Dodaj do ulubionych

Jakie gry planszowe/edukacyjne dla 3-latka?

27.04.17, 22:03
Witajcie,
Jakie polecacie gry planszowe, edukacyjne, które zainteresują 3-latka?
Obserwuj wątek
    • born_to_sea Re: Jakie gry planszowe/edukacyjne dla 3-latka? 28.04.17, 17:46
      Podbijam, bo ja też chętnie się dowiem, jakie gry polecacie.

Mój trzylatek bardzo chętnie bawi się czymś, co nazywa się "Paleta". To nie jest typowa gra, to zadania, które dziecko może samo rozwiązywać i sprawdzać poprawność odpowiedzi. Znajdziesz w google recenzje ze zdjęciami i opisem. Całkiem fajne - drewniana tarcza z kolorowymi krążkami, dokupuje się do tego karty z zadaniami na różnym poziomie. W przeciwieństwie do książeczek z łamigłówkami te same zadania można rozwiązywać kilka razy, bo po kartach się nie pisze.

Jeżeli masz czas, żeby bardziej się zaangażować w zabawę z dzieckiem, to jest taka książka "100 zabaw dla dzieci 3-letnich", jest tam trochę fajnych pomysłów.
    • jusiakr Re: Jakie gry planszowe/edukacyjne dla 3-latka? 28.04.17, 17:49
      Pędzące żółwie, Nogi stonogi
      • ga-ti Re: Jakie gry planszowe/edukacyjne dla 3-latka? 11.05.17, 09:56
        3 latek gra w pędzące żółwie? A to nie gra strategiczna trochę?
    • ja_mamma Re: Jakie gry planszowe/edukacyjne dla 3-latka? 05.05.17, 11:08
      Haba - W ogrodzie, Djeco - Wyścig zwierząt
      • ichi51e Re: Jakie gry planszowe/edukacyjne dla 3-latka? 12.05.17, 17:07
        Jeszcze loteryjka z moulin roty. Kolorystyczne. Memo
    • nightdream Re: Jakie gry planszowe/edukacyjne dla 3-latka? 06.05.17, 01:36
      My mamy ratowanie króliczków, łowienie rybek i dziś kupiłam dobble Kids i dzieci z carcassonne. Jutro zobaczymy czy mój trzylatek ogarnie te dwie nowe smile
      • jemanja Re: Jakie gry planszowe/edukacyjne dla 3-latka? 10.05.17, 12:56
        Dzieci z carcassone są ekstra, niby od 4 r.ż. ale trzylatek spokojnie ogarnie smile U nas jeszcze domino (z obrazkami lub obrazki i cyferki), uproszczona wersja memo (8 par) i karty ("wojna").
    • ania.n-82 Re: Jakie gry planszowe/edukacyjne dla 3-latka? 11.05.17, 12:03
      Czy dziecko już grało w jakieś gry? Jakie? Jeśli to pierwsza gra, to może lepiej coś kooperacyjnego, bez rywalizacji. U mnie syn na początku miał problem z przegrywaniem, więc wchodziły w grę tylko gry kooperacyjne.

Mamy na przykład takie gry (teraz syn gra w nie z 2,5 letnią siostrą):
      * www.pinkorblue.pl/ravensburger-wyscig-slimaczkow-21420-a003316.html
      * domowa.tv/gra-haba-w-ogrodzie-recenzja/
    • mama2na6 Re: Jakie gry planszowe/edukacyjne dla 3-latka? 11.05.17, 12:36
      Myśmy mieli takie puzzle z obrazkami i wyrazami które było trzeba połączyć bardzo fajne..dodatkowo gry w kolory np niebieskie niebo itd
    • mmammamisia Re: Jakie gry planszowe/edukacyjne dla 3-latka? 12.05.17, 14:48
      Lotto, Kot w worku, Kotek Psotek, Samo-pol Gra Cztery pory roku, domino obrazkowe, memo. Najlepsza na początek była Haba - W ogrodzie (najłatwiej opanować zasady).
    • kanna Re: Jakie gry planszowe/edukacyjne dla 3-latka? 12.05.17, 22:05
      Kultowe "grzybobranie" - jeśli ogarnia kostkę.
      Halli Galli - super, bo z dzwonkiem wink, trzeba do 5 liczyć. Fajna gra na podstawy dodawania.
    • mama.2.dzieci Re: Jakie gry planszowe/edukacyjne dla 3-latka? 17.05.17, 16:45
      Polecam Memory biedronkę od Janoda, ma kilka wymiennych tablic. Drewniana, solidna. www.bajaboo.pl/edukacyjne/gry/gra-memo-coccimemo-janod.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka