Dodaj do ulubionych

drgawki u dziecka-

01.08.13, 22:15
napisze w skrocie dziecko 2l9m ur z zamartwicy plodu w 34tc, przez cc. rehabilitowane na niedowlad lewej strony, zdiagnozowanym calosciowym zaburzeniem rozwoju. w tk glowy wyszly zmiany typu zanik kory w platach czolowych, asymtria komor mozgowych, w EEg czysto tak przynajmniej bylo rok temu, neurolog zalecil powtorke jak skaczy 3 latka. w szpitalu w czasie diagnostyki lekarze uczulili mnie ze w przypadku wystapienia drgawek mam natychmiast zglosic sie z dzieckiem, rozmawialam o tym z naszym pediatra, powiedzial ze ma zwiekszone ryzyko wystapienia drgawek przy wysokiej goraczce , w innym przypadku male ryzyko. minla rok i wczoraj corka wieczorem zaczela wydawac dziwne dzwieki, i cala sie ruszac w lozeczku w ktorym juz spala. wzielam ja na rece, drzalo jej cialo, nozki, raczki drgaly jak w febrze, nie kontaktowala, wydawala dziwny dzwiek, zaczela plakac, mimo zalozonej pieluchy tak sie posikala ze przemokla, trwalo to 3-5 minut nie umiem powiedziec bo czasu nie sprawdzalam. zaczela dochodzic do siebie, powiedziala mama, tylko to slowo wymawia swiadomie, popatrzyla na mnie. i jakby reka odjal zaczela sie usmiechac. pokazala na lozeczko i poszla spac. nasz pediatra na urlopie a mnie nosi czy to nie atak padaczki, nigdy nie widzialam i sie boje
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: drgawki u dziecka- 01.08.13, 22:37
      Dla mnie to wygląda jednak na atak padaczki.
      • drzewachmuryziemia Re: drgawki u dziecka- 01.08.13, 22:41
        dla mnie szczerze mówiąc też
    • tijgertje Re: drgawki u dziecka- 01.08.13, 22:41
      Na twoim miejscu skontaktowalabym sie z neurologiem. Pierwsze co mi do glowy przyszlo to wlasnie atak padaczki. Nawet bym troche podkolorowala, zeby szybko i dokladnie dziecko przebadali, lepiej cos sprawdzic 2 razy, niz przegapic. Oby to nie bylo nic powaznego tylko jakis pojedynczy przypadek.
    • baba-baba Re: drgawki u dziecka- 01.08.13, 22:51
      To wyglada na atak padaczki.Jakby niedajboże się powtórzyło wzywaj pogotowie(nawet koloryzuj) pewnie was wezmą na badania.Ja miałam z synem inne objawy ale trafiliśmy do szpitala na wykluczenie padaczki i pytano czy syn w czasie "ataku"bezwiednie oddawał mocz,czy byl kontakt wzrokowy,czy może miał coś w ręku i co się z tym działo(upadło,ściskał),ile to trwało itd.Zapamietaj szczegóły,bo to ważne dla neurologa.Zrobiono mu wiele badań( serca,krwi,moczu,wzroku,potem to na fale mózgowe w trakcie snu-zapomniałam nazwy).
      Acha,to że potem zasneła to tez typowe dla padaczki.Nie chcę cię straszyc,po prostu zróbcie badania.
    • mruwa9 Re: drgawki u dziecka- 02.08.13, 00:30
      ja ci sie dzwie, ze zamiast jechac z dzieckiem do szpitala/ do lekarza, pytasz na forum.
      • aniaurszula Re: drgawki u dziecka- 02.08.13, 08:55
        rozumiem cie mruwa,cala noc nie spalam,kazdy jej ruch sparwdzalam czy znow sie nie powtarza. tylko ze ja mam naprawde ograniczony dostep do lekarza. u nas zlikwidowali nawet szpital.zawiezli by mnie do miasta oddalonego ok 70 a w domu zostaloby samo drugie dziecko na cala noc. nasz pediatra na urlopie a reszta rodzinnych to lepiej nie mowic, u neurologa bylam 2 tygodnie temu i tez byl poruszny ten temat. dziecko jest pod stala kontrola specjalistow a piszac na forum mialam nadzieje ze moze sie myle, ze przynajmniej to nas ominie. nie mniej dziekuje za odpowiedzi. staram sie przypomniec wszelkie szczegoly i je zapisuje z calego dnia, musze byc przygotowana. mam nadzieje ze do poniedzialku wytrzymamay a w razie czego karetka.
        • tijgertje Re: drgawki u dziecka- 02.08.13, 09:09
          Jeszcze jest piatek, nie srodek nocy i stanelabym na glowie, zeby przed weekendem zobaczyc sie z neurologiem. Z padaczka nie ma zartow niestety;/ Znam dziewczynke, ktora od roku ma odstawione leki, bo bylo coraz gorzej a po lekach wygladala jak nadmuchane zombi. I o dziwo jest dobrze, ataki (tylko w czasie snu) sie skonczyly, na razie przynajmniej. Syn mial jednak kolege, ktory pierwszy atak mial w wieku 10 lat. Zmarl przy trzecim kilka tygodni pozniejsad Nie, zebym cie straszyla, ale przynajmniej powinnas poinformowac neurologa o sytuacji i dowiedziec sie na co zwracac uwage, co robic, jesli atak sie powtorzy.
          • aniaurszula Re: drgawki u dziecka- 02.08.13, 15:18
            mnie ta sytuacja przerosla, mialam nadzieje ze to nas ominie, ze wyczerpallismy worek chorob, zycie pisze inny scenariusz. w tym dniu jeszcze mialam nadzieje ze to tylko jej zly sen. moze wiecie czy jest jakies forum na temat padaczki. lekarze nie zawsze o wszystkim informuje a chcialbym sie czegos dowiedziec zeby choc troche sie orietowac. wiem ze corka kuzyna ma podobny problem tylko ze oni udaja ze to nie padaczka, wiec o pomoc raczej trudno. dzieki waszym sygestiom, jestem bardziej swiadoma
        • aniasa1 Re: drgawki u dziecka- 02.08.13, 12:14
          mam nadzieje ze do poniedzialku wytrzymamay a
          > w razie czego karetka.

powaznie? chcesz zaufac karetce? Nic Cie nie nauczyly ostatnie przypadki. A jak inna mama w promieniu 20 km pomysli tak jak ty, i stanie sie cos w tym samym czasie to bedziesz potrafila sobie tlumaczyc do konca zycia ze mialas drugie dziecko i 70 km.................
          • aniaurszula Re: drgawki u dziecka- 02.08.13, 15:05
            latwo pisac jak sie mieszka w duzym miescie. przeciez i tak tylko karetka wchodzi w gre, nigdy nie wsiade do samochodu z dzieckiem ktore ma drgawki lub zaraz po nich, to bylo by igranie ze smiercia.tym bardziej ze musialbym wlasnie przejechac te 70 km a w kolo las, wyobrazasz sobie tlumaczenie dyspozytorowi na jakim odcinku ci dziecko umiera. a po drugie zostane zawieziona do szpitala, lekarz stwierdzi ze dziecku nic nie jest i do domu na piechotke bo autobusu brak a samochod zostal w domu.jestem swiadoma ze jesli ktos odmowi mi przyjazdu karetki w uzasadnionym przypadku, przyjecia do szpitala wyjscie jest jedno spisanie nazwiska, godziny i natychmiastowe zgloszenie na policje, raz juz przerabialam podobna sytuacje i dziala.i jeszcze jedna sprawa karetka szybciej dotrze do mnie z innego miasta i udzieli pomocy niz ja dojade prywatnym samochodem, mi taka droga zajmuje 55 minut bez natezenia ruchu a karetce max 40 minut. zadalam to pytanie w innym celu niz leczenie dziecka na forum.
    • kaskahh Re: drgawki u dziecka- 02.08.13, 09:46
      skoro temat byl poruszany przez neurologa, jechalabym do niego jak najszybciej przed weekendem

• aniaurszula Re: drgawki u dziecka- 02.08.13, 15:07
        niestety neurolog nasz dzisiaj nie dostepny
        • kaskahh Re: drgawki u dziecka- 02.08.13, 15:50
          To szpital. Moja córka miala drgawki od temp, ale na oddziale były dzieci z drgawkami "niewiadomego" pochodzenia
        • mruwa9 Re: drgawki u dziecka- 02.08.13, 17:35
          jesli wszystko wrocilo do normy, a dziecko sie zachowuje normalnie, to spokojnie. Obserwuj czujnie, nie zostawiaj samego, spij w poblizu (w tym samym pokoju, albo w tym samym lozku nawet) i nastaw radry na dziecko. jesli natomiast dziecko generalnie zachowuje sie dziwnie, inaczej, niz zwykle, sa inne objawy, jedz do szpitala. Gdyby napad sie powtorzyl-dzwon po karetke. Od razu.
          Drgawki, oprocz "czystej" padaczki, moga byc objawem wielu innych paskudnych schorzen (np. nowotwory, zapalenie opon mozgowo-rdzeniowyc), ktore tez trzeba brac pod uwage.
          • aniaurszula Re: drgawki u dziecka- 02.08.13, 21:58
            dziecko zachowuje sie jak zwykle, wiec jeszcze nie panikuje. jestem swiadoma ze to moze byc cos jeszcze niz padaczka.dziecko spi kolo mnie w lozeczku tylko dlatego zauwazylam ta sytuacje. praktycznie jestem z nia 24h ale to wymusila na mnie inna sytuacja. mam przygotowana podreczna torbe ale tez mam nadzieje ze sytuacja sie nie powtorzy.
            • anias2000 Re: drgawki u dziecka 02.08.13, 22:52
              Witaj, na Twoim miejscu skontaktowałabym się jak najszybciej z neurologiem. Nawet telefonicznie. Jeśli nie jest to możliwe wnikliwie obserwuj, czuwaj przy dziecku,gdyby nastąpił kolejnym atak dzwoń na pogotowie.

To co opisałaś w pierwszym poście wygląda na książkowy atak epilepsji. Mam synka w podobnym wieku ze zdiagnozowaną epilepsją. W razie wystąpienia dużego ataku mamy stosować wlewki doodbytnicze, a jeśli atak przedłużałby się do 7 min mimo podania leku trzeba wezwać pogotowie. Wy jednak nie macie leków, więc w razie kolejnego epizodu dzwoń koniecznie po karetkę. Być może duży atak więcej się nie powtórzy ale lepiej, aby w domu na wszelki wypadek było lekarstwo dlatego goń do neurologa tak szybko jak to możliwe.

Nie przerażaj się proszę tą internetową diagnozą, ale koniecznie skontaktuj się z lekarzem bo sprawy trzeba wyjaśnić. Może oczekiwania na terminy badań będą odległe, lecz gdy wejdziecie już w trybiki maszyny dotrzecie wcześniej czy później do właściwej diagnozy.

Epilepsja to nie koniec świata. A dziecięcy układ nerwowy jest zadziwiająco plastyczny. Często zdarza się, że dzieciaki ze zdiagnozowaną padaczką wyrastają z niej - ot tak po prostu. Bądź dobrej myśli. Pozdrawiam.

Jeśli masz jakieś pytania pisz na priv. Pozdrawiam anna
            • kropkaaga Re: drgawki u dziecka- 04.08.13, 15:26
              Witaj.
              Obserwuj dziecko i w miarę możliwości jak najszybciej skontaktuj się z neurologiem.
              Mój syn pierwszy napad padaczki dostał w kwietniu. Kolejny dopiero w styczniu.
              Jeden napad nie czyni padaczki. Nie nastawiaj się na najgorsze ale bądź uważna i ostrożna.
              Jeśli przydarzy Wam się podobny epizod(oby nie) postaraj się nagrać na telefon. To może bardzo pomóc w ostatecznej diagnozie gdy lekarz zobaczy.
              Zapraszam Cię tutaj:
              forum.gazeta.pl/forum/f,46873,Epilepsja_Padaczka_u_dzieci.html
              i tutaj:
              forum.gazeta.pl/forum/f,16674,Epileptycy_laczmy_sie_.html
              Trzymaj się dzielnie i w razie wątpliwości czy pytań możesz na priv śmiało. Pozdr.
              • aniaurszula Re: drgawki u dziecka- 04.08.13, 20:31
                troche poczytalam o tej chorobie, przynajmniej mam jakies informacje rowniez dzieki waszym wypowiedziom. przeanalizowalam pewne wydarzenia i niestety zaczynam miec watpliwosci nie chce bawic sie w lekarza ale chyba nie byl to pierwszy raz. wczesniej pewnego zachowania nie wiazalam z padaczka, myslalam ze to ma zwiazek z opoznionym rozwojem. o nagraniu pomyslamam juz po wszytkim, w trakcie trzymalam dziecko, tulilam ja, mowilam do niej, wytraszylam sie gdy przemoczyla pieluche, mialam wrazenie ze to krew jak poczulam cieplo pod dlonia. niestety z doswiadczenia wiem ze lepiej nastawic sie na najgorsze, wymusic co sie da od lekarzy a jak prawda inna to sie cieszyc.
              • aniaurszula Re: drgawki u dziecka- 04.08.13, 22:57
                nie wiem czy to jest istotne corce w pierwszych tygodniach zycia drzala nozka, mowilam o tym lekarzom oczywiscie powiedzieli ze wczesniak i uklad nerwowy niedojrzaly, w trakcie wywiadu przy przyjmowaniu nas do szpitala na diagnostyke tez o tym mowilam ,lekarz sie wypytal o szczegoly i nic nie powiedzial, tylko juz po badaniach zostalam poinformowana ze w przypadku wystapienia drgawek mam sie zglosic do szpitala.od tego myslenia chyba osiwieje
    • antoska2013 Re: drgawki u dziecka- 11.08.13, 22:41
      Wpisz w you tuba padaczka i zobaczysz tysiąc filmików z różnymi rodzajami ataków. Z opisu wygląda to na atak.
      • stokrotka_beauty Re: drgawki u dziecka- 11.08.13, 23:12
        aniaurszula, co tam u Was słychać? U lekarza z córką byliście?
        • aniaurszula Re: drgawki u dziecka- 23.08.13, 18:34
          witam, siedze cicho bo klawiatura nie dziala. we wtorek jedziemy do neurologa (urlop) byl jeszcze jeden dziwny epizot w czasie podrozy samochodem, ale krotszy i mniej intensywny zanim znalazlam miejsce na zatrzymanie sie corce przeszlo, a wygladalo to tak mala spala ok 1 godz. w foteliku w pewnym momencie jakby zaczela plakac i starsza jej sie pyta czy zimno jej, to ja sie pytam Ula czy Ale trzepie ona ze tak. nie trwalo to dluzej niz minuta. podroz kontuowalam po krotkiej przerwie musialam dojechac do domu ale zdarzenie skutecznie wybilo mi z glowy wyjazd wakacyjny. a tak na marginesie pediatra zlecil badania i wyszly ok
    • anula_c Re: drgawki u dziecka- 16.08.13, 09:14
      Wygląda mi to na ataka padaczki... bardzo podobnie to opisujesz jak u mnie było z córką. Córa miała udar niedokrwienny po operacji serduszka. Takich napadów miała kilka, na szczescie od kilku lat sie nie pojawily.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka