Dodaj do ulubionych

6 lat - bol brzucha

16.01.14, 18:16
Mam pytanie, od pewnego czasu mój syn skarży się na bóle brzucha podczas jedzenia. Zrobiliśmy kał na pasożyty i lambie i mocz i na tym lekarz poprzestał. Syn jest z "wrazliwców" i często te skargi są przy śniadaniu przed pójściem do przedszkola. Czasem mówi, że mu niedobrze , albo martwi się, że mu się zrobi niedobrze w przedszkolu. Dowiedziałm się , że była jakiś czas temu akcja namawiania do jedzenia na siłę, ale teraz już panie i on wiedzą że ma nie jeść jak nie chce. Ale sama nie wiem - robić jeszcze jakieś badanie, choćby USG ?
Obserwuj wątek
    • eps Re: 6 lat - bol brzucha 16.01.14, 18:40
      a rozwija sie dobrze?
      a u lekarza byłas?
      Trzeba ocenić czy dziecko pomimo bólu brzucha fizycznie rozwija sie prawidłowo.
      Jesli tak, dalej podejrzewałabym że ma chyba jakis problem i podstępem próbowała z niego wyciągnąć. Mój np. jak coś zbroił to go bolał brzuch bo bał sie powiedzieć.
      I na końcu do lekarza sie poradzić.
    • leeah Re: 6 lat - bol brzucha 16.01.14, 19:46
      usg, gastrolog.
    • klubgogo Re: 6 lat - bol brzucha 16.01.14, 20:19
      i często te skargi są przy śniadaniu przed pójściem do prz
      > edszkola.

Może zacznij od rozmowy z nauczycielem i psychologiem przedszkolnym.
      • angela10086 Re: 6 lat - bol brzucha 16.01.14, 21:31
        tak jasne, najpierw usg i badanie- pozniej psycholog! chyba malo widziałas...
    • agusia.24 Re: 6 lat - bol brzucha 16.01.14, 21:45
      wykluczyłabym problemy zdrowotne, usg to podstawa, gastrolog w razie nieprawidłowości, jeśli wszystko ok, no to problem ewidentnie psychologiczny, tak jak gdzieś przeczytałam, dzieci odbierają strach, krzyk itp. bólem fizycznym
      • leeah Re: 6 lat - bol brzucha 17.01.14, 07:41
        tak, ja też myślałam, że ból brzucha u mojej córki jest spowodowany stresem w przedszkolu,
        brzuch bolał ją po obiedzie w przedszkolu, do 2 godzin dziennie. Zrobiłam krew, mocz, kilka razy kał na pasożyty nic nie wyszło. Zrobiłam usg, lekko powiększona wątroba i węzły chłonne, ale usłyszałam pani się nie martwi taki obraz jest w czasie choroby i po przeziębieniu, albo ma pasożyty. Niby ok, czesto choruje odkąd poszła do przedszkola. Znowu biegałam z kupskiem, ale nic nie wyszło. W końcu moja cierpliwość się wyczerpała i poszłam do gastrologa, zrobiono młodej endoskopie pod narkozą, wyszło zapalenie przełyku, refluks ukryty i zapalenie dwunastnicy, teraz ma leki i dietę i brzuch nie boli.
    • camel_3d USG..ale.. 17.01.14, 11:31
      Warto zrpbic...na wszelki wypadek, ale z moich lat szczeniecych i z obecnych lat mlodego "bol brzucha" podczas jedzenia czesto jest oznaka...nie mam ochoty wiecej tego paskudztwa jesc... smile)
      • julka_sz Re: USG..ale.. 17.01.14, 13:21
        Zgadzam się u mojej córci (5 lat) jest podobnie. Często się zdarza, że jak już nie chce jeść to mówi, że ją boli brzuch. Nawet idzie się położyć bo taaakkk ją boli. U nas to ewidentnie zmyślona historia przerobiłam ją na kilka sposobów. 1. Jak cie tak boli brzuch to musimy jechać do lekarza. Więc dziś zamiast do przedszkola (bardzo lubi chodzić do przedszkola) pojedziemy do przychodni. -na to odpowiedz mojej córci- już mnie mniej boli tak tylko troszeczkęsmile
        2. Boli cię brzuch to połóż się. Za chwilę pytam chcesz "i tu wymianiam jakiś smakołyk który uwielbia" na to ona -taksmile
        3. Kochanie jak nie chcesz już więcej jeść to powiedz mamie nie musisz mówić że boli cię brzuch. Jeśli już nie chcesz to możesz odejść od stołu. Nadal cię boli brzuch??? Na córka - Niesmile
        U nas tak to wygląda.
        Możliwe że zmuszanie w przedszkolu spowodowało ten problem.
        Obserwuj i rozmawiaj z nim jak nie będzie poprawy to USG i dalsze konsultacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka