Dodaj do ulubionych

Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego ?

10.06.13, 22:23
Jestem zdziwiona, na ukrywam że mi przykro, a nawet czuję się jakby mi ktoś walnął z liścia.
Moja córka poskarżyła się babci - mojej mamie, że ja ją biję.
Matka mnie pyta o co chodzi, a ja w szoku. NiGDY nie uderzyłam córki, nie stosuję klapsów, szarpania, żadnej przemocy fizyczniej. Jedyne co to jakieś przytrzymanie jak rozrabia, ew wyniesienie np do innego pokoju.
Nigdy córki nie biłam, jestem przeciwnikiem bicia/klapsów, córka o tym wiem, bo powtarzam jej że nie wolno bić dzieci.
A tu nagle ona wyjeżdza z takim tekstem. No to ja do niej '' jak to mama cię bije? kiedy?''
A ona patrząc mi w oczy spokojnie '' No jak jestem niegrzeczna to mnie bijesz''
Ręce mi opadły, w tym momencie miałam ochotę jej zasunąc, za tak podłe oskarżenia..
Ale ona ma 3 lata i 8 miesięcy a ja nie wiem co o tym myśleć.
Ogólnie stała się troszkę nieznośna, głownie dla mnie , może to opóźniona reakcja na siostrę przyklejoną wiecznie do mojej piersi?
Już sama nie wiem. Nie ukrywam że jestem zła, zdziwiona, i wściekła skąd u mojego dziecka takie pomysły...
Obserwuj wątek
    • ellenai1 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 10.06.13, 22:35
      Może masz rację - reakcja na pojawienie się rodzeństwa? Może nie okazywała tego dotychczas, a dzieci tak naprawdę przecież to mocno przezywają.... I teraz w końcu cała uwaga na niej.

Nie wiem, może spróbuj odegrać jakąś scenkę z maskotkami , do maskotek czasem dzieci się bardziej otwierają.

Może zorganziuj godzine dziennie dla drugiej córki i robicie razem, na co ona ma ochotę. A ssaka odstawić ojcu/babci/komuś zaufanemu na godzinę. I wyłączyć telefon.

Możesz też przygotować ' puszkę życzeń', którą wróżka odwiedza co tydzień/miesiąc i stara się spełnić jedno życzenie. Może dowiesz się, gdzie jest ukryty żal dziecka ? Może napisze ' zabierz siostrę', 'oddaj mamę' czy coś w tym stylu...

Daleko mi od bycia ekspertem, może zapytaj tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/f,851,Wychowanie_bez_porazek.html
      Powodzenia
      • 18lipcowa3 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 10.06.13, 22:40
        Dzięki za rady, zastosuję.

• aniasa1 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 13.06.13, 17:00
        > Możesz też przygotować ' puszkę życzeń', którą wróżka odwiedza co tydzień/m
        > iesiąc i stara się spełnić jedno życzenie. Może dowiesz się, gdzie jest ukry
        > ty żal dziecka ? Może napisze ' zabierz siostrę', 'oddaj mamę' czy coś w tym s
        > tylu...

ale chyba wiek 3.8 to za krotko na samodzielny wpis.....
    • ichi51e2 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 10.06.13, 22:43
      Zdarza sie. To taki etap rozwojowy. Dzieci nie rozrozniaja prawdy od fikcji. Tak samo jak mowia np nienawidze cie a chodzi o to se czuja sie zmeczone oszukane etc- mowia jedno mysla drugie albo w ogole nie mysla albo nie wiedza jak nazwac to co czuja. Przejdzie. Corka konfabuluje bo bicie wydaje jej sie zagadkowe i tajemnicze i zakazane... Nie rob afer ja bym za to ponakrecala z ciekawosci zeby zobaczyc jak bardzo ma wyobraznie rozwinieta. Ale moze nie wolno tak robic w sumie...
      • ichi51e2 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 10.06.13, 22:46
        Tu jeszcze art o klamaniu (bo to co klamie w sumie nie istotne) www.babycenter.com/404_why-does-my-toddler-lie_6829.bc
        • ichi51e2 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 10.06.13, 22:52
          Na pocieszenie dodam ci jeszcze ze dzieciaki ktore w tym wieku klamia lepiej wypadaly tez w testach na umiejetnisc skupienia uwagi np klamanie to wazny kamien milowy w rozwoju dziecka smile
          • ann.k Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 12.06.13, 10:21
            Hehehe, mój syn to chyba wyjątek od reguły. Jest tak roztrzepany, że szok. Nie potrafi dokończyć żadnej czynności bez dekoncentracji. Ale kłamie jak najęty smile
      • ellenai1 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 10.06.13, 22:56
        No właśnie, zapomniałam dopisać- spróbuj zrobić tak, by dziecko nie powiązało kłamstwa o biciu ze zmianami na lepsze - np. mama się więcej bawi z nią itp.

Może faktycznie taktyka jak w artykule najlepsza- spróbuj ignorować, nie okazuj, jak bardzo Cię to zraniło, olej temat, chwal za mówienie prawdy, opowiadaj bajki/odkrywaj scneki jak ważne i przynoszące zyski w życiu jest mówienie prawdy. Może się okazać ,że za tydzien corka zapomnie o kłamstwie o biciu.
        • 3-mamuska Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 10.06.13, 23:17
          Moja 5-latka dostała w szkole numer dla maltrerownych dzieci. Był w szkole pracownik telefonu zaufania. Taka naklejka z numerem.

I któregoś dnia gdy mąż powiedział ze nie dostanie czekolady przed obiadem. Powiedziała ze tam zadzwoni i powie ze rodzice są dla niej niedobrzy.
          Wiec wzięłam ja na kolana i powiedziałam/spytalam czy wie co sie stanie potem.
          No myślała ze dostanie czekoladę kiedy zechce.
          Opowiedxialam jej ze w takich przypadkach kiedy rodzic złe sie zajmuje dzieckiem dziecko zostaje zabrane, a rodzice trafiają na policję. (Rozmowa była dłuższa i dokładniejsza)
          Odpowiedziałam jej na jazdę jej pytanie. I nigdy wiecej tego nie powiedziała.

Moze ty z młoda pogadam tak właśnie ze nie wolno tak mówić bo mogą byc z tego problemy.
          Ze jak ktoś naprawdę kogoś bije to idzie na policję. Ze jesli bedzie tak opowiadać to panie w przedszkolu mogą zawiadomić policję i zabrać ja od was.

Nie straszyć ale pokazać co z takich słów moze byc.
          Dziecko nie zdaje sobie spraw z konsekwencji swoich kłamstw.
          • camperbamper Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 08:55
            5 latka i takie glupoty?obserwuje dzieci w mniej wiecej tym wieku bo w okolicy mamy dosc duzo takich maluchów i czesto szokuja wiedza ...a tutaj zonk dziecko mysli ze czekoladke dostanie dzwoniac na tel zaufania.... pewnie za rok idzie do szkoly?
    • karro80 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 10.06.13, 23:12
      Kurczę, ja postępuję raczej niepopularnie bo jak młoda ściemnia coś to mówię, że wiem, że mówi nieprawdę i nie podoba mi się to, krótko i stanowczo, i że w ten sposób nie będziemy rozmawiać. Skutkuje. Wie, że tego nie lubię i unika. Choć czasem próbujewink

No, może nie tak jak ludzie robią, ale tak jest mi prościej - młoda i tak ma niezłą wyobraźnię, pytania nie z tej ziemi, słowotok prawie 24h na dobę - jeszcze mi konfabulacja jakby doszła to musiałabym chyba relanium zażywaćbig_grin
      Lipcowa może na siostrę reakcja, a może z przedszkola - młoda moja w przedszkolu się nauczyła. Ostatnio mówiła, że zamykają ich w piwnicy za karę<ciekawa rzeczy syn koleżanki mówił to samo i dokładał, że cegłami rzucaliwink- inne miasto i piwnicy nie było nawetbig_grin>. Dziadków też potrafi ostro ściemnić odnośnie jakiś wydarzeń czy czegoś - bicia chyba nie było - rozumiem, że nieprzyjemne to dla Ciebie było.

Fantazjowanie z rówieśnikami spoko - niech się bawią - wyobraźnia jest od tego, żeby używać, ale myślę, że trzeba dzieciu powiedzieć, że pewne rzeczy nie są fajne.
    • koza_w_rajtuzach Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 06:41
      Może masz rozdwojenie jaźni i naprawdę ją bijesz.
      • przystanek_tramwajowy Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 08:47
        koza_w_rajtuzach napisała:

> Może masz rozdwojenie jaźni i naprawdę ją bijesz.
        >

Niewykluczone. W końcu wszystkiego można spodziewać się po osobie, która obcym dzieciom czapeczki zdziera z głów na placach zabaw. big_grin
    • camel_3d Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 08:45
      >żadnej przemocy fizyczniej. Jedyne co to jakieś przytrzy
      > manie jak rozrabia, ew wyniesienie np do innego pokoju.

no..to jest przemoc fizyczna...

> Już sama nie wiem. Nie ukrywam że jestem zła, zdziwiona, i wściekła skąd u moje
      > go dziecka takie pomysły...

nie rozumiem, jak mozna byc o takie cos wsicieklym i zlym... hmm..ciekawe.
      • rulsanka Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 09:36
        > >żadnej przemocy fizyczniej. Jedyne co to jakieś przytrzy
        > > manie jak rozrabia, ew wyniesienie np do innego pokoju.
        >
        > no..to jest przemoc fizyczna...

zgadzam się z camelem, to jest przemoc, fizyczna ale też psychiczna, izolacja, dlatego dziecko ją źle znosi

mój syn w okresie buntu trzylatka wylądował kilka razy w innym pokoju, na dosłownie chwilkę, dostał też 1 klapsa (raz w życiu).

sądząc po reakcji, wynoszenie było dla niego dużo większym stresem niż klaps,
        (ale to klaps poskutkował, tak na marginesie)

= wynoszenie było większą przemocą niż klaps, w dodatku nieskuteczną

myślę że może chodzić o długość kary. dlatego wynoszenie jest gorsze, bo trwa. najpierw samo wynoszenie, potem pobyt w innym pomieszczeniu.

mój syn dużo później (rok) również twierdził, że go biję
        i nie wiem, czy pamiętał ten jeden klaps, czy po prostu dzieci tak mówią, gdy na coś im się nie pozwala i są złe?
        • camel_3d Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 09:46
          moj dostal 4-5 razy klapsa w tylek. a i tak najgorsza kara dla niego jest kiedy sie wkurze i nie chce mu wieczorem poczytac..

nigdy nie wysylam go za kare do innego pokoju, a juz wogole do jego pokoju, pop pokoj dziecka to nei karcer...

• szamanta Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 15:48
            > nigdy nie wysylam go za kare do innego pokoju, a juz wogole do jego pokoju, pop
            > pokoj dziecka to nei karcer...

Dramatyzujesz i użalasz sie,nie popadaj w histerie z tego powdu gdy niegrzeczne dziecko zostanie wyproszoine do siebie,bo czasami jest to koniecznie i nie obchodzi mnie wasze szukanie dziury w calym zarzucając znecanie sie ,no chyba ze trafilł ci sie taki zalęniony i bojazliwy okaz i stąd te twoje ciumkanie i przewrazliwienie.
            Wszedzie doszukujecie sie przemocy,doslownie wszedzie na kazdym kroku zarzucacie innym stosowanie przemocy co by sie nie zrobilo,ludzie opanujcie sie jaki wy zamet i pozar wznosicie oskarzajac kogos o przemoc
            Kurna odmowa kupna w sklepie dziecku czegos tam tez jest dla was przemocą ekonomiczną ,psychiczna.Podniesienie histeryzujacego dziecka pokladającego sie na podloge przemoc fizyczna.W kazdym kroku dyscyplinujacym dziecka dopatrujecie sie znecania czy przemocy. Jest to doprawdy zalosne jaką dramaturgie mozna tutaj wyczytac
            Pozniej dzwiota ze tylu rodzicow ma uwiązane rece i jest zgupiale co wolno robic a co nie,bo naokraglo slyszy rozne obrazliwe oskarzenia co by nie zrobilo, zlote cudowne rady.

Wezcie pod uwage to co na wasze dzieciątko delikatne podzialalo ,lub nie podzialalo ,na inne dzieci moze wcale lub znakomicie efekty przyniesie.Kazde dziecko jest inne i na kazde indywidualne metody trzeba stosowac
            • karro80 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 18:07
              A prowadzenie dziecia za rękę w stronę, gdzie rzeczone dziecię iść nie chce to użycie środka przymusu bezpośredniegobig_grin
              • drzewachmuryziemia Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 22:45
                no ja sie kiedys dowiedziałam od zwolenniczek klaspów na tym forum, ze przytrzymanie dziecka zeby nie wbiegło na ruchliwa ulice jest taką samą przemocą jak klapsywink
        • 18lipcowa3 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 12:12

> zgadzam się z camelem, to jest przemoc, fizyczna ale też psychiczna, izolacja,
          > dlatego dziecko ją źle znosi

co za bzdura, przeciez jestem koło niej cały czas
        • szamanta Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 16:01
          rulsanka napisała:

> > >żadnej przemocy fizyczniej. Jedyne co to jakieś przytrzy
          > > > manie jak rozrabia, ew wyniesienie np do innego pokoju.
          > >
          > > no..to jest przemoc fizyczna...
          >
          > zgadzam się z camelem, to jest przemoc, fizyczna ale też psychiczna, izolacja,
          > dlatego dziecko ją źle znosi

To że twoje jest tak delikatna materia to nie znaczy ze inne dzieci drakonsko i fatalnie to znoszą
          Wychodzi ze twoje tak ,ale jak pisalalam w poscie poprzednim ,nie mierzcie cudzcyh dzieci miarą wlasnych dzieci.To ze twoje dziecko jaką kare wyjatkowo zle znosilo i nie bylo skuteczne to nie znaczy ze to jest regula i kazde tak reaguje.Miej to na uwadze ze do kazdego dziecka indywiduyalnie sie podchodzi, co na twoje podzialalo to nie znaczy ze na inne tak samo i odwrotnie
          A z tym linczem przemoc fiz. i psychicznej to kolejna fanka z ciebie mając manie porzemocy i znecania sie na kazdym kroku.Pomysl kobieto jakiety oskarzenia rzucasz,kogos metody oczerniasz a swoje celebrujesz ,co niewątpliwe na inne dziecko moglo by skutku nie przyniesc np kary cielesne (klapsy-lanie)
        • puza_666 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 17:48
          Przytrzymanie gdy dziecko rozrabia to przemoc? Zartujesz?

A jak mi czasem mloda uciekala i musiałam ja dosłownie zlapac, przytrzymać i wziąć na rece a ona protestowala - to tez jest przemoc? Chyba trochę w paranoje popadasz?.
          To takiemu dwulatkowi, dajmy na to, mam pozwolić demolować swoja zabawke bo nie dziala tłumaczenie "proszę przestan bo tamto siamto i owamto"

Już wiem skad się biora te parolatki którym się wydaje ze mogą wszytsko bo co najwyżej mamusia grzecznie wytłumaczy nie wolno a konsekwencji nie będzie zadnych (przecież zkaz ogladniecia ulubionej bajki to przemoc psychiczna!!)
          • rulsanka Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 22:38
            pewnie że przemoc
            pytanie czy da się wychować całkowicie bez przemocy? zazwyczaj nie
            i jaka to będzie przemoc
            ja mam porównanie klaps - izolacja, na korzyść klapsa, co nie znaczy że jestem zwolenniczką klapsów ani przeciwniczką jakiejkolwiek przemocy. wyniesienie pod pachą też przemoc a czasem inaczej się nie da. chodzi o nazewnictwo i chodzi też o to jak to jest odczuwane przez dziecko. matka mówi że nie używa przemocy a dziecko czuje przeciwnie
    • mycha_marycha Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 10:08
      Dziecko mojej szwagierki jak czegoś nie dostało to biegało naokoło domu i krzyczało, że mama go bije młotkiem po głowiesmile
      Po roku wyrósł z wymyślania takich rzeczywink
      • una_mujer Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 11:01
        Wiesz, sąsiadki wnuczek opowiedział w przedszkolu, że babcia najadła się trujących grzybów, jest w szpitalu, nie widzi i nie słyszy. Został "bohaterem" dnia wśród dzieci i cioć, tyle że przedszkolanka prawie padła z wrażenia, jak zobaczyła rzeczoną babcię przychodzącą odebrać wnuczka po południu...
    • wilhelminaslimak Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 14:29
      Nie, nie mogę się powstrzymać, żeby tego nie napisać!
      Jeszcze jakiś rok temu czytałam regularnie to forum, ale komentarze niektórych osób mnie od tego odwiodły. Szczególnie zapamiętałam "lipcową". Udup... większość matek, dobijała, wyśmiewała.
      A teraz wchodzę ja na forum i co ja widzę!?
      IDEALNE dziecko MEGA-IDEALNEJ matki ma problemy!
      No nie może być! Jakie to życie jest jednak przewrotne big_grin
      • anusia_magda Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 15:08
        wilhelminaslimak dziewczyna się zmieniła na pewno smile więc faktycznie o co chodzi temu dziecku skoro ma idealną matkę?
      • gretchen184 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 15:53
        wilhelminaslimak napisała:

>
        > IDEALNE dziecko MEGA-IDEALNEJ matki ma problemy!
        > No nie może być! Jakie to życie jest jednak przewrotne big_grin

dokładnie to samo przyszło mi na myśl
        wniosek jest jeden-lipiec ściemnia jak zwykle z tą nadzwyczajnością swoją i swej córki
    • puza_666 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 15:02
      Pierwsze co mi przychodzi na mysl to troche to chec zwrocenia na siebie uwagi? Moze zazdrosc o siostre? A chodzi do przedszkola? Moze tam sie nasluchala od jakis dzieci opowiesci i powtarza??
    • kawka74 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 18:30
      Ależ ona Cię nie oskarża z premedytacją, to nie ta klasyfikacja. Jasne, że przyjemne to nie było, ale pamiętaj, że to mówi dziecko niespełna czteroletnie, a nie dorosły. Dzieci w tym wieku mają cholernie wybujałą fantazję, sprzedają swoje 'prawdy' posklejane z rzeczy zasłyszanych od pań, od kolegów, od rodziny, z bajek i tak dalej.
      Wydaje mi się, że chce zwrócić na siebie uwagę - sporo się przecież w jej życiu zmieniło. Nie wiem, może się mylę, ale ja jej oskarżenie rozumiem inaczej, nie: "mama mnie bije", tylko: "mama nie poświęca mi tyle czasu, co kiedyś, mama już nie jest taka, jak kiedyś". Pomyśl o tym w ten sposób - jak o chęci zwrócenia na siebie uwagi i jak skargę, że jej życie mocno się zmieniło.
    • guderianka Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 19:16
      Typowe zachowania 3 latki, która jest zazdrosna o rodzeństwo, o więcej uwagi, noszenia, miłości
      Masz chwile i wyjścia sam na sam ze starszą córką-bez młodszej? Ona potrzebuje mieć Ciebie TYLKO dla siebie
    • zona_mi Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 19:35
      > Jestem zdziwiona, na ukrywam że mi przykro, a nawet czuję się jakby mi ktoś wal
      > nął z liścia.

Ojej, ojej... Ojejej.
      Aż chciałoby się skomentować: "urzekła mnie twoja historia" - kto to tak pisał zwykle?
      • marychna31 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 13.06.13, 18:17
        > Ojej, ojej... Ojejej.
        > Aż chciałoby się skomentować: "urzekła mnie twoja historia" - kto to tak pisał
        > zwykle?

Można by też coś napiać o sikaniu.....

a do Lipcowej: może to patologiczna kłamczucha po tobie?
    • lilka69 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 11.06.13, 20:28
      pierwsza rzecz jaka mnie zaskoczyla to wiek twojej starszej corki. ale lata leca... smile

druga to abstrahujac od konfliktow na forum to mysle, ze jestes bardzo dobra mama.

mysle takze, ze to chec zwrocenia na siebie uwagi. opozniona reakcja na siostre. minie! poswiec jej wiecej czasu ale takze porozmawiaj ldlaczego tak mowi. choc corka moze stosowac wykrety nawet nie umiejac nazwac tego co sie dzieje w dzieciecym sercu.
    • balbinex123 Lipcowa! Siadaj! Pala! 12.06.13, 08:33
      Lubujesz sie w rzucaniu bon motami w stylu "madra matka to madre i zdrowe dzieci" a nie rozkminilas tak banalnej rzeczy jak prosba 4latki o wiecej uwagi z Twojej strony i zalisz sie na forum. Wez Ty juz lepiej sie nie popisuj swoja z@#@$stcia wiecej bo sie osmieszasz big_grin
    • melancho_lia Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 12.06.13, 10:16
      chęć zwrócenia na siebie uwagi. Wołanie o Twoją/otoczenia atencję. Widzi, że takie słowa wywołuja zainteresowanie i żywą reakcję otoczenia.
      • gato.domestico Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 12.06.13, 11:26
        tez mi sie tak wydaje, tak zachowuja sie dzieci ktorym rodzice poswiecaja malo uwagi.
        Moze mniej na forum wiecej z dzieckiem smile? co?
        • 18lipcowa3 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 12.06.13, 12:14
          gato.domestico napisała:

> tez mi sie tak wydaje, tak zachowuja sie dzieci ktorym rodzice poswiecaja malo
          > uwagi.
          > Moze mniej na forum wiecej z dzieckiem smile? co?

Nie zarzucaj mi bzdur, nie ma czegoś takiego u mnie jak za mało uwagi. Po prostu jest zazdrosna.
          Poświecam jej sporo uwagi, tyle ile mogę, moje niemowlę akurat nie jest absorbujące . No ale noszę je, karmię, itp. A ona zawsze coś chce w tym samym czasie. Delikatnie jej tłumaczę, ale nie zawsze to przynosi efekt.
          Czasu na forum spędzam naprawdę mało, ty za to za dużo, a zdaje się masz dziecko non stop w domu?
          • melancho_lia Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 12.06.13, 12:21
            Nie rzucaj się od razu. Skoro tak manifestuje teraz zazdrość to znaczy ze potrzebuje jeszcze więcej uwagi. Moze możesz spędzić troche czasu tylko z nią? Może spróbuj też (chociaz to bywa trudne) nie leciec od razu na kwęknięcie młodszej jak zajmujesz się starszą. Pokaż córce, ze młodsze chociaż wymagające więcej opieki nie jest bezwzględnie ważniejsze.
          • gato.domestico Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 12.06.13, 14:01
            moj synek nie manifestuje braku uwagi big_grinDDD a na forum cos pisze od czasu do czasu i zajmuje mi to b.malo czasu nie czytam wszelakich wypocin forumowych tongue_out za to ty wiedziesz prym wiec nie rzucaj sie jak wsza na lancuchu smile

rzucasz sie bo ktos odpowiada nie po twojej mysli? jesli sie nie zgadzasz to moze zasiegnij opinii specjalisty?
            • q_fla Re: OT 12.06.13, 14:05
              Wsza... big_grin
            • 18lipcowa3 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 12.06.13, 15:15

> moj synek nie manifestuje braku uwagi big_grinDDD a na forum cos pisze od czasu do cz
              > asu i zajmuje mi to b.malo czasu nie czytam wszelakich wypocin forumowych tongue_out za
              > to ty wiedziesz prym wiec nie rzucaj sie jak wsza na lancuchu smile

ja wiodę prym?na forum? na jakim forum?
              oczadziałaś kobieto?tobie coś chyba się pomieszało.
              poczytaj moje wpisy , od dawna nie siedzę na forum
              Twój syn nie manifestuje braku uwagi ? To twoje spostrzeżenia tylko ?

> rzucasz sie bo ktos odpowiada nie po twojej mysli? jesli sie nie zgadzasz to m
              > oze zasiegnij opinii specjalisty?

Nie ,nie rzucam się. Po prostu nie czaję jak można wyliczać komus czas na forum pojęcia bladego o tym nie majac ani o tym ile moje dziecko ma uwagi.
              • 18lipcowa3 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 12.06.13, 15:23
                Aha dodam że sporo osób odpowiedziało ''nie po mojej myśli'' bo większość napisała że córka manifestuje zazdrość i brak uwagi co biorę do siebie bez problemu i zaczęłam działać, choć wiadomo że wolałabym usłyszeć że to taki wiek a ja jestem super matką a nie matką która zajęła się niemowlakim.
                Ty jedna zarzucilaś mi coś co miejsca od dawna nie ma- czyli wiedzenie prymu na forum.
                Od tygodni nie spędzam czasu na forum kiedy mam dwójkę dzieci naraz w domu. Jak siadam, to dlatego że ktoś je zabrał na spacer albo śpią.
                Dlatetgo tak się rzuciłam, nie znoszę, nie trawię, zarzucania mi braku uwagi dla dziecka z powodu FORUM tudziez innych rozrywek bo to nieprawda. Jestem tak zalatana, zajęta, że jakikolwiek wolny czas powięcam właśnie dzieciom. No ale musiałaś oczywiście zabłysnąć głupotą.
              • gato.domestico Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 12.06.13, 22:00
                tylko winny sie tlumaczy big_grin znasz to? ogarnij sie i wyluzuj... (meliska smile?
              • camperbamper Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 12.06.13, 22:52
                ja nie czaje Twojego swietego oburzenia gdy ktos zwraca ci uwage (slusznie badz nie) tpozwole sobie zauwazyc ze ty nie oszczedzasz innych dziewczyn na forum

• 18lipcowa3 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 13.06.13, 08:43
                  camperbamper napisała:

> ja nie czaje Twojego swietego oburzenia gdy ktos zwraca ci uwage (slusznie badz
                  > nie) tpozwole sobie zauwazyc ze ty nie oszczedzasz innych dziewczyn na forum

ale gdzie ja się święcie oburzam
                  zaraz po 1 poście podziękowałam i napisałam że zastosuję rady
                  przyjmuję na klate to że córka cierpi bo niemowlak zabiera jej mamę, starałam się nad tym pracowac, widać za mało to postaram się bardziej- spoko

nie trawię natomiast jak ktos mi zarzuca brak uwagi dla córki z powodu pisania na forum, bo to ostatnia rzecz jaką robie kiedy mam wolny czas
                  nigdy moje dzieci nie były z tego powodu zaniedbywane więc takie rady to mozna potłuc o kant tyłka

czaisz różnicę?
                  • szamanta Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 13.06.13, 14:04
                    > przyjmuję na klate to że córka cierpi bo niemowlak zabiera jej mamę,

eee tam, juz tam cierpi...wyolbrzymiacie, wcale nie cierpi, tylko to co opisujesz to jest typowa bujna wyobraznia 3.5 latka ,a w tym wieku dzieci potrafią byc swietnymi aktorami z nieslychanie wybujałą wyobraznią.Jest to naturalny proces rozwoju to ze dziecko "klamie" i zmysla.
                    Moje dzieci tez chodzily do przedszkoli(jedna jeszcze chodzi),mialam i mam kontakt z wieloma rodzicami i jak nieraz sobie opowiadalysmy jakie niestworzone glupoty maluchy potrafily pleść i to na dodatek w takim stopniu przekonującym , że mistrzostwo pierwszej klasy,aż czlowiek baranial kto tu zwariował. big_grin Ich wymysly i pomysly opowiastek powalay na łopatki często.
                    Nie nalezy tego popierać ,ani temu przyklaskiwać,,ale napewno zadncyh zaburzenui dziecka w postaci cierpienia nie doszukiwalabym sie.
                    Dziecko sie rozwija, jej bujna wyobraznia takze,i prosze abyscie sie w tym zadnej krzywdy dziecka niedoszukiwali ,bo 3-4 latkowie są z tego znani o czym autorka pisze (opowiadanie niestworzonych histori jakie miejsca niemialy)
            • guderianka Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 12.06.13, 16:58
              pitolosz suspicious
              ja spędzam sporo czasu na forum-ba, na forach, ba administruję społecznie dwa, i kilka prywatnych, moje dzieci nie cierpią na brak mamy i uwagi
              suspicious
              • 18lipcowa3 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 12.06.13, 19:05
                guderianka napisała:

> pitolosz suspicious
                > ja spędzam sporo czasu na forum-ba, na forach, ba administruję społecznie dwa,
                > i kilka prywatnych, moje dzieci nie cierpią na brak mamy i uwagi
                > suspicious

pitoli pitoli
                bo sama ma 3-4 latka ktorego nie dała do przedszkola i spędza z nim całe dnie, tak o to poświęcajac mu uwagę czyli forumując
                • gato.domestico Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 12.06.13, 22:03
                  o jejku jejku...nie dala do przedszkola... faktycznie dramat dziecka big_grinDDD spedzanie z 3 latkiem calego dnia to faktycznie meczarnia... smile gratuluje poczucia humoru smile

sorry ale zalosna jestes smile pa
                  • 18lipcowa3 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 12.06.13, 22:24
                    gato.domestico napisała:

> o jejku jejku...nie dala do przedszkola... faktycznie dramat dziecka big_grinDDD sp
                    > edzanie z 3 latkiem calego dnia to faktycznie meczarnia... smile gratuluje poczuc
                    > ia humoru smile
                    >
                    > sorry ale zalosna jestes smile pa

no dla ciebie żadna męczarnia jak pewnie dziecko bajki trzepie a ty wiedziesz prym na forum,
                    mamusiu za dychę, od wyliczania innym czasu...hehe
                    więcej uśmieszków daj

no a nieposłanie 3 latka do przedszkola to powazny błąd, o czym sie zapewne przekonasz
                    • gato.domestico Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 12.06.13, 22:49
                      zapewne smile smile smile trzepie smile chcialabys kochana smile
                      masz problem ze soba smile cóz zdarza sie , proponuje ci prowadzenie bardziej doglebnej statystyki smile masz duze braki w danych smile

strasznie agresywna jestes...poruszylam czuly punkt? wyrzuty sumienia, brak sex-u lub... ;D
                      • 18lipcowa3 [...] 13.06.13, 08:40
                        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                        • gato.domestico Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 13.06.13, 11:43
                          nie masz swojego zycia skoro sledzisz innych na forum big_grin
                          twoje zainteresowanie moja osoba jest dosc niezdrowe smile
                          • 18lipcowa3 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 13.06.13, 18:16
                            gato.domestico napisała:

> nie masz swojego zycia skoro sledzisz innych na forum big_grin

i kto to mówi?

> twoje zainteresowanie moja osoba jest dosc niezdrowe smile

nie, po prostu pamietam cie z durnych postow
                            • gato.domestico Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 13.06.13, 21:04
                              alez ty probujesz mnie sprowokowac... pofolguj sobie smile skoro ci bedzie lepiej....big_grin na duszy big_grin
                        • baszysta hehe 13.06.13, 14:26
                          lipcowa z kruelli forum ematkowego do streczycielki 3letnich dziewczynek

a co do akcjii twojej corci, widac rosnie nam mala lipcowa wiechrzycielka forumowa xD
        • gretchen184 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 12.06.13, 19:58
          gato.domestico napisała:

> Moze mniej na forum wiecej z dzieckiem smile? co?

a może tobie się forumki pomyliły?
          bo co jak co ale lipcowa na forach ostatnio wogóle prawie niewidoczna
    • schere warto też 12.06.13, 13:14
      porozmawiać z panią w przedszkolu.
      Może jakąś pogadankę mieli, może któreś mama bije i uświadomiło kolegów (dzieci sobie opowiadają czasem bardzo krwawe historie).
      • anusia_magda Re: pomyśl 12.06.13, 13:49
        co ty byś odpisała na tak zadane pytanie w poście gdyby to inna dziewczyna napisała i miała taki problem, domyslam się że nie omieszkałabys jej zjechac z góry na dół udowadnijąc że to jej wina ...więcej pokory a dziewczyny i tak się z tobą cackają i dają cenne rady...
    • aniasa1 Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 13.06.13, 17:18
      moj synek tez mial kilka takich tekstow. Raz powiedzial ze babcia go bije a przy wypytywaniu pokazal "o tu, w paluszek mnie uderzyla" pokazujac maly palec u nogi. Zreszta i tak bym nie uwierzyla.
      Niestety w naszym przypadku nie byla to chec zwrocenia na siebie uwagi. Niestety bo tak byloby najlatwiej.
      Po dlugiej obserwacji: gdzies kiedys uslyszal, pewnie kilka razy, na placyku w przedszkolu, w tv i nie wiedzial do czego to przypiac. Musielismy kilka razy rozmawiac o biciu, w wielu kontekstach, o uczuciach, o krzywdzie, o klamstawach ale tez o zaufaniu....... Chyba zalapal bo juz tak nie mowi
    • lowy_nogin Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 13.06.13, 22:28
      aaaa nie moge
      ahaha czy to naprawde i rzeczywiscie post lipcowej? Tak szczery ujmujacy i tkliwy?
      Lza sie mi zakrecila
      • ivaz Re: Córka kłamie że ją biję - skąd to ? dlaczego 15.06.13, 10:28
        Lipcowa, bujna wyobraźnia dziecka jest kolejnym etapem rozwoju, tu przeczytaj
        "4 - lata
        "Dzieci "nie do opanowania" w każdym rodzaju aktywności:
        - Ruchowo - bardzo ruchliwe, biją, kopią, uciekają, niszczą przedmioty
        - Emocjonalnie - głośny, niemądry śmiech występuje na przemian z napadami złości
        - Mowa - stosuje wulgaryzmy
        "Przeciwstawia się poleceniom dorosłych
        "Przechwala się
        "Prowokuje
        "Bujna wyobraźnia - historie rażąco sprzeczne z faktami

Sugestia:

4 - latek musi mieć możliwość sprawdzenia się. Potrafi być zaskakująco odpowiedzialny, jeżeli pozwoli mu się na pewną ekspansję (zawsze pod kontrolą). W postępowaniu, wychowaniu należy być stanowczym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka