Dodaj do ulubionych

Dziurawe spodnie

11.04.16, 22:08
To teraz temat nieco bardziej przyziemny wink

Mój prawie 6-latek od kilku miesięcy bawi się non stop na kolanach - w piaskownicy, na betonie, w błocie, na dywanie, w kałuży, no wszędzie! Potrafi załatwić nowe spodnie w 1-2 dni. We wszystkich spodniach dresowych mamy dziury na kolanach. Nowe spodnie z Nexta wytrzymały JEDNO wyjście do przedszkola. Wzmacniane spodnie, które wytrzymały w dobrym stanie ponad rok, teraz poległy w ekspresowym tempie.

Macie jakieś patenty na taką działalność? Kupować ciągle nowe spodnie, bez sensu, musiałabym kupować po kilka par miesięcznie. Odpada, poszlibyśmy z torbami.
Co robicie w takiej sytuacji oprócz tłumaczenia i grożenia koniecznością pokrycia kosztu nowych spodni z własnych oszczędności? Czy istnieją jakieś pancerne łaty nie do zdarcia? Nigdy nie cerowałam spodni, po wyrośnięciu puszczaliśmy dalej w obieg w niezłym stanie, ale chwilowo te czasy odeszły w głęboką niepamięć... Jakoś głupio mi jednak wypuścić dziecko z domu w dziurawych spodniach. Choć może powinnam, żeby koledzy się trochę pośmieli?
Obserwuj wątek
    • jusiakr Re: Dziurawe spodnie 12.04.16, 00:23
      Nie wiem czy pomogę. Moj jest w tym samym wieku i owszem niszczy, choć moze nie po dwóch dniach. Ja wyrzucam dziurawe spodnie. Kupuje w second handzie albo na wyprzedażach.
      Co do zabawy w błocie, kiedys kupiłam na Allegro spodnie z nieprzemakalnego materiału, można je nosić samodzielnie lub na inne spodnie. Kosztowały grosze, babka je szyła sama.
      Żadnych akcji wychowawczych w tym temacie nie prowadzę - to tylko spodnie. Jak sie bawi, to niech sie bawi. Sobie tez kar nie wymierzam jak mi oczko pójdzie w rajstopach. wink
      Podejrzewam, ze jak go puścisz w spodniach z dziura to koledzy nawet nie zauważą.
      • camel_3d Re: Dziurawe spodnie 12.04.16, 09:02

> Podejrzewam, ze jak go puścisz w spodniach z dziura to koledzy nawet nie zauważ
        > ą.

dokladnie
    • camel_3d ja sie poddalem ;) 12.04.16, 08:59
      moj 7 latek.. przez cale przedszkole nie zrobil dziury nawet w jednych spodniach..

za to kiedy poszedl do szkoly..(jest w 2 klasie) podziurawil juz XXXX par spodni... W koncu si epoddalem..i po prostu chodzi w dziurawych smile na kolanach. Z czego okazaluje sie, ze te dziry si enei powiekszaj bo boli jak sie na golej skorze nagle przejedzie po tartanie. Wiec jest duzo ostrozniejszy. Ma 2 pary "na niedziele" i tych do szkoly nie zaklada.

Poza tym uwaza, ze wyglada cool, z dziura na kolanie.
    • kochamruskieileniwe Re: Dziurawe spodnie 12.04.16, 11:21
      oj, mam niespełna 6 latka tzw "podłogowca)
      Na spodnie - bankrutuję wink
      Kupowałam łaty klejone i od spodu naklejam. Uwaga - czasami warto dokupić dodatkowy klej w proszku - bo łaty różne bywają. Od jakiegoś czasu poszłam po rozum do głowy i z podartych spodni, np z dolnych części nogawek sama wycinam łaty i naklejam.

jak mam czas i chęci (przede wszystkim chęci!!!!) to ozdabiam te dziury.
      Fakt, rzadko sie to zdarza suspicious

nie umiem wstawić zdjęcia, jak to wygląda, wiec podaję link (internetowe inspiracje):
      handmadebydynia.blog.pl/tag/latanie-dziury-jeans/
    • kanna Re: Dziurawe spodnie 12.04.16, 11:30
      Nie tłumaczymy i nie przejmujemy się - zaszywałam i tyle :p Sprawdzają się spodnie z polaru, one się nie dziurawią tak łatwo a i prac prościej.
      + 2 pary spodni wyjściowych.
    • kochamruskieileniwe Re: Dziurawe spodnie 12.04.16, 11:39
      Dodam, że grożenie niespełna 6 latkowi koniecnościś zakupu nowych z kieszonkowego, jak dla mnie (powtarzam, ja dla mnie!) jest nieco zbyt drastycznym środkiem...
      Ale ja sama jestempodłogowcem, no.... może sie nie wycieram i nie niszczę spodni, ale rozumiem tę miłość do podłogi big_grin
    • panizalewska Re: Dziurawe spodnie 12.04.16, 18:11
      Kupuję tylko używane dresy, służą głównie jako piżamy i "podomki" wink Na wyjścia mamy po prostu jeansy - też używane, albo dostane, w życiu nie kupowałam nowych spodni na tym etapie. Swojej 4-latce ceruję aż jedne spodnie póki co. Wycięłam kwiatki z kolorowego filcu, zaceruję, przyszyję na dziurę, pewnie jakieś koraliki w środek kwiatków. Dla chłopaka też filc polecam, w wielu kolorach i grubościach i miękkościach na Allegro. Se wycinasz co chcesz i ile warstw i w dowolnych kolorach i przyszywasz, jest git smile
    • murwa.kac Re: Dziurawe spodnie 12.04.16, 18:47
      tylko jeden patent - kupowanie póki co spodni w lumpach.

zabraniania dziecku bawić się na kolanach to kuriozum i nie bardzo widzę w jaki sposób można by to egzekwować. ma się bawić na kuckach?

lump, lump i jeszcze raz lump. łaty żadne nie zdały egzaminu u nas. kupowanie nowych spodni co chwila - poszłabym z torbami. a tak bez żalu wyrzucam i wyciągam z szafy następne.
      • tuszeani Re: Dziurawe spodnie 12.04.16, 19:01
        Dzięki za wszystkie podpowiedzi smile

Po domu chodzi w dziurawych. Do przedszkola jednak jakoś mi głupio, pójdę na próbę w łaty prasowane, do cerowania i naszywania nie mam czasu, talentu i cierpliwości. Biorę pod uwagę, że łaty po jednym dniu odpadną wink
        Nie jestem przyzwyczajona jeszcze, Młody wprawdzie żywe srebro i wszędzie go pełno, brudzi od zawsze i tym się w ogóle nie przejmuję, ale tylu dziur jeszcze nie przerabialiśmy. Zresztą z butami jest to samo, do niedawna po wyrośnięciu puszczaliśmy w obieg w dobrym stanie, a teraz rozwala zanim zdąży wyrosnąć, nawet te bardziej pancerne. Używane spodnie ciężko na niego dostać, bo pupa chuda i w zasadzie po wielu próbach mamy sprawdzonych kilka modeli konkretnych producentów. Ciężko trafić w taką konkretną używkę, a nowe dotychczas wystarczały na jakieś 2 sezony jeśli kupiłam wystarczająco za duże wink

Ale pocieszyliście mnie, że to taki wiek smile
        • murwa.kac Re: Dziurawe spodnie 12.04.16, 19:16
          bo te dziury to znienacka atakują.

w jednej chwili masz dzidziusia, który szybciej wyrośnie z ciuchów niż je zniszczy, a tu nagle zonk - w szafie zostały 3 pary względnych spodni.

nie raz, nie dwa nowiuteńkie spodnie były dosłownie na RAZ.
          jeszcze się ratuję pepco, kiką i tesco - mają fajne i szczupłe modele za ludzkie pieniądze i nie chce Ci się płakać jak dzieciak z przedszkola wraca w nowiuśkich spodniach z DZIURĄ.

z butami to samo. był moment, kiedy buty wywoziłam do domu samotnej matki bez jednej ryski niemalże. nówki sztuki jak oglądałaś. teraz wyrzucam, bo po postu wstyd.

za to z obłędem przeszukuję w każdym lumpie, który mi wpadnie w oko dział dziecięcy, żeby upolować spodnie. i kupuje już od dobrego 1,5 roku nie tylko na bieżąco, ale też na przód. w szafie już leżą spodnie dla sześciolatka, chociaż mój ma dopiero 4.

w lumpie ciężko na ten wiek spodnie znależć (i na chudy tyłek, tak, znam ten ból), bo albo na ten wiek po prostu NIE MA (ciekawe dlaczego wink ) albo są już po prostu na tyle na kolanach dobite, że faktycznie na raz. więc jak już trafię na porządne, całe i ŁADNE (bo brzydkich ortalionów i poszerzanych nogawek na pęczki) to traktuje jak świętego grala i nawet nie patrze na rozmiar. NA PEWNO się nie zmarnują big_grin
          • jusiakr Re: Dziurawe spodnie 12.04.16, 19:29
            Zgadzam sie w 200% smile ja tez kupuje na zapas, jezeli spodnie mają regulacje w pasie. Potem w szafie układam je wg długości nogawki. No i mam w torebce wstążkę z zaznaczoną długością nogawki i obwodem w pasie syna. Dzieki temu moge ocenić czy spodnie bedą ok, nawet jak on nie jest ze mną.
        • kochamruskieileniwe Re: Dziurawe spodnie 12.04.16, 19:19
          uważaj jeszcze na materiał, na który nakładasz łaty...
          Na dzins i materiał typu drelich - ok. Na dresowe - nie wszyskie łapią - pozostaje przyszycie.
          Do przeżycia... (to piszę ja, która ma alregie na igłę i nitkę, Na widok maszyny dostaję wstrzącu anafilaktycznego... smile )

U mnie lumpek nie wchodzi w grę. Nie umiem kupować, nie mogę tam wchodzic, bo ma specyficzny zapach, od którego natychmiast mroczki przed oczami mi latają.

Ja od początku wiedziałam, ze spodni i butów nier puszczę w obieg.. No chyba, ze zimowe i kalosze.
          Tez mam osobnika z motorem w kuprze, dodatkowo - kazde drzewo, kazdy murek musi zaliczyc.Tak samo górkę, z której, naturalnie sturlać się trzeba.

Najgorsze Dda spodni) są place zabaw wyłżone tartanem..

• tuszeani Re: Dziurawe spodnie 12.04.16, 21:51
            No właśnie, tak sobie w międzyczasie wykombinowałam, że na takie spodnie jak Młodemu kupuję, to żadna łata się nie przyklei... Po pierwsze jakoś nie lubię dżinsu, więc prawie nie kupuję (ale może w zaistniałej sytuacji zacznę?). Po drugie na chudej pupie i chudych nogach najlepiej się układają spodnie typu bojówki, ale jak na te wszystkie kieszenie i zakładki nakleić łatę?

U nas spodnie w zasadzie po jednym dniu są do prania. I uwierzcie mi, nie jestem purystką która tropi każdą plamę wink Jak do spodni przyklejony jest centymetr grubości błota, to już chyba się kwalifikują do prania? Moja kuzynka (sama matka dwóch) dostaje zawału jak widzi, gdzie pozwalamy Młodemu włazić i w czym się tarzać wink
            • kochamruskieileniwe Re: Dziurawe spodnie 12.04.16, 21:58
              na spodnie typu bojówki jakoś daję radę...trzeba uważnie przyłożyć...
              • kochamruskieileniwe Re: Dziurawe spodnie 12.04.16, 21:59
                albo klej od spodu - ja tak wzmacniam dzinsy. JESZCZE przed przetarciem i dziurą.
    • fly77 Re: Dziurawe spodnie 12.04.16, 20:15
      Już jest ciepło w pomieszczeniach, dawaj na zmianę krótkie spodenki.
      • hugo43 Re: Dziurawe spodnie 13.04.16, 10:46
        U nas w szkolnej zerowce poszlo jak na razie 9 par spodni.co ciekawe przez 4 lata przedszkolne pewnie w sumie tyle samo.jakis ostry dywan maja chyba.
    • stara-a-naiwna Re: Dziurawe spodnie 22.04.16, 22:08
      naprasowywanki z dzinsu
      łatki itp.

i 2 pary spodni extra wyjściowe

ja tam mojego nie stresuję że ciuchy niszczy (chociaz czasami płakać mi się chce jak go widzę)
      wiekszośc spodni ma z lumpeksu więc nie kosztowały tyle ile "by mogły"
      • camel_3d Re: Dziurawe spodnie 22.04.16, 23:16
        u mlodego w szkole laty sa obciachem..dziury sa ok..

jak u ciebie.. mlody ma 4-5 par jeansow z dziurami..i 2 bez.. tych do szkoly nie dostaje.
        • stara-a-naiwna Re: Dziurawe spodnie 23.04.16, 22:40
          mam dzieci żłobkowe
          dla nich sikanie w asyście z mama albo w gacie nie jest obciachem wink
          • wro-tka Re: Dziurawe spodnie 25.04.16, 10:50
            riposta wink
    • jusiakr Re: Dziurawe spodnie 22.04.16, 23:23
      Taki apdejt wink moj syn w ciagu ostatnich trzech tygodni pobił rekord i porwał trzy pary spodni. Co ciekawe, w dwóch wypadkach zorientowałam sie jak juz miał je na sobie i wychodził do szkoły. Wiec juz w nich został. Na kolegach nie zrobiło to wrażenia.
      Do drących spodnie dołączyła jego młodsza siostra - ma 14 miesięcy. Na szczescie z dziewczynami jest łatwiej - młoda nosi leginsy i nawet za krótkie wyglądają ok.
    • ichi51e Re: Dziurawe spodnie 24.04.16, 15:01
      Kup krotkie.
      • wro-tka Re: Dziurawe spodnie 25.04.16, 10:49
        wink
    • wro-tka Re: Dziurawe spodnie 25.04.16, 10:49
      Czesi mają na to sposób - robocze ogródniczki - widziałam, macałam - nie do zdarcia wink
      Jak mieszkasz na Śląsku to do Ostravy masz 1 godz. i tam można spodnie nabyć

www.canis.cz/detske-zahradniky-pinocchio-maskacove-g9791.html
      www.canis.cz/detske-zahradniky-pinocchio-zeleno-oranzove-g16195.html
    • julita165 Re: Dziurawe spodnie 29.04.16, 14:29
      Mój 4,5 latek też wiecznie na kolanach i owszem, dziurawi spodnie ale tak raczej 1-2 pary w miesiącu i to z takich starszych, już po wielokrotnych praniach, niegy nie zdarzyło się żeby po kilku użyciach rozwalił nowe spodnie. Jeżeli to spodnie dresowe to wyrzucam a jeżeli jeansy to oceniam jak prezentuje się z dziura bo czasem przypadkiem wychodzą z tego całkiem lanserskie spodnie smile
    • jessi_1981 Re: Dziurawe spodnie 07.05.16, 19:10
      teraz to nawet takie modne smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka