08.11.04, 16:10
Chciałabym jeszcze raz wrócić do tematu który chyba od zawsze kręci się po
forum.Przekuwać czy nie?Moja córeczka ma 3 latka i narazie nie ma
kolczyków.Na naszym osiedlu mieszka ośmioletni chłopak z kolczykiem w
uchu.Moim zdaniem to już przesada,ale czy stanie się krzywda jak przekuję
małej uszy???Mam do tego mieszane uczucia.Tak chcę wszczynać dyskusję!

I rozwiązaj proble-przekuć?Czy nie?
Obserwuj wątek
    • mamaidwiebaby Re: Kolczyki 08.11.04, 16:14
      Czekałam długoooooo na ten post.Ale nie zmienią zdania:Nie przekuwam!Drogie
      mamy po co robić dziecku coś takiego?Moim zdaniem to:

A)boli
      B)jest niesmaczne
      C)może wdać się zakażenie

ZDANIA NIE ZMIENIĘ

pozdrawiam
    • mamakasia5 Re: Kolczyki 08.11.04, 16:17
      No i po co kolejna dyskusja???Mamasss to było niepotrzebne,serio.Kto chcę niech
      przekuwa.Kto nie chcę-niech nie przekuwa.Ja osobiście uważam to za robienie
      ogromnej krzywdy dziecku,ale cóż to moje zdanie.

Pozdrawiam Mamaksia i maluszki
    • noa2003 Re: Kolczyki 08.11.04, 16:20
      Witaj
      Jeśli jeszcze nie przekułaś swojej córci uszu, to moim zdaniem niech tak
      zostanie, dla mnie to naprawdę przesada, jeszcze niech te wszystkie mamusie
      zrobią małe tatuaże , pomalują paznokietki i bedzie super.
      Skąd wiesz że ona w przyszłości będzie chciała nosić kolczyki???????
      Proszę, nie decyduj za nią w tych sprawach, rozumiem że jesteś matką i masz
      prawo zadecydować ale naprawdę , czy to nie jest czasem jakaś presja ze strony
      mam , które to zrobiły. Był kiedyś założony ten temat, warto odszukać, z tego
      co pamiętam , niezła lektura.Pozdrawiam
    • kolczyk7 Re: Kolczyki 08.11.04, 16:24
      Głupstwo.Przecież to mały kolczyk na litość Boską!!! Nie chodzi o wielkie
      różowe kółka ani kolczyk w nosie czy języku.Przekułam mojej córci uszy jak
      miała 3 miesiące.Nawet nie zapłakała uszy błyskawicznie się zagoiły.Teraz ma 6
      lat i jest wesołą,normalną dziewczynkę.Ja miałam OGROMNY żal do rodziców.Że nie
      przekuli mi uszu jwk byłam mała bo potem się bałam i nie chciałam przekuć a
      moje koleżanki już miały dawno przekute i się śmiały ze mnie.

Przekuj córci uszy to nie boli!!!
    • mamaidwiebaby Re: Kolczyki 08.11.04, 16:29
      Zgadzam się z Noą to przecierz idioctwo,zaraz jej paznokcie pomalujesz,i
      szminkę dasz na usta?!
      • noa2003 Re:do mamaidwiebaby 08.11.04, 16:44
        Dzięki za aprobatę, już myślałam że zostanę zlinczowana, fajnie że ktoś też tak
        myśli , dzięki i życzę wszystkiego dobrego.Mam nadzieję ,że podobnie myślących
        mam będzie więcej.Kasia
    • le_lutki Re: Kolczyki 08.11.04, 16:35
      Hej dziewczyny - nie chce byc niedelikatna, ale zadna z Was nie napisala
      PRZEKLUC tylko wszystkie "kujecie" wink
      Pozdrawiam
    • przeciwcialo Re: Kolczyki 08.11.04, 16:39
      moja córa miała 6 lat i sama zadecydowała o kolczykach. Podobnie jak ja. mam
      kolczyki bo chciałam tego ja a nie moja mama.
      • bursz Re: Kolczyki 08.11.04, 17:42
        Hej,
        jestem mamą 5-miesięcznej Julci i jestem zdecydowanie przeciw. Głupota i
        wygląda fatalnie. Nie podobają się Wam Wasze córeczki bez...Niech zdecydują
        same,pozdrawiam,jola
    • mamaidwiebaby Re: Kolczyki 08.11.04, 18:13
      Nie podobają się wam córeczki bez kolczyków???To znaczy że za brzydkie i trzeba
      poprawić???Kiedy wyślecie je do solarium z chasłem:Masz trzy dychy i idż coś ze
      sobą zrób...Nie psójmy naszych dzieci proszę...
      • monika.pap Re: Kolczyki 08.11.04, 19:34
        no to ja chyba"zepsulm moja corcie"bo gdy mniala 2 lata bardzo mnie prosila aby
        jej przelkuc uszka i my sie zdecydowalismy.Dodam ze wcale tak nieuwazam,mala
        nawet nie pisla,sama wybierala sobie kolczyki i pania ktora jej to zrobi a
        uszka zagoily sie w oka mgnieniu.Teraz ma ponad trzy latka i nikt nawet
        niezauwarza ze ma malutkie kolczyki w uszkach.Wiem ze jak starsze dzieci
        decyduja sie na przeklucie uszu to sie czesto boja i potrafia nawet
        poplakiwac.Pozdrawiam cieplutko i zycze trafnej decyzji.Monika mama Natali
        Jakuba
        gg 8883531 lub monika.pap@interia.pl
        • sol_bianca Re: Kolczyki 08.11.04, 19:58
          Moim zdaniem jak mała sama chce, to można się zgodzić, ale nie widzę sensu w
          przekłuwaniu uszu dziecku na tyle małemu, że samo nie może podjąć decyzji. W
          końcu to ona bedzie nosić kolczyki, i to jej sprawa. A co do strachu i
          popłakiwania, to odrobina strachu to jszcze nie tragedia, a jeśli dziecko samo
          podjęło decyzję o przekłuciu uszu, to powinno wiedzieć że to trochę boli - niech
          się uczy odpowiedzialności (zaraz ktoś mi powie, że jestem okrutna, ale przecież
          dziurki w uszach są na całe życie! to dobra lekcja dla dziecka, że za swoje
          zachcianki trzeba czasem płacić). A zupełnie prywatnie uważam, że kolczyki u
          małych dziewczynek sa trochę nie na miejscu. Podobnie jak panująca ostatnio moda
          na makijaż czy stringi u 12-latek itp. Na wszytko powinien być odpowiedni czas.
    • grzecznagrzeszna Re: Kolczyki 15.01.05, 14:20
      O ja pierniczę! Mam 22 lata i w życiu mi nie przyszło do głowy przekłóć sobie
      uszu i nigdy tego nie zrobie, mimo, że moja Mama i Babcia miały przekłóte. Całe
      szczęscie, że nie miałam takiej pomysłowej mamuski. Drogie Panie, może tak
      dacie dziecku wybór? Dziurki, nawet jesli bedą małe, mogą być widoczne. Tego
      typu ozdoby zostawmy dorosłym, a nie maluchom!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka