Dodaj do ulubionych

Jak oduczyc dziecko gryzienia?

27.08.12, 17:33
Młodszy 2,5 roku gryzie starszego... Wiem, że to mu minie, ale on naprawdę paskudnie gryzie, żal mi starszego. Ma ktoś jakis dobry sposób?
Obserwuj wątek
    • 2plusik Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 27.08.12, 17:54
      - tłumaczyć
      - karać
      - wizyta u psychologa
      - też ugryźć, pożądnie (kiedyś wyczytałam na forum wink )
      • aguti_1 Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 27.08.12, 18:34
        -Tłumaczę - nie pomaga...
        -Karzę - zamykam na chwile w łazience - nie pomaga
        -Psycholog - czy jest sens u tak małego dziecka?
        -Też ugryźć - nie biję dzieci, tym bardziej nie będę gryźć... Oczywiście skatowanie małego po ugryzieniu starszego mogłoby mu to wybic skutecznie z głowy, ale nie będę siegac po takie metody.
        Serio, to kiedyś starszy tłukł młodszego, tez próbowałam oduczyc i też nic nie pomagało, aż tak parę miesięcy po skończeniu 2,5 roku samo mu przeszło. Na to teraz liczę. Chłopaki nie są agresywne, lubią się, czasem się kłócą, normalne, ale młodszy zamiast walnać starszego, wypróbowuje na nim zęby...
        • 2plusik Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 27.08.12, 19:15
          Napisałam te punkty tak ogólnie.

Tak naprawdę to nie ma rady. U mnie jest to samo!!!! A właściwie było. Kiedyś gryzł codziennie, a teraz bardzo sporadycznie. Myślę, że pomogło przedszkole.

Na wizytę u psychologa czekamy - na pewno nie zaszkodzi.
          • aguti_1 Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 27.08.12, 21:14
            A w jakim był wieku, gdy mu przeszło?
            • 2plusik Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 10:27
              Teraz ma 3 lata i 5 miesięcy. I szczerze mówiąc, to nie pamiętam kiedy ostatni raz ugryzł. Chyba jakieś 2,3 miesiące temu. Szczypanie mu jeszcze zostało... sad
          • aguti_1 Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 27.08.12, 21:17
            W zasadzie to mam pomysł, ale się wzdragam wink - kaganiec big_grin Taki dla buldożków sie nada, nie?
            • 2plusik Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 10:28
              Myślę, że by sobie z nim poradził wink
          • camel_3d bosz... 27.08.12, 23:41

> Na wizytę u psychologa czekamy - na pewno nie zaszkodzi.

ale to chyba nie z tego powodu , ze gryzl...?
            • 2plusik Re: bosz... 28.08.12, 10:29
              Z tego powodu też. Ogólnie z powodu agresji.
              • camel_3d Re: bosz... 28.08.12, 12:08

> Z tego powodu też. Ogólnie z powodu agresji.

aa...ok...
      • camel_3d Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 27.08.12, 23:40

> - wizyta u psychologa

z 2.5 latkeim bo gryzie starszego???
        • 2plusik Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 10:29
          Widać, ze mało wiesz.
          • camel_3d Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 12:08
            byc moze, bo 2 gryzacym dwulatkiem na pewno bym do psychologa nie szedl...

chyba ze do tego dochodzily by inne, niepokojace mnie objawy...
            • 2plusik Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 12:12
              Jeśli nie zrozumiałeś (bo widac że nie zrozumiałeś) - psycholog dla Ciebie, bo uczyłbyś dziecko metody "oko za oko", "ktoś Cię ugryzł - ugryź go też", "ktoś Cię uderzył - uderz go też", a to nie jest ani dobre, ani mądre.
              • camel_3d Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 13:20
                nie kumasz..ale do tego trzeba mozgiem ruszac.

dziecko musi sie nauczyc, ze gryzienie nie jest mile...

dziecko najszybciej uczy sie na doswiadczeniach..a nie na rozmowach z psychlogiem..w wieku 2 lat...
                • 2plusik Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 14:13

Starsznie ograniczony jesteś, ale to już zauważyłam wcześniej.

Współczuję Twojemu dziecku, które Cię uderzyło, a Ty mu oddałeś.

2,5 roku.... no ale to trzeba umieć czytać.
                  • camel_3d Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 15:16

> Starsznie ograniczony jesteś, ale to już zauważyłam wcześniej.

ty tez do inteigentnych nie nalezysz skoro od razu atakuje kogos ad personam.. bez podania zadnych rozsadnych argumentow.
                    • 2plusik Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 16:29
                      Ja Cię nie atakuję, ja stwierdzam fakt, że mało rzeczy rozumiesz, mało rzeczy starasz się zrozumieć.

Przykład świadczący o Twoim ograniczeniu? Proszę bardzo - wykład na temat "kto nosi włosy ostrzyżone na krótko...."
                      • camel_3d Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 22:20
                        >Starsznie ograniczony jesteś,

tak tak..to nie jest atak ad personam...
                        nie stwierdzilas faktu tylko walnelas sobei jakism tekstem, zeby sobie animuszu dodac..i tyle.

• 2plusik Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 29.08.12, 09:22
                          Tak. Oczywiście. Tak sobie tłumacz.
                          Naucz się przyjmować krytykę (prawdę).
    • camel_3d niech go starszy ugryzie 27.08.12, 23:39
      i juz...

masz gwarancje, ze po 2-3 razie przejzie mu ochote na gryzienie sarszego.

byle nie przesadzil.
      • 2plusik Radzę wizytę u psychologa... 28.08.12, 10:32
        Tobie.
        • camel_3d Re: Radzę wizytę u psychologa... 28.08.12, 13:20
          a guuu?
    • kanna Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 00:03
      Do psychologa BEZ dzieci smile przegadać, co się dzieje, co to robi matce, czemu SŁUŻY gryzienie małemu.. wszystko, co taki dzieciak robi, ma sens. W każdym razie dla dzieciaka wink Jak się ten sens odkryje, to łatwiej przeciwdziałać.
      • kanna Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 00:12
        A. odnoście "odgryzienia się" przez starszego...
        Oczywiście, ze to zadziała smile W domu.

Gryząc małego, z przyzwoleniem rodzica, starszy daje komunikat: Gryzienie jest ok, pod warunkiem, ze gryzie się młodszych/mniejszych.
        Czyli - de facto - zachęcamy małego do gryzienia w piaskownicy/żłobku/przedszkolu.
      • 2plusik Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 10:33
        Ja byłam na wizycie u psycholga BEZ dziecka i dostałam termin na przyjście z dzieckiem. Powód - agresja (szczypanie, gryzienie).
        • kanna Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 13:36
          Widać psycholog postanowił obejrzeć dziecko smile Tez zobaczyć waszą (rodzice-dziecko) relację.

Natomiast pierwsza wizyta - z definicji bez dziecka. Żeby spokojnie dało się przegadać sprawę.
          • 2plusik Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 14:16
            Psycholog może podać suchą teorię, ale opinie, to może wydać po obejrzeniu dziecka smile
            • kanna Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 29.08.12, 00:43
              Sucha teoria - jak to nazywasz - czyli pokazanie rodzicowi prawidłowości rozwojowych często wystarcza, żeby rozwiązać problem. + wsparcie i wzmocnienie w rodzicielskiej roli, oraz pokazanie kierunku zmian.

Psycholog to nie czarodziej, nie zmienia dzieci na zawołanie :p Najlepszym "terapeutą' dla dziecka jest wyedukowany rodzic smile
              • 2plusik Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 29.08.12, 09:26
                Kiedy dziecko idzie do przedszkola, to liczy się opinia psychologa (przy takich zachowaniach). A opinię rodzica można sobie o kant tyłka roztrzaskać sad

Dziwne, ze byłam u dwóch psychologów. Standard - rozmowa, opisanie problemu, suche rady i OBAJ nakazali wizytę z dzieckiem (przy takich zachowaniach).

cyt "Psycholog to nie czarodziej, nie zmienia dzieci na zawołanie :p"
                No co Ty. A ja myślałam że to takie proste.... uncertain
        • camel_3d Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 15:18
          i dzieki temu psycholog zarobil na kolejnej naiwnej mamie...

> Ja byłam na wizycie u psycholga BEZ dziecka i dostałam termin na przyjście z dz
          > ieckiem. Powód - agresja (szczypanie, gryzienie).
          • 2plusik Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 16:32
            Wiesz, że istnieje coś takiego jak wizyty bezpłatne?

To tak samo można powiedziec - nie idę na rutynową kontrolę do dentysty, bo dam mu zarobić.

Widzę, że pozjadałeś wszystkie rozumy.
            • camel_3d Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 22:21
              nic nie jest bezplatne...

pewnie za to zaplaci kasa chorych, na ktora i tak placisz...

• 2plusik Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 29.08.12, 09:27
                tak jak i za dentystę, pediatrę, logopedę. Jaki z tego morał? Nikomu nie dajesz zarobić?
    • aniasa1 Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 00:10
      nauczyc straszego bronic sie i zapobiegac. Wizyta u psychologa. I tak przejdzie w swoim czasie.... dla kazdego dziecka innym
    • aguti_1 Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 00:48
      Hmm... Powody gryzienia są proste, zamiast walnąć brata, lepiej ugryźć, może zauważył, że to lepiej neutralizuje przeciwnika? Gryzie najczęściej, gdy o coś walczą, sprowokowany przez starszego. Ale to nie znaczy, że może tak robić. Starszy też go kiedyś ugryzł, ale nie pogłaskałam go po główce. Nie jestem zwolenniczką "oddawania", myślę że przemoc rodzi przemoc. Oczywiście w zależności od sytuacji mówię, że brat go ugryzł, bo zabierał mu samochód czy go popchnął, uderzył, ale małego to nie usprawiedliwia. Gryzienie jest dotkliwsze niż zwykłe przepychanie się maluchów, młody ostatnio chodzi cały w siniakach... Przejdzie mu, ale wolałabym, żeby to było jak najszybciej. Ale z tym psychologiem - w sumie nie wierzę, ze by powiedział mi coś, czego nie wiem, ale... moja siostra jest psychologiem i zajmuje sie też m. in. dziećmi, i to trudnymi, może coś mi doradzi smile Dzięki wszystkim za rady, może ktoś jeszcze coś wymyśli skutecznego? Ale obawiam się, że trzeba to przeczekać...
      • 2plusik Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 10:36
        aguti_1 napisała:

> Ale z tym psychologiem - w sumie ni
        > e wierzę, ze by powiedział mi coś, czego nie wiem, ale... moja siostra jest psy
        > chologiem i zajmuje sie też m. in. dziećmi, i to trudnymi, może coś mi doradzi
        > smile

Myślę tak samo. Że trzeba dać czas, że przejdzie. Ale mimo wszystko pójdę do psychologa, bo na pewno nie zaszkodzi smile
      • mamitadejordi Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 12:01
        > myślę że przemoc rodzi przemoc
        Zgadzam się z tym w zupełności!
        A wracając do tematu, to ja miałam podobnie, przy czym z braku rodzeństwa mój synek bił albo gryzł mnie. Teraz mu już przeszło, choć raz na jakiś czas jeszcze spróbuje, ale już bardzo rzadko. U mnie pomagało odchodzenie. Mówiłam, że nie podoba mi się jak mnie gryzie, bo mnie to boli i ostrzegałam, że jeśli będzie to robił dalej to sobie pójdę. Jeśli próbował kontynuować to zdecydowanie odchodziłam od niego.
        W przypadku mojego synka najczęściej kończyło się to wielkim płaczem i wołaniem mnie. Za jakiś czas wracałam do niego i się wtulał we mnie, już bez prób gryzienia.
        Nigdy za to nie karałam, nie biłam ani nie gryzłam!!! Jedynie po jego uspokojeniu mówiłam mu, że mnie to boli i dlatego nie pozwolę, żeby mi robił krzywdę. Że jeśli jest zdenerwowany na mnie, to może się złościć, krzyczeć, uderzać w poduszkę, ale nie robić mi krzywdę!
        Myślę, że dobrze byłoby nauczyć starszaka mówienia kategorycznego "NIE!", "nie lubię jak mnie gryziesz, nie chcę się z Tobą w ten sposób bawić" i odejścia do innej zabawy. Taka nauka przyda mu się bardzo na przyszłość w szkole i w życiu dorosłym.
        • 2plusik Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 12:09
          Dobra metoda, rozsądna, ale nie na każde dziecko zadziała niestety - mojego nie ruszyła.
      • kanna Re: Jak oduczyc dziecko gryzienia? 28.08.12, 13:40
        Neutralizacja przeciwnika, ale też walka o uwagę rodzica, nieradzenie sobie z frustracją, sprawdzanie swojego wpływu na świat.. przyczyn może być bardzo wiele. Wszelkie działania naprawcze najłatwiej wdrażać, jak znasz przyczynę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka