Dodaj do ulubionych

nauka jazdy na rowerku biegowym

22.05.12, 14:39
uczyliście jakoś wasze maluchy jeździć na rowerku biegowym ? Mój synek posiada od kllku dni takowy i na razie wyłącznie chodzi z tym rowerkiem prowadzac między nogami. Nudzi mu sie po 3 minutach i rezygnuje. Zachęcać go jakoś ? Uczyć ? Pokazywać ( ma z tym problem bo w okolicy żadne dziekco nie ma), czy odpuscić niech sam próbuje te 3 minuty jak chce ? Kiedy mozna liczyć na jakieś postępy ? Po jakim czasie od zakupu wasze dzieci "zaskoczyły", w jaki sposób przekonaliscie do siadania na siodełku?
Obserwuj wątek
    • aphoper1 Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 22.05.12, 14:44
      Moja kilka miesięcy tak dreptała, aż nagle zaczęła śmigaćsmile Po prostu musiała poczuć się pewniej.
    • lianis Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 22.05.12, 15:20
      dwa dni chodzil z rowerkiem pomiedzy nogami na trzeci dzien zaczal sie odpychac, po dwoch tygodniach nie szlo go dogonic.
    • noemi29 Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 22.05.12, 15:36
      Jakoś specjalnie nie uczyłam, po prostu sobie dreptał. Na początku było tak jak u ciebie. Brałam rowerek na każdy spacer i po chwili taszczyłam go sad Myslałam, że to był nietrafiony zakup, ale w drugim tygodniu "jeżdżenia" synek nie zszedł po 3 minutach, co nagrodziliśmy gromkimi brawami i od tamtego czasu rozpoczęła się miłość rowerkowa wink

Teraz jeździ drugi sezon i nie można go oderwać. Uważamy z mężem, że to najlepszy zakup dzieciowysmile Także cierpliwości smile

• mikams75 Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 22.05.12, 15:39
      dobre i 3 minuty na poczatek, mozesz mu na youtubie pokazac filmiki dla zachety.
      Ja przypominalam o siadaniu na siodelku i jak zrobila 2 kroki z pupa na siodelku to bilam brawo.
      Mielismy na poczatku rowerek w domu, wiec czesciej dosiadala do niego - ot dwie rundki po korytarzu i koniec "jazdy" bylo, ale w koncu zalapala.
      Nie trac cierpliwosci, jak po kilka razy dziennie te 3 minuty pocwiczy to zalapie.
    • aphoper1 Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 22.05.12, 16:57
      Aha, pewnie jeszcze kwestia wieku. Moja zaczynała w wieku 19 miesięcy, a naprawdę jeździła (a nie człapała parędziesiąt metrów) przed drugimi urodzinami. Teraz już nie jeździ, teraz zapiernicza z prędkością kosmicznąsmile
      • mia-p Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 22.05.12, 17:00
        Mojej córce to dreptanie zajęło miesiąc, na nic dało się namawianie żeby posadziła pupę, sama musiała do tego dojrzeć. Jak chciała na środku drogi porzucić rowerek to jej tłumaczyłam, że nie mam siły go nieść i musimy dojechać (dodreptać) do domu.
    • joann_80 Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 22.05.12, 19:29
      a może ma za nisko siodełko? Mój syn też dreptał, ale siodełko miał dobrze dopasowane i przez co wygodniej było mu siadać. Jak już usiadł i skumał o co w tym chodzi to szybko zaczął śmigać jak należy smile
      • pysia_35 Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 25.05.12, 14:39
        > a może ma za nisko siodełko? Mój syn też dreptał, ale siodełko miał dobrze dopa
        > sowane i przez co wygodniej było mu siadać. Jak już usiadł i skumał o co w tym
        > chodzi to szybko zaczął śmigać jak należy smile

siodełko ma nisko, bo myslałm ze bedzie pewniej sie czuł, ale moze faktycznie ma troche za nisko ? Spróbuje troche podnieść
      • pysia_35 Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 25.05.12, 14:39

siodełko ma nisko, bo myslałm ze bedzie pewniej sie czuł, ale moze faktycznie ma troche za nisko ? Spróbuje troche podnieść
    • rulsanka Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 22.05.12, 19:30
      Pokazałam synowi rowerzystów, pozazdrościł i od razu pojechał smile Było to tydzień od zakupu, w międzyczasie rowerek stał i się kurzył. Syn miał 22 miesiące.
    • tomanksa Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 22.05.12, 20:24
      Mój synek też na początku chodził z tym rowerkiem, ale nie pamiętam jak długo. Wydaje mi się, że szybciutko załapał o co w tym wszystkim chodzi. Na pewno pomogły filmiki na youtubie , ten był jego ulubionym www.youtube.com/watch?v=4hLR98qDEAw smile
    • aniasa1 Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 22.05.12, 23:47
      Ja mam uparciucha w domu. Rowerek kupiony jak mial 2.2 ale przez pol roku nawet go nie dotknal. Rowerek stal i sie kurzyl..... Nawet prowadzac go nie chcial. Cudowalismy z dzwoneczkami. sygnalkami swiatelkami i innymi bajerami do roweru a On: nie. W koncu po ponad 6 miesiacach wychodzac na spacer sam poprosil zeby wziac rowerek i..... pojechal kilka metrow. Niestety to byl juz pazdziernik wiec krotko jezdzil. Dodam ze na osiedlu co 2 dziecko ma taki rowerek a jego ulubieni koledzy przez cale lato juz smigali......
      Nie ma reguly. Daj troche czasu na oswojenie. Moj teraz bez rowerka nie wyjdzie z domu
    • a_lex Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 23.05.12, 00:02
      u nas trzeci dzień z rowerkiem, młoda zasuwa nawet ponad godzinę, nie męczy się, nie zniechęca. umie skręcać, kiedy mówię "skręć", siedzi na siodełku - czasem wstaje, wtedy przypominam, żeby usiadła i siedzi.
      pierwszy dzień chodziła, teraz już powoli odpycha się nogami, kroki coraz dłuższe robi smile
    • kotkowa Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 23.05.12, 15:01
      Mozna dziecko podtrzymywac pod paszkami, nie wolno za kierownice, bo traci wtedy mozliwosc kontroli jazdy. Duzo dzieci tak zaczyna, ze chodza na stojaco - moj maly tez. Cierpliwosci, z czasem usiadl i teraz jezdzi ze az strach.
    • mamati3 Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 25.05.12, 10:24
      U nas nie było problemu, młody od samego początku był zachwycony rowerkiem i świetnie sobie radził. Uważam, że nie powinnaś naciskać jak będzie gotowy to sam usiądzie. Ewentualnie tak jak dziewczyny radzą, puść mu kilka filmików na youtube, może w ten sposób szybciej załapie.
      • pysia_35 Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 25.05.12, 14:37
        dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam.
    • klubgogo Re: nauka jazdy na rowerku biegowym 26.05.12, 22:38
      Córka tydzień prowadziła między nogami i wyglądało to komicznie, porzucała go na środku chodnika, rowerek nawet w koszu wylądował, bo jakieś fochy stawiała, po tygodniu śmigała jak stary użytkownik.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka