06.11.14, 12:36
Witajcie,
mam córkę (16 miesięcy), takie żywe sreberko, wszędzie jej pełno. Jest dzieckiem dość emocjonalnym ale też bardzo spostrzegawczym. Dzisiaj miał miejsce atak (chyba) histerii (2 razy). Wróciłyśmy ze spaceru i rozpłakała się. Na chwilę udało mi się ją zająć zabawką ale za moment znowu płakała. Wcześniej podobne sytuacje zdarzyły się 2 razy (pomijam płacze przez zęby czy wizyty u lekarza). Córka rozpłakała się w sekundę i to tak, że płacz kolkowy przy tym to nic. I nie dała się uspokoić ani utulić - chciałam ją położyć spać. Zmieniałam jej pozycje ale ona kopała nóżkami i wyginała się. Z początku pomyślałam, że to zęby bo wkładała palce do buzi (ogólnie zęby idą ale powoli - ma górne i dolne jedynki, prawą górną dwójkę i czwórkę). Potem że może brzuszek bo tak kopała nóżkami. Gorączki nie ma, innych objawów chorobowych (widocznych dla mnie) też nie. W końcu dałam jej 0,8ml pedicetamolu i po 2 minutach było po wszystkim a po kolejnych 5 zasnęła. Lek tak szybko chyba nie zadziałał? Zawsze jak podajemy jej to lekarstwo to się uspokaja bardzo szybko - 2-3 minuty. Poprzednie dwa razy postąpiłam tak samo a jak dostaje ten lek to zawsze jej tłumaczę że zaraz przestanie boleć. Czy może to jakieś uzależnienie albo efekt placebo? A może bunt dwulatka? Nie chcę faszerować dziecka lekami i zapisałam dziecko do lekarza ale skoro jest zdrowe to muszę czekać 3 tygodnie sad
Co myślicie? Histeria? podobnie reaguje u lekarza a dokładnie taki sam płacz zaczyna się 100m przed przychodnią i trwa całą wizytę... ale sama się uspokaja jak wyjdziemy z przychodni a tutaj nic nie pomagało, dopiero lek przeciwbólowy...
Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Histeria? 06.11.14, 18:00
      Prawdopodobnie jest po prostu głodna. Niewielka ilość cukru z syropu daje jej szybki zastrzyk energii. Może daj do picia jakiś sok lub owoc do zjedzenia.
      W ogóle większość histerii u dzieci wynika z głodu, pragnienia, przemęczenia, przebodźcowania.
      • skalpelek201 Re: Histeria? 10.11.14, 05:51
        Ruslanka, ona tak ma około godziny po jedzeniu, ale moze to faktycznie kwestia cukru. Następnym razem spróbuję jej podać coś słodkiego zamiast leku.
        Dziękuję smile
        • kasik-wroc Re: Histeria? 12.11.14, 13:54
          A może spróbuj zbadać cukier w czasie takiej 'akcji'. Wiem, jestem nudna w swoich diagnozach, ale nieuzasadniony niczym płacz histerycznych które jak ręką odjął mijają po gryzie bułki często są objawem tzw stanów hipoglikemii - 'zjazdów cukrowych', podczas których dziecko ma bardzo niski cukier. Mieliśmy kilka takich przypadków wśród rodziny i znajomych stąd moje przewrażliwienie.

A nie jest przypadkiem tak, że córka jest zmęczona? Skoro rozpłakała się "bez powodu" a potem szybko zasnęła? Ja bym spróbowała na przyszłość z placebo, nawet nie słodkim. Może jest tak, że ona potrzebuje jakiegoś "impulsu" żeby się uspokoić, zainteresować i to jej pozwala zasnąć. U mojego takim impulsem, było jak mu prÓbowałam zmierzyć cukier przy takiej histerii. Był tak zafascynowany "pszczółką", że momentalnie przestawał płakać, a tak to nic nie działało - nawet bajki.

Poza tym bywa że dzieci tak mają. One naprawdę mają ciężkie życie, w krótkim czasie uczą się dużo, coś im nie wychodzi, czegoś się boją i zwyczajnie mają prawo wykrzyczeć czasem swoje emocje, które nie zawsze rozumieją. Także jeśli to nie trwa długo to myślę, że nie masz się jeszcze o co martwić. Bunt dwulatka to to raczej nie jest, bo w buncie chodzi o coś. Czasem jest to z naszego punktu widzenia błahostka, ale jednak jakiś powód jest.

Jeśli córka nie kaszle, nie ma kataru, nie ma czerwonego gardła, nie ma bolesnego, twardego brzucha ani innych zewnętrznych objawów to szczerze nie wiem co mógłby zalecić lekarz oprócz wykonania badań, no może ewentualnie jeszcze uszy sprawdzić. Także zamiast czekać te 3 tygodnie (meksyk swoją drogą) to zainwestowałabym ewentulanie trochę pieniędzy i zrobiła prywatnie badania moczu z posiewem i morfologie z CRP. To ci da jakiś obraz. Bo np zapalenie dróg moczowych może psuć humor i żadnych innych objawów może nie być.
    • dorotadermiblog Re: Histeria? 12.11.14, 18:04
      ale dlaczego tak od razu ten lek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka