Dodaj do ulubionych

2,5 latek nie chce jeść obiadów

22.03.13, 14:57
Witam, martwię się, bo mój 2,5 letni syn nie chce jeść obiadów. Z innymi posiłkami nie ma problemu, ale generalnie bardzo niechętnie podchodzi do wszelkich nowości, dlatego też jego dieta jest wg mnie bardzo monotonna. Chciałabym, aby młody jadał dużo warzyw i owoce, a niestety jada tylko ogórka i paprykę, z owoców tylko banana w kaszce. Zupy jada, ale tylko wybrane, np. rosół i pomidorową, żadna inna nie wchodzi w grę. Nawet nie chce spróbować. Kiedyś lubił jeść ryby (różne), teraz nie chce, a z mięsa tylko pulpety i też nie zawsze. Lubi za to kaszę gryczaną i ryż. Jak mam go zachęcić do jedzenia obiadów?Dodam, że obiad podaję po drzemce, kiedy jest głodny. Na śniadanie i kolację nie zje niczego innego oprócz kaszy manny na mleku z bananem - próbowaliśmy już naleśniki, racuchy, omlety, kanapki, leniwe - nic z tego nie zje. A jak podaję obiad, np. rybę z kaszą + surówka to zje samą kaszę.
Obserwuj wątek
    • camel_3d moze glodny nie jestß 22.03.13, 15:49
      moze je sniadanie, drugie sniadanie..a potem po prosu w czasie obiadu nie jest glodyny?
    • deszcz.ryb Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 22.03.13, 16:37
      To jest normalne. Nie zmuszaj, nie cuduj, nie wydziwiaj, nie zwracaj uwagi. Podawaj mu obiady normalnie, jak zje np. samą kaszę i powie, że już nie jest głodny, to pozwól mu odejść od stołu. Upewnij się tylko, że nie dostaje pomiędzy posiłkami przegryzek, jogurtów, chrupek, słodkich soków itp.

No i nie dawaj kaszki z mlekiem. Pewnie ta kasza jest słodka, całkiem go zapycha - to nic dzienwgo, że nie jest głodny. Przestań ją po prostu podawać, lepiej dać do ręki banana i mleko do kubka.
      • zabka141 Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 18.12.16, 10:47
        Popieram. Nie rob z tego problemu. Wybiorcze jedzenie jest normalne w tym wieku.

Probowaliscie pieczywo z maslem orzechowym na sniadanie? W przedszkolu to hit.
    • bluemka78 Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 22.03.13, 16:49
      Ja zawsze staram się dzieciom robić takie obiady, które wiem że lubią. Z wiekiem akceptują coraz więcej potraw. Nawet jeśli trzeba na jeden obiad gotować co innego dla nich, a co innego dla nas. Rady typu niech zje samą kaszę odstawiam na bok, co to za obiad sama kasza. Uważam, że lepiej karmić monotonnie, ale wartościowo. Uwagi typu jak pójdzie do przedszkola to mu nikt nie będzie specjalnie gotować też mnie nie przekonują, zawsze może w domu dostać ulubiony obiad i kolację, coś bardziej wartościowego co lubi.
      • mruwa9 Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 22.03.13, 17:21
        ano. Nawet, jesli 3 razy w tygodniu bedzie pomidorowa, 2 razy kasza i raz ogorkowa.
        Ale w takich przypadkach zawsze zapala mi sie lampka kontrolna pod tytulem "weglowodany".
        Zweryfikuj (to do autorki) ilosc cukrow w diecie dziecka i zredukuj je , jak tylko sie da. Wystarczy, ze dziecko wypije kubek soku lub kompotu przed obiadem i mozna posprzatac talerze.
        To cukier jest IMHO najczestsza przyczyna niejadkostwa u dzieci, po pierwsze, bo szybko zamula i wylacza osrodek laknienia (dziecko zaslodzone autentycznie nie czuje glodu), a po drugie uzaleznia i dziecko, ktore je duzo slodkosci (lub pije , pod postacia slodzonych herbat, sokow, kompotow) nieslodkich potraw jesc nie chce.
        Zadbac o regularne pory posilkow, zadnego podjadania czy picia pomiedzy posilkami, woda do gaszenia pragnienia plus szykowac potrawy, ktore dziecko lubi. I nie robic problemu z kwestii jedzenia, zadnego wymyslania, biegania z lyzeczka za dzieckiem. Siadamy przy stole, kazdy dostaje swoj talerz, je sam, ile uwaza za stosowne, sprzatamy i gotowe.
    • mamatin Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 22.03.13, 17:31
      na moją małą dobrze działa mozliwośc wyboru: chcesz pulpeta czy zupę? jak się na coś zdecyduje, to juz zje.
    • gato.domestico Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 22.03.13, 17:43
      nie histeryzuj...moje dziecko nie jada zup wcale...bo nie lubi Twoj jada dwie smile je mieso...generalnie co kilka mies ma okres wybrzydzania...teraz je ładnie...odpusc (wiem ze jest trudno) niech je sama kasze - bardzo zdrowa...nie musi jesc codziennie miesa...niech je pulpety z porzadnego miesa
    • klubgogo Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 22.03.13, 18:53
      >Chciałabym, aby młody jadał

Ty chciałabyś, on nie chce, na siłę nie nakarmisz, a dziecko jest zmienne, a skoro lubi rosół i pomidorową, gotuj mu rosół i pomidorową. Nic na siłę.
      • jhoan Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 25.03.13, 20:08
        u mnie podobnie, pomidorową miksuję z mięsem, na którym jest ugotowana (przeważnie kurczak), już jest porcja mięsa smile
        z rosołem nie przechodzi, musi być klarowny
    • beliska Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 22.03.13, 19:52
      W okolicach 2go roku moja corka odstawiła 90% tego, co do tej pory jadla.
      Zostało kilka produktów, kilka potraw-spokojnie na palcach ręki mogłabym policzyć.
      Nie skutkowało nic, żadne metody, proby rozsądne i mniej mądre.
      I tak trwało to prawie dwa lata, wymieniała tylko od czasu jeden produkt na inny.
      Odpuściłam, dawałam to, co wiedziałam, że zje, a jesli cos wchodziło
      to dziecko zjadało całkiem solidnie.
      Dziecko bylo zdrowe, rosło i przybieralo jak zawsze i było wulkanem energii,
      więc chyba organizm dostawał to, czego chciał.
      Teraz ma 4,5, od dawna już je calkiem rozsądnie, chętnie próbuje nowości.
      Skoczyła mocno w górę mając 4l i zażądała mleka, co było dla mnie szokiem, bo mleka
      w ustach nie miała od skonczenia 6miesięcy. Pije nadal. Patrząc na moje przeboje z jej jedzeniem, myslę, że jak dziecko jest zdrowe, przybiera, rośnie, chetnie zjada to, co lubi, to po prostu tak ma w danym okresie nawet dlugim. Wierzę, że zdrowy organizm nie da sie oszukać i jak mu czegos będzie trzeba, to będzie domagał, a dziecko będzie mialo smak i wchłonie bez szemarania. Zresztą ja tez tak mam, że długo nie jem danej rzecvzy, a potem muszę i zajadam się jakiś czas.
      Próbuj róznych metod, ale jakby czasem nie udało się, nie przejmuj sie za mocno.
      Minie mu kiedys.
      • mojemieszkanie24 Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 22.03.13, 20:27
        A nie jest przypadkiem tak, że jak dziecko nie zje to wpychasz mu buły ?U mnie jeden przedszkolak też nie jadł bo ciotka mu po obiedzie dawała słodkie buły. Jeżeli nie to nie wciskaj mu na siłę- nie chce to niech nie je.
    • thegimel Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 22.03.13, 20:30
      Odpuść, przeczekaj, gotuj rosół i pomidorową. Ja przez jakiś czas jadałam:
      1. Pomidorową z ryżem - ryż MUSIAŁ być w formie babki na środku talerza
      2. Ziemniaki/kopytka z przecedzonym sosem
      3. Jabłka
      4. Chleb na blasze z masłem
      5. Ewentualnie rosół
      6. Ziemniaki pieczone w piekarniku
      Dalsza rodzina załamywała ręce, groziła śmiercią głodową, anemią, diabli wiedzą czym. Mama odpuściła, nie wciskała gotowali to co lubiłam, przeszło bez śladu. smile
    • wro-tka Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 22.03.13, 20:41
      moja je tylko obiady dla odmiany.
      a moich sąsiadów dziecko je tylko ogórki kiszone i też o dziwo żyje.

luz i przeczekaj wink
      • mojemieszkanie24 Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 22.03.13, 21:55
        co konkretnie dajesz do jedzenia i o której godzinie ? Może się okazać, że dziecko je praktycznie cały czas ( wliczając wszystkie przekąski, owoce dodatkowe czy warzywa)
    • mikams75 Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 22.03.13, 22:06
      wrto podliczyc co i ile je w ciagu dnia wliczajac wszelkie podjadanie i slodkie napoje i biorac pod uwage ze kasza z bananem to moze na bardzo dlugo zapchac.
      Gotuj wieksze porcje jego ulubionych dan i zamrazaj - bedziesz wyciagac wtedy, kiedy ty bedziesz miala ochote na cos innego niz ona.
      Moja tez jada w kolko to samo.
    • sakis Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 25.03.13, 13:03
      Myślałam, że tylko moja dziecko tak je, ale widzę, że to raczej powszechne zjawisko. Dodam tylko, że w porze obiadu młody jest głodny, gdyż kaszkę (manna na mleku z bananem, bez cukru z odrobiną masła) je około 7 rano, potem około 10-11 jogurt i przed snem, ale nie zawsze zje miseczkę zupy (rosół albo pomidorowa, żadnej innej) i pół grahamki. A obiad ma około 16-17. Z nim jest tak, że potrafi przez kilka dni jeść np. pulpety, a potem nagle mówi, że nie chce i muszę szukać nowego dania, które by zaakceptował. Niedawno np. zrobiłam kurczaka w sosie orzechowo-kokosowym, to zjadł sam ryż, w ogóle nie chciał zjeść orzechów, które normalnie bardzo chętnie zjada. Chciałabym, żeby młody kiedyś jadł tak, jak podają w tej broszurce z IMiD...urozmaicona dieta, zbilansowane posiłki. Boję się, że jak tak dalej pójdzie, to tak mu już zostanie z tym jedzeniem.
      • deszcz.ryb Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 25.03.13, 13:14
        A nawet, jak zostanie, to co? NIE UMRZE OD TEGO! To nie będzie miało wpływu na jego zdrowie. Ja tak mam do tej pory, a stara baba jestem - zjadam tylko kilka ulubionych potraw, do nowości nie mogę się przekonać. I żyję, jestem zdrowa, czuję się świetnie. I to tylko moja sprawa, co zjadam i kiedy. A prywatnie to przypuszczam, że tak jest dlatego, że mnie właśnie przymuszano do jedzenia, męczyłam się strasznie i do tej pory została mi niechęć do jedzenia.

Poza tym - twoje dziecko wcale nie musi być głodne - ta kaszka go zapycha, potem dajesz mu jogurt [założę się, że jakieś słodki, o wiele zdrowiej będzie, jak mu zmiksujesz jogurt naturalny z jakimiś owocami, możesz dodać łyżeczkę cukru], wieczorem jeszcze coś tam je. Może nie potrzebuje tego jedzenia tyle, ile ty myślisz, że potrzebuje.

No i uświadom sobie, że każde dziecko jest inne i nie ma idealnych dzieci, które jadałyby wszystko, jak w jakiejś głupiej broszurce. Ideały ideałami a życie życiem.
        • sakis Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 25.03.13, 13:59
          Skąd taka pewna jesteś, że daję mu słodki jogurt?Dlaczego tak piszesz, jeśli nie wiesz?Moje dziecko nie zje za nic w świecie zmiksowanych owoców z jogurtem naturalnym niestety(wiem, że to jest super rozwiązanie), już pisałam, że niewiele rzeczy mu smakuje i w tym widzę kłopot. A ten jogurt to jest miks naturalnego z wapniem z owocowym (pół na pół), więc wcale słodki nie jest. Oczywiście owoce z jogurtu wypluwa. Jeśli chodzi o urozmaicenie diety, to owszem, nie umrze jak będzie jadał monotonnie, ale od tego m.in. jestem rodzicem, żeby go nauczyć zdrowych nawyków żywieniowych, a jak będzie jadł tylko kilka rzeczy, to wątpię, aby jego dieta była w pełni zbilansowana. I właśnie o to się martwię. Z drugiej strony wiem też, że są dzieci, które np. jedzą zupę i drugie danie (różne zupy i różna drugie dania), jadają surowe owoce i warzywa i różne inne dania, a nie tylko suchy ryż czy kaszę, ew. suchą bułkę (dobrze, że chociaż grahamkę), więc da się, tylko akurat ja nie wiem jak go do tego zachęcić. Dodam jeszcze, że u mnie i mojego męża w domu też się jadało monotonnie i naprawdę widzę, że w dorosłym życiu bardzo trudno jest zmienić nawyki żywieniowe. Dopiero kilka wizyt u dietetyka uświadomiło mi kilka spraw a i tak nie jestem w stanie ich wprowadzić w życie. A moja dieta wcale nie była zbilansowana, raczej niedoborowa. oczywiście żyję i jestem zdrowa, ale pewne niedobory mam. A mnie nie chodzi o ilość pożywienia tylko o jego jakość, a problem tkwi w tym, że moje dziecko apetyt ma, tylko nie chce jeść zdrowych i urozmaiconych potraw.
          • deszcz.ryb Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 25.03.13, 14:06
            E, naczytałaś się ulotek na których słodkie dzieciątka jedzą wszystko grzecznie, a tymczasem każde dziecko jest inne. I to, że niektóre dzieci jedzą wszystko, to NIE zasługa rodziców. Tego się nie da nauczyć. Każdy lubi co innego. I masz tego najlepszy dowód w tym wątku - wszyscy ci piszą, że twoje dziecko zachowuje się normalnie, i że inne dzieci zachowują się tak samo.

Uwierz - najlepsze, co możesz teraz zrobić, to odpuścić. Znaczy: sadzasz dziecko przy stole, stawiasz przed nim obiad, i niech je. Jak powie, że nie chce albo że się najadło, to pozwól odejść od stołu. I tyle w tej kwestii, wmuszanie powoduje jeszcze większą niechęć do jedzenia [wiem, co mówię, bo mówię z doświadczenia]. Dziecko się nie zagłodzi, a jak ci zależy, żeby zjadło, to zrób to, co lubi. A kaszkę odstaw i tak, bo to na pewno nie jest podstawą zdrowego żywienia. wink
            • sakis Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 25.03.13, 14:19
              Chyba tak zrobię właśnie, tj. odpuszczę sobie, niech je co chcesmileTylko dodam jeszcze, że nie zmuszam do jedzenia mojego dziecka, tj. upewniam się, że nie chcę a jak nie, to zabieram i próbuję ponownie podać, jak za 15 minut młody chce paluszki czy ciasteczkosmile. A kasza manna na mleku z owocami wydaje mi się zdrowym posiłkiem, nie widzę niczego złego w szklance świeżego mleka, z 2 łyżkami kaszy, łyżeczką masła i owocem, naprawdęsmileWolę to, niż ma wypić samo mleko i potem co 5 minut prosić o jakieś przekąski (bo oczywiście kanapki nie zje, ani nic innego śniadaniowego, ew. suchą bułkę). Aha, jak chodził do żłobka to jadał bardzo ładnie, prawie wszystko co dostawał w żłobku zjadał, sama byłam zdziwiona. Tylko w domu tak kiepsko je.
              • bluemka78 Re: 2,5 latek nie chce jeść obiadów 25.03.13, 14:52
                Też nie widzę niczego złego w śniadaniu, które mu serwujesz. Może nie dawaj drugiego śniadania tylko zupę wcześniej i wtedy zdąży zgłodnieć do drugiego dania.
                Moje dzieci nie jedzą drugiego śniadania. Mamy śniadanie ok 9, a po 12 drugie danie, czasem zupa jak drugie nie jest gotowe. Wolę jak jedzą po 12 już drugie danie, bo wtedy mają największy apetyt. Po południu ok 17 jedzą zupę albo inne drugie danie (nasze, często mamy co innego niż one), później dostają owoce, czasami deser mleczny. Kolacja jest ok 20. Czasami jak wstaną wcześniej i śniadanie jest przed 8 to jakieś owoce ok 10 dostaną lub deser mleczny, jogurt, ale wtedy też obiad przed 13.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka