Dodaj do ulubionych

Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą

04.02.14, 13:59
młody prawie roczniak jeszcze sie mieści w wanience, ale już ledwo ledwo.
szukam jakiejś wielkiej miski zeby wstawic do brodzika, ale mam problem ze znalezieniem.
Macie jakieś patenty na kąpiel dziecka pod prysznicem bez brodzika?
opcja ze wzięciem prysznica na razie odpada bo dziecko samo nie stoi a nawet gdyby to nie chcę go pozbawiać frajdy z kąpieli
Obserwuj wątek
    • mamuniaolunia Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 04.02.14, 14:14
      Taka wystarczy?:

allegro.pl/balia-cynkowa-i3868672913.html
      smile
      • mikams75 Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 04.02.14, 14:43
        ta balia jest mniejsza od wanienki

ja mialam duza wanienke i na siedzaco corka sie jeszcze dlugo w niej miescila, chyba do drugich urodzin jakos uzywalam, bo corce ta ilosc wody wystarczala i nie musialam do wanny wiekszych ilosci wlewac.
        • mamuniaolunia Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 04.02.14, 14:46
          Jak już wkleiłam post to zobaczyłam wymiary, ta rzeczywiście jest mała, ale było dużo na allegro. Basenik wydaje mi się dobrym pomysłem, zawsze tak robimy na wakacjach.
      • thorgalla Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 04.02.14, 15:34
        55cm długości to mało?
        Zmierzyłam wanienkę w której kąpie się moja 4,5letnia córka i też ma taką długość.
        Jak duże jest to dziecko? Dwumetrowe?
    • el_elefante Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 04.02.14, 14:32
      Dmuchany basenik.
    • ashraf Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 04.02.14, 14:38
      Mozna kupic basenik, mozna tez wziac prysznic razem z dzieckiem (bo domyslam sie, ze nie stoi stabilnie sam, ale trzymajac sie twojej nogi juz tak).
    • sunlife44 Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 04.02.14, 15:12
      a może coś takiego?

www.ceneo.pl/2143413
      • budzik11 Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 04.02.14, 15:17
        Może składana wanienka? Praktyczna, nie trzeba za każdym razem dmuchać i spuszczać powietrza i no i przyda się w przypadku wyjazdów.
        "Wymiary:

pojemność – 39 litrów
        długość – 66 cm
        szerokość – 39 cm po złożeniu– 4 cm
        wysokość – 24 cm
        waga –1270 g"
        https://s3.fabrykawafelkow.pl/2309-thumb_medium/flexi-bath-skladana-wanienka.jpg
    • eenyoo Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 04.02.14, 15:21
      A jak głęboki masz ten brodzik? Może wystarczy z jakiegoś niedużego ręcznika zrobić "tamę" wokół odpływu. Woda nie wypływa a dziecko może się chlapać. Taki patent stosowaliśmy, gdy kąpaliśmy naszą córkę w płytkim brodziku (o głębokości=5 cm).
    • dziustynka Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 04.02.14, 15:49
      my już ponad trzylatka i to długiego kąpiemy we wstawionej do prysznica wanience ikeowskiej, i daje radę, oczywiście na siedząco ale i tak frajdę ma
    • mruwa9 prosisz i masz: 04.02.14, 16:01
      www.curverstyle.pl/pl,produkt,282.html
      w kazdym wiekszym sklepie,w dziale z artykulami domowymi, pewnie znajdziesz do wyboru, do koloru. Pewnie tez i wieksze.
      Gdy mielismy remont lazienki z wanna i do uzytku wylacznie lazienke z prysznicem bez brodzika,to po pierwszej kapieli dzieci pojechalam do sklepu i kupilam taka miche.
      Micha jezdzila z nami na wakacje, zaladowana bagazami , wpakowana do bagaznika, jako osobista wanienka dla dzieci.
    • marcowa_aprilla Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 04.02.14, 19:48
      no własnie te miski wszstkie mi sie maławe wdają
      miejsca w brodziku mam tak 90x90 wiec mogłaby byc wielka miska, zeby dziec mial frajde
      wanienka na długosc ok, ale wąska jest

basenik wg mnie nie zda egzaminu ze względow higienicznych,

prysznic za jakis czas moze da radę, ale mysle ze dla dziecka frajdą jest się popluskac
      • fantomka44 Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 04.02.14, 21:38
        Ja zmieniłam brodzik na głęboki, bo wanienki i miski w końcu zaczną Ci przeszkadzać. Przed Tobą jeszcze co najmniej 5 lat codziennych pryszniców, więc się zastanów. Pal licho design skoro jest niepraktyczny.
        • mruwa9 Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 04.02.14, 21:58
          wstawienie miski, a ptem jej wyrzucenie, jest tansze i mniej klopotliwe, niz przebudowa lazienki.
      • mruwa9 Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 04.02.14, 22:00
        Miska jest duza. Ale nawet glupia wanienka z ikei roczniakowi wystarczy az nadto.
        • sajgonetka Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 04.02.14, 22:46
          też miałam tę michę z curvera polecić,
          są chyba w każdym markecie, często na bazarach (tam gdzie art.gospodarstwa domowego),
          do brodzika wstawisz, dziecko wykąpiesz,
          latem też tam będzie mógł sie pluskać, w ramach ochłody,
          a jak będzie bezużyteczna, to wywalisz, koszt niewielki.

co do patentów prysznicowych - jak nasz już stał stabilnie, to w brodziku kładłam pieluchę tetrową lub ręcznik, byleby antypoślizg był, i do kąpieli młodego sadzałam, on chlapał, i cuda wyczyniał, potem tylko do opłukania go stawiałam (bo bałam się, że się wywali, ja śliskiego nie utrzymam, i głowę roztrzaska); potem już sam potrafił na tym ręczniku stać i po prostu brał prysznic (najczęściej trzymał mnie za włosy, a ja go myłam, potem płukałam), chyba miał koło 2 lat, jak tego antypoślizgu nie kładłam.
      • romka78 Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 05.02.14, 23:16
        mam wprawdzie prysznic z brodzikiem ale płytkim i opływ taki że nie można zatkać, więc wstawiałam wanienkę do prysznica po przekątnej- dość długo .... teraz mata antypoślizgowa i stoi pod prysznicem lub zatykam czymś ten odpływ i trochę wody zawsze ma- siedzi i bawi się.
    • beakarp Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 04.02.14, 22:13
      Używamy od 3 lat składanej wanienki z fotki powyżej. Jest super! Przede wszystkim ma odpływ, więc łatwo ją opróżnić z wody. 4,5 roczniak jeszcze się w niej pluska, więc nie jest taka mała na jaką wygląda
      • agar2208 Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 05.02.14, 11:39
        Po co Ci jakas Wielka miska.
        Ja kąpałam syna w misce ( miałam jedną większą, druga mniejszą) na siedząco.
        Wstawał , namydlałam go i później siadał do miski. W misce bezpieczniej niż w wanience, bo mniejsza na długość i dziecko nie upadnie do tyłu.
    • mamanatalki170811 Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 05.02.14, 22:20
      My uzywaliśmy tej duzej wanienki dla niemowląt, ona chyba ma gdzies 1m długości. W sklepie babka namawiala nas na małą, a potem źeby tą większa. Chyba do 2 lat byla córka w niej kąpana, a od początku jest wysoka. Potem własnie prysznic z płytkim brodzikiem. Przez kilka dni wkładam małe krzesełko plastikowe dla dzieci źeby usiadła. To raczej było po to źeby nie poślizgnęła się. Nawet na siedząco teź moźna umyć. Polać itd. Teraz ma duźą frajdę z takiego mycia pod prysznicem.
    • mamatin Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 06.02.14, 17:50
      www.google.pl/search?q=miska+owalna+duza&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=CbzzUtutOsWN7Aasv4C4DQ&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1024&bih=677#facrc=_&imgdii=_&imgrc=-aokJh6Nf2q9aM%253A%3BjQsl6spd1z20gM%3Bhttp%253A%252F%252Fswiat-agd.com.pl%252Ffiles%252Ffotob%252Fproduct-15057.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Farchiwum.allegro.pl%252Foferta%252Fmiska-wanna-owalna-12-l-mix-kolorow-i3346944827.html%3B800%3B533
      taka zwykla micha sie sprawdza.
      popatrz w sklepach gospodarstwa domowego, albo Spolem

podobna jest zwykla wanienka z ikea, tylko ma takie gumy na spodzie i nie mialam sumienia na to sadzac malej.
      • mruwa9 Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 06.02.14, 21:28
        wanienka z ikei jest genialna i swietnie sie sprawdza, od noworodka do konca okresu wanienkowego. Chyba nawet tansza od zalinkowanych misek i spokojnie zmiesci sie pod prysznicem. Guma na dnie wanienki dziecku krzywdy nie zrobi, spokojna glowa.
        • mamatin Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 07.02.14, 01:36
          > i sie pod prysznicem. Guma na dnie wanienki dziecku krzywdy nie zrobi, spokojna
          > glowa.

pewnie jak go posadzi na zimnych kafelkach to też mu się krzywda nie stanie, ale po co.
    • camel_3d moez razem? 06.02.14, 18:01
      wykapiecie sie razem i tyle.

przeciez nie musisz malucha codziennie kapac.
      • camel_3d Re: moez razem? 06.02.14, 18:02
        tzn chodzilo mi, ze weziesz go na rece i ummjesz..lub postawisz i bedziesz go myla.. z mama bedzie mu razniej smile))
    • marcowa_aprilla Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 06.02.14, 20:51
      kąpiemy młodego codziennie, on to lubi a z drugiej strony ma jasny sygnał ze po kąpieli idziemy spac
      mam dużą miskę na pranie, wypróbuję, wydawała mi się mimo wszystko mała i nieporęczna, bo u góry szeroka, węziej na dole i dość wysokie scianki

wspólny prysznic to jak już będzie stabilnie stał/chodził

aha brodzika ja nie mam wcale, jest po prostu odpływ w podłodze
      • romka78 Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 06.02.14, 23:12
        nio to powinno być jeszcze wygodnie wstawić tam coś... a nie możesz kupić maty antypoślizgowej posadzić dziecia na niej (słuchawka prysznicowa obok,a nawet dać mu do rączki i powiedziec że ma lać na siebie, na nóżki i myć- my tak się uczyliśmy nie raz zdarzyło się że młody nas polał wink ale było jasno mówione że nie wolno lac na mamę/tatę ani na łazienkę- nauczył się) i myć ile ma dzieć?
    • kj-78 Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 06.02.14, 22:11
      Ja tez dzieci dosc dlugo kapalam w wanience z Ikei, niemozliwe, zeby roczniak sie nie zmiescil. Corka miala prawie 3 lata, jak przprowadzilismy sie i wanienka zostala odstawiona na rzecz wanny. Lepiej, czasem siadala w wanience razem z 1,5 rocznym bratem - i sie miescili smile
    • marcowa_aprilla A jeszcze - jak w takiej misce umyć głowę? 07.02.14, 08:52
      rozumiem ze prysznicem ale wtedy odwieczny problem ze woda leci do oczu
      ech wiem, wymyślam sobie problemy smile

dziecko ma rok, moze faktycznie danie słuchawki będzie fajną rozrywką

jakoś zawsze miałam wdrukowane ze jak dziecko wyrasta z wanienki to przechodzi do dużej wanny, pełno wody, gumowe zabawki itp....
      • ashraf Re: A jeszcze - jak w takiej misce umyć głowę? 07.02.14, 09:18
        Ja od dawna myje prysznicem, dla dziecka to fajna zabawa, a do wody w oczach warto przyzwyczajac i pokazac, ze to nic strasznego, zeby potem nie bylo problemu na basenie. Jezeli mialoby mu to bardzo przeszkadzac, zawsze mozesz zaslonic na czas splukiwania czolo dlonia.
    • moli91 Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 07.02.14, 22:50
      Po wanience niemowlęcej przenieśliśmy się pod prysznic i używamy wanienki z IKEI. Moje ponad trzyletnie dziecko jest dość wysokie i nadal się mieści. Wanienka nie jest dłuższa niż niemowlęca, ale za to szersza i wyższa. Polecam wypróbować
      • romka78 Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 08.02.14, 04:34
        płukanie głowy- głowa mocno do tyłu, ręka na czoło, nawet ja poleci do oczu to ręcznik w pogotowiu, można kupić rondo - allegro.pl/rondo-kapielowe-mycie-glowy-bez-lez-od-superniani-i3886633854.html.
        Nigdy młodemu nie płukałam głowy bez ostrzeżenia- zawsze uprzedzałam.
        Na basenie nie mamy problemów( no chyba ze czas się skończył i trzeba do domu wink), pod prysznicem luz, w samym basenie też, z tym że my chodziliśmy na basen od 4 mc życia.
    • romka78 co do zabawek... 08.02.14, 04:41
      młody bierze naręcze zabawek , samochody, klocki zakrętki samoloty, co tam chce. Nie ma zabawek typowo kąpielowych, po pierwsze zabawki się myją wink nie muszę o to dbać, po drugie nie zbiera się na nich kamień i pleśń bo zwyczajnie się susza i wracają do pokoju młodego.
    • mstrzalka Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 08.02.14, 21:59
      Na wakacjach gdy był prysznic bez brodzika używaliśmy małego okrągłego baseniku. Raz na trzy dni porzadnie go myłam i dokładnie suszyłam i było ok. Poza tym wszystkie miski będą a basenik mozna złozyć i schować
    • quesuerte Re: Prysznic bez brodzika- problem z kąpielą 09.02.14, 17:13
      Fotelik do kapieli, zaczelismy wstawiac do wanny (mozna i do brodzika) jak maly skonczyl jakies 7 miesiecy i posluzy pewnie az do ukonczenia 2 lat...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka