04.12.12, 11:29
dziewczyny mieszkamy w domu jednorodzinnym dobrze ocieplonym palimy weglem i tak . temp. na piecu ustawiam tak 47 49 i każdy kto przyjdzie do nas do domu to że mamy ciepło za ciepło. Młoda 6 miesiecy skonczy 22 grudnia tydzien temu skonczyla brac antybiotyk zinnat straszny katar miała i kaszel okropny taki rzerzący, niby wyleczona byłam na kont. w poniedzialek wszystko oki, w tym samym czasie chorowal starszak juz zdrowy obecnie chodzi do przedszkola. Młoda od wczoraj znowu kaszle kaszel mokry odrywajacy sie strasznie chrumka jej w nosie a po uzyciu Katarka odciągam odrobine wydzieliny a wydaje sie ma mega katar. dziewczyny co robic , wybieram sie jutro do pediatry pewnie pzrepisze pulneo i ambrosol bo ona tylko to przepisujeczy to może byc zwiazane z powietrzem , rece mi odpadaja młoda jeszcze nie siedzi, w nocy ja kaszel męczy po jedzeniu i jak usnie twardo to spi pomózcie nie chce dostac kolejnego antybiotyku dla małej
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Powietrze 04.12.12, 11:46
      Bardzo mozliwe, ze katar jest z przegrzania. To, ile masz na piecu nic nie znaczy, bo wydolnosc ogrzewania bywa baaaardzo rozna. Zmierz temperature w poszczegolnych pomieszczeniach, jesli masz wiecej niz 20 stopni, to zdecydowanie za cieplo, 18-20 jest ok, w nocy nie wiecej niz 18, lepiej sie spi przy uchylonym oknie w zimnym pokoju pod ciepla koldra, niz polnago w zbyt cieplym pomieszczeniu.
      • tijgertje Re: Powietrze 04.12.12, 11:47
        A swoja droga katar to niekoniecznie choroba i dzieci maja go stednio ok 2 miesiecy w roku, czy go leczysz czy nie.
        • lala-111 Re: Powietrze 04.12.12, 11:53
          w sypialce mamy 23 stopnie , pewnie za dużo, wiem ze katar to nie choroba tylko ze jej schodzi na dul i zaczyna sie kaszel a potem oskrzela szpital antybiotyk itd.....
          • mikams75 Re: Powietrze 04.12.12, 11:56
            za cieple i pewnie za suche powietrze --> wysuszone sluzowki i dziecko choruje.
          • tijgertje Re: Powietrze 04.12.12, 12:06
            Przy 23 stopniach w nocy to ja po paru godzinach bym sie udusila. przy 20 mam momentalnie strupy w nosie;/ Przykrec piec, wietrz porzadnie przed spaniem (jesli nie masz odwagi spac przy uchylonym oknie) i w sypialni na noc zupelnie zakrecaj kaloryfer (albo jeszcze taniej, na noc, o ile nie ma 20-stopniowych mrozow mozesz zupelnie wylaczac ogrzewanie. dziecko ma zapewne przesuszone sluzowki, stad katar.
          • mamalgosia Re: Powietrze 04.12.12, 12:15
            23 stopnie to zdecydowanie za ciepło. Na noc 18
    • mikams75 Re: Powietrze 04.12.12, 11:54
      ile masz stopni w domu?
      Ja sie w za cieplych pomieszczeniach zle czuje, mam zaraz zapchany nos. Dziecko pewnie tez...
      • lala-111 Re: Powietrze 04.12.12, 12:09
        tylkoze ona ma ta sapke od urodzenia od czerwca furczy jej w nosie caly czas a wtedy nie bylo sezonu grzewczego , furczy a kataru nie ma , wiem wiem za cieplo od dzisiaj skrecam kaloryfery i wypala sie w piecu zeby nie palic na noc
        • tijgertje Re: Powietrze 04.12.12, 13:31
          lala-111 napisała:

> tylkoze ona ma ta sapke od urodzenia od czerwca furczy jej w nosie caly czas a
          > wtedy nie bylo sezonu grzewczego , furczy a kataru nie ma ,

Jakim mlekiem ja karmisz? Czasem przy alergiach dziecko ma wlasnie sapke, oddycha buzia jakby mialo katar i mimo braku innych objawow w ten sposob reaguje wlasnie na mleko. Pogadaj przy okazji z pediatra, moze warto sprobowac zmienic przy okazji mleko (co nie zmienia faktu, ze 23 stopnie poza lazienka w czasie kapieli to zdecydowanie za cieplowink ).
          • lala-111 Re: Powietrze 04.12.12, 13:37
            Karmie Bebilonem od malego mąż jeszcze zaobserwowal ze najbardziej jej furczy po zjedzeniu mleka , ale lekarka stwierdzila ze to nie alergia ze tak moze jej furczec jak gdzies z nia jestem tokażdy pyta czy ma katar a ja sie tłumacze ze to nie katar ze tak jej ja to muwie chrumka w nosie od urodzenia
        • annubis74 Re: Powietrze 04.12.12, 13:43
          Moze to nie katar tylko wysuszone sluzówki i/lub powiekszony 3 migdał. Przykręć ogrzewanie, nawilżaj powietrze, a jeśli mała kaszle wybierz się do pediatry chociaż to niekoniecznie musi oznaczać leczenie
      • lala-111 Re: Powietrze 04.12.12, 12:10
        teraz pokazuje 20 st. w sypialni a nie pale jeszcze w piecu
    • maja.london888 Re: Powietrze 04.12.12, 12:12
      Postaw dzieciom bańki.
    • czarna784 Re: Powietrze 04.12.12, 12:17
      Może jeśli powietrze za suche to spróbuj z nawilżaczem powietrza?
    • mloda.zielarka Re: Powietrze 04.12.12, 12:34
      w zeszłym roku mieliśmy podobny problem młodszy kaszlał w nocy charczał i "gwizdał" do tego zatkany nos. Pediatra stwierdziła zapalenie krtani doradziła wietrzenie mieszkania i spacery. W tym roku sezon grzewczy przywitaliśmy nagły niczym niezapowiedzianym napadem kaszlu w środku nocy. Skończyło się wizytą na pogotowiu i zastrzykiem
      • batutka Re: Powietrze 04.12.12, 13:14
        Powiem Wam, że jak dla mnie 18 stopni w domu, to masakrycznie zimno.
        Ja oczywiscie zdaję sobie sprawę z tego, że to zdrowo, ale ja jestem zmarzluchem i dla mnie optymalna temperatura w domu, to właśnie 23 stopnie.
        • 1matka-polka Re: Powietrze 04.12.12, 13:21
          A ja mam 19 stopni w sypialni i salonie. Chodzimy ubrani w dresy i nam dobrze.
          • ewa-ef Re: Powietrze 04.12.12, 22:29
            A co, jeśli dziecko nie umie spać przykryte?
            • tijgertje Re: Powietrze 05.12.12, 00:34
              Moze spac w spiworku.
              • ewa-ef Re: Powietrze 05.12.12, 08:18
                Tylko, że dziecko ma 3,5 roku i nie chce spać w śpiworku. Poza tym jest to niewygodne, gdy chce np. wstać, żeby zrobić siku. Nie wiem, jak to ugryźć.
                • igajos Re: Powietrze 05.12.12, 10:38
                  Mój syn też nie dawał się przykryć. Zimą spał w dresie welurowym i w skarpetkach. Nie marzł, choć w sypialni było ok 19 stopni. Około 4tych urodzin mu się odmieniło i teraz śpi przykryty całkowicie. Nawet głowę ma pod kołdrą. Ale nawet zimą śpi pod letnią kołdrą i twierdzi, że mu ciepło.
                  • ewa-ef Re: Powietrze 05.12.12, 10:52
                    igajos napisała:

> Mój syn też nie dawał się przykryć. Zimą spał w dresie welurowym i w skarpetkac
                    > h. Nie marzł, choć w sypialni było ok 19 stopni. Około 4tych urodzin mu się odm
                    > ieniło i teraz śpi przykryty całkowicie. Nawet głowę ma pod kołdrą. Ale nawet z
                    > imą śpi pod letnią kołdrą i twierdzi, że mu ciepło.

Może spróbuję smile, kurczę, chyba patrzę po sobie, wydaje mi się, że bez przykrycia to zawsze zimno (oprócz mega upałów wink)
    • budzik11 Re: Powietrze 04.12.12, 18:56
      lala-111 napisała:

> Młoda od wczoraj z
      > nowu kaszle kaszel mokry odrywajacy sie strasznie chrumka jej w nosie

Kup nebulizator (inhalator), sól fizjologiczną i inhaluj dziecko kilka razy dziennie - najczęściej udaje się wyleczyć tym początek infekcji. Poza tym w takiej temperaturze najpewniej masz sucho w mieszkaniu, warto zainwestować w nawilżacz i nawilżać powietrze, ew. wstawiać do pokoju, gdzie dziecko śpi np. suszarkę z praniem. Ale może być też odwrotnie - możesz mieć wilgoć - w tych "super uszczelnionych" domach bywa jak w termosie jak nie ma dobrej wentylacji i woda leje się po ścianach i oknach, w powietrzu jest grzyb i to tez może powodować alergie, kaszel i katar. Więc sprawdź, jakie masz w domu warunki. W każdym razie 23 stopnie to masakrycznie za dużo, zwłaszcza w sypialni, powinno się spać w ok. 18st.

wybieram sie jutro do pediatry pewnie pzrepisze pulneo i ambrosol bo
      > ona tylko to przepisuje (...) pomózcie nie chce dostac kolejnego antybiotyku dla małej

Żaden z ww. nie jest antybiotykiem. Posmaruj dziecku klatkę piersiową i plecy delikatną maścią rozgrzewającą (np. bursztynową - nie podrażnia ukł. oddechowego zapachem), inhaluj, zrób kąpiel z soli bocheńskiej (przy okazji będzie naturalna inhalacja) - jest mnóstwo sposobów leczenia, niekoniecznie zaraz antybiotyki.
    • camel_3d 47 stopni?? 04.12.12, 19:07
      O ja pitole... U nas jest 18 - 19....
    • klubgogo Re: Powietrze 04.12.12, 19:37
      Naucz się pisac po polsku.
      • lala-111 Re: Powietrze 04.12.12, 21:38
        dzieki za rady napewno skorzystam rozwiesiłam mokre reczniki na kaloryferze juz sie nie pali w piecu tzn. wygasa sprawdze temp w pokoju, ale chodzi glownie o to chrumkanie jej chrumka strasznie w nosie a nic tam nie ma albo troche wydzieliny a wydaje sie jak spi ze mna w nocy ze spie z jakims dziadkiem tak furczy i charczy ? co to moze byc
        • morgany Re: Powietrze 05.12.12, 08:02
          mojemu miesięcznemu synkowi też tak charczy w nosie, pediatra na patronażu powiedziała, że to sapka i kazała ewentualnie nawilżać nos solą fizjologiczną... jakoś poprawy nie widzę. w każdym razie w mieszkaniu mamy ok. 19 st. w dzień, a w nocy kaloryfery skręcone i powietrze odpowiednio nawilżone, więc sucho nie jest, a sapka jak była tak jest. karmię piersią.
    • ola33333 Re: Powietrze 04.12.12, 22:46
      moze przerosniety trzeci migdal w nosie?
      • zuwka Re: Powietrze 05.12.12, 14:26
        to migdały w nosie rosną?
    • gato.domestico Re: Powietrze 05.12.12, 13:24
      o ile w dzien lubie kiedy jest cieplo ale dla mnie cieplo to okolo 20 stopni to w nocy lubie wreczmiec taka temp kiedy czuje potrzebe przykrycia sie koldra smile max 18 stopni...kiedy temp jest wyzsza - rano boli mnie strasznie glowa. Na noc wylanczamy calkowicie ogrzewanie a temp spada max o 1 stopien do tego w sypialni mamy skrecone kaloryfery, w pokoju synka nigdy kaloryfera nie odkrecalam smile moglby nie istniec smile sprawdz moze masz za suche powietrze dodatkowo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka