Dodaj do ulubionych

Rok za nami

07.01.14, 16:30
Witam,

Nie wiem czy to odpowiedni dział, ale lepszego nie znalazłem, ponad roczny syn i chciałem się dowiedzieć w jaki sposób nauczyliście i kiedy dziecka samodzielności w takich sprawach jak:
- załatwianie, korzystanie z nocnika
- mycie zębów
- samodzielne jedzenie, sztućce

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę po pierwszym roku życia? smile
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: Rok za nami 07.01.14, 16:36
      11mm22 napisał(a):

w jaki sposób nauczyliście i kiedy dziecka samodzielności w takich sprawach jak:

nie uczylam.
      dziecko nauczylo sie samo, ja mu tylko pomagalam i ulatwialam pare spraw

załatwianie, korzystanie z nocnika

ma dwa lata. bedzie gotowy - sam pampersa zdejmie

mycie zębów

zeby byly myte od pierwszego zabka, przejscie do samodzielnego mycia bylo naturalne, nawet nie wiem kiedy.

samodzielne jedzenie, sztućce

w okolicy roku juz jadl sam sztućcami.
      rozszerzalam diete od poczatku tylko BLW.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę po pierwszym roku życia? smile

nie wiem wink
      pozwalam dziecku samemu zdobywac kolejne etapy, czesto nawet nie wiem, ze akurat taki powinien miec w danym wieku.
    • joshima Re: Rok za nami 07.01.14, 18:48
      11mm22 napisał(a):

> - załatwianie, korzystanie z nocnika
      Czekałam aż dorośnie i wykaże zainteresowanie i chęć współpracy.

> - mycie zębów
      Ooo, to jeszcze długo. Jeszcze przez kilka lat jednak powinnaś myć dziecku zęby jeśli to ma mieć sens. Ja swojej półtorarocznej córce pozwalam myć po swojemu jak już skończę szorowanie.

> - samodzielne jedzenie, sztućce
      Moje dzieci jedzą samodzielnie od początku (7 miesiąc życia) sztućce dostały do ręki jak poprosiły chcąc nas naśladować (okolice 12 miesiąca)

> Na co jeszcze warto zwrócić uwagę po pierwszym roku życia? smile
      A czy po pierwszym roku życia nagle w domu pojawia się nowy człowiek, że trzeba diametralnie zmienić front? Ja jestem zdania, że dziecko trzeba obserwować i wykorzystywać na bieżąco jego parcie na rozwój. Nie wyręczać bez sensu tylko dlatego, że będzie szybciej, czyściej i lepiej.
    • playschool Re: Rok za nami 07.01.14, 22:22
      Nocnik: jak miała kilkanaście miesięcy to przyniosłam, pokazałam do czego i postawiłam w widocznym miejscu. Jak widziałam, że patrzy, to pytałam czy chce usiąść i zrobić siku. Jak miała 18 miesięcy zapytałam czy chce ściągnąć pieluszkę. Chciała, więc zaczęło się mycie podłóg, ale w końcu załapała.

Jedzenie: a daj sztućce na tackę, jak będzie chciał to spróbuje. Kawałki jedzenia też można podawać, jeśli dzieć nie jest akurat super głodny. Popróbuje sobie.

Mycie zębów: u nas dużo później zaczęła sama myć. I to tylko dlatego, że szczota automatyczna. Generalnie jeśli chce niech próbuje, ale chyba jeszcze długo będziesz musiała poprawiać.

U nas główne zmiany po roku to było:

pierwsze wyjścia bez wózka, czyli człapanie dookoła domu. Ja jestem zwolennikiem pokazywania dzieciom od razu, że te dwie podłużne części ciała służą do chodzenia - właśnie w tym okresie kiedy są do tego najbardziej chętne. Oczywiście na miarę możliwości nóżek i blisko domu, żeby można było szybko wrócić. Dzięki temu dzieć ćwiczy i szybko osiąga sprawność chodzenia.

Dużo zabaw z kolorami i kształtami.

Definitywne porzucenie butelek na rzecz kubeczków ze słomką i tych 360 stopni. Jak już miała w nocy obudzić się żeby wypić wodę z kubeczka to jej się odechciało pobudek - to nie to co ciumkanie butelki wink

Dużo zabaw z językiem migowym, żeby rozwijało się manualnie i umysłowo.

Malowanie paluchami, farbami i miękkimi kredkami.

Ale fakt, że to jakoś przychodzi naturalnie, samo, a nie dzień po pierwszych urodzinach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka