Dodaj do ulubionych

Badanie okulistyczne u dzieci

26.09.13, 13:04
Jak często wykonuje się takie badanie u dzieci gdy rodzice noszą okulary?Jedno z moich dzieci ma astygmatyzm i wizyty kontrolne co pół roku (wada wzroku się nie pogłębia), drugie nie ma wady wzroku ale również wizyta kontrolna co pół roku. Czy to nie za często?
Obserwuj wątek
    • dwellajna Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 13:07
      Moje dziecko ma nadzwroczność, astygmatyzm i zespol leniwego oka, kontrole ma co 2 miesiace, wczesniej co miesiac (okulary ma od roku).
      • wro-tka Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 13:17
        moje jest krótkowidzem, ma zeza - kontrola co 2 miesiące (okulary od roku).
        • bbuziaczekk Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 13:29
          Moj syn nosi okulary 1,5 roku.
          Ma astygmatyzm i nadwzrocznosc.
          Kontrole mamy co pol roku.
          W lipcu mial zmieniane szkla na inne bo waga sie troche cofnela.
          Ale mamy chodzic co 6 m-cy.
          Mlody ma ponad 4,5 roku.
          Okolo stycznia bede szla z corka ktora ma niecale 3 lata. Bo byc moze tez bedzie miala to samo. Ale okulista kazal przyjsc dopiero po 3 roku zycia
          • kaja5 bbuziaczekk 26.09.13, 13:40

bbuziaczekk napisała:

> Moj syn nosi okulary 1,5 roku.
            > Ma astygmatyzm i nadwzrocznosc.

Moje dziecko też ma astygmatyzm i ma okulary (+) to też nadwzroczność. Wada się nie zmienia (nie pogłębia), a nawet jest niewielka poprawa. Okulary ma +1, +1,5 (a komputer pokazuje +2,5 dlaczego tak zawyża?). Czy przy takiej wadzie lekarka mówiła, że może się ona cofnąć i jest szansa by nasze dzieci nie nosiły okularów w dorosłym życiu?
            • bbuziaczekk Re: bbuziaczekk 26.09.13, 13:47
              Nasz okulista nic nie mowil. Wiem tylko ze ma duzy ten astygmatyzm wedlug badania.
              Zima jak bylismy w szpitalu to szukali dlaczego mlody ma wysokie CRP i bylismy miedzy innymi u okulistki na konsultacji i ona powiedziala ze okulary bedzie juz mial na cale zycie sad
              Zalamala mnie tym i w szoku bylam. I nie wiem co mam o tym myslec.

Ja tez mam astygmatyzm. Maz tez.
              Okulary nosilismy bedac dzieckiem do korekcji przez pare lat. I tyle. Dlatego zalamala mnie ze okulary na cale zycie. Chyba sie troche zagalopowala.
              • bbuziaczekk Re: bbuziaczekk 26.09.13, 13:51
                Okulary ma +
                Na jedno oko + 2,0 a na drugie 2,2
                Okulary ma z cylindrem czyli jakies nietypowe.
                Ma zaznaczone ze to dysfunkcja trwala
            • anusia_magda Re: bbuziaczekk 26.09.13, 13:51
              Wada ( nadzwroczność) oczywiście może się cofnąć i cofa się, ostatnio mi to wyjasniła Pani dr bo ja mam taka wadę i jakbym nosiła okulary to miałabym zdrowe oko bo mózg uczy się widziec źle jeśli sie tego wcześniej nie skoryguje i potem jest to juz nie do odwrócenia. Za przykład podam mojego bratanka który nosił okulary jakos do 18-19 r.ż ( wada wykryta jak miał ok. 1,5 roku) i teraz nie nosi o roku lub dwóch tylko ma lekki astygmatyzm, ale jest ok. Wiec warto nosic okulary jak najwcześniej.
              • bbuziaczekk Re: bbuziaczekk 26.09.13, 13:53
                Tak, nadwzrocznosc moze sie wycofac i wyleczyc.
                Ale astygmatyzm juz pozostanie.
                Zreszta jak to okulista tlumaczyl to astygmatyzm ma mnostwo osob. Jedni mniejszy, jedno wiekszy
                • kaja5 Re: bbuziaczekk 26.09.13, 14:10
                  No właśnie ja też miałam napisane, że wada trwała. Ale ona dziś powiedziała, że ma wadę mniejszą ale jeszcze za wcześnie by odstawić okulary. To mnie trochę zdziwiło, że w ogóle chciała by nie miał...Pocieszające jest to, że teraz jest laserowa korekcja wzroku wiec jak nasze dzieciaki dorosną to pewnie będzie już na tyle tania, że będą mogły pozbyć się laserem wady i nie nosić okularów całe życie.
                  • anusia_magda Re: bbuziaczekk 26.09.13, 14:16
                    z tym laserem to juz nie tak wesoło, bo mi akurat można jedynie trochę zmniejszyć wadę, ale zlikwidować się nie da więc lepiej nie liczyc tylko na laser...
            • dwellajna Re: bbuziaczekk 26.09.13, 15:08
              Okulary ma +1, +1,
              > 5 (a komputer pokazuje +2,5 dlaczego tak zawyża?).

nie daje się szkieł na cała wadę, tylko mniejsze, oko ma pracować, okulista nie wyjaśnił Wam, że co innego wada a co innego moc szkieł?
              • kaja5 Re: dwellajna 26.09.13, 21:00
                dwellajna napisał(a):

> nie daje się szkieł na cała wadę, tylko mniejsze, oko ma pracować, okulista nie
                > wyjaśnił Wam, że co innego wada a co innego moc szkieł?

Ja wiem, że zawsze daje się szkła niższe od wady. Jednak mimo to jest duże zawyżenie komputera. Podam na swoim przykładzie, komputer pokazuje -4, szkła nakładane w gabinecie w których widzę super -3, a ona mi to -3 obniża tak bym widziała, nie super tylko troszkę gorzej, dobiera tak bym po prostu widziała i dostaje receptę na szkła -2,5. Jeżeli w szkłach -3 widziałam najlepiej (te powyżej 3 już były za mocne) to czemu u licha komputer pokazuje mi ze mam aż -4???
        • kaja5 Re: 26.09.13, 13:35
          No to jeszcze częściej macie więc chyba pół roku to max w przypadku dzieci.
          A u mojego młodszego dziecka które widzi bardzo dobrze, tzn. czyta wszystko bez błędów z bliska i daleka, przed i po atropinie (badanie komputerowe też nie wykazało wady) okulistka badając dno oka stwierdziła, że ma inny wygląd nerwu wzrokowego (obniżone napięcie?), stwierdziła, że to za pewne taka uroda, że część dzieci tak ma i z takim wyglądem nerwu wzrokowego się rodzi, nic się z tym nie robi, tylko się obserwuje. Gdy zaczęłam drążyć, to powiedziała, że dorośli z jaskrą mają podobny wygląd nerwu wzrokowego ale on tego absolutnie nie diagnozuje tylko że ja drążę temat to ona mi o tym wspomniała. Trochę mnie zestresowała tym bardziej, że inni lekarze o tym wcześniej nie wspominali, a ta lekarka powiedziała, że mogli o tym nie mówić bo to nic istotnego, część dzieci tak ma...

Czy ktoś spotkał się z czymś takim?
          • super-mikunia Re: 26.09.13, 21:24
            jaskra uszkadza nerw wzrokowy, dlatego dorośli z jaskrą mają inny wygląd nerwu wzrokowego;
            mój syna ma hipolazję nerwu wzrokowego, niby potencjały nerwu wzrokowego wyszły ok czyli przewodnictwo w tym jednym oku jest i wyszło, że naprawdę dobre, ale.. w momencie gdy zakrywamy mu zdrowe oko bardzo słabo nim widzi uncertain w badaniu komputerowym na tym oku ma+5,5
            problem z nerwem wzorkowym jest taki, że niczym tego nie można wyrównać, ani naprawić; owszem do obserwacji, ale skonsultujcie się ejszcze z innym lekarzem jeżeli nie wystarczajaco wam wyjaśniłą o co chodzi
            ..............
            syn 5 lat nadwzroczność, lekki astygmatyzm, probelm z nerwem wzrokowym, jesteśmy na wizycie co ół roku obecnie wcześniej chyba co 4 m-ce, częściej co 1, 2 m-ce tylko po korekcji zeza
            • kaja5 Re: 26.09.13, 22:29
              Dzięki za odp.
              A twój syn drugie oko ma zdrowe? A te chore to mu się pogarsza czy miał taką wadę od urodzenia?
              Lekarka nie wspomniała nic o niedorozwoju nerwu wzrokowego, raczej określiła że ma "inny wygląd niż rówieśnicy ale część dzieci tak po prostu ma". Wzrok kontrolujemy tak co 6-9 miesięcy odkąd mały skończył 4 lata i głównie przy okazji bo starsza córka ma wadę wzroku i jak z nią jeździmy to i z synem. Nigdy żaden lekarz nie wspomniał nic o innym wyglądzie nerwu wzrokowego i dlatego to mnie niepokoi (bo jeśli taka jego uroda i ma to najprawdopodobniej od urodzenia to czemu dopiero teraz się o tym dowiaduje?). Ten lekarz u którego byliśmy jest najlepszy w mieście wiec nie wiem czy czekać te pół roku czy konsultować to z innym...Mały dobrze widzi, nie łzawi, nie ma "dużych oczu" jak to przy jaskrze bywa, nie trze oczu itp. A czy gdyby nerw wzrokowy był w jakiś sposób uszkodzony to chyba lekarz by kierował nas na dalsze konsultacje, żeby sprawdzić co jest przyczyną? Ty miałaś robione przewodnictwo a my nic...tylko obserwacja i kontrola za 6 m-cy. A kontrola to ze względu na to że teraz do szkoły poszedł i będzie więcej oczami pracował a nie z uwagi na "inny wygląd nerwu wzrokowego'.
              • super-mikunia Re: 27.09.13, 14:46
                Tak syn drugi nerw ma normalny,zdrowy z hipolazją nerwu wzrokowego się urodził, nie jest tu u niego nabyte jak przy jaskrze.
                U syna każdy lekarz, który zaglądał mu do oka widział różnicę więc być może twoje dziekco ma naprawdę wyjatkowo subtelną tą różnicę, albo lekarz chciał zabłysnąć..Nie wiem nastepnym razem zapytaj się co miał na myśli, ewentualne naspnym razem idź do innego specjalisty. Wytłumaczalne też by to było, gdyby ten lekarz, który postawił tą diagnozę był pierwszym, który zbadał dziecku dno oka.
                Jakkolwiek lekarz na pewno zna się na swoim fachu i skoro już mu tam zajrzał to na pewno jakby go coś zaniepokoiło to na pewno by tego nie zoostawił. Nastepnego lekarza, na nastepnej wizycie dopytaj.
                • kaja5 Re: 27.09.13, 19:12
                  Poszłam dziś do przychodni gdzie syn miał robione pierwszy raz badania. Skserowałam kartę i pół dnia ją odczytywałam (eh to pismo lekarskie). No i rzeczywiście tam jest napisane w jego pierwszym badaniu dna oka coś o tarczy nerwu II wiec chyba o to chodzi, potem jeszcze coś jest napisane i na końcu - do obserwacji. Niestety ciężko te gryzdoły odczytać. Coś było na rzeczy a lekarz o tym nic nie wspomniał, wiec mam nadzieje, że nie było to nic poważnego. Na kolejnej wizycie (ta sama karta) miał badane dno oka u innej lekarki i tam jest napisane "bez zmian". Umówiłam się do lekarza u którego był pierwszy raz i skonsultuje to co mi powiedziała okulistka u której byłam ostatnio.
                  • super-mikunia Re: 29.09.13, 16:00
                    No dla świętego spokóju to skonsultuj, a lekarz sprawdzał, czy wy jak on widzi tym okiem z rzekomą zmianą na tarczy. Pytam o tradycyjne badanie zczytywanie z tablicy liter/figur?
                    • kaja5 Re: 29.09.13, 16:54

super-mikunia napisała:

> No dla świętego spokóju to skonsultuj, a lekarz sprawdzał, czy wy jak on widzi
                      > tym okiem z rzekomą zmianą na tarczy. Pytam o tradycyjne badanie zczytywanie z
                      > tablicy liter/figur?

Tablice czytał bardzo dobrze, a komputer wyszedł "zero".
                      Z tego co zrozumiałam to on nie ma jednego oka z tym zagłębieniem, tylko ma takie same oba. Lekarka twierdzi, ze tak ma zbudowane oczy, oby miała racje...
                      • super-mikunia Re: 29.09.13, 20:43
                        Najważniejsze, że oko jest w 100% sprawne, jeżeli to tylko taka jego uroda, a nic nie ciągnie za sobą to najważniejsze.
    • kawka74 Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 13:39
      Moja córka ma wizyty co trzy miesiące.
      • bbuziaczekk Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 13:55
        Mnie najbardziej martwia szkla w tych okularach. 2 m-ce temu wymienialismy szkla. Placilam 150 zl i one znowu a porysowane tzn maja rysy i jakies zatarcia. Mlody co jakis czas sciaga, gdzie walnie nimi czy przejedzie. Nie jestem w stanie go upilnowac bo czy to w domu czy w przedszkolu ciagle gdzies mu sie porysuja.
        I tak sie zastanawiam czy takie rysy, otarcia jakby kamieniem maj wplyw na wzrok ? na ta wade ? czy nie ?
        Bo przeciez kurcze ja nie bede co 2 m-ce wymieniac szkiel za 150 zl !
        • dwellajna Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 15:11
          > Bo przeciez kurcze ja nie bede co 2 m-ce wymieniac szkiel za 150 zl !

150 zł to raczej szkła niskiej klasy, więc się rysują, i tak, powinnaś je wymienić, bo komfort patrzenia przez porysowane szkła jest żaden (co dość łatwo sobie wyobrazić).
          Ja za szkła zapłacilam 400 zl (mała ma duża wadę i tańsze szkła były grube i niewygodne), nosi je od pół roku, nie mają nawet jednej ryski.
          • bbuziaczekk Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 15:32
            Tak, tylko ze to nie sa szkla ze szkla tylko plastikowe. 4,5 letnie dziecko podobno innych nie moze miec czyli nie moze miec ze szkla.
            Te szkla kosztuja normalnie 90 zl + 10 zl antyrefleks. My musielismy zaplacic 150 + 10 bo mlody ma jakis inny cylider poza norme i stad cena.
            Ja chcialam szkla normalne ale mi powiedziano ze tak male dziecko nie moze miec.
            • dwellajna Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 15:34
              > Ja chcialam szkla normalne ale mi powiedziano ze tak male dziecko nie moze mie
              > c.

zmień salon optyczny
              • bbuziaczekk Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 15:52
                No wlasnie to jest tak ze w tym salonie optycznym sa okulisci.
                To jest tak ze to jest gabinet okulistyczny, przyjmuje 3 okulistow prywatnie a dzieci do 18 lat na nfz. I od razu jest na miejscu salon optyczny.
                Wiec co by im zalezalo dac mi szkla za 400 zl a nie inne za 150
                Juz sama nie wiem czy moze 4,5 latek miec szkla czy nie moze ?
                Oprawki ma tez te plastikowo-gumowe Mira Flex z gumka z tylu. Bo zwyklych nie zalecaja bo ciagle bedziemy przychodzic z poputymi.
                • dwellajna Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 15:57
                  Nie wiem, z czego są szkła u mojej córki, ale na pewno nie jest to zwykły plastik, raczej specjalne szkło. Kupując szkła, dostaję zawsze kilka opcji, mogę kupić najprostsze szkła za 100 zł, a mogę i takie za 800 zł. Okuliści są na miejscu, ale nie widzę związku, są salony z lepszą i gorszą ofertą i jeśli Twój nie daje innego wyboru, to raczej należy do słabszych (trochę tak jakby oferowali 2 modele oprawek do wyboru).
                  • bbuziaczekk Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 16:48
                    No wlasnie jak teraz drugi raz wymienialam szkla to bylam tez w innych salonach optycznych zeby poszukac gdzie bedzie taniej i wszedzie te same szkla mi dawali do wyboru. Nie wiem z czego one sa dokladnie zrobione ale nie jest to takie prawdziwe szklo.

Chyba faktycznie bede musiala sie jeszcze raz przejsc o popytac o inna mozliwosc bo te sie szybko niszcza.
                    • kaja5 Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 22:57
                      Ja miałam w okularach soczewki poliwęglanowe, zapłaciłam razem z oprawkami +antyrefl. 500zł. Użytkowałam je kilka lat i ani jednej ryski na nich nie było. To nie jest szkło tylko taki mocny plastyk, mogłam nimi rzucić o podłogę i bardziej to mogło zaszkodzić oprawkom niż samym soczewką. Także przy kolejnej wymianie podpytaj o takie soczewki, bo warto dla dziecka. Jak jej się wada nie zmieni to będzie je mogła użytkować kilka lat i nie będą miały rysy.
    • klubgogo Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 14:05
      Ponieważ wypowiedziały się tylko emamy dzieci z wadami wzroku, podpinam się pod pytanie - jak często powinno chodzić do okulisty dziecko ze zdrowymi oczami?
      • kaja5 Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 14:15
        Moje młodsze dziecko nie ma wady wzroku (komputerowo i z czytania z tablicy wyszło zero) i kazał przyjść za pół roku, bo poszedł do szkoły i będzie więcej pracował oczami. Tylko że ja z mężem nosimy okulary. Wcześniej jak z nim byłam (i też nie było odchyleń) to też miał przyjść za pół roku na kontrolę.
      • dwellajna Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 15:12
        jeśli rodzice nie mają wad wzroku, ograniczyłabym się chyba do kontroli na bilansach
        chyba, że coś Cie zaniepokoi, przybliżanie książki do oczu, mruganie, tarcie
        • ola33333 Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 22:54
          czesto komputer pokazuje wyzsza wade, a jednak okulary daje sie slabsze, poniewaz oczy maja zdolnosc akomodacjii i przynajmniej czesciowo wade moga skorygowac. Tym nie mniej okulary powinny byc aby oczy sie zbytnio nie przemeczaly. Oczy lepiej rosna jak sa bardziej odprezone. Tak mi okulistka tlumaczyla. Corka nosi okulary od czwartego roku zycia, w sumie miala je juz wczesniej, ale nie chciala nosic. Wyglada na to ze pierwsze okulary byly zle dopasowane, a jako trzylatka nie potrafila po prostu wytlumaczyc co jej w nich nie pasowalo. Chyba ja gdzies gniotly. W koncu okulary zginely w przedszkolu i od wyrobienia nastepnych problem sie rozwiazal, bo zaczela je chetnie nosic.
          • ola33333 Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 22:58
            aha, my chodzimy na kontrole co okolo 8-10 miesiecy. Tyle zwykle wytrzymuja okulary zanim nie zrobia sie porzadnie porysowane. Badanie wzroku polega na badaniu komputerowym i pokazywaniu ulozenia literek E na tablicy. Od szostego roku zycia zamiast tego czyta cyferki.
            Badanie po zakropieniu kroplami mielismy tylko raz jak corka miala chyba jakies 3 lata. Juz nie pamietam. Czesto tarla oczy i to mnie sklonilo do wizyty u okulisty, no i obciazenie rodzinne.
            • kaja5 Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 23:03
              a JAK U niej wyszło dno oka? nie widziała nic niepokojącego?
              Kurcze moje dzieci zawsze mają zakrapianą atropinę do oczu przy wizycie, bo lekarz twierdzi że tak to by badanie nie było wiarygodne. A twój robi badanie bez atropiny?Tłumaczy to jakoś? A jaką ona ma wadę wzroku?
              • wro-tka Re: Badanie okulistyczne u dzieci 27.09.13, 08:25
                moja to samo twierdzi i raz w roku zakraplamy a potem badamy i na tej podstawie ustalamy moc okularów.

bez atropiny badamy również, ale w celu zorientowania się czy obecne okulary dają radę.
                • kaja5 Re: Badanie okulistyczne u dzieci 27.09.13, 10:35

A jak to zakraplanie wygląda?Bo u nas raz kazała 5 dni zakraplać i przyjść, a innym razem zakropliła na miejscu i po odczekaniu zrobiła badanie. Jaka jest wówczas różnica?Jeśli można zbadać dziecko po jednorazowym zakropleniu to po co te 5 dniowe zakraplanie?
                  • wro-tka Re: Badanie okulistyczne u dzieci 27.09.13, 10:38
                    atropiną zakrapla się kilka dni - najczęściej 3-5.
                    tropikiem jednorazowo lub kilka razy w odstępie 5-10 minut.

dla dzieci korzystniejsza (mniej obciążająca) jest atropina.
                    • kaja5 Re: Badanie okulistyczne u dzieci 27.09.13, 11:06

Aha, to moje dzieciaki nie miały przy tym badaniu atropiny tylko tropik (nawet nie widziałam, że coś takiego jest). Mam nadzieje ze i po tym i po tym badanie jest rzetelne i wiarygodne.
              • ola33333 Re: Badanie okulistyczne u dzieci 27.09.13, 17:11
                okulistka swiecila corce do oczu po zakropienu tropikiem, wiec chyba to bylo wlasnie badanie dna oka. Nic nie mowila, ze widzi cos niepokojacego, wiec mysle ze badanie bylo ok.
                Po kroplach corka ma wade +3,25 +3,5. Okulary nosi +2,5 R, +2,0 L.
                W tych okularach czyta na tablicy 100% na oboje oczu wiec mysle, ze okulary sa dobrze dobrane.
                Tym nie mniej okulistka powiedzala, ze jesli w szkole corce beda sie szybko oczy meczyc, to dostanie mocniejsze okulary.
          • kaja5 Re: Badanie okulistyczne u dzieci 26.09.13, 23:00
            Moja córka też chętnie nosi, już dwa lata, wada się nie pogłębia a wręcz jest coraz lepiej. Dla mnie najważniejsze, że wada się zatrzymała. Mała jak się budzi to od razu nakłada okulary także widać że jej pomagają. Nie nosi ich tylko na dwór czy jak chodzi na tańce. Widzi wszystko w miarę dobrze i bez nich. Jednak do szkoły do czytania, tv czy komputera muszą być na nosie. Dzięki temu wzrok jej się nie męczy.
    • 77kunda Re: Badanie okulistyczne u dzieci 27.09.13, 12:32
      u nas wizyty co 4-6 miesięcy
    • mruwa9 Re: Badanie okulistyczne u dzieci 29.09.13, 17:12
      u nas wizyty co rok-dwa.
    • jerrymum Re: Badanie okulistyczne u dzieci 07.03.16, 17:49
      Czy przy nadwzrocznosci dziecko może mieć problemy z przeczytaniem tablicy u okulisty? Pytam, bo mojej wyszła lekka wada a widzi tylko 7 rzędów na tablicy.
      • karme-lowa Re: Badanie okulistyczne u dzieci 07.03.16, 21:17
        Tak, może mieć.
        • jerrymum Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 09:22
          Karme-lowa a czy Twoje dziecko ma nadzwroczność?
          • karme-lowa Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 12:08
            Tak. Ma nadzwroczność i astygmatyzm. Do tego podejrzenie jaskry. Dlatego często jesteśmy na okulistyce .
            • karme-lowa Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 12:10
              Jerrymum, czy Twoje dziecko czytało tablicę w okularach czy bez?
              • jerrymum Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 13:35
                Bardzo dziękuję za odpowiedź. Bez okularów. Po kropelkach wyszło około +1 plus astygmatyzm (chyba 0,25-0,5 w zależności od oka). Okularów nie przepsiała twierdząc, że fizjologicznie - nie zrobiła testu szkieł - stąd nic nie wiem i muszę pójść jeszcze do innego okulisty. Jaką wadę ma Twoje dziecko i ile rzędów czyta z tablicy (lub nie czyta - ja nic nie przeczytam bez okularów bo mam -5,5)
                • jerrymum Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 13:39
                  Dodam, że nie wiem czy kropleki zadziałały - gdyż moje dziecko zapłakało sobie, gdyż krople ją szczypały. Dlatego badanie chce powtórzyć. Martwi mnie, ze aż tyle nie widzi.
                • kawka74 Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 15:16
                  Bo ten poziom wady jest raczej fizjologiczny - dzieci często mają niewielką nadwzroczność. Astygmatyzm też nie jest zbyt wielki, na tym poziomie rzadko się go koryguje, ale to bardziej nim bym się przejmowała, niż nadwzrocznością, która jest naprawdę niewielka.
                  Jeśli jednak masz wątpliwości, idź do innego lekarza.
                  Dlaczego w ogóle wylądowaliście u okulisty?
                  • karme-lowa Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 16:15
                    Moja córka ma +1 na oku prawym i lewym. Wcześniej było +1,75.
                    Kawka, oczywiście że się okulary daje. Dziecko nie widzi na tablicy u okulisty to jak ma widzieć w szkole? Ja też trafiłam do konowała, który uważał że okulary są nie potrzebne. I co? Wada się tylko pogłębiła.
                    • kawka74 Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 17:59
                      A, doczytałam o tablicy, sorry. Niemniej tak na sucho - wada nie jest duża, mówię o nadwzroczności, u dzieci to fizjologia. Prędzej podejrzewałabym astygmatyzm o stworzenie takiego problemu. No i poszłabym w tej sytuacji do innego lekarza, w miarę możliwości stwarzając dziecku jak najmniejszy stres (bez kropli, sama tablica i ewentualnie dobór szkieł). Pamiętam, jak przy którymś badaniu na synoptoforze moja córka gubiła się, mówiła byle co, byle skończyć, bo pani, która prowadziła badanie, była tak niesympatyczna i szorstka, że sama miałam ochotę uciec albo przynajmniej kopnąć ją w kostkę.
                      Tak na marginesie, wada z okularami mogłaby pogłębiać się tak samo...
                      • karme-lowa Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 18:31
                        Tak, nigdy córka nie ma kropionych oczu przed czytaniem.
                        Pewnie, że wada może się w okularach pogłębiać. Ale jednak po założeniu okularów wada się zmniejszyła. Nie zawsze nadwzroczność się cofa. W klinice powiedzieli mi, że w przyszłości mogę córce skorygować wzrok laserowo.
                        • kawka74 Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 20:59
                          U mojej córki nie cofnie się na pewno, ale wada jest tak duża, że od początku wiadomo było, że sprawa jest przegrana i pozostają okulary, a potem ewentualnie korekta laserowa. Lekarka nas uprzedziła, że możemy liczyć na niewielką poprawę, ale nie na cud.
                          Nadwzroczność fizjologiczna zwykle się cofa, no ale trzeba mieć rękę na pulsie.
                          • karme-lowa Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 21:12
                            10/10.
                    • jerrymum Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 19:17
                      To nie duża wada. A ile rzędów czyta na tablicy u okulisty?
                      W jakim wieku poszła dla szkoły?
                      Moją chcę wysłać od września w wieku 6 lat. Pewnie skończy się na okularkach na jesieni.
                  • jerrymum Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 19:14
                    Ja mam dużą wadę, więc poszłyśmy kontrolnie (ja mam minusy). Moje dziecko chętnie pisze, rysuje. Czasem z odległości kilku metrów narzekała, że słabo widzi (ale tylko jak ją sprawdzałam na naszej tablicy kredowej w domu).
                    • karme-lowa Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 19:24
                      Bez okularów miała problemy z niektórymi literami w 6 rzędzie. Poszła jako 7 latka, ale obie żałujemy że nie poszła jako 6 latka.
                      • jerrymum Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 20:59
                        A w jakim jest teraz wieku? W jakim wieku odkryłaś u niej wadę? Ja chyba wyślę dziecko w wieku 6. Z braku wyboru, gdyż do państwowej zerówki w wybranej szkole się nie dostaniemy, a do 1 klasy juz tak. Chociaż ze względu na oczy to bym przesunęła szkole o rok.
                        • jerrymum Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 21:01
                          Czyli okulary miała dobierane bez kropelek?
                          • karme-lowa Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 21:14
                            A tego już nie pamiętam bo to było już 5 lat temu. O matko jak ten czas leci.
                        • karme-lowa Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 21:15
                          Ma 7,5 roku. Wada odkryta przy okazji innej wady. Nie bardzo rozumiem co mają oczy do szkołysuspicious?
                          • jerrymum Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 21:30
                            Do 7 rz jest szansa, że wada fizjologiczna przejdzie na zero. A tak jak od września pójdzie do szkoły, to żeby dobrze funkcjonować, czytać z tablicy dostanie okularki. Rok później wada mogłaby się cofnąć.
                            • kawka74 Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 21:36
                              Może się mylę, ale, jak napisałam wyżej, problemem może być nie nadwzroczność, ale astygmatyzm, a ten nie cofnie się na pewno. Nie ma na co czekać, jeśli są potrzebne okulary, to je założyć, a posłanie dziecka do szkoły uzależnić od innych czynników.
                              • karme-lowa Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 22:18
                                Kolejny raz zgadzam się z Kawką.
                            • karme-lowa Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 22:17
                              Ale czemu tak się bronisz przed okularami?
                              • jerrymum Re: Badanie okulistyczne u dzieci 11.03.16, 13:43
                                W tym wieku łatwo źle dobrać okulary - dziecko nie zawsze dobrze powie prezyjnie w których szkłach lepiej widzi (koputerowe badanie jest badaniem wspomagającym, z moją wadą byłam w 3 miejscach i każdy komputer podał inne wyniki). Źle dobrane okulary mogą być przyczyną pogorszenia wzroku - to po pierwsze

Po 2 z autopsji wiem, że okulary nie poprawią trwale wzroku, sa tylko taką "protezą". U mnie w rodzinie astygmatyzm ma moja mama, ja i moja siostra (oraz krótkowzroczność). Moja mama długo nie nosiła okularów, mimo że źle widziała - po prostu nie było wtedy precyzyjnych badań w kierunku astygmatyzmu. Ja zaczęłam akulary nosić wcześnie (najpierw lekkie plusy w wieku 2 lat - potem w 7 klasie podstawówki minusy) . Moja siostra też zaczęła nosić okulary później niż ja. Aktualnie ja mam największą wadę. Wniosek mój znajduje potwierdzenie w niektórych lekturach. Polecam książkę:
                                www.empik.com/naturalne-leczenie-wzroku-bez-okularow-bates-william-h,p1044928222,ksiazka-p

oraz
                                www.matras.pl/widze-bez-okularow,p,129587

tu krótki tekst:
                                www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,80256,7629053,Okulary__Mozna_ich_uniknac.html

Dlatego drążę temat i wybieram się do 2 okulisty w celu potwierdzenia opinii pierwszego okulisty (czyli tego, że dziecko na chwilę obecną nie potrzebuje okularów i jest to wada fizjologiczna)

znalazłam też określenie nowm dla tego wieku:
                                wyborcza.pl/1,99887,7246215,BADANIE_OSTROSCI_WZROKU.html

U dzieci ostrość wzroku zależy od wieku i inteligencji. Do szóstego roku życia stwierdza się trudności w tzw. rozdzielaniu znaków. Z tych też powodów przeciętnie inteligentne dwu- trzyletnie dzieci mają ostrość wzroku 0,5 - 1,0; cztero- sześcioletnie około 0,8 - 1,0. Pełna ostrość wzroku powinna wykształcić się do szóstego roku życia.
    • artnes Re: Badanie okulistyczne u dzieci 08.03.16, 16:09
      My leczymy zeza od 8 miesiąca życia i kontrole też co pół roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka