wanielka 16.02.14, 17:23 dziewczyny, mojemu 4-latkowi wyszedł w badaniach niski poziom żelaza - 3,8 (6,6-28). jutro idę z tym do lekarza, ale dziś pytam Was suplementujecie, jeżeli tak, to jak? czy wolicie zwiększyć podaż produktów, w których jest żelazo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annubis74 Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 18:12 niski poziom żelaza może być spowodowany niedoborem zelaza lub witaminy B12 w diecie to najbardziej oczywista przyczyna. nie suplementuję witamin w ogóle (wyjatkiej jest tran) w przypadku prawidłowej diety trudno o nieodbory Odpowiedz Link Zgłoś
kosa.bar Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 18:19 Nie ośmieszaj się już i nie wprowadzaj w błąd wypisując bzdury!!! A jeśli masz potrzebę wypowiadania się w tematach medycznych to przynajmniej coś poczytaj. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 19:15 ty jesteś taka głupia z natury swojej czy ostatnio masz jakieś zaburzenia? co konkretnie mi zarzucasz - czy klasycznie tylko obrażasz? czyżby w twojej alternatywnej wersji medycyny niedobór żelaza nie miał związku z niedoborem wit.B? nie pisałam że nie nalezy suplementować żelaza w3 przypadku niedoborów tylkoże ja nie suplementuje witamin na zapas ale u ciebie tylko klapki na oczach i celowa zła wola boże chroń twoich pacjentów jeśli naprawdę ich masz Odpowiedz Link Zgłoś
kosa.bar Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 20:38 Przeszłaś samą siebie w obrażaniu mnie, brawo Poczytaj sobie o niedokrwistości z niedoboru żelaza i tej z niedoboru B12 bo to dwa różne typy według medycyny (pomijając twoje urojenia) !!! Różnią sie wszystkim , przyczynami, leczeniem, morfologią krwinki. Jak długo jeszcze masz zamiar wypowiadać się w tematach o których nie masz zielonego pojęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
kosa.bar Re: po tym jak nazwałaś mnie głupią 16.02.14, 20:58 oczekuję przedstawienia dowodów na to,ze niedobór witaminy B12 powoduje spadek żelaza. Mam nadzieję,że dysponujesz takimi rewelacjami, skoro tak łatwo obrzucasz mnie epitetami. Swoja drogą ciebie obrażać nie trzeba, sama doskonale to robisz pokazując swój poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa.bar Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 18:25 Lekarz z pewnością zapisze odpowiedni lek do suplementacji żelaza, bo jego poziom jest niziutki. Oprócz leku należy zwiekszyć podaż posiłków zawierających żelazo, polecam czerwone mięso, jajka, warzywa. Pamiętaj,że żelazo lepiej się wchłania w obecności witaminy C i warto też zadbać o jej podaż. Odpowiedz Link Zgłoś
wanielka Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 18:29 zastanawiam się dlaczego poziom żelaza jest taki niski - młodziak je wszystko, sporo kasz, warzyw, owoców, jajek, a jednak żelazo poleciało zastanawiam się czy powodem może być spore spożycie mleka (ok. 0,7 l dziennie, uwielbia), niedawno przebyta ospa czy fakt, że w ciągu miesiąca urósł 2 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 18:42 a gdzie on mieści jeszcze jakieś jedzenie skoro wypija 0,7 l mleka? Odpowiedz Link Zgłoś
wanielka Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 18:45 mieści i to całkiem sporo mleko i woda to jedyne co pije. zjada 5 posiłków w ciągu dnia. uprzedzając następne pytanie - jest szczupły ma 111 cm wzrostu i 17,5 kg Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 19:12 Dużo urozmaiconego jedzenia,dobry apetyt, uwielbienie dla mleka,a mimo to niska waga i anemia? Ja bym stawiała na alergię pokarmową, a ściśle na uczulenie na mleko krowie i spowodowaną tym enteropatię jelitową, która uniemożliwia prawidłowe wchłanianie pokarmów. W takim przypadku suplementacja żelaza nic nie pomoże. Eozynofile w rozmazie krwi, jakie są? Zrób badanie krwi IgE dla mleka krowiego i test skórny dla mleka, a jeśli nie wyjdzie uczulenie na mleko, to test płatkowy dla mleka. Czy dziecko miewa problemy z brzuchem, wymiotami? Czy w niemowlęctwie miał podejrzenie skazy białkowej? Odpowiedz Link Zgłoś
wanielka Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 19:34 > Dużo urozmaiconego jedzenia,dobry apetyt, uwielbienie dla mleka,a mimo to niska > waga i anemia? hemoglobina w normie, wagę miał wyższą 18,5 kg, ale brak apetytu w czasie i tuż po ospie spowodowały spadek, młody jest bardzo ruchliwy, więc nie ma czasu przytyć, zresztą od urodzenia waga i wzrost idą na tych samych centylach. > Eozynofile w rozmazie krwi, jakie są? w normie > Czy dziecko miewa problemy z brzuchem, wymiotami? nie nigdy > Czy w niemowlęctwie miał podejrzenie skazy białkowej? nie miał młody do teraz to okaz zdrowia - nie choruje, zjada raz mniej, raz więcej, ale wszystko, co podam. przechodził ospę na początku stycznia, szybko i bez większych sensacji. po 6 dniach było po ospie. zrobiłam mu dzisiaj badanie krwi, ponieważ od kilku dni skarży się na ból ud/kolan, wczoraj miał temperaturę, dzisiaj stan podgorączkowy, ma sporadyczny, ale mokry kaszel. z wyników krwi: ASO - w normie CRP - 10,7 powyżej normy neut - ilościowo i procentowo powyżej normy limf - procentowo poniżej normy mono ilościowo i procentowo powyżej normy pozostałe wyniki w normie Odpowiedz Link Zgłoś
alinalen Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 19:53 nic nie robić tylko powtórzyć badanie, młody po pierwsze jest po konkretnej infekcji - ospie a po drugie najprawdopodobniej w trakcie kolejnej wirusowej. to są dwa powody do czasowego spadku żelaza i parametrów morfologii. odczekać i powtórzyć badanie Odpowiedz Link Zgłoś
kosa.bar Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 20:44 No akurat wzrost neutrofili i spadek limfocytów nie świadczy o infekcji wirusowej. Odpowiedz Link Zgłoś
alinalen Re: niski poziom żelaza co robić? 17.02.14, 23:07 sorki nie wazne czy w wirusowej czy bakteryjnej, żelazo spada przy infekcji Odpowiedz Link Zgłoś
kosa.bar Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 20:49 Jeśli chodzi o udział neutrofili i limfocytów to raczej wskazuje na infekcję bakteryjną, z kolei CRP stosunkowo niskie, chyba, że wzrośnie Odpowiedz Link Zgłoś
wanielka Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 21:21 na wydruku z laboratorium jest zaznaczona tendencja wzrostowa CRP. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa.bar Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 20:42 U dzieci główną przyczyną jest szybki wzrost , organizm nie nadąża z produkcja żelaza. A może jednak tego mięsa jest mało? Odpowiedz Link Zgłoś
wanielka Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 20:45 co to znaczy mało? 2-3 razy w tygodniu je mięso, 2 razy rybę, czasem szynka. więc ilości jak na dziecko ok, przynajmniej tak mi się dotychczas wydawało. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa.bar Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 20:51 To wystarczy Pewnie lekarz poszerzy badania żeby wykryć przyczynę Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 18:55 Powodem mogą być pasożyty - dziecko je, ale nie wchłania. Na pewno lamblie (tak było u mojego syna - po odrobaczeniu poziom żelaza i hemoglobiny podskoczyły do góry (wróciły do normy) w ciągu miesiąca, bez żadnej suplementacji, a wcześniej przez rok bujałam się z dietą bogatą w żelazo, witaminami (C i chyba B6) i kropelkami z żelazem. Co do diety - bardzo bogaty w żelazo jest np. sezam (dawaj sezamki, chałwę, smaruj pieczywo pastą sezamową) i buraki - ja dawałam mojemu kapsułki z burakiem Herbapolu, bo soku z buraka za nic nie chciał pić. Odpowiedz Link Zgłoś
wanielka Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 19:03 w jaki sposób wykryłaś pasożyty? czy badanie kału wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 19:28 Tak, ale zrób w dobrym laboratorium, gdzie robią z minimum 3 próbek. Mój syn w szpitalu miał robione badanie z 1 próbki, oczywiście nic nie znaleźli i napisali, że nie ma pasożytów, a zrobiłam mu w dobrym labie, próbki zbierałam co 2 dni i 3 zawieźliśmy do laboratorium i tak znaleźli. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: niski poziom żelaza co robić? 16.02.14, 21:38 Jak wspomniała kosa, żelazo lepiej się wchłania przy podażu wit.C kwasu foliowego. Mleko i jego przetwory utrudniają wchłanainie żelaza z powodu zawartej w niej kazeiny. Także nie podawaj mleka tuż przed czy po podaniu żelaza. A e-kasia zawsze węszy i twierdzi, że to alergia pokarmowa, każdy jej post jest w tym samym stylu :p Odpowiedz Link Zgłoś
ambrozja Re: niski poziom żelaza co robić? 17.02.14, 22:08 budzik11 napisała: > Powodem mogą być pasożyty - dziecko je, ale nie wchłania. Na pewno lamblie U nas właśnie lamblie wykryte i w badaniu żelazo poniżej normy mam nadzieję że po przeleczeniu samo "podskoczy " Odpowiedz Link Zgłoś
maja.london888 Re: niski poziom żelaza co robić? 18.02.14, 09:47 Samą dietą nic nie wskórasz. Musisz suplementować - mojej córce lekarz przy niskim żelazie kazał podawać Kinder Biovital z dużą zawartością żelaza - pomogło już po miesiącu. Ja miałam ten Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: niski poziom żelaza co robić? 18.02.14, 12:02 Poza spamerstwem - jak dobry lekarz stwierdza u dziecka jakieś niedobory, to nie "każe" mu dawać witaminizowane "coś", tylko przepisuje lek - mój syn miał przepisany Hemofer i Ferrum Lek (nie jednocześnie oczywiście). Kinder coś tam można sobie wsadzić w... buty. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa.bar Re: niski poziom żelaza co robić? 18.02.14, 12:12 Dokładnie, z ust mi to wyjęłaś Odpowiedz Link Zgłoś
maja.london888 Re: niski poziom żelaza co robić? 18.02.14, 13:58 Tak się składa, że chodzę do BARDZO DOBREGO lekarza, który dobrał taki suplement, ponieważ nie widział potrzeby faszerowania dziecka lekami. A poza tym jakoś syrop świetnie zadziałał - po 3 miesiącach poziom żelaza wzrósł o 100%. Dziwne, co? Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: niski poziom żelaza co robić? 18.02.14, 17:37 maja.london888 napisała: > Tak się składa, że chodzę do BARDZO DOBREGO lekarza, który dobrał taki suplemen > t, ponieważ nie widział potrzeby faszerowania dziecka lekami. > 1. skoro lekarz nie widział potrzeby faszerowania lekami, to widocznie niedobór był na tyle niski, że bez problemu można go było uzupełnić dietą. 2. jeżeli coś się dzieje i lekarz stwierdza, że organizm czegoś potrzebuje, to po prostu daje się te leki i tyle, a nie "faszeruje". Tzw suplementy diety to chwyt marketingowy. Jak są lekkie niedobory - wystarczy skorygować dietę. Jak niedobory są poważne - daje się preparaty apteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa.bar Re: niski poziom żelaza co robić? 18.02.14, 18:09 Ty chyba nie wiesz o czym piszesz. Dowiedz się,co to w ogóle są suplementy. Jeżeli jest zdiagnozowana anemia z niedoboru żelaza to należy ją LECZYĆ odpowiednim LEKIEM. Poprawa wyników następuje szybko, natomiast długo czasu upływa zanim żelazo uzupełni się w magazynach,a to jest istota całego leczenia. Każdy lekarz powinien to wiedzieć, nie tylko najlepszy Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: niski poziom żelaza co robić? 18.02.14, 19:21 to nie chocdzi o to, ze suplementy sa zle..chodzi o to, ze suplementy sa tak rozreklamowane, ze rodzice podaja je dzeiciom jak cukierki..na wsytsko sie cos znajdzie... na powolnosc, na brak apetytu..jest tyle rodzajow, ze kazda matka cos u swojego dziecka znajdzie.. )) slucham zedki i rmf..i tyle reklam lekow i suplementow, jak w poskich mediach to tu nie slaszalem... Odpowiedz Link Zgłoś
maja.london888 Re: niski poziom żelaza co robić? 18.02.14, 20:34 A ja nie słucham ani zetki, ani rmf, ani TV nie oglądam, więc reklam zupełnie nie znam i się nimi nie sugeruję. Piszę tylko jak było w naszym przypadku, gdzie suplement diety (zalecony przez lekarza) zadziałał i to bardzo szybko. Nic nikomu nie karzę i niczego nie reklamuję. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: niski poziom żelaza co robić? 18.02.14, 21:46 roznica jest kiedy jest zalecone przez lekarza, a inyche bo fajnie kiedy dzeicko cos bierze ) Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: niski poziom żelaza co robić? 18.02.14, 22:33 > slucham zedki i rmf..i tyle reklam lekow i suplementow, jak w poskich mediach t > o tu nie slaszalem... > Camel, nie przesadzaj. Ja mam wrazenie, ze w Erste, RTL, czy kazdej innej TV niemieckiej, co chwile slysze "Zu Risiken und Nebenwirkungen lesen Sie die Packungsbeilage und fragen Sie Ihren Arzt oder Apotheker" Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: niski poziom żelaza co robić? 19.02.14, 09:40 masz tylko takei wrazenie... w rmf i na zed w ciagu jedneg bloku reklamowego potrafai byc 4-5 reklam roznych spcyfikow. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d ok..leci..reklamy 19.02.14, 09:44 blok reklamowy: herbapekx..czy jakos tak szampon DX2 - na wypadanie wlosow Polo Market - szynka bez kosci Linea30+ - suplement proktohemolan - na hemoroidy iladian direct plus - na infekcja zakazen medycznych prewentic extra plus - suplement Po reklamie Odpowiedz Link Zgłoś
maja.london888 Re: niski poziom żelaza co robić? 18.02.14, 14:01 A pastylki z buraka gdzie ...? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: niski poziom żelaza co robić? 18.02.14, 17:55 budzik11 napisała: > Poza spamerstwem - jak dobry lekarz stwierdza u dziecka jakieś niedobory > , to nie "każe" mu dawać witaminizowane "coś", tylko przepisuje lek - mój syn m > iał przepisany Hemofer i Ferrum Lek (nie jednocześnie oczywiście). Kinder coś t > am można sobie wsadzić w... buty. dokladnie tak! to tak jakby przy niedoborze potasu lekarz zalecil podwojna porcje ziemniakow do obiadu zamiast przepisac konkretny lek o przedluzonym uwalnianiu sie, w odpowiedniej dawce. Przy znacznym niedoborze zelaza podaje sie leki, a nie witaminowe syropki. Takie leczenie mozna wspomagac naturalnymi produktami (np. szpinak, buraki, jajka, orzechy, fasola... + wit. C), ale raczej maloprawdopodobne, zeby udalo sie znacznie podniesc poziom zelaza poprzez poprawe jadlospisu. Zelazo nie nalezy do najlatwiejszych pod wzgledem wchlaniania. Zdaza sie, ze rowniez wspomniane przez Budzik preparaty w plynie sa niewystarczajace i trzeba podac zelazo domiesniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
maja.london888 Re: niski poziom żelaza co robić? 18.02.14, 19:18 Czy już nie można napisać (w odpowiedzi na pytanie autorki wątku) jak było w MOIM KONKRETNYM przypadku? Córka miała w czerwcu żelazo na poziomie 20 (skala 37 - 145), a po dokładnie trzech miesiącach picia syropu żelazo podniosło się do 44, zmieniły się też inne parametry, które wskazywały, że żelazo zostało odbudowane. TAK STWIERDZIŁ LEKARZ. Ja nie jestem fanką żadnych syropów czy też suplementów, przy przeziębieniu podaje swój syrop z cebuli i mleko z miodem, czosnkiem i masłem. Odpisuję (ZGODNIE Z PRAWDĄ) autorce wątku na postawione pytanie i proszę się ode mnie odczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d nie lec na reklamy.. 18.02.14, 12:08 zadne pigulki z reklam. jezeli lekarz nie stwierdzi nic podejzanego to po prostu wprowadz do diety produkty zawiarajace wiecej zelaza. znalazlem jakis blog.. chyb acalkiem warzeni opisane co zawiera zelazo. bogate-w-zelazo.blogspot.de/ Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: niski poziom żelaza co robić? 19.02.14, 11:09 przekłamany niski poziom źelaza wychodzi również przy infekcjach (o ile czegoś nie poplątałam to gdy dziecko gorączkuje). Odpowiedz Link Zgłoś
frestre Re: niski poziom żelaza co robić? 19.02.14, 15:15 przy niskim poziomie żelaza gastroenterolog zaleciła dietę wysokomięsną, ale nie "białe" (indyk, kurczak) tylko : wołowina, królik, jagnięcina, cielęcina żółtka suszone morele (bio bez siarki) itp oprócz diety dostawał też ferrum lek a i rzeczywiście pasożyty mogą mieć swój udział po ospie powtórzyłabym badanie krwii... Odpowiedz Link Zgłoś