Dodaj do ulubionych

Jasełka w przedszkolu

01.12.13, 22:47
U mojej córy w przedszkolu organizują Jasełka. Do domu dostałam jej role do nauczenia się na pamięć. Córa jest z końca grudnia, więc nie ma jeszcze czterech lat. Oto wierszyki:

Popatrzmy na stajenkę: w niej Józef, Jezus i Maryja,
Ta noc jest tajemnicza, blask ziemię spowija,
Wszystko wokół jest jak w bajce,
Wczoraj i dziś zatarło się całkiem.

Jasio to mój braciszek wspaniały,
Jest dobry, grzeczny, serdeczny i śmiały,
To z chaty Baby Jagi te smaczne pierniki
Stamtąd też korale i cenne kamyki.
Tobie to Jezu z radością składamy
Ty dasz najbiedniejszym, bardzo Cię kochamy.

Wydaje mi się, że panią przedszkolankę mocno poniosło. Czy Wasze niespełna czterolatki byłyby w stanie się tego nauczyć?? Coś dzisiaj próbowaliśmy w formie zabawy, ale jakoś tego nie widzę.... A przecież nie będę jej zmuszać do nauki wierszyków na Jasełka.
Obserwuj wątek
    • mamatin Re: Jasełka w przedszkolu 01.12.13, 23:29
      moja trzylatka dostała kwestię składająca się z 14 słów

Może Pani bardziej w nią wierzy niż Tysmile

Tak to przeczytałam... i moja chyba byłaby w stanie sie nauczyć tych wierszykjów.
    • aleksandra1357 Re: Jasełka w przedszkolu 01.12.13, 23:31
      Mój 3-latek zna na pamięć m.in. całego "Pawła i Gawła", w staropolskim języku i nie jest to nic wyjątkowego. Można też z łatwością nauczyć 3-latka Inwokacji z "Pana Tadeusza".
      Ale...
      Ale zaprezentowane przez Ciebie wiersze są fatalne - nie do rymu nie do taktu, wsadź ze palec do kontaktu.
      Co to za poeta od siedmiu boleści, który nie potrafi policzyć sylab???
      Takiej grafomanii bym dziecka nie chciała uczyć.
      • benignusia Re: Jasełka w przedszkolu 01.12.13, 23:39
        ha ja bym dziecka niezmuszala,czytalabym by sie obeznało I juz.moja mala ma 3 lata 27 grudnia,dostala zdanie 8 wyrazow składające sie ,bez presji bo panie zawsze bedą jej szeptały do ucha,ale mówią te zdanie od połowy listopada zeby małej wpadło w ucho,twoj wierszyk jest....długi I jakos tak nie do taktu??
      • trisze Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 11:34
        wyjęłaś mi to z ustsmile powiedzmy stanowcze nie przedszkolnemu grafomaństwu smile
    • gemmi18 Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 00:17
      Jeżeli chodzi o ilość tekstu, to moja córka (3,5 roku) nauczyłaby się w pół godziny - ma jednak niezwykle dobrą pamięć, co też stwierdziła nauczycielka. Ale tekstu takiej treści... po co miałaby się uczyć? Druga zwrotka - the czad!!! O co chodzi? Już abstrahuję od tego, że nie jesteśmy praktykujący i tego typu uroczystości przyprawiają mnie o mdłości (jeżeli córka będzie chciała w przyszłości uczestniczyć w przedstawieniu religijnym, to na pewno będzie), to kurna gdzie tu logika i sens? Wymyśliłabym dobry tekst na poczekaniu, tego wolałabym nie wpajać dziecku.
    • ichi51e Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 03:15
      Ona ma byc Malgosia? I jas z malgosia kradzione pierniki jezuskowi podrzucaja? To przed czy po zabiciu baby jagi? Pani nie pomyslala chyba.
      Wierszyk niby do nauczenia - ale stawiam ze raczej zapomni w kluczowym momencie (a na pewno nie zrozumie)
      • annubis74 Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 08:15
        tak treść wierszyka to rzeczywiście oddzielna kwestia.
      • mama-ola Re: Jasełka w przedszkolu 05.12.13, 10:11
        > I jas z malgosia kradzione pierniki jezuskowi podrzucaja?
        > To przed czy po zabiciu baby jagi?

Dobre smile
    • annubis74 Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 08:10
      wierszyk rzeczywiście trudny i albo pani przesadziła albo dojrzała u Twojej córki talent
      a co do możliwości
      moja córka to akurat sceniczne zwierze, uwielbia występy przedszkolne i pamięta kwestie wszystkich pozostałych dzieci, cały układ przedstawienia, nigdy nie ćwiczyłyśmy żadnych występów bo jej to przychodzi naturalnie, poza tym nawet w maluchach mówiła bardzo wyraźnie i ładnie. zawsze dostaje najdłuższą rolę i zawsze jej mało ale domyślam się że dla dziecka które mniej lubi występy, nie lubi tak bardzo uczyć się wierszyków lub ma problem z wymową (co na tym etapie jest jeszcze b. częste) to taki występ i taki wierszyk to stres dla dzieciaka. jeśli tak jest to porozmawiaj z nauczycielką o zmianie tej roli/skróceniu jej itd.
    • azomim Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 08:52
      U nas też są jasełka, synek ma nawet więcej kwestii niż piszesz i dłuższe, mówi z pamięci od dawna w domu, ale uczy się wyłącznie w przedszkolu.
      Śpiewa też piosenki kilku zwrotkowe od dawna, więc pamięć ma raczej dobrą. 4 lata będzie miał w marcu.
    • mw144 Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 09:23
      Moja córka zna na pamięć cały scenariusz (4 rukowane strony A4), ale tekst jest łatwy, prosty, zrozumaiały dla dzieci, rymuje się. To, co Ty cytujesz, to jakaś porażka. Takiej "ambitnej" twórczości uczył się syn na pamięć w 1 klasie, czyli jako siedmiolatek.
    • lucyjkama Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 10:04
      Jeśli dziecku często się czyta to co chcemy żeby umiało, to przeciętny 2,5 - 3 latek spokojnie wyrecytuje "lokomotywę" "rzepkę" i każdy inny długi wiersz po tygodniu.
      Także jeśli chodzi o długość to dla 4 latki jak najbardziej do opanowania bez większego problemu. Jednak faktycznie z ta Babą Jagą to jakoś od czapy.
    • 2mamaali Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 10:09
      No właśnie nie chodzi o długość wierszyka, bo córa też recytuje z pamięci swoje ulubione wierszyki, które są często dłuższe, ale o to jaki ten wierszyk jest. Wczoraj próbowałam wytłumaczyć co oznacza "wczoraj i dziś zatarło się całkiem" wink
      Inna kwestia, że córa należy raczej do tych nieśmiałych i nie wiem czy jeśli nawet się tego nauczymy to wystąpi. W tamtym roku nie chciała występować w ogóle.
      Swoja drogą, wyobrażacie sobie, że przyszła do domu z płaczem, bo pani powiedziała, że jak nie będzie występować to rodzice na przedstawienie nie przyjdą..... Ręce opadają...
    • budzik11 Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 10:09
      Moja córka miała 5 lat, kiedy ten sam wierszyk mówiła, ze swoim bratem zresztą, 3-latkiem (on miał jakąś krótką kwestię). Szybko się nauczyła. A kiedy te jasełka będą? Przed czy po świętach? W końcu nie dostaliście tego wierszyka z dnia na dzień - jak będziecie powtarzać codziennie kilka razy, to da radę.
      • ichi51e Re: Jasełka w przedszkolu 03.12.13, 08:27
        Jeszcze lepiej big_grin czyli ta bzdura to nie jest pojedyncza dzialalnosc pani tylko gdzies na swiecie istnieje skrypt ktory poleca to jako wskazane dla dzieci big_grin
    • camel_3d no ponioslo pania... 02.12.13, 10:11
      ale jezeli bedze mowila razem z dziecmi to si emoze udac..
    • jagienka75 Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 10:34
      a babka nie mogła dziecku dać tylko 4 wersów np

> Popatrzmy na stajenkę: w niej Józef, Jezus i Maryja,
      > Ta noc jest tajemnicza, blask ziemię spowija,
      > Wszystko wokół jest jak w bajce,
      > Wczoraj i dziś zatarło się całkiem.

???
      musiała dzieciakowi dowalić aż tyle?

w zeszłym roku dzieci u nas podostawały rolę, mój miał 8 wersów i od razu zaznaczyła, jak się nauczą, tak niech mówią.
      były dzieci, którym musiała podpowiadać non stop, bo zapominały. a to były 5 latki. Twoja córka jest młodsza.
      mój na szczęście mówił z inną dziewczynką, więc jakoś im to poszło.

dla mnie ta całe przedstawienia to głupota i zawracanie tyłka.

Ludzie często domagają się prawdy, ale rzadko lubią jej smak.
    • truskawka2013 Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 16:25
      chyba ty przesadzasz... Rola jest prosta. Jeżeli ci nie pasuje, że musisz włożyć trochę pracy w nauczenie dziecka wierszyka to idź do pani i powiedz że ci się nie chce- na pewno sama ją nauczy.....
      • gemmi18 Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 16:51
        I to, że tekst do nauczenia jest nielogiczny i od czapy, to nie ma znaczenia?
        No tak, tłuc do głowy byle co, bo pani nie ma polotu i nie włożyła żadnego wysiłku w napisanie czegoś na poziomie 4-latków.
        Nie, w takiej sytuacji poszłabym do Pani i powiedziała dokładnie to, co wyżej napisałam.
        • budzik11 Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 17:18
          gemmi18 napisał:

> No tak, tłuc do głowy byle co, bo pani nie ma polotu i nie włożyła żadnego wysi
          > łku w napisanie czegoś na poziomie 4-latków.

Nie sądzisz chyba, że nauczycielki same piszą teksty dziecięcych przedstawień?? Przecież one korzystają z gotowych scenariuszy. A co do logiki czy wartości literackich tychże - toż to dzieci nie powinny nawet kolęd śpiewać, czy recytować tradycyjnych wierszyków z jakiejkolwiek okazji, bo zwykle są anachroniczne i też trochę "od czapy".
          • gemmi18 Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 20:14
            Nie wiem, jakie wiersze czytasz dzieciom, ale nasze są całkiem zrozumiałe. Z przedszkola również córka przynosi logiczne i zabawne teksty, a nie przedawnione i nic nieznaczące dla niej. Nie wierzę, żeby nauczycielka mojej córki wpadła na pomysł zamieszczenia takiego tekstu na przedstawieniu. Co do kolęd - nie uczę ich mojej córki, uczy się sama, słuchając jak inni śpiewają, dlatego też nie zależy mi, aby wszystko było dla niej zrozumiałe. To tak samo jak z dorosłą muzyką, śpiewa, bo wpada jej w ucho, ale nie rozumie zapewne więszkości.
    • saszanasza Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 18:15
      Uważam że to trudne wiersze, jak na poziom dziecka 4 letniego.

Dla mnie do przełknięcia tylko w sytuacji, gdy te teksty będą mówione przez wszystkie dzieci, wtedy jest jakaś szansa, że co jedno zapomni, to drugie dopowiewink

Moja 5 latka też się przygotowuje do jasełek. Ostatnio przyszła z nowiną, że ma już 2 role, bo koleżanka swojej się nie nauczyła, a tekst, za wyjątkiem słowa "proroctwo", nie jest trudny i wcale nie ma go dużo, przynajmniej nie aż tyle co u Ciebie (4 wersy).
    • magdalenca78 Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 19:10
      Jeśli chodzi o długość - bez problemu. W zeszłym roku podczas uroczystości przedszkolnych miał jakieś role do mówienia, raz krótsze, raz dłuższe, ale oprócz swojego tekstu pamiętał większość całego scenariusza - piosenki, słowa narratora, role innych dzieci. Fakt, ma bardzo dobrą pamieć. Do przedstawień nie muszę go specjalnei uczyć tekstu, większość uczy się w przedszkolu, rodzice dostają teksty dzieci na karteczkach w celu powtarzania.

https://www.suwaczki.com/tickers/zem3wn15wot8it6d.png
    • alinalen Re: Jasełka w przedszkolu 02.12.13, 20:23
      u nas długość i trudność tekstu dostosowana jest do mozliwości dziecka. były dzieciaki które tylko śpiewały grupowo lub mówiły kilka słów i takie które miały dłuższe role i dawały radę. nawet jak jej nie nauczysz w domu to w przedszkolu beda to powtarzac tyle razy zę spokojnie da radę.
    • ciociacesia 4 latka pewnie by dała rade 03.12.13, 10:10
      bo ma nieziemska pamięć do wierszyków i piosenek, teraz ma 5 lat i tez mamy jasełka, rola do wyuczenia: my dzieci niewiele mamy, ale za to Panu wdzięcznie zaśpiewamy. pania stanowczo poniosło
    • alpepe Re: Jasełka w przedszkolu 03.12.13, 10:28
      jak masz możliwość, podejdź do pani i porozmawiaj z nią. Pewnie to jakaś młoda, ambitna, albo na odwrót, starsza, co wszystko ma gdzieś. Ja bym ostro zaoponowała, gdyby mi z takimi tekstami nauczycielka przedszkolna wyjechała do czterolatki. Tekst za trudny, a przedstawienie powinno być zabawą i tyle.
    • dianaro Re: Jasełka w przedszkolu 03.12.13, 23:06
      Panie zaszalały - mój 6 latek dostał 8 linijek tekstu. Taka ilość to stanowczo za dużo dla tak małego dziecka.
      • aribeth1 Re: Jasełka w przedszkolu 04.12.13, 09:55
        Mój prawie sześciolatek dostał do nauczenia zdanie składające się z 4 wyrazów, nauczyć się nauczył, ale jak przyszło co do czego i dziecię stanęło na scenie - pomroczności jasnej dostał i roli zapomniałsmile Ma to po mnie, bo ja do tej pory występować publicznie nie potrafię i nie cierpię, bo mnie trema zżerasmile
    • mama-ola Re: Jasełka w przedszkolu 05.12.13, 10:13
      To jest zapewne tylko po to, żeby przećwiczyć kilka razy. No i żebyście Wy, rodzice, wiedzieli, co dzieci mówią podczas przedstawienia. Jak nie będziesz znała tekstu, to nic nie zrozumiesz. Ja nigdy nic nie rozumiem na przedszkolnych przedstawieniach. wink
      A tak poza tym, to ten tekst jest bardzo zły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka