2007 Re: moczy się w nocy 27.03.12, 17:33
          Jeden, jedyny raz miała epizod, który mógł świadczyć o alergii. Jako 2 latka zobaczyła w tv reklamę bebiko i nic, tylko Ona chce "bebiczko". Pojawiły się zaczerwienienia pod kolanami, które zniknęły natychmiast po odstawieniu tego specyfiku.
          Ale przecież mimo wszystko nie jest to niemożliwe. Dziękuję Ci. Zrobimy testy.
    • madziulec Re: moczy się w nocy 26.03.12, 23:27
      Dziecko w tym wieku jak najbardziej ma prawo jeszcze siusiac w nocy.
      Tak jak ktos napisal - uklad moczowy jeszcez nie do konca jest dojrzaly.

Mozesz oczywiscie pracowac z corka, by coraz dluzej wytrzymywala bez chodzenia do toalety (w domysle: przesypaila noc). Mniej wiecej polega to na tym, ze nie dasz pic po 18, potem wysadzic maksymalnie pozno i tak dalej.
      Ale nie ma sie czym specjalnie stresowac. Naprawde.
      • mamu-tka Re: moczy się w nocy 02.04.12, 16:14
        Zgadzam się, to normalne i dziecko w takim wieku ma prawo sikać w nocy. Nawet nie nazywa się to moczeniem, bo moczy w nocy się 5-6 latek a nie 3latek. Poza tym czy, to moda czy jakaś tendencja, by nie kłaść dziecka w pieluszce. Dlaczego tak wielu rodziców tak szybko chcą by dziecko nie chodziło i nie spało w pieluszce? Czy to wstyd? Problem jest jak dziecko starsze sika w nocy a to i tak bywa różnie.
    • kamelia04.08.2007 Re: moczy się w nocy 27.03.12, 09:46
      mąż ma racje, w tym wieku człowiek ma prawo sie jeszcze zsikac w nocy, wiec, zeby nie pisać potem na forum "ratunku, moczy sie w nocy", załóz jej pieluche (albo specjalne nocne majtki Huggies czy pampers) i tyle
    • darolisek Re: moczy się w nocy 02.04.12, 19:58
      jedyne co poradzę to mało dawać wieczorem pić i najpóźniej godzinkę przed spaniem a nawet wcześniej żeby zdążyła się wysikać i u nas poskutkowało
      Moja w dzień odpieluchowana jak miała 20 miesięcy a w nocy jak miała 2,5 roku bo musiałam ją oduczyć picia mleka przed spaniem i czasami w nocy
    • memphis90 Re: moczy się w nocy 03.04.12, 16:37
      Załóż jej pieluszkę albo zainwestuj w podgumowane prześcieradła. My mieliśmy dwa podejścia do odpieluchowania w nocy. Za pierwszym razem po kilku s7uchych nocach było kilkanaście totalnie zasikanych, więc odpuściliśmy. Za drugim razem też był kryzys, Lila się stresowała, więc na jej życzenie wróciliśmy do pieluch na jakieś 4-5 nocy i kiedy młoda zobaczyła, że rano są suche- znów śpi bez.
      • batutka Re: moczy się w nocy 03.04.12, 17:24
        Moja młodsza córka długo sikała w nocy (do 3,5 l.). Nie widziałam w tym problemu. W dzień chodziła w majtkach,a na noc zakładaliśmy pieluchomajtki. Kupowałam pampersa z fajnymi malunkami, np. z Dorą.
    • cibora Re: moczy się w nocy 03.04.12, 19:20
      Nasz prawie czterolatek też siusia w nocy. I też nie chciał pieluch. Ale powiedziałam, że jeśli będzie trzy noce pod rząd suche to pieluchy nie zakładamy. A dopóki siusia to zakładamy, bo nie chcę, żeby mu było zimno w nocy, żeby się zaziębił. Zrozumiał, więcej walki z pieluchami nie było. I dotrzymuję umowy: 3 dni suche=noc bez pieluchy. A jak znowu się zsiusia to znowu zakładamy. Mam nadzieję, że do osiemnastki opanuje wstawanie w nocy wink
      Agnieszka
      • fantomka44 Re: moczy się w nocy 04.04.12, 11:41
        jej układ moczowy nie jest do końca dojżały - zakładać na noc pieluchę i wysadzać tylko raz 2 h od zaśnięcia. Pieluchę zdjąć jak minimum 2 tygodnie rano pielucha będzie sucha. dzieci mają prawo moczyć się do 5 roku życia
      • mamu-tka Re: moczy się w nocy 24.04.12, 11:07
        To fajny system wspierający. Jak się wczoraj dowiedziałam to problem z sikającymi chłopcami jest bardzo powszechny. Kolejna koleżanka ma problem z synem, tylko ten jest już starszy bo ma ponad 5 late więc problemów z mokrym łóżkiem teoretycznie nie powinno być. U niej przerwy w nie moczeniu to nawet 3 miesiące, potem klops 2 noce pod rząd i znów cisza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka