Dodaj do ulubionych

Moje dziecko nie chodzi!!!

07.09.04, 11:13
CZekałam cierpliwie i teraz zaczynam się już denerwować. Moje 13 miesięczne
dziecko nie chodzi. Owszem chodzi przy meblach i łóżku, chodzi również
trzymane za rączki ale nie może utrzymać się samo na nogach. Wydaje mi się,
że problem tkwi w dość gibkich mięśniach ud. Są tak miękkie, że nie mogą
utrzymać ciężaru ciała mojej córki. Co mam robić? Udać się do ortopedy czy do
neurologa?
Obserwuj wątek
    • teq3 Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 07.09.04, 11:19
      A może jeszcze poczekaj, zamiast robić z dziecka kalekę. Skoro mówisz, że mała
      chodzi przy meblach i wtedy, kiedy jest podtrzymywana, to znaczy , że z
      mięśniami jest wszystko ok. Może brakuje jej jeszcze pewności, poczucia
      równowagi, lub po prostu na czworakach jej łatwiej? Jedne dzieci stawiają
      samodzielne kroki przed pierwszymi urodzinami, inne później, tak samo jest z
      mówieniem, dzieciaki się różnią i nie ma co ich tak sztywno porównywać.
      Na pewno za niedługo mała zacznie sama biegać, a wtedy to będziesz z
      rozrzewnieniem wspominać czasy, kiedy z dokładnością do jednego centymetra
      wiedziałaś, gdzie jest smile
      Pozdrawiam
      Ola
    • aamm25 Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 07.09.04, 11:25
      Każde dziecko jest inne. Ale dla czystego sumienia, że czegoś sie nie
      dopilnowało i przegapiło to ja nie czekałabym tylko wybrała sie do lekarza.
      Najpierw może do pediatry i dopiero tu wymusiła zkierowanie do jakiegoś
      specjalisty. Nawet tylko po to, żeby spokojnie spać i wiedzieć, że jest ok
      tylko to jeszcze nie jego pora.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia, trzymam kciuki.
      Aga.
      • renik.w Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 07.09.04, 11:37
        Myślę że nie masz powodu do zmartwienia - widocznie Twoja kruszyna jeszcze nie
        czuje się pewnie żeby ruszyć, ale przyjdzie ten dzień zobaczysz !!!! smile))
      • baania Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 07.09.04, 12:20
        Alez dziecko ma prawo nie chodzic do 18-tego miesiaca (choc zdarza sie to
        oczywiscie rzadziej). Dopiero potem nalezy zrobic badania. Po co je niepokoic.
        Skoro chodzi przy meblach, tzn. ze nie ma zadnego problemu neurologicznego.
        Normalnie odkad dziecko zacznie chodzic przy meblach, mija okolo 6 tygodni do
        momentu, gdy zacznie samo chodzic. CZekaj wiec cierpliwie i daj dziecku swiety
        spokoj.
        Pozdrawiam
    • kamila_trojaczki Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 07.09.04, 11:36
      Hej hej nic sie nie martw. Jestem mama 21 mc trojaczkow moje serduszka zaczely
      chodzic jak skonczyly roczek wszystkie rownoczesnie. Niby wszytsko ok ale
      jestem dociekliwa mama i chcialam profolaktycznie sprawdzic czy wsyztsko ok. Do
      ortopedy wybralam sie jak dzieci mialy ok 15 mc juz nie zle biegaly. Na wlasne
      zyczenia lekarka pierwszego kontaktu wypiasal mi skierowania i okazalo sie ze
      za wczesnie odstawailam Vigantol ok 12mc zycia dzieci pediatra powiedziala ze
      nie ma potrzeby podawania a jednak ortopeda byl odmiennego zdania.
      Aaa zapomnilam dodac ze w 6 mc wszystkim dzieciom sprawdzalismy stawy biodrowe
      tez na wlasne zyczenia jakas obsesja z mojej strony smile chodz nie do konca, juz
      wowczas mowilam ze Dominik ma takie nogi jak banany a ortopeda mowil ze co ja
      sie czepiam kazdy noworodek takie ma. Zrobilismy nawet przeswietlenia stawow
      biodrowych, ortopeda zachwalal ze wsyztsko super. Jedak okazalo sie w 15 mc ze
      Dominikowi grozi szprotawosc kolan - zbyt miekkie, a Julia zachodzila nozkami
      do srodka co takze jest przyczyna za szybkiego odstawaienia vigantolu, Ola
      wszytsko ok. Dominikowi mialam ograniczyc chodzenie spacery raczej w wozku.
      Ortopeda twierdzil ze 3mc starcza by wszytsko bylo ok i tak tez sie stalo.
      Niby nic wielkiego a jednak wszytskiego tzreba samemu dopilnowac i o swoje sie
      upominac. Moje dzieci urodzily sie i do tej pory sa zupelnie zdrowiutkie chodz
      wiadomo ze dzieci z ciaz mnogich moga byc obciazone roznymi chorobami wiec
      mialy wszytko sprawdzane ok. 3mc zycia neurolog, okulista, sluch, kardiolog.
      Lepiej dmuchac na zimne i wsyztsko dopilnowac. Radze Ci abys udala sie napewno
      do ortopedy zreszta albo potwierdzi twoje watpliwosci albo je rozdmucha i cie
      uspokoi. Pozdrawaim i zycze twardego stapania po ziemi Twojej coreczki.
      Kamila z Aleksandra, dominikiem i Julia 2002,11,19 Wroclaw
      www.trojaczki.net
    • milarka Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 07.09.04, 11:57
      magdusia17 napisała:

> CZekałam cierpliwie i teraz zaczynam się już denerwować. Moje 13 miesięczne
      > dziecko nie chodzi.

Dziewczyno nie panikuj!!! 13-miesięczniak jak najbardziej może jeszcze nie
      chodzić, jest to zupełnie normalne. Po prostu rozwija się w swoim czasie i
      tyle. Gdyby twoje dziecko leżało w łóżeczku i się nie przewracało na boki to
      miałabyś zmartwienie, a tak to po prostu przesadzasz.
    • gota Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 07.09.04, 12:27
      moje tez nie chodzi i co z tego?. ma skonczone 14 miesiecy, od kilku tygodni
      potrafi samodzielnie stac (bez trzymania) i sporadycznie zrobi jeden, dwa
      kroczki. ale tylko jak ON chce - kladzie sie na podlodze, kiedy ktos usiluje go
      postawic. ja wychodze z zalozenia, ze zacznie chodzic jak bedzie do tego gotowy.
      pozdrawiam- gota mama Jonathana (28.06.2003) i fasolki (marzec 2005)
    • pia_ Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 07.09.04, 12:28
      Moja roczna córka chyba tylko 3 razy samodzielnie stanęła (trzymając się
      szczebelków łóżeczka). Nie interesuje jej ani wstawanie, ani chodzenie, a ja
      jestem cała szczęśliwa, że mała tak lubi raczkować. Etap raczkowania przyszedł
      późno i już straciliśmy nadzieję, ale teraz i pediatra i rehabilitantka
      stwierdzili, że im dłużej dziecko jest w poziomie czyli raczkuje, tym lepiej.
      Córka należy do bardzo wysokich (85 cm) i raczej ciężkich (11 kg) dzieci, i to,
      że sama jeszcze nie wstaje i nie chodzi świadczy tylko o tym, że jej układ
      kostno-mięśniowy nie jest jeszcze na to gotowy. Mamy nadzieję, że mała zacznie
      chodzić jak będzie miała 14-15 miesięcy. I to jest jak najbardziej normalne, a
      do tego czasu niech wyciera podłogi na czworaka smile
    • aha44 Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 07.09.04, 12:49
      Mój zaczął chodzić jak skończył 16 m-cy.Jest wysoki, chciałam,żeby jak
      najdłużej raczkował.
    • p_swiat Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 07.09.04, 12:55
      Moja córcia miała 14,5 ms jak zaczeła sama chodzic wczesniej tylko
      przytrzymujac sie mebli, ale nie puszczając się długo raczkowała - mysle, że
      nie zaszkodzi iść do lekarza, ale jak dla mnie nie powinnas sie martwic to
      takie idywidualne dla każdego dzieckasmile
    • elx2 Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 07.09.04, 12:58
      Nic się nie martw, moja córeczka zaczęła chodzić jak skończyła 18 - miesięcy,
      teraz ma 2 latka i nie chodzi tylko biega wszędzie! Też się tak martwiłam ale
      widać niepotrzebnie smile
    • jagienkaa Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 07.09.04, 13:34
      Kochana, mój synek zaczął chodzić pod koniec 19 m-ca!!! Od 12 m-ca chodził
      trzymając sie szaf, mebli, spódnicy...ale nie chciał sie puścić. Wiem jakie to
      jest frustrujące ale naprawdę poczekaj i zobaczysz że Twoja córa sama pewnego
      dnia ruszy.
    • magdusia17 Re: Moje dziecko nie chodzi!!! - DZiękuję 07.09.04, 14:23
      Kochani bardzo jestem wam wdzięczna za słowa podtrzymujące na duchu.
      Co prawda umówiłam się już na wizytę kontrolną u ortopedy ale idę na nią z
      większym spokojem. Zobaczymy jaką diagnozę postawi.
      Dzięki jeszcze raz i wszystkich was pozdrawiam.
      M.
    • nefretete11 Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 08.09.04, 08:59
      Moja córeczka zaczęła sama chodzic dopiero po ukończeniu 14 misiąca.
      Pozdrawiam smile
      • olejek1 Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 08.09.04, 11:48
        nie martw sie. kazde dziecko ma swoje indywidualne tempo rozwoju. normy, ze
        dziecko siada jak ma 6 m-cy, chodzi jak ma 12 m-cy sa tylko orientacyjne. to
        poprostu srednia osiagniec wyciagnieta kiedys z danej populacji. najwazniejsze,
        ze Twoje Male stoi, pewnie raczkuje- co tez b. rozwija bo to ruch naprzemienny
        i chodzi przy czyms. nie martw sie.pozdrawiam
    • saba76 Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 08.09.04, 12:47
      Magdusia,moja starsza corka zaczrla wcześnie chodzić i myślalmaze mlodsza
      pujdzie tak samo,ale........
      Poszla w 14mc życia i teraz biega.
      duzo chodzila przy meblach i chodziku pchaczu-nigdy no moze xzadko w chodziku(
      nielubiala go)
      Teraz ma 16mc i biega jak szalonasmile))
      Cierpliwości
      • ewa2233 Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 08.09.04, 14:23
        Nie byłaś u pediatry? On daje skierowanie do ortopedy.
        U nas rutynowo kierują pod opiekę ortopedy, więc to on robi USG w jakichś z
        góry ustalonych miesiącach - USG i mówi czy wszystko jest w porządku.

PS. USG "darmowe".
    • dorotadu Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 08.09.04, 22:59
      Maja zaczęła chodzić w wieku 17m
    • oltynka1 Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 10.09.04, 18:58
      Poczekaj trochę. Ewentualnie poradź się pediatry, po to aby się uspokoić.
      Jestem pewna, że lekarz powie to samo, jeszcze ma czas na chodzenie smile. Moja
      córeczka zaczęła chodzic, gdy miała 17 m-cy. teraz ma 6 lat i właściwie nadal
      nie chodzi tylko biega smile. Jest zdrowym, inteligentnym, doskonale rozwijającym
      się dzieckiem. Nie martw się smile. I przede wszystkim NIE PORÓWNUJ jej z innymi
      dziećmi, to grzech nr 1 wszystkich mam (mój też smile ).

Pozdrawiam

Ola
      • saba76 dzieci dlugo raczkujące-są mądrzejsze 10.09.04, 19:33
        łatwiej przyswajaja wiedze,gdyż ruch raczkującego dziecka" trzesienie" pobudza
        bódwoe neuronow i siatek między nimi-połąćzen-dowiedli tego naukowcy.
        wiec tylko cieszyć sie ,że dba o swoj intelektualny rozwój.
    • pankracea Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 11.09.04, 00:45
      warto pojsc do lekarza, sprawdzic co jest grane, w koncu taka wizyta nic nie
      boli.
      a jesli okarze, ze ze zdrowiem wszystko ok, to moze mala boi sie sama chodzic?
      moja siostrzenica w wieku 11-12 miesiecy smigala 'po meblach', ale bala sie
      sama chodzic. moze bala sie upadku na twarda podloge. zabralam ja na lake,
      gdzie byla miekka ziemia (bardziej miekka niz podloga w domu) i jak upadla pupa
      kilka razy i przekonala sie, ze to nie boli, zaczela smigac sama 'bez mebli' i
      pomocy doroslych.
    • olkawo Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 11.09.04, 08:50
      czesc Magdusiu, mam ten sam problem a właściwie niepokój, 15 sierpnia mój
      maluszek skończył roczek i nadal nie chodzi, też porusza się trzymając mebli
      albo na czworakach ale kiedy go wezmę za rączki i chce żeby chodził zaczyna
      płakać i siadać, nie wiem o co chodzi a jeszze miesiac temu tak trzymany
      niemalże biegał. Fakt że urodził się trochę przed czasem, do tego jest wysoki i
      raczej pulchniutki więc też na pewno ma to znaczenie. Koleżanki w pracy mnie
      uspokajają ale kiedy widzę ich dzieciaczki w tym samym wieku albo troszeczkę
      stasze biegające już same to robi mi się smutno że mój ciągle nie chodzi. Mam
      nadzieję że wszystko z nim ok crying
      Pozdrawiam
      Ola i Mateo
    • bebepep Moja (prawie 16 mcy) nie chodzi, ale ja sie 11.09.04, 22:55
      w ogole nie martwie. Pediatra powiedzial, ze wszystko w porzadku. Krysia od
      trzech tygodni cwiczy stanie, bardzo sie z tego cieszy, smieje sie na glos.
      Nigdy o nic sie podczas tych prob nie uderzyla.

Widzialam kiedys audycje o domu dziecka w Loczy na Wegrzech. Oni tam dzieci
      nieczego nie ucza. Stwarzaja im tylko warunki, aby dzieci same zdobywaly
      umiejetnosci, do ktorych juz dojrzaly. Np. nie prowadza za raczki. I maja
      swietne wyniki. Dzieci rozwijaja sie w roznym tempie, ale kazde kiedys tam
      siedzi, stoi i chodzi. Bez "zbitek" wiekszego kalibru.

Na Twoim miejscu poprosilabym pediatre, aby rzucil na dziecko okiem, dla
      Twojego spokoju. Naprawde sporo dzieci zaczyna chodzic pozniej, niz w wieku 12
      mcy. Kiedys juz byl taki watek. Moze go znajde, to go tu jeszcze "przyczepie".

Pozdrawiam

Beata
    • kajami1 Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 12.09.04, 21:28
      A mój synek ma ponad dwa latka i nie czyta beletrystyki... co gorsza nie gada
      całymi zdaniami...
      Nie chcę być złośliwa ale czasami mi ręce opadają, czy naprawdę nie ma
      większych zmartwień niż dziecko, które miesiąc po swoich pierwszych urodzinach
      nie zaczęło chodzić. Czemu trzeba czasami tysiące razy powtarzać te same
      kwestie w stylu: każde dziecko jest inne i każde rozwija się w
      charakterystycznym dla siebie samego tempie, że dla jednego norma to rok a dla
      innego półtora... to staje się nudne.
      • olkawo Re: gada to papuga i Ty a Twój synek mówi jak już. 18.09.04, 12:02
        trochę kultury osobistej nikomu jeszcze nie zaszkodziło a jeśli Cię denerwują
        takie wypowiedzi to ich po prostu nie czytaj
        Pozdrawiam
    • sylwia_re Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 14.09.04, 16:59
      Moja córeczka zaczęła stawiać pierwsze kroczki "bez trzymanki", gdy miała 14-
      cie miesięcy. Dziś (ma rok i 9 m-cy) biega bardzo sprawnie i bardzo szybko smile.
      Niepotrzebnie się zamartwiasz, daj dziecku trochę czasu.
      Pozdrawiam.
      s.
    • magda120 Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 15.09.04, 15:37
      Moja córka zaczęła chodzić jak miała 16 miesięcy! Też się martwiłam ale lekarz
      mnie uspokajał,że ma czas do 1,5 roku. Chodziła za rączkę i przy meblach ale
      sama się bała i już.
    • maadzik3 Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 15.09.04, 20:21
      Poczekac cierpliwie. Wiem, ze to trudno, ale jasli pod innymi wzgledami corcia
      rozwija sie dobrze to na samodzielne chodzenie ma czas do ok. 18 miesiaca.
      Cierpliwosci.
      Madzik
    • joanka741 Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 21.09.04, 14:41
      Magdusiu nie martw sie, moja 1 córeczka zaczeła chodzic dopiero w 16 msc zycia
      i moja pani doktor w przychodni nie wydawała sie tym zaniepokojona,tak samo
      chodziła trzymana za raczki,a sama bała sie i siadała.
      Ogólnie była mało sprawna,pozno siadała,nie raczkowała,nie chciała sie obracać
      z brzuszka na plecy ani odwrotnie tylko raz taką sztuke pokazała,i tylko raz w
      łóżeczku wstała samodzielnie podtrzymujac sie szczebelek!!!!!!!!!!!
      Naprawde nie przesadzam,biegałam do lekarki ,martwiłam sie a to samo
      ruszyło,obecnie ma 5 lat i nie tylko dogoniła rówieśników ale przegoniła w
      niektórych dyscyplinachsmile)
      Synek był super sprawnym dzieckiem,chodził samodzielnie a raczej biegał w wieku
      11 msc i mówił w tym wieku zdaniami!
      Kolejna córeczka ma dopiero 6 msc ale jest taka raczej srednia ,sprawniejsza
      niż Oliwka i stanowczo spokojniejsza i mniej ruchliwa od synka.
      Po prostu kazde dziecko jest inne,jeżeli chodzi przy meblach i za ręce to
      wszystko jest ok,po prostu daj jej czas!
    • 45q6 Re: Moje dziecko nie chodzi!!! 21.09.04, 18:27
      Madziu niemartw się chociaż moja Ada ma już za sobą pierwsze kroki [a ma 13
      miesięcy}to wiem co czujesz .Ja czułam podobnie kiedy córka koleżanki ,młodsza
      tylko odzień zaczęła chodzić.trochę jej zazdrościłam bo jest ona bardzo
      chorowita i malutka więc skąd ta siła by chodzić?ale Ada sprawnnie dogoniła
      koleżankę a nawet ją przegoniła .Więc nie ma powodów do zazdrości.synek
      koleżanki a rówieśnik Adrianny też jeszcze nie chodzi ale mamę podtrzymóję na
      duchu bo wiem ,żżże to zależzy od dziecka i od jego pewnności
      siebie .Powodzenia córcia pewnie lada dzień pujdzie ,musi się tylko poczuć
      pewnnie.Pozdrawiam Guśka.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka