Dodaj do ulubionych

Sen trzylatka

19.02.16, 15:15
Witam wszystkich. Mój synek (w styczniu skończone trzy lata) śpi mniej więcej od 18.30 do 5 rano, jak pośpi do 6.00 to święto. W dzień już od dłuższego czasu nie śpi, chociaż wydaje mi się, że drzemka dobrze by mu zrobiła. (Odmawia położenia go w ciągu dnia) Myślicie, że można ten rytm snu mu jakoś uregulować jeszcze?
Obserwuj wątek
    • nevada_r Re: Sen trzylatka 19.02.16, 16:12
      >wydaje mi się

Masz rację, wydaje ci się. Widocznie więcej snu nie potrzebuje, nie zmuszaj go.
      • mania_007 Re: Sen trzylatka 21.02.16, 09:00
        Nevada, czy ty naprawdę wszystkich uważasz za idiotów, którzy nie znają swoich dzieci? Bo ty je znasz lepiej of course...
        • mika8001 Re: Sen trzylatka 21.02.16, 15:47
          Ja post nevada_r odebrałam inaczej.
          Nie ona wie lepiej tylko dziecko wie lepiej ile snu potrzebuje.
        • nevada_r Re: Sen trzylatka 22.02.16, 08:20
          >Nevada, czy ty naprawdę wszystkich uważasz za idiotów, którzy nie znają swoich dzieci? Bo ty je znasz >lepiej of course...

>Ja post nevada_r odebrałam inaczej.
          >Nie ona wie lepiej tylko dziecko wie lepiej ile snu potrzebuje.

A no więc właśnie. Tutaj mamy opisanego dzieciaka z ustabilizowanym rytmem dobowym, autorka wątku sama pisze, że wszystko ok, nie zauważa, żeby brak snu źle wpływał na jej dziecko, a jednak z jakiegoś powodu chciałaby to zmienić. Dla swojej własnej wygody albo bo gdzieś przeczytała, że dziecko w tym wieku "powinno spać tyle i tyle", a jej nie śpi, więc chciałaby się poczuć lepszą matką. Bez sensu to, dziecko samo wie, ile powinno spać; widocznie więcej nie potrzebuje. Cóż tu radzić?

To raczej babybump udaje, że "zna" to dziecko, dając "oświecone" rady w stylu "drzemka najlepiej sprawdza się o godzinie 13". Skąd ona to niby wie lepiej niż dziecko?
          • zabka141 Re: Sen trzylatka 22.02.16, 19:49
            Tak, dla wlasnej wygody. A co w tym zlego? Kto lubi wstawac o 5 rano? Byc moze da sie to troche przelozyc, dlaczego by nie probowac?

Problemem wydaje sie brak drzemki. Dziecko jak na swoj wiek idzie bardzo wczesnie spac. Ale dluzej nie daloby rady, bo nie ma wlasnie tej drzemki w ciagu dnia. Potem budzi sie wczesniej. Byc moze jest to budzenie sie z przemeczenia. My tak mamy, jak cos ze snem szwankuje - np. kladziemy pozniej niz zwykle spac, zabraknie drzemki to - wbrew temu co by sie doroslemu wydawalo - dziecko wstaje wczesniej. Robi sie z tego bledne kolo.

Ja bym probowala przypilnowac drzemke w ciagu dnia. Moze wlasnie tak jak babybump pisze - idzie odpoczac. I ta drzemke robic wczesniej, bo ok 14 to dziecko jest juz pewnie na etapie lekkiego przemeczenia, lepiej probowac tak 12, 13.
            • nevada_r Re: Sen trzylatka 23.02.16, 14:42
              >Tak, dla wlasnej wygody. A co w tym zlego?

Nie byłoby nic w tym złego, gdyby nie to, że może dziecku właśnie jest WYGODNIEJ spać w tych godzinach. Więc teraz czyja wygoda ważniejsza? Matki czy dziecka?

Skoro dziecko sobie to poukładało i dobrze z tym funkcjonuje, to bym mu nie mieszała. Po co? Ostatecznie to niech MATKA się położy godzinę wcześniej i wstaje razem z dzieckiem, skoro jest aż tak niewyspana. I wtedy ta matka zobaczy, że wcale nie tak łatwo usnąć, jak nie chce się spać...
    • babybump Re: Sen trzylatka 19.02.16, 17:38
      Dlaczego tak wcześnie chodzi spać?
      Czy musi wstawać tak wcześnie, czy po prostu sam tak wstaje?
      O której próbowałaś położyć na drzemkę?
      Co robi, jak kładziesz na drzemkę?
      Jaki jest rytuał przed snem/drzemką?
      Czy potrafi sam zasnąć?
      Gdzie śpi?
      Czy są jakieś pobudki w nocy, jeśli tak to o której i jak długo trwają?

Jeśli dziecko jest zadowolone, dobrze się rozwija, nie ma problemów ze skupieniem uwagi, nie jest hiperaktywne, jest ogólnie zdrowe, to 10.5 godzin jest jeszcze w 'normie', chociaż na dolnej granicy tej normy.
      • zupazolwiowa Re: Sen trzylatka 19.02.16, 18:21
        Chodzi spać o tej porze bo widać po nim wyraźnie zmęczenie i rozdrażnienie późnym popołudniem. Rano budzi się sam, nie chodzi na razie do przedszkola, więc pora wstawania nie jest wymuszona. Z zasypianiem samodzielnym na noc jest różnie, ogólnie potrafi sam zasnąć, ale po całym dniu rozpoczętym np.o 5.00 wieczorem staram się jakoś mu "pomóc" w zaśnięciu. Tzn musi być ciemno i najlepiej jeśli coś szumi. No i niestety, potrzebuje do zaśnięcia mnie sad wiem ,że sama jestem sobie winna, ale najpierw długo usypiał przy piersi i przyzwyczajenia pozostały.
        Co do zachowania w ciągu dnia zawsze był bardzo ruchliwy i energiczny, teraz dochodzi do tego WRZASK przy każdej możliwej okazji, jak choćby zbyt wolne podawanie przeze mnie picia, zakaz uderzenia brata zabawką itd. Ponadto, dla zabawy chyba wydaje odgłos Tarzana wink takie bardzo, bardzo głośne aiaiaia. ....
        Fizycznie i społecznie rozwija się bez zastrzeżeń.
        • babybump Re: Sen trzylatka 19.02.16, 18:25
          Czy ma pobudki w nocy?
          • zupazolwiowa Re: Sen trzylatka 19.02.16, 18:27
            Czasami, ale wybudza się na krótko, max do pół godziny
            • babybump Re: Sen trzylatka 19.02.16, 18:37
              10.5 godzin z pół godzinną pobudką to trochę mało. 10.5 snu ciągłego byłoby jeszcze dobrze.
              Gdzie dziecko śpi? W swoim pokoju? W łożeczku, czy w łóżku?
              Jaki jest rytuał przed snem?
              O której próbowałaś położyć na drzemkę?
              Co robi, jak kładziesz na drzemkę?

Od kiedy nie drzemie w dzień? Co spowodowało, że dziecko przestało spać w dzień?
              • zupazolwiowa Re: Sen trzylatka 19.02.16, 18:48
                babybump napisała:

> 10.5 godzin z pół godzinną pobudką to trochę mało. 10.5 snu ciągłego był
                > oby jeszcze dobrze.
                > Gdzie dziecko śpi? W swoim pokoju? W łożeczku, czy w łóżku?
                > Jaki jest rytuał przed snem?
                > O której próbowałaś położyć na drzemkę?
                > Co robi, jak kładziesz na drzemkę?
                >
                > Od kiedy nie drzemie w dzień? Co spowodowało, że dziecko przestało spać w dzień
                > ?
                >
                >
                Śpi na zwykłym dorosłym łóżku, bo czasem muszę się z nim położyć, żeby zasnął, więc tak jest nam wygodniej. W sumie nie mamy jakiegoś specjalnego przedsennego rytuału. Kolacja, mycie, przebieranie w piżamę i do łóżka. Na drzemkę próbowałam go kłaść ok 13.Ale jest wtedy atak żalu, płacz, nie będę spał i koniec na tym. Drzemki zakończyły się pewnie jakoś z pół roku temu, kiedy jestem w pracy zajmuje się nim babcia, która nie starała się za bardzo, żeby go do tego snu w dzień go nakłonić, skutek tego był taki, że zasypiał mi w aucie ok.17.00 podczas kilkuminutowej podróży do domu.
                • babybump Re: Sen trzylatka 19.02.16, 18:52
                  Czy zależy Ci na tym, aby dziecko spało więcej i miało trochę późniejszą pobudkę?
                  • zupazolwiowa Re: Sen trzylatka 19.02.16, 19:26
                    Dokładnie o to mi chodzi. Myślisz, że da się zrobić?
                    • babybump Re: Sen trzylatka 19.02.16, 19:48
                      zupazolwiowa napisał(a):

> Dokładnie o to mi chodzi. Myślisz, że da się zrobić?

Oczywiście, że się da, ale będzie wymagało konsekwencji i stanowczości. I musicie mieć realne oczekiwania - zmiana nie nastąpi po jednym dniu, czy jednym tygodniu.

Pierwszą zmianę, którą bym wprowadziła, to wprowadzenie rytuału przed snem. Nawet dziecko w tym wieku potrzebuje trochę czasu na ochłonięcie po dniu, przygotowanie się do snu, itp. Tutaj o rytuałach. Jest to o najmłodszych dzieciach, ale u przedszkolaków są te same zasady:zdrowysendziecka.wordpress.com/2016/01/22/rytual-przed-snem/

2. oddelegowanie dziecka do własnego pokoju, właśnego łożka. Jeśli jest taka potrzeba, to ktoś (Ty / partner) możecie na razie zostawać z nim. Oczywiście zanim to zrobicie trzeba dziecku wyjaśnić, że nastąpi zmiana, możecie razem wybrać pościel, itp.

2. Nie rozpoczynanie dnia przed 6.30 (w tym wieku powinna to być już 7.00, ale zdaję sobie sprawę, że ciężko będzie od razu przejść z 5.00 na 7.00). Musisz wyjasnić dziecku, że o 5tej wszyscy śpią, bo potrzebują odpoczynku i on też go potrzebuje. Możesz kupić specjalny zegar no GroClock, wyjaśnić dziecku zasadę działania i nastawić go najpierw na 6.00, po kilku dniach na 6.15, potem na 6.30.
                      3. Drzemka w tym wieku najlepiej sprawdza się o 13.00. Limitować do godziny, półtorej. Możesz na początku spać z dzieckiem, leżeć z nim, nawet jeśli nie chce spać. Ważne, aby się relaksował. Nie mów, że 'czas a drzemkę', tylko 'czas na odpoczynek'.
                      4. Sen o 20.00. Jeśli drzemka nie nastąpi to o 19.00
                      • zupazolwiowa Re: Sen trzylatka 19.02.16, 20:02
                        Dziękuję babybump. Spróbujemy. Dużo zdrowia dla Ciebie i Twojej rodziny.
                        • babybump Re: Sen trzylatka 19.02.16, 21:38
                          zupazolwiowa napisał(a):

> Dziękuję babybump. Spróbujemy. Dużo zdrowia dla Ciebie i Twojej rodziny.

Dziękuję, wzajemnie!

I wypowiedź powyżej przypomniała mi o zaciemnieniu pokoju, jeśli w tej chwili nie jest zaciemniony. Jeśli dziecko zobaczy, że o 5-6 jest jasno, to szanse na kontynuację snu będą oczywiście małe.
    • alpepe Re: Sen trzylatka 19.02.16, 17:51
      Dziecko dużo śpi i kładziesz je bardzo wcześnie. Jest ok.
    • mika8001 Re: Sen trzylatka 19.02.16, 21:00
      Moja corka jest 4 miesiące starsza i spi jeszcze mniej. Zwykle około 8 godzin. Raz na jakiś czas odsypia.
      Jak Ci nie odpowiada ten rytm, to spróbuj go troche pózniej położyć. Niedługo o tej porze jasno bedzie...
    • aamarzena Re: Sen trzylatka 22.02.16, 13:56
      Wiesz, mówi się, że są ludzie skowronki i ludzie sowy. Widać twoje dziecko to skowronek. Jeśli bardzo ci przeszkadza jego rytm dnia to możesz kombinować i troche przesunąć mu pore pójścia spać, ale gwarancji sukcesu nie ma. Mam znajomą, która miała podobny problem. Próbowała różnych metod i nic. Młody jak wstawał o 5 (czasem wczesniej) w wieku 2 lat tak wstaje i dziś, a ma 7. Taki jest i już.
      Natomiast jesli twój synek jest wesoły i dobrze sie rozwija to nie widzę sensu wywracać wszystkiego do góry nogami tylko dlatego, że kakiś byt internetowi napisał, że w tym wieku dziecka ma wstawac o tej, a drzemke miec o innej godzinie. Dzieci to nie roboty. Nie da się ich zaprogramować, ani hodować od linijki.
    • ichi51e Re: Sen trzylatka 22.02.16, 19:53
      Moje dziecko ten sam typ.mtyle ze ja pozniej klade. O 18.15 kolacja i wyciszanie o 19.15 kapiel cmok i dowidzenia. Na poczatku wstawal 6 teraz sie na 7 przestawil. I co lepsze wrzeszcie rozumie "jeszcze jest noc spimy" i jak sie obudzi wczesniej to kladzie sie z powrotem. 3.5 ma.
      • zupazolwiowa Re: Sen trzylatka 23.02.16, 18:20
        Dałaś mi nadzieję dobra kobieto wink
    • alinalen Re: Sen trzylatka 22.02.16, 20:46
      moj trzylatek śpi od 20-6 czyli podobnie bez spania w dzien. Ale mial tez faze padania o 19tej i wtedy budzil sie kolo 5

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka