Dodaj do ulubionych

Moje dziecko mnie bije

09.04.13, 23:33
A wiec po ko lei . Moja córka ma 3 latka. od jakiegos czasu nie moge zrozumieć jej zachowania. Podchodzi do mnie i mnie bije . W róznym czasie porze i sytuacji. Jak jest zła, jak widać ,ze ma nadmiar energii , czasem widze ze bez okacji. Potem przeprasza tuli sie do mnie. Na poczatku tłumaczylam,ze boli , potem dawalam klapsa w tyłek, potem przytulalam. Ale zadna metoda nie byla dobra. Czy Wy miałyście takie przypadki ? Jak sobie radziłyście?
Obserwuj wątek
    • q_fla Re: Moje dziecko mnie bije 10.04.13, 00:13
      Na poczatku tłumaczylam,ze boli , potem d
      > awalam klapsa w tyłek
      , potem przytulalam.

Nie powinnaś sie dziwić i skarżyć. Przykład idzie z góry.
      • drzewachmuryziemia Re: Moje dziecko mnie bije 10.04.13, 00:18
        dokładnie, tłumaczysz jej, ze nie ma cie bic, sama ją bijąc? to chyba Twoje dziecko powinno zamiescic tutaj posta pt. moja mama sprzecznie się zachowuje, nie wiem, o co jej chodzi
        • green-koala111 Re: Moje dziecko mnie bije 10.04.13, 00:28
          Źle mnie zrozumiałyście ( być moze zle napisalam) . Najpierw tłumaczylam : nie wolno tak robić- przez jakis czas, nie wiem, 2 tyg 3 tyg potem tłumaczylam ze nie wolno plus przytulalam - myslslam ze moze sobie nie moze dac rady z emocjami ale tez nie pomagalo. Wiec ucieklam sie do tego co potepiam, klapsa - z tekstem, zobacz jak to boli jak Ty mnie bijesz. Ale nie pomaga. Nie bylo w odwrotnej kolejnosci . Do momentu kiedy mnie pierwszy raz uderzyla, NIGDY jej nie uderzylam .
          • drzewachmuryziemia Re: Moje dziecko mnie bije 12.04.13, 22:24
            no ale własnie chodiz o to, zebys nigdy jej nie biła, bo ona moze miec rózne pomysły, ale gdy Ty robisz to samo, wzmacniasz je
    • lilka69 Re: Moje dziecko mnie bije 10.04.13, 10:48
      moje ma 1,5 i WSZYTSKICH bije ( mama, tata, szkolny brat, niania). jak jest zly. a czesto jest smile

ptytrzymujemy te bijaca raczke i mowimy bardzo stanowczo i bardzo groznie - nie bij. lub nie. jak dalej bije to nadal przytrzymujemy te raczke. nie dziala ale nie poddajemy sie. wychodzimy z zalozenia , ze kiedys minie.

syn ( niespalna 8 lat) ODDAWAL kiedys na zasadzie " czy jest ci milo jak ja cie bije" ale robil to krotko poniewaz dostal wytlumaczenie, ze nie tedy droga.( skrot myslowy na potrzeby watku).
      • katrina73 Re: Moje dziecko mnie bije 10.04.13, 20:26
        lilka69 napisała:

> nie dziala ale
        > nie poddajemy sie. wychodzimy z zalozenia , ze kiedys minie.
        >
        minie wink u nas zaczęło się jak młody miał ok.20 mc,bił nas,rzucał czym popadnie uncertain nie pomagało tłumaczenie,nic nie pomagało...obiecywał,że już tak nie będzie a za chwilę już leciał klocek lub autko w kierunku mojego oka uncertain przeszło samo,nawet nie wiem kiedy skończył się ten nasz mały rodzinny koszmarek big_grin
        • lilka69 Re: Moje dziecko mnie bije 10.04.13, 21:54
          moj tez rzuca!!! a jakze smile
    • chyba.ze Re: Moje dziecko mnie bije 10.04.13, 20:53
      Nie zwracaj uwagi, ignoruj.
      Minie nawet nie zauważysz kiedy smile
      • green-koala111 Re: Moje dziecko mnie bije 10.04.13, 21:47
        Ona wie ze zle robi, bo zaraz łapie za szyje i czesto słysze :"pseprasam". Na moje oko rozpiera ja energia. bo jej uderzenia nie zawsze sa w złosci . Bym powiedziala nawet ze w mniejszej czesci . po prostu podchodzi bije i potem sie zastanawia. moze to taki etp dzieciecego rozwoju ?
        • katrina73 Re: Moje dziecko mnie bije 10.04.13, 22:12
          najlepsze było to,że czasem nawet się człowiek nie spodziewał ciosu big_grin bo żeby to zrobił bo się wkurzył bo coś tam nie wyszło czy coś,ale czasem układaliśmy klocki czy puzzle a tu nagle strzał prosto w policzek uncertain za co pytam ?? big_grin
        • doti_2 Re: Moje dziecko mnie bije 10.04.13, 22:24
          syn jest impulsywny i bije jak mu się coś nie podoba, kiedyś bił częściej ale łapałam za ręce i mówiłam że teraz te niegrzeczne raczki posiedzą w areszcie. Upominałam że ma ich pilnować żeby nie biły. No i z czasem jest tego trochę mniej. Tłumaczyłam że nawet jak jest zły to ma to słowami powiedzieć a nie rekami. Mizernie ale się poprawia z wiekiem i lepiej panuje nad nimi.
    • kanna Re: Moje dziecko mnie bije 10.04.13, 22:33
      Działa stanowcze "Nie wolno!", bez uśmiechu, KONIECZNIE połączone z przytrzymaniem ręki.
      Tez odesłanie do pokoju/nudnego kąta na 3 minuty.
    • mamitadejordi Re: Moje dziecko mnie bije 12.04.13, 15:31
      Mój synek od czasu do czasu ma takie zapędy. Wówczas mu mówię, że nie lubię jak mnie bije. Jeśli nie przestaje odchodzę i zajmuję się czymś innym. Najczęściej to pomaga, bo bardzo przeżywa i chce żebym wróciła. Zaczyna płakać i chce się przytulić. Wówczas go zawsze przytulam, a po tym najczęściej zapał walki mu już mija.
    • thorgalla Re: Moje dziecko mnie bije 12.04.13, 17:20
      Moja córka czasem trzepnie ojca,mnie nie bije bo wie,że oddam big_grin
    • szamanta Re: Moje dziecko mnie bije 13.04.13, 12:42
      A to wychodzi na to ze znasz tylko dwie metody ktore praktykujesz w celu okielznania dziecka? Klaps i przytulenie? nic poza tym?? to ja sie nie dziwie, dlaczego dalej nie potrafisz sie uporac z malym agresorem,jesli na tym sie konczy i wiecej nie masz pomyslow
      Czemu jej kar nie nakladasz w postaci odebrania przywilejow za uderzenie kogokolwiek? uderzyla cie, ?allbo nie ma bajki, albo nie ma deserka,czy jakies jej ulubionej przyjemnosci.
      Ty wiesz,co twoje dziecko lubi a czego nie, i to jej wstrzymaj,za kare ze podnosi na rodzica reke, co jest karygodne.Jestem zszokowana ,ze dziecko w ogole na to sobie pozwala
      Walnie cie, to do pokoiku marsz, w tej chwili, i pokaż ,ze jejstes zla na nią, gniewasz sie na jej zachowanie, ale nie wrzeszcz .Twoja mowa ciala nie ma ukazywac agresji,lecz stanowczosc.
      Po kilku minutach idz do malej porozmawiac , lub jak wolisz daj jasny komunikat, kiedy przemysli co zrobila, ma przyjsc i porozmawiac.Rozmawiacie po ochlonieciu emocji ,a nie w emocjach kiedy dziecko jest rozgniewane, rozhisteryzowane, bo i tak wtedy nic do niego nie trafia, dopiero po tym jak jest uspokojone,czy wyciszone
      Naparwde dziwie sie ludziom, ktorzy znają tylko dwa spoosoby przywolania do porządku dziecku, klaps i przytulenie, reszta juz nie istnieje.
      Osobiscie, zadne moje dziecko na mnie ręki nigdy nie podnioslo, zapewne z tego powodu, poniewaz wiedzialo,ze to ani sie nie oplaca,ani nie poplaca, i taki czyn bedzie na ich niekorzysc.Hamulec zaciągaly przed uderzeniem mnie,w obawie przed konsekwencjami,i slusznie

Nie trzeba konczyc zadnych studiow psychologicznych,aby ruszyc glową, ze kara w postaci wstrzymanych przywilejow ,takich jakie dziecko lubi rowniez jest efektowna, no chyba,ze zaraz ktos mi wyskoczy ,ze to przemoc,bo aktualnie ukaranie dziecka za paskudne zachowanie, to dla wielu jest niedopomyslenia.W koncu bezstresowe wychowanie króluje
      • 3-mamuska Re: Moje dziecko mnie bije 13.04.13, 21:49
        Jesli cie uderzy , wstan i wyjdz z pokoju. Zamknij drzwi i nie pozwól jej wejść .
        Za każdym razem bez słowa wychodz.
        Napewno bedzie płacz i chęć wejścia do ciebie.
        Po akcji powiedz jej bez uśmiechu tulenia ze nie wolno bić ze to boli.
        I ze oczekujesz przeprosin. Dopiero jak przeprosi przytul i zapomnij o tym. Do następnego razu.

Najstarszy lał moja teściowa po twarzy a ona sie śmiała ze taki fajny, a był mały około roku.
        Dopiero po awanturze jak jej powiedziałam zeby sie nie zdziwila jak jej przyszli za 3-4 lata to tez sie bedzie uśmiechać.
      • noname2002 Re: Moje dziecko mnie bije 14.04.13, 08:41
        Faktycznie, roczniak czy 2-3latek strasznie sie przejmie, ze kiedys tam(dla niego abstrakcja)nie bedzie bajki albo deseru.
        • szamanta Re: Moje dziecko mnie bije 14.04.13, 15:36
          noname2002 napisała:

> Faktycznie, roczniak czy 2-3latek strasznie sie przejmie, ze kiedys tam(dla nie
          > go abstrakcja)nie bedzie bajki albo deseru.

Ale to byl przyklad to co wymienilam, moglabym w nieskonczonosc wymieniac, lecz nie znam dziecka autorki,dlatego pierwsze lepsze dwa podalam,a nuż moze trafilam a nuż moze i nie
          Mowa jest o 3 latku! Jesli faktycznie 3 latek bardzo lubi ogladac bajke,lub posmakowac jakiegois lakocia(osobiscie jestem przeciwna slodyczom dla dzieci) to zaboli go ta kara.
          Lecz jesli nigdy nie przepadalo, ani za zadną bajką, nawet nie ma swojej jakiejs ulubionej, jesli spokojnie nie odczuje braku deserka, jesli ma w nosie brak czytania na dobranoc to faktycznie jest to bezsensu.Mama musi znalezc cos co dziecko odczuje jako kare

Nie znam dziecka autorki,ona sama najlepiej wie, co jej dziecku sprawia najwiecej przyjemnosci, co najbardziej lubi i to w ramach kary ma wstryzmac,bo dziecko ma odczuc,konsekwencje,kara boli, nie tylo w sensie fizycznym. Ja wiem na czym moim dzieciom zalezy, a na czym nie i na tym sie opieram, wtenczas skutecznie trafiam do celu,a nie jak kulą w plot (u autorki jest kula w plot)
          Jest dzisiaj piekna pogoda,moje dzieci uwielbiają przebywac na podworku, jedna z nich od rana niefortunne kaprysy stroila,to juz zaczelo być denerwujące, i zostalo zapowiedziane,jak jeszce raz to i to zrobi, a nie pojdzie w ogole dzisiiaj na podwórko..podzialalo!! od razu inne dziecko,zmiana w jednej sekundzie,a dlaczego? bo jej na tym zalezy ,aby uniknąc takiej kary,stąd efekt zmiany.
          Tez ma 3 latka i jakos czysto kalkulacyjnie potrafila do tego podejsc,wybrala strategie w ktorej zyska, a nie straci,mimo ze wybitnie genialnym nie jest dzieckiem,to jednak juz dziecko w tym wieku potrafi sobie wyobrazic co traci przez swoje niegrzeczne zachowanie a co zyskuje przez grzeczne,tym bardziej jesli za czyms szaleje i jej na tym bardzo zalezy,to stratna nie chce byc
          • kwiat9uszek Re: Moje dziecko mnie bije 18.04.13, 21:19
            Moja 5letnia córka często popada w złość i dzieje się tak tylko w domu gdzie jest między swoimi. W przedszkolu jest zdyscyplinowana, nie ma z nią żadnego problemu, słucha poleceń Pani. W domu jednak wpada w złość z tyle błachego powodu np nie taka bluzka założona, buty nie tak postawione. potrafi obudzić się w nocy ze złością że spi jednak w swoim łożeczku. Niestety moją córką zajmują się dziadki, ja pracuje całe dnie, mąż jest tylko w weekendy. Wtedy córka nie odstępuje go ani na krok, wie że tatuś pozwala jej na więcej niż mamusia. ze mną jest bardziej zdyscyplinowana, aczkolwiek nie potrafię poradzić sobie z jej napadami złości.W takich momentach po prostu tak krzyczy, pręży się pokazuje język itp. Nie wiem w moim przypadku to już chyba psychoterapeuta - zastanawiam się nad tym coraz częściej , nie mogę dosłownie.Wysiadam sad
    • wro-tka Re: Moje dziecko mnie bije 14.04.13, 12:24
      może spróbuj pokazać inny sposób rozładowanie emocji - kup mały worek treningowy, czy piłkę do skakania -wymyśl inny sposób.
      bicie jest łatwe- złość szybkie przełamanie i finito.
      tak jak z papierosem wink
      • green-koala111 Re: Moje dziecko mnie bije 23.04.13, 23:05
        3-mamuska- Wlasnie tak robie.Jest jej przykro. Po calej akcji jak sie oddalam , przychodzi caluje i mowi pseprasam mamuniu ze Cie uderzylam. Z perspektywy czasu widze ze ona to robi czesto nieswiadomie, wtedy nie robie z tego afery i przytulam,ale jak robi to specjalnie ( bo zdarza sie) , to droga mamo zakaz ogladania bajki pomaga smile , chociaz nie jest typem,ze bez bajki nie mozna zyc. Pyta tylko czy ta kara juz sie skończyla i czy moge jej wlaczyc bajke. Ale wie bardzo dobrze ze zle zrobila.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka