Dodaj do ulubionych

Ręce klejące są

29.10.12, 13:51
Mój synek (3,5) co jakiś czas (ostatnio było to ok. pół roku temu) mówi, że "ręce są klejące".
Pociera nimi o koc na łózku, o swoją bluzkę. Proszę spokojnie, żeby w takim razie umył sam rączki. Myje i za chwilę znowu. Kręci się przy tym, wygina, czasem płacze, widać, że go to męczy. Z czym to może być związane? Czy to mogą być początki nerwicy natręctw?
Na co dzień jest bardzo radosny, twórczym, wrażliwym dzieckiem.
Bawi się z nianią od rana do popołudnia (wiem, wiem, czas na socjalizację i usamodzielnianie, ale jakoś nikt się do tego nie kwapi). Szaleją, śmieją się, wygłupiają. Generalnie jego świat do zabawa. Od nas ma morze miłości, co nie znacza, że my między sobą się nie sprzeczamy (brak zaspakajania naszych, dorosłych potrzeb).
Obserwuj wątek
    • ingusionek Re: Ręce klejące są 29.10.12, 19:50
      A może ma jakieś mrowienia w rączkach które Go drażnią?
      Ja mam tak raz na jakiś czas. I mam to odkąd pamiętam a jestem już stara babasmile.
      I nie mam pojęcia do dziś dzień o co z tym chodzi.
      Zwróć uwagę czy gdy tak ma to nie ma lekko zaczerwienionych rąk,opuchniętych albo lekko nabrzmiałych.
      Ja wtedy też nie wiem w co wtedy ręce włożyć. Drapię, wycieram,pocieram,wkładam pod zimną wodę-cuda na kiju. Ale w końcu samo mija i nic nie pomaga.
    • gemmi18 Re: Ręce klejące są 29.10.12, 20:01
      A mnie się wydaje, że to pewna nadwrazliwość. Był niedawno wątek o dziewczynce, która nie lubi się ubierać (albo raczej nie lubi ubrań), bo denerwują ją wszystkie szwy, czuje je na sobie bardziej niż większość ludzi, których to nie drażni. Mamie zalecono wybranie się do specjalisty SI. Ja z taką przypadłością nauczyłam się zyć, bo za czasów mojego dzieciństwa nie byli powrzechni tacy specjaliści i było to uważane za dziwactwo dziecka. A wiele bym dała, żeby ktoś mi pomógł, żebym nie musiała wycinać kieszeni z większości par spodni wink.
      Może wypowiedzą się bardziej doświadczone w tym temacie mamy, ale uważam, że to coś podobnego, coś na tej samej zasadzie.
    • mamatin Re: Ręce klejące są 29.10.12, 20:17
      A czy te rece nadmiernie nie poca mu sie? Moze to wcale nie ma podloza psych? Potliwosc rak wystepuje np przy nadczynnosci tarczycy i pewnie wielu innych chorobach? A chodzi do przedszkola?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka