Dodaj do ulubionych

Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko

13.11.14, 20:59
Prawie 6 latek musi przez 3 miesiące rehabilitować prawe oko. Codziennie na 3 godziny musimy mu zaklejać lewe oko żeby tylko prawe pracowalo.
A ze się na tym nie znam to pytanie mam czym to oko zakrywać ?
Kupilam w aptece specjalne plastry sztuk 10 w paczce a koszt 14 zl. Wiec 1 plaster na 1 dzien.
Przeliczajac koszt tych plastrow na 3 miesiące to wyjdzie 9 paczek co daje koszt prawie 130 zl. Wiec drogo!
No i czy jest cos innego niż plastry, wielorazowego użytku do zakrywania oka ? do takiej rehabilitacji ?
Obserwuj wątek
    • betty842 Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 13.11.14, 21:26
      Wpisz sobie na allegro "obturator"wink
      • bbuziaczekk Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 13.11.14, 21:42
        No ok dzięki wpisałam.
        Ale teraz pytanie które cudo wybrać ?
        Mlody nie ma zeza. Ma nadwzroczność i astygmatyzm. Jedno i drugie duże.
        Prawe oko jest słabsze i gorzej widzi. Musi mieć zasłaniane na 3 h dziennie żeby tylko prawe oko pracowalo i się wzmacnialo. Wiec co polecacie na to ? ja się kompetnie na tym nie znam wiec licze na podpowiedź smile
        • bbuziaczekk Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 13.11.14, 21:43
          Dodam ze musi mieć zaklejone, zakryte oko, nie szklo
    • sueno Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 13.11.14, 22:22
      Tylko plastry na oko. Mój okulista nie polecał obturatora, podobno robi więcej szkody niż pożytku.
      Poszukaj na all... i w aptekach internetowych moze wyjdzie taniej. 130 zł nie jest to wcale drogo na 3 miesiace, majac gwarancje, ze oko zacznie widziec lepiej. Poza tym 6 lat to ostatni moment na to, zeby wyrownac oczka w nadzwrocznosci.
      • bbuziaczekk Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 13.11.14, 22:40
        No wlasnie ostatni dzwonek uncertain
        Jestem wsciekla ze poprzedni okulista tego nie kazal rehabilitować. Wcisnal okulary i wsio po sprawie. A nosi młody okulary od 3,5 roku zycia. I od wtedy miał mieć rehabilitowane już.
        A terminy na rehabiitacje wzroku w poradni dopiero na początek roku a młody w styczniu konczy 6 lat.
        Paranoja.
      • wro-tka Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 14.11.14, 08:40
        >Mój okulista nie polecał obturatora, podobno robi więcej szkody niż pożytku.

a konkrety? wink
        bo jeden lekarz też nam tak powiedział, ale konkretów nie potrafił wymienić. że nie, bo nie. a dla mnie to żadna odpowiedź.
      • kawka74 Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 14.11.14, 10:56
        majac gwarancje, ze oko zacznie widziec lepie
        > j.

Przykre, ale gwarancji nie ma żadnej.
    • wro-tka Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 14.11.14, 08:39
      my zaklejamy oko już 3 rok. i efektów żadnych sad
      zrobiliśmy operację oka i wciąż ma lekkie niedowidzenie w oku prawym.
      najwygodniejsze dla rodzica są plastry. kolorowe łatwiejsze do zniesienia przez dziecko.
      kupuję u :
      allegro.pl/50-10-regular-girl-ortopad-master-aid-gratis-i4769299656.html

w fazie buntu próbowaliśmy zasłonek materiałowych, ale córka podglądała.
      teraz najbardziej lubi OBTURATOR
      allegro.pl/obturator-ortopad-niedowidzenie-zez-najlepszy-i4735151652.html

plus taki, że odklejamy kiedy chcemy i na każdą akcję typu komputer czy tv zakładamy. i buntu nie ma. zatem tanio i wygodnie.

nasza córka ma 5 lat. na niedowidzenie pomagają gry komputerowe, głównie tetris. i próbujemy młodą nauczyć. może 6 latkowi łatwiej z tym pójdzie wink
      • fizmedka Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 14.11.14, 09:24
        Ja zaklejalam nakladajac gazik kosmetyczny i przyklejaja. Kolorowymi plastrami opatrunkowymi. Nic nie byla w stanie podgladnisc, a koszt minimalnysmilepatent tesciowej bo podobnie zaklejane mial maz jak byl dzieckoem tulko wtedy mial zwykly plaster a nie kolorowy!
    • wro-tka Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 14.11.14, 10:40
      a skąd jesteś?
      bo my we wro właśnie na wt mamy badanie kwalifikujące do terapii metodą biosterowania adaptacyjnego.
      www.biotrening.pl/#!rehabilitacja-wzroku/cee5
      • bbuziaczekk Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 14.11.14, 11:53
        wro-tka napisała:

> a skąd jesteś?
        > bo my we wro właśnie na wt mamy badanie kwalifikujące do terapii metodą bioste
        > rowania adaptacyjnego.
        > www.biotrening.pl/#!rehabilitacja-wzroku/cee5

No niestety ale jesteśmy z gornego slaska smile a ty z dolnego. Wiec dzieli nas 3-3,5 h jazdy.
        • wro-tka Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 14.11.14, 13:18
          popytaj, może u Was ktoś ćwiczy tą metodą.
          • wro-tka Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 14.11.14, 13:23
            podaję szczegóły terapii
            • bbuziaczekk Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 14.11.14, 18:20
              wro-tka napisała:

> podaję szczegóły terapii
              > www.biotrening.pl/#!rehabilitacja-wzroku/cee5

Ten link nie działa
              • wro-tka Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 14.11.14, 20:06
                mnie działa, na dwóch kompach wink
          • wro-tka Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 19.11.14, 08:43
            ha! mam namiary na śląsku
            GLIWICE
            Agnieszka Kowalik
            www.terapie-biofeedback.pl
            Tel. 889 406 874

my jesteśmy po badaniu kwalifikacyjnym.
            2 lata noszenia opaski na oko, zabieg korygujący zeza i ... nic ... wciąż to samo niedowidzenie.

po jednym seansie dziecko poprawiło się i czyta więcej o 3 rzędy. i to nie jaja, bo widziałam na własne oczy wink
            teraz będziemy utrwalać i dalej pracować. zabieg dla dziecka mega przyjemny. dzieciak ogląda tv - bajki, filmy. mózg pracuje z okiem.
    • kawka74 Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 14.11.14, 10:54
      Plastry okazały się nadawać... na plaster właśnie. Sprawdził się materiałowy obturator, ale szyłam go sama, dopasowany do okularów mojego dziecka i do kształtu głowy.
    • sueno Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 14.11.14, 11:13
      Niedowidzenie a nadwzroczność to dwie różne sprawy. Nie znam żadnych konkretnych przesłanek dlaczego nie obturator, tak nam lekarz powiedział i nie wnikałam.
      Są gwarancję na poprawę. Czasami jest to zasłanianie oka, czasami mocniejsze szkła na słabsze oko. Nie mówie też o gwarancji, że oczy które mają nadzwrocznośc nagle staną się oczkami które są w pełni zdrowe. Zasłanianie oka polega tylko na wyrównaniu oczków do mniej wiecej takiego samego poziomu widzenia. Do 6 roku życia jest na to szansa, bo wtedy oczko dzieci jest elastyczne. Okulista mowil nam ze po prostu latwiej jest korygowac oczka kiedy ma sie nadwrocznosc mniej wiecej na tym samy poziomie. A czy dziecko bedzie musialo nosic okulary przez cale zycie to czas pokaze. Ja sie ciesze z tego ze oczka synka juz widza w miare rowno, teraz martwie sie tylko czy szkiel 6,5 i 6 zejdziemy kiedys na mniejsze.
      • bbuziaczekk sueno 14.11.14, 11:58
        Młody ma nadwzroczność i astygmatyzm. Jedno i drugie duże.
        Nikt wcześniej o tym niedowiczeniu oka prawego nic nie mowil. Dopiero ta nowa okulistka to wyczaila niby.
        Dlatego kazala zaklejać i na rehabilitacje zapisac żeby oczy wyrownac.

Szkla jakie mamy to pisze nam tak:
        Oko prawe strefa + 2,50 cylinder - 2,25 os 160 stopni
        Oko lewe strefa + 2,50 cylinder - 2,25 os 175 stopni

Z nadwzroczności się niby wyrasta w okresie dojrzewania ale ze względu na duzy astygmatyzm to te okulary podobno już na stale.
        To niedowidzenie oka prawego to dla nas nowość.
        A ze młody dopiero 6 lat skończy na koniec stycznia to daje mu szanse. No ale tak czy siak rehabilitacja będzie dopiero i tak po nowym roku - brak miejsc tradycyjnie.
        • bbuziaczekk Re: sueno 14.11.14, 12:00
          Sprobuje najpierw z tymi 10 plastrami które już kupiłam a potem w razie czego kupie ten obturator i zobaczymy.

Corka prawie 4 letnia tez miała okulary od lutego. Ona ma stwierdzona nadwzroczność ciut ponad norme fizjologiczna.
          Ale ta nowa okulistka po wczorajszym badaniu stwierdzila ze ona ma ta nadzwrocznosc na skali + 3 a fizjologiczna norma jest do +3 wiec ma na granicy.
          Kazala jej sciagnac okulary na pol roku i potem się zobaczy.

Zwariowac można.
    • ksniezka.bis Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 14.11.14, 13:49
      My mieliśmy materiałowy zakładany na okulary.
      O taki www.picolo.czest.pl/oferta.html

plastrów sobie Młody nie dał założyć smileżadnych
    • nowamama2 Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 14.11.14, 17:49
      kup plastry pakowane po 100 sztuk. Kosztują 20 zł okolo. Ja tak kupowałam po operacji.
      • bbuziaczekk Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 14.11.14, 18:19
        A co to za plastry, jak wygladaja, pokaz wzor
        • karme-lowa Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 19.11.14, 14:48
          Hej.
          Bbuziaczekk piszesz że jesteś z Górnego Śląska. A pytałaś o ćwiczenia w Katowicach na Ceglanej? Bo ja tam właśnie mam jeździć.
          • bbuziaczekk Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 23.11.14, 11:47
            Wrotka ja jestem z Tychow wiec do Gliwic jest duzy kawal drogi.

Do Katowic na Ceglana bliżej.
            Ale już u mnie w Tychach załatwiłam poradnie. 4 grudnia mamy konsultacje po której dowiem się czegos więcej a potem czekanie na termin rehabilitacji na nfz ale już na pewno nie na ten rok. Wiec będziemy się prywatnie oplacac te ćwiczenia do czasu terminu nfz.

Obturator kupiłam ten silikonowy przyklejany na przyssawke do okularow. Plastry to jest najgorsze co może być. Klej za mocny. Mlody chodzic ciagle z czerwona skora dookoła oka.
            • karme-lowa Re: Rehabilitacja oka - czym zaslaniac oko 23.11.14, 19:54
              Bbuziaczekk, ja jestem z okolic Pszczyny. W Pszczynie 10 sesji kosztuje 300 zł.
              Pozdrawiam.
              • bbuziaczekk karme-lowa 25.11.14, 20:50
                Możesz się odezwac do mnie na gg ? 1648521
                • karme-lowa Re: karme-lowa 26.11.14, 19:20
                  Bbuziaczekk, bardzo chętnie tylko nie mam ani gg ani Facebooka smile. Ale mam pocztę gazetową😉
                  • bbuziaczekk Re: karme-lowa 28.11.14, 18:21
                    To odezwij się na mojego maila ale nie gazetowego rozyczka22@buziaczek.pl
                    Na gazetowy nie wchodzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka