nowa1230 23.02.16, 21:30 Moja 13miesieczna córka kręci główka jak sie cieszy czy to normalne cZy powinnam sie martwić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angeika89 Re: Kręcenie główka 23.02.16, 22:23 A dla czego masz się martwić? Może w ten sposób okazuje radość, mój syn jak się bardzo śmiał też kręcił główką, żebym np przestała go łaskotać etc. Nie doszukuj się problemów Odpowiedz Link Zgłoś
helenaizuza Re: Kręcenie główka 24.02.16, 09:07 Jest absolutny zakaz kręcenia głową do 18 roku życia Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: Kręcenie główka 24.02.16, 09:35 Dzieci w bardzo różny sposób okazują radość i emocje. Często czują je w nadmiarze i tak ciało na to reaguje. Znam dzieci które trzepoczą rączkami (nie, to nie autyzm!), siostrzenica moja np. kręciła żarówki rączkami, do tej pory (ma 3 lata) często w silnych emocjach otwiera szeroko buzię, robi to bezwiednie. My dorośli nauczyliśmy się już kontrolować te gesty, i okazujemy np. radość w inny sposób, ale przecież jak nikt nie widzi, to też potrafimy zakrzyknąć, zagwizdać, unieść brwi, klepnąć się w udo, itd. To są odruchy i jeśli dziecko tak okazuje emocje, nie wolno moi zdaniem tego tłumić, zwracać uwagę, czy przy niej to jakoś komentować, to są jej emocje i muszą znaleźć ujście z małego ciałka. Mój synek jak się bardzo ucieszy to robi taką minę pt. szczerzenie zębów i woła przez te zaciśnięte zęby takie jakby Yyyyyyy jak jaskiniowiec a przy tym mocno zaciską piąstki. Ma 2,5 roku. I przyjmuję to jako sposób uzewnętrznienia emocji. Odpowiedz Link Zgłoś