Dodaj do ulubionych

Spanie na materacu

17.11.15, 13:37
W kilku wątkach niektóre z was pisały, że śpią rodzinnie na materacu zamiast łóżka. Chciałam się zapytać jak to wygląda. Tzn. jaki materac? Pytałam na emama, ale tam wszyscy odradzają materac na podłodze ze względu na kiepską wentylację i pleśnienie. Teraz śpimy na rozkładanej kanapie, ale ledwo się mieścimy. Ponieważ syn rozbudza się w nocy, zawsze boimy się czy nie spadnie. Gdy byliśmy w Japonii i spaliśmy na futonach, nie było tego problemu. Poza tym kanapa jest dosyć wysoka a że syn lubi na nią wchodzić, bo stoi przy oknie, zawsze istnieje obawa upadku. Zresztą kolejne dziecię w drodze, więc wolę uniknąć tego przy drugim i mieć coś niskiego. Jakieś rady? Jak ni e materac to co?
Obserwuj wątek
    • nevada_r Re: Spanie na materacu 17.11.15, 13:58
      Ja spałam przez kilka lat na normalnym materacu sprężynowym [lubię spać tak nisko], nic nie spleśniało, nic mi się nie działo, było mi wygodnie. Kup taki i nie przejmuj się, za parę lat go najwyżej wymienisz.
    • juuuu7 Re: Spanie na materacu 17.11.15, 17:46
      Czy ja dobrze kojarze,ze mieszkacie w kawalerce? Jesli ta kanapa to jedyne miejsce do tego,zeby w ciagu dnia usiasc, to na pewno nie wymienilabym jej na materac na podlodze. Sam materac-nie sadze zeby splesnial blyskawicznie,zawsze mozecie go co jakis czas przekrecac na druga strone...
      A synek spi z Wami,czy zasypia w lozeczku a potem jak sie obudzi to laduje u Was? Skoro rodzina sie powieksza to rzeczywiscie warto pomyslec jak to rozwiazac bo dwulatek i noworodek plus rodzice razem to juz tloczno.
      • biankao Re: Spanie na materacu 17.11.15, 19:43
        Zgadza sie, mieszkamy w kawalerce, ale ponieważ karmie na leżąco i mamy jeszcze drzemkę to ta kanapa jest cały czas rozłożona, wiec nikt na niej nie siada, co najwyżej pokladamy sie na niejwink myślimy o własnym łóżeczku dla synka, ale nie wydaje suw jeszcze gotowy, zreszta jego łóżeczko ma służyć bobasowi, jesli oczywiście nie zbuntuje sie jak starszy brat.
        • juuuu7 Re: Spanie na materacu 17.11.15, 20:20
          Nie chce Ci narzucac swojej opinii,ale z wlasnego doswiadczenia wiem,ze czesto to nam,rodzicom,wydaje sie ze dziecko nie jest do czegos gotowe. W praktyce okazuje sie,ze jest tylko trzeba zainicjowac zmiany/nowe zwyczaje. Mi sie wydawalo,ze odstawienie synka od piersi to bedzie dla niego jakis dramat,szykowalismy sie z mezem jak na wojnewink,z duzym wyprzedzeniem opowiedzielismy malemu,ze cycy juz nie bedzie. Nadszedl ten dzien a tu prosze ani jednej lzy nie bylo. I od razu zaczal przesypiac noce w swoim lozeczku.
          • amiralka Re: Spanie na materacu 17.11.15, 22:00
            A z mojego doświadczenie wynika, że najlepiej wiedzą na co gotowe są cudze dzieci - obce mamy z forum wink
    • sadzka Re: Spanie na materacu 17.11.15, 19:57
      Dzieci mają w swoim pokoju dwa materace 90x200 o wysokości 15cm, w ciągu dnia jeden leży na drugim, można wtedy spokojnie na nich posiedzieć, na noc są rozkładane i wtedy jest duuża powierzchnia do spania. W ciągu dnia usypiam na złożonych materacach.
    • agi2507 Re: Spanie na materacu 17.11.15, 21:03
      U nas materac w pokoju dzieci na podłodze właśnie spleśniał. Mieszkamy w domu jednorodzinnym z lat 70 który na tendencję do pleśni. Materac leżał na podłodze od czerwca do listopada. Starsza córka kilka razy jak spała go posikała. Na przyszłość gdyby była potrzeba rozłożenia materaca na podłodze rozłożyłabym go na europaletach - problem wentylacji z głowy
    • giba116 Re: Spanie na materacu 17.11.15, 21:25
      U nas przez kilka miesiecy korzystalismy z materaca ale polozylismy go na stelarzach, ktore wyjelismy z lozka. Taka rade wyczytalam na jakims portalu. Dzieki temu od spodu normalnie dochodzilo powietrze. Nic nie splesnialo.
    • amiralka Re: Spanie na materacu 17.11.15, 22:03
      My właśnie mamy futon. Ale rozumiem, że w kawalerce może Wam to nie odpowiadać. Czytałam też, że można przewracać zwykły materac co kilka dni na drugą stronę, żeby umożliwić wentylację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka