Dodaj do ulubionych

SŁABO MÓWI !!!!!

04.11.04, 17:08
MOJA CÓRCIA MA 2 LATA I 4 MIESIĄCE I SŁABO MOWI TZN POJEDYNCZE WYRAZY TYPU
MAMA BABA CICI .......... MOŻECIE COŚ PORADZIĆ BO CZASAMI JAK O TYM MYŚLĘ TO
OGARNIA MNIE PANIKA CHODŹ MAMA USPOKAJA ŻE TEN WOREK SIĘ ROZWIĄŻE I
NAJWAŻNIEJSZE ŻE POWOLI MÓWI PODPOWIEDZCIE COŚ!!!!!
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: SŁABO MÓWI !!!!! 04.11.04, 17:27
      Nie przejmuj sie. To zupelnie normalne. Jedne dzieci zaczynają gdac wczesniej
      inne znacznie później. To nie żadna anomalia.

ps. i nie pisz drukowanymi literami bo to oznacza krzyksmile
      • ahanutek Re: SŁABO MÓWI !!!!! 04.11.04, 18:40
        czasami np. dziś chętnie bym pokrzyczała i sądziłam że taka forma krzyku jest
        dozwolona przepraszam tych których uraziłam i czekam na opinie na temat
        małomówności pociechy!!!!
        • sewerynki Re: SŁABO MÓWI !!!!! 04.11.04, 20:30
          mój syn jest młodszy i też bardzo malo mówi, szczególnie jak czytam o popisach
          jego równieśników z forum. No cóz. Mysle ze lepiej sie przejmowac i zaczac cos
          dzialac i sprawdzac. Poki co to polecam forum na prywatnych "opoznienie mowy",
          tam jest mase informacji i mam z podobnym problemem.
          Trzeba sprawdzic czy dziecko jest ok, tzn, sluch, jezyk, psycholog itp. nie
          jestes sama i troszczyc sie jest naszym zadaniem jako mam.
    • arozanska Re: SŁABO MÓWI !!!!! 04.11.04, 20:27
      Mój synek, który ma 2 latka i miesiąc, też "mało" mówi. To znaczy gada dużo,
      ale po swojemu. Również pojedyncze wyrazy, raczej dźwiekonasladowcze. Ma
      zwyczaj zjadania początku wyrazów. I tak "pa" oznacza "czapa" "kupa"... Osoba
      niewtajemniczona w życiu go nie zrozumiesmile. Dodam, że "czytamy" łobuzowi dużo,
      a i ja nie należę do osób małomównych, więc ciągle coś mu opowiadamsmile i nic...
      Jak przystanał na tych swoich paru "słowach", tak stoi do dzissmile
      Też się denerwowałam, ale pogadałam sobie z logopedą, która ze mna pracuje i
      sie pocieszyłam. Ważne czy dzieciaczek rozumie co do niego mówisz. Normy są ale
      w miarę płynne, ponieważ każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Do logopedy
      na przykład radziła iść z trzylatkiem, który np. mało mówi. Dwulatka radziła
      zostawić w spokoju.smile Są dzieci, które do trzech lat bardzo mało mówią i
      dopiero w przedszkolu rozwiązuje im się język.
      Czytać, opowiadać, nie zdrabniać, myć uszy...smile)) i cierpliwie czekac...smile
      Oj ale się rozpisałam, kończę
      Pozdrawiam wszyskich małych niezrozumialcówsmile
      • anatemka Re: SŁABO MÓWI !!!!! 04.11.04, 21:06
        wejdź na moje forum, link w sygnaturce. We wstępie jest link do norm rozwoju
        mowy. Myślę, że cię to uspokoismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka