Dodaj do ulubionych

Zatwardzenie

02.08.13, 18:28
Drogie emamy dawno mnie tu nie było, ale teraz piszę, bo mam problem z moim 3,5 letnim synkiem. Ma zatwardzenie już od trzech dni, próbowałam już wszystkich domowych sposobów, ale nic nie działa. Siedział dziś pół dnia na sedesie, płakał, teraz ze zmęczenia usnął. Nie wiecie może czy w aptece jest jakiś lek dostępny bez recepty który mógłby nam pomóc? Bo mnie z tych nerwów też już brzuch rozbolał... A nasz pediatra ma teraz urlop...
Obserwuj wątek
    • filipinka0601 Re: Zatwardzenie 02.08.13, 18:37
      Zapomniałam dodać, że proszę o jak najszybszą odpowiedź
    • majenkir Re: Zatwardzenie 02.08.13, 19:00
      Daj mu czopka glicerynowego.
      • filipinka0601 Re: Zatwardzenie 02.08.13, 19:03
        Dzięki. Skuteczne to jest?
    • kosa.bar Re: Zatwardzenie 02.08.13, 20:42
      Kup syrop-laktulozę i czopki glicerynowe, dostępne bez recepty i podawane razem są bardzo skuteczne. Pamiętaj też żeby synek wypijał dużo wody, najlepiej zacząć od szklanki rano na czczo.
      • agmarta2 Re: Zatwardzenie 02.08.13, 22:02
        Tak laktuloza jest skuteczna, bynajmniej u Nas. Pediatra moim dwulatkom kazała podawać 3 razy po 5 ml, chyba, że w nagłej sytuacji odrazu podać 10 ml.
    • julka1967a Re: Zatwardzenie 02.08.13, 22:01
      Czopek glicerynowy oczywiście dla dzieci 1g, przed podaniem włożyć na chwilę do bardzo cieplej wody (dziecko ma mniejszy dyskomfort przy podawaniu). Po zrobieniu kupy i umyciu pupy dobrze jest posmarować linomagiem (maścią). Ja podaję jeszcze duphalac (około 12 zł, ale to chyba odpowiednik tego co wcześniej ktoś podawał) oraz probiotyk multilac baby (ale od czasu do czasu zmieniam probiotyk).
      To nie do końca prawda, że lepiej czopków nie dawać bo się jelita rozleniwiają. Oczywiście nie należy przesadzać i podawać tylko gdy naprawdę trzeba.
      Ja zastosowałam się do tego, co piszą w necie, że na kupę można poczekać kilka dni i skończyło to się nieciekawie. Kupy były olbrzymie a dziecko płakało przy nich i bało sie w ogóle jej zrobić.
      Później dowiedziałam się, że kupsko jest takie wielkie, bo jelita się rozciągają. Kupiłam więc ten syrop, probiotyk i czopki. Każdego dnia o tej samej godzinie podawałam czopek (najpierw nie dał sobie włożyć, wyrywał się, później sam o niego prosił), dzięki temu kupa wróciła do mniejszej wielkości i już nie bolała tak przy wychodzeniu. zajęło nam to około 2 tygodni. Teraz zwykle co drugi dzień robi sam. Jak nie zrobi to na drugi dzień daje czopek, żeby nie dopuścić do poprzedniej sytuacji. Walczę z jedzeniem ale nie tak łatwo 3 latkowi wcisnąć coś czego nie chce.
      • filipinka0601 Re: Zatwardzenie 02.08.13, 22:47
        Dzięki ogromne, już zakupiłam i zapodałam te czopki tak jak doradziłyście, zobaczymy czy pomoże
        • zuzi.1 Re: Zatwardzenie 02.08.13, 23:31
          zatwardzenia mogą byc objawem alergii, zróbcie dzieciom testy pokarmowe
        • mika_p Re: Zatwardzenie 02.08.13, 23:31
          Czopek generalnie działa od razu, więc jak po kilku, góra kilkunastu minutach nie zadziałał, to raczej nie ma co oczekiwać, ze zadziała
      • oregano1 Re: Zatwardzenie 03.08.13, 23:25
        Sorki,ale zalecałabym zmiany w diecie,zupki! surowe owoce i warzywka,na dłuższą mete,podawanie czopków i innych srodków moze spowodować spowolnienie pracy jelit,wiec zalecam ostrozność .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka