Dodaj do ulubionych

3 latek nie mówi

01.12.14, 12:03
Witam,
Synek mojej szwagierki niedługo skończy trzy lata, a nie mówi zupełnie NIC. Do niedawna wydawał tylko dziwne piski, teraz czasami coś jakby gaworzy ale ciężko to nazwać gaworzeniem. Chłopak jest bardzo niegrzeczny i przejawia dziwne zachowania: liże ścianę, na swoje imię reaguje po kilkukrotnym powtórzeniu, bawi się przeważnie sam i nie szuka kontaktu z innymi dziećmi. Obawiam się że to może być coś bardziej poważnego niż opóźnienie mowy. Nie wiem jak powiedzieć szwagierce że trzeba się udać z dzieckiem do specjalisty (na początek chociaż do logopedy) żeby jej nie urazić. Zwracałam uwagę teściom ale oni to zbagatelizowali tłumacząc że to chłopiec i chłopcy mówią później. Mąż mówi że skoro rodzicom to nie przeszkadza to my nie powinniśmy się wtrącać. Czy również sądzicie że to nic poważnego?? Ktoś zna takie przypadki??
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: 3 latek nie mówi 01.12.14, 12:10
      ze nie mowi - faktycznie wypadaloby juz to sprawdzic.

ale pozostale zachowania, o ktorych piszesz - nie jest niegrzeczny. po prostu ma 3 lata i niereagowanie na swoje imie czy lizanie - jest norma u takich dzieci.
      • rilla-m Re: 3 latek nie mówi 01.12.14, 12:17
        Mi to wygląda na zaburzenia ze spektrum autyzmu...
        • murwa.kac Re: 3 latek nie mówi 01.12.14, 12:20
          taaaaaa... oczywiscie big_grin

czekalam na to haslo! big_grin
          • rilla-m Re: 3 latek nie mówi 01.12.14, 12:27
            Niestety, sama mam dziecko ze spektrum i wiem jak to wygląda... Nie ma się z czego śmiać... Tyle, że u mojego nie było problemu z mową.
            • rilla-m Re: 3 latek nie mówi 01.12.14, 12:28
              A moja koleżanka z pracy też "olewała" że jej 3-, potem 4 latek w ogóle nie mówi.. Dziecko ma zdiagnozowany Zespół Aspergera
              • makurokurosek Re: 3 latek nie mówi 01.12.14, 12:51
                Jeżeli dziecko nie mówi to najpierw się z dzieckiem idzie do logopedy i laryngologa, a nie przez internet stawia diagnozę autyzmu. Ostatnio na starszym dziecku był wątek o 11 latku z autyzmem diagnozę postawiono po 6 latach , a ty na podstawie stwierdzenia, że trzylatek nie mówi i jest niegrzeczny stawiasz diagnozę zaburzenia ze spektrum autyzmu.
            • murwa.kac Re: 3 latek nie mówi 01.12.14, 12:56
              owszem, bede sie smiac z tak ochoczo stawianych diagnoz autyzmu via net.
              na edziecku to wrecz nagminne i co drugi watek to autyzm.

bez scen.
              Ty akurat wiarygodna w tym temacie jestes slabo, bo skoro masz chore dziecko - jestes przewrazliwiona i autyzm bedziesz widziec w kazdym mrugnieciu.
              takżę.
              • rilla-m Re: 3 latek nie mówi 01.12.14, 13:36
                Nie jestem przewrażliwiona. Myśmy też długo wypierali że z naszym dzieckiem jest coś nie tak, i też chętnie słuchaliśmy opinii ( w tym psychologa), że zachowania synka są "charakterystyczne dla wieku". Niestety, jesteśmy po diagnozie i rediagnozie w IPiN i wiemy że to CZR. Nie stawiam diagnozy przez internet, tylko uważam że takie zachowania mogą świadczyć o zachowaniach ze Spektrum. Wiele rodziców to wypiera, a lepiej jest wczesniej zdiagnozować dziecko, niż czekać aż "wyrośnie" - żeby móc mu już pomagać. To tyle w tym temacie.
                • makurokurosek Re: 3 latek nie mówi 01.12.14, 13:49
                  Mam pytanie na podstawie czego stawiasz taką diagnozę ?
                  • kasssannndra Re: 3 latek nie mówi 01.12.14, 14:56
                    Mam pytanie na podstawie czego stawiasz taką diagnozę ?

Diagnozę?Ona napisała, że "mi to wygląda na zaburzenia..."
                    To nie jest żadna diagnoza. To jej zdanie. Ma prawo takie mieć.
                    Ja mam inne. Mi to wygląda na zaburzenia słuchu.
                    Ale zarówno ja jak i moja przedmówczyni wyraziliśmy tylko własne zdanie/opinię opartą na własnych doświadczeniach.
                    I tyle. Żadnej diagnozy przez internet nie można stawiać. Inteligentne osoby na pewno o tym wiedzą.
                • murwa.kac Re: 3 latek nie mówi 01.12.14, 13:56
                  podobnie jak kolezanka zapytam - na JAKIEJ podstawie ta KONKRETNA diagnoze stawiasz?
        • makurokurosek Re: 3 latek nie mówi 01.12.14, 12:26
          Dlatego, że nie reaguje od razu na swoje imię czy dlatego że jest niegrzeczny cokolwiek to oznacza.
          Dziecko nie mówi ma więc utrudniony kontakt z otoczeniem , prawdopodobnie oprócz rodziców nikt go nie rozumie, normalne więc jest że wyładowuje swoje frustracje z tego powodu.
        • koza_w_rajtuzach Re: 3 latek nie mówi 03.12.14, 14:19
          > Mi to wygląda na zaburzenia ze spektrum autyzmu...

Tutaj na forum wszyscy są autystami.
          Moje dzieci też tongue_out. Pierwsze nie jest zbyt towarzyskie, woli grać na instrumencie niż biegać z dzieciakami po podwórku, a drugie nie rozwija się książkowo (też w wieku 3 lat nie mówił, miał dziwne zachowania i zapewniam, że mimo wszystko autystyczny nie jest).
    • julita165 Re: 3 latek nie mówi 01.12.14, 12:46
      Mam syna ( obecnie 3l2 m-ce ) ze zdiagnozowanym prostym opóźnieniem rozwoju mowy, ja poszłam do logopedy jak synek miał 2l 3 m-ce. Im wcześniej tym lepiej, to nieprawda że trzeba czekac do 3rż, to nieprawda ze chłopcy mówią później. Im później dziecko zaczyna mówić tym gorzej się rozwija bo mowa staje się niezbędna dla prawidłowego rozwoju intelektualnego, dziecko coraz bardziej odtsaje od rówieśników itd. Jeśli chłopiec ma 3 lata i nic nie mówi natychmiast trzeba szukać pomocy jakiegoś specjalisty. A to, że jest "niegrzeczny", że stroni od innych dzieci, dziwnie się zachowuje może być po prostu konsekwencją tego, że nie mówi i to ustąpi jak poprawi się komunikacja ale może też być objawem czegoś poważniejszego, czego skutkiem jest też brak mowy. I wcale nie ma co się śmiać z hasła "autyzm".
    • logo-m-drozd Re: 3 latek nie mówi 01.12.14, 13:02
      Zachowania, o których piszesz, są niepokojące i na pewno konieczna jest wizyta u specjalisty. Może warto przedstawić to rodzicom w taki sposób, żeby zrozumieli, że lepiej coś wykluczyć, niż zaniedbać, że niedługo przedszkole, szkoła i warto ułatwić dziecku już teraz start.. Częste niestety są zachowania wypierające, ale czekanie, aż "samo przejdzie" jest najgorszą możliwą postawą.
      • gia2012 Re: 3 latek nie mówi 01.12.14, 19:19
        Zgadzam się w zupełności.
    • kasssannndra Re: 3 latek nie mówi 01.12.14, 14:52
      Niech sprawdzą mu słuch. To, że słyszy nie znaczy że słyszy prawidłowo.
      Poczytaj tutaj podobny wątek ale dotyczy dziewczynki: forum.gazeta.pl/forum/w,566,155344780,155404270,Re_Zachowanie_3_5latki_czy_sa_normalne_.html
    • koza_w_rajtuzach Re: 3 latek nie mówi 03.12.14, 14:16
      A może oni robią coś w tym kierunku tylko niekoniecznie chcą się z tego zwierzać?
      Na początek przebadałabym słuch dziecku.
      Ja też nie mówię każdemu o wszystkim.
      • mama-patki Re: 3 latek nie mówi 04.12.14, 22:04
        Opowiadała ostatnio że jakaś kobieta jej mówiła że jej dziecko też długo nie mówiło ale w końcu zaczęło, chyba się tym pocieszyła i utwierdziła w tym że nie jest jeszcze tak źle. Też myślałam o słuchu i nawet zwróciłam na to uwagę. Słyszeć słyszy ale może niedosłyszy. Szkoda mi tego dziecka bo on cierpi na tym najbardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka