Dodaj do ulubionych

przestaje słyszeć?!:(

17.12.12, 22:28
Córka ma 4 lata od września chodzi do przedszkola. W piątek miała niewielki katar , który przestał spływać i zaczęło się nie słyszenie. Mówi się po kilka raz i żadnej reakcji, gdy nawet jest przy jej uchu to słyszy ale czasem potrafi przekręcić.Rano było znośnie a wieczorem to już w ogóle nie mogę się z nią dogadać. Nie ma żadnych innych objawów choroby.Ręce mi opadły całkowicie.
Obserwuj wątek
    • zjawa1 Re: przestaje słyszeć?!:( 17.12.12, 22:37
      Rece nie maja co ,,opadac" idz do laryngologa z dzieckiem. Jak przypuszczam ma tzw. plyny w uszach, a wiec wysiekowe zapalenie ucha ewentulanie uszu, co czesto sie zdarza.
    • black.joanna Re: przestaje słyszeć?!:( 17.12.12, 22:38
      Do laryngologa idź. Prawdopodobnie ma przerośnięty trzeci migdał.
      • zjawa1 Re: przestaje słyszeć?!:( 17.12.12, 22:46
        Tak, od razu przerosniety migdal gardlowy... Nie sluchaj. idz do laryngologa, przy niedosluchu migdal wcale nie musi byc przerosniety.
        Chyba, ze twoje dziecko : chrapie, oddycha otwartymi ustami, bez wzgledu na to czy ma katar, czy tez go nie ma.
        • black.joanna Re: przestaje słyszeć?!:( 18.12.12, 22:49
          Czy ja mówiłam, że na pewno??? Co za wredna baba.
    • minerwamcg Re: przestaje słyszeć?!:( 17.12.12, 22:45
      Zapalenie ucha, też tak miałam, ogłuchłam na kilka dni, po antybiotyku się szybko poprawiało.
      • zjawa1 Re: przestaje słyszeć?!:( 17.12.12, 22:48
        Pod warunkiem, ze sprawca zapalenia ucha jest bakteria. Jednak statystycznie 89% zapalen-zwlaszcza wysiekowych powoduja wirusy nie bakterie.
        • fantomka44 Re: przestaje słyszeć?!:( 17.12.12, 23:09
          Jaja sobie robisz? Pytasz na forum czy dziecko ma niedosluch zamiast iść na badanie słuchu do laryngologa?????
          • rulsanka Re: przestaje słyszeć?!:( 18.12.12, 12:44
            Akurat przy katarze pogorszenie słuchu bywa normalne, a przyczyną jest albo przytkanie trąbki słuchowej (częste po zbyt mocnym smarkaniu) i związany z tym problem w wyrównywaniu ciśnień w uchu (tak jak w samolocie). Może być też wysiękowe zapalenie ucha, które jest zazwyczaj wirusowe i zazwyczaj przechodzi razem z katarem.
            Trzeba dbać o drożność nosa np. stosując krople obkurczające śluzówkę, płukać sinus rinse, stosować mukolityki do rozrzedzenia kataru itp.
            Nie smarkać za mocno! To pogarsza sprawę.
            Pewnie, że warto iść do laryngologa, ale bez przesady z tą paniką.
    • q_fla Re: przestaje słyszeć?!:( 17.12.12, 23:19
      U mojej młodej tak przebiegało zapalenie ucha: bez bólu i bez gorączki, nie słyszała tylko na lewe ucho. Po wyleczeniu słuch wrócił do normy.
    • ka80 Re: przestaje słyszeć?!:( 18.12.12, 12:56
      Mój synek jakiś czas temu miał infekcję, która przebiegała z okropnym katarem, kaszlem. Nos miał totalnie zatkany, na początku nic nie dało rady wydmuchać. U lekarza pediatry uszy oftalmoskopowo ok. Też zauważyłam że nie słyszy. Jak stałam za nim i coś mówiłam to nie reagował. Zapisałam go na wizytę do laryngologa. Czas oczekiwania 2 tyg. Na wizytę nie dotarliśmy. W miarę jak katar schodził po lekarstwach uszy się odetkały i młody zaczą normalnie słyszeć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka