Dodaj do ulubionych

Zdjąć nocną pieluchę?

24.08.15, 21:27
Syn 3 lata 4 miesiące. W końcu udało nam się zrezygnować z pieluch w dzień - 3 tygodnie bez wpadki!! Synek do tej pory w nocy sikał potwornie. Jak mu nie zmieniłam pieluchy na śpiocha o 24.00 to często nie wytrzymywała. Ale odkąd nie ma wpadek w dzień to i pieluchy są po nocy przeważnie suche - lekko zasikane zdarzają się raz na 7 dni. Zdjąć pieluchę w nocy? To coś przyspieszy? W sensie syn nauczy się dzięki temu jakoś kontrolować ten 1 dzień na tydzień? Da się jakoś 'nauczyć kontroli' nocnej? Czy to nic nie zmienia i jak teraz ma wpadkę raz na tydzień to zmieni się tylko to że raz na tydzień będę prała pościel i w związku z tym zdjąć pieluchę dopiero jak 100% nocy przez powiedzmy miesiąc będzie suchych?
Obserwuj wątek
    • camel_3d sprobuj 25.08.15, 10:14
      a pod przescieradlo mozesz takie specjalne podklady kupic. Nie wiem ile w PL kosztuja, ale uwyza sie ich np przy starszych osobach z inkontynecja. Zapytaj w aptece. Albo zwykla ceratesmile)

Przetestuj i sprawdz. Wpadka pewnie sie zdarzy..i do jeszcze nie raz moze. Moj 7 latek ostatnio tez nie wybudzil sie na czas.. Ale to byla 3 wpadka od kiedy zdjal pieluche w nocy. Mial 2 lata i 4 miesiace.
      • kasik-wroc Re: sprobuj 25.08.15, 15:34
        O materac się nie boję. Podkłady na materac wielokrotnego użytku, oddychające, nieceratowe, do prania w 90st używamy wszyscy od dawna bo nic tak mnie nie obrzydza jak materac który kiedyś był posikany, pobrudzony krwią, wymiocinami, herbatą, winem czy czymkolwiek co oczywiście wchłonęło się w materac i czego oprócz powierzchniowego przetarcia ściereczką nie dało się wyczyścić.

Jednorazowe podkłady z apteki moim zdaniem nie nadają się do spania zwłaszcza latem. Używam ich obecnie tylko dla noworodka który śpi z podkładem pod pupą, żeby mu tyłek trochę od pieluchy odpoczął. No ale on sika/robi kupę co kilkanaście minut więc musiałabym mieć cały sklep wielorazówek żeby nadążyć wink No i zdecydowanie nie spędza na tym 10 godzin nocy.
        • camel_3d Re: sprobuj 25.08.15, 17:04

> Jednorazowe podkłady z apteki moim zdaniem nie nadają się do spania zwłaszcza l
          > atem.

ale przeciez je sie kladzie pod przescieradlo..wiec czemu sie nie nadaja???
          to jak pieluchy tylko pod przescieradlem. Nie musisz prac,..wywalasz i koniec.
          U mnie sie swietnie sprawdzily.
          • kasik-wroc Re: sprobuj 25.08.15, 19:38
            Camel, spałeś kiedyś na tym? Ja tak, na ginekologii to normalka i powiem ci szczerze że po takiej nocy i bez sikania pod siebie miałam cały tyłek i pół pleców mokrych.
            • ela.dzi Re: sprobuj 25.08.15, 21:29
              Mały raz zasikał podkład na materac, więc pod prześcieradło położyłam ten jednorazowy, ceratowy. Ile ja się zastanawiałam czemu dziecko jest mokruteńkie po chwili spania w lóżeczku. Nigdy więcej.

Zainwestuj w kilka podkładów do prania i zdejmij poeluchę.
            • camel_3d Re: sprobuj 26.08.15, 10:17
              nie, nie musialem... za moich czasow byly ceratysmile))) chyba z plasticku..a na szczescie trzymam mocz smile))

no rob jak uwazasz..wolisz prac to pierz... szczerze mowic nie wiem czemu ktos sie bardziej ma pocic jezeli to lezy pod przescieradlem...ale never min.
    • paulinus2001 Re: Zdjąć nocną pieluchę? 25.08.15, 16:54
      Moje dzieci odpieuchowane są od roku, teraz mają 3 lata i 8 miesięcy i ciągle śpią w pieluchach. Uczę je że zaraz po przebudzeniu mają korzystać z toalety, przeważnie pieluchy ściągają suche po nocy, ale ciągle jeszcze zdarzają się wpadki, zwłaszcza teraz w lecie jak dużo piją. Dla mnie to nie jest problem i spokojnie sobie czekam, aż w ogóle nie będzie wpadek, wtedy z tej pieluchy zrezygnujemy. Dzieci różne są, jedne odpieluchowują się od razu w dzień i w nocy, a inne najpierw w dzień, a w nocy dopiero po jakimś czasie. Ja wolę ubrać na noc pieluchę, niż zaczynać dzień od zmiany pościeli i prania.
      • camel_3d Re: Zdjąć nocną pieluchę? 25.08.15, 17:05
        paulinus2001 napisał(a):

> Moje dzieci odpieuchowane są od roku, teraz mają 3 lata i 8 miesięcy i ciągle ś
        > pią w pieluchach

czyli nie sa odpieluchowane.
        • paulinus2001 Re: Zdjąć nocną pieluchę? 26.08.15, 16:05
          Wg mnie są, bo przeważnie pielucha po nocy jest sucha, a Twoim zdaniem dziecko, które nie śpi w pampku, ale śpi na podkładzie i raz na jakiś czas budzi się osikane jest odpieluchowane? Moim zdaniem to żadna różnica, ja ubieram pampersa jak już pisałam wyżej dla własnej wygody.
      • kasik-wroc Re: Zdjąć nocną pieluchę? 25.08.15, 19:33
        No właśnie o to mi chodziło. Jeśli chodzi o dzień nie czekamy aż pieluchy będą suche tylko ściągamy i wycieramy podłogę. Gdybyśmy czekali to pewnie byśmy się doczekali, pytanie kiedy. Ściągnięcie pieluchy przyspiesz lub chociażby daje możliwość sprawdzenia że dziecko gotowe. W każdym razie to że dziecko sika w pieluchy jak ma je na sobie, nie oznacza że jak się je zdejmie to będzie sikać w majtki.

A jeśli chodzi o noc? Też ściągamy i wtedy sprawdzamy czy nie ma wpadek? Czy jeśli są wpadki w pieluchy to automatycznie oznacza że pościel będzie mokra?
        • kremka2014 Re: Zdjąć nocną pieluchę? 25.08.15, 20:29
          Uważam, ze jest to idealny moment, aby zdjąć tę pieluchę nocną. W podobnym momencie zdjęłam i bylo ok. Nie oczekuj zera wpadek. Do 6r,życia dziecko ma prawo raz na jakiś czas popuścić. Powodzenia
          • kremka2014 Re: Zdjąć nocną pieluchę? 25.08.15, 20:30
            Poza tym pogoda sprzyja! Cieple noce, dziecko nawet jak się zsiusia to nie zmarznie.
        • mika8001 Re: Zdjąć nocną pieluchę? 26.08.15, 11:45
          No zależy kto. Ja w dzien czekałam i zdjęłam jak były suche (2 lata i 2 miesiące wiec chyba nie jakoś ekstremalnie długo).
          Ja bym nie zdjęła. Tym bardziej w nocy, kiedy to wiadomo ze dłużej moze nie kontrolować niż w dzien.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka