Dodaj do ulubionych

ile słó mówią 15miesięczniaki

15.11.04, 12:33
Witam ! Mój synek 12 listopada skończył 15 miesięcy, jego słownictwo do tej
pory wydaje mi się dość skąpe - mówi mama oprócz tego meme, mymy na
określenie istot innych ode mnie, baba, dada, bu ponadto naśladuje
miauknięcia kotków, ryczenie lwa. Rozumie dużo ale jakoś z tym mówieniem
trochę powoli mu idzie, chociaż czytam mu dużo wierszyków, śpiewam,
opowiadamy sobie wszystko co robimy już od wczesnego niemowlęctwa. Aha oprócz
tego "mówi" ustami nie wydając dźwięków, np. tata, tajga (imię psa) i inne. A
jak to jest z mówieniem u waszych pociech w tym wieku?
Obserwuj wątek
    • justas16 Re: ile słó mówią 15miesięczniaki 15.11.04, 13:32
      Hej,

Mój Misiek skończy 15 miesięcy 17-go listopada. Jego słownictwo jest dokładnie
      takie jak u Twojego malucha. Mówi: mama, tata, brum brum i różne
      dzwiękonaśladowcze wyrazy. Ponadto dobrze wychodzi mu słowo NIE, szczególnie
      jak pytamy czy coś by zjadł.
      Pozdrawiam
      Justyna

A oto mój Chudzielec:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=17011543
    • pia_ Re: ile słó mówią 15miesięczniaki 15.11.04, 13:33
      Wydaje mi się, że Twój synek i tak bardzo dużo mówi (chłopcy przewaznie są
      większymi milczkami). Moja córa (14,5 mies) jest straszna gadułą, wiecznie
      się "gardłuje", ale z "prawdziwych" słów mówi tylko: tata, mama, kupa (wiadomo
      na co), baba, dada, nie (najbardziej ulubione), bambo (murzynek) oraz co to? Z
      pozostałych dżwiękonaśladowczych to: mniam mniam (jedzenie), brum brum (auto),
      hau hau, miau miau, muuu, koko, iha - czyli zwierzątka. Pozdrawiam
      • dora23 Re: ile słó mówią 15miesięczniaki 16.11.04, 06:01
        Moja Angelika dopiero 29 listopada skonczy 15mies i jesteśmy naprawde
        zaskoczeni tym że mowi tak wiele i nawet zaczyna składac zdania jak mama daj
        anini mimi czyli misia.Angeliki tato mowi tylko po angielsku słabo po polsku
        wiec Angelika mowi i w tym jezyku.Z mowieniem mniejszy problem niż chodzeniem
        gdyż dopiero stawia pierwsze kroki.Jak widac nie wszystkie dzieci są takie
        same.Pozdrawiam
        • catula Re: ile słów mówią 15 miesięczniaki 16.11.04, 07:51
          Moja córeczka w tym wieku składała proste zdania, natomiast synek do tej pory,
          a ma już 26 m-cy, nie mówi prawie nic.
    • izafica Re: ile słó mówią 15miesięczniaki 16.11.04, 09:44
      Cześć jak miło, mój synek skończył 15 miesięcy 13 listopada, więc możemy
      porównać ich rozwój. Wydaje mi się,ze nie masz podstaw do obaw mój mówi tyle
      samo a ja uważam,że to dużo (porównuje z dziecmi koleżanek).Wydaje mi się, że
      robi ciągle nowe postępy i to w szybki tempie. będzie dobrze. pozdrowionka i
      całuski dle syneczka.
    • 197575a Re: Julka - 14,5 16.11.04, 10:14
      Właśnie próbuję sobie to wszystko , co Julka mówi poskładać. 26 listopada
      skończy 15 miesięcy. Mówi: mama,tata, pa pa (na pożegnanie),lala,baba, kaka-
      (na kupkę), kukuka kuka ( w książeczce: kukułka kuka), na pytanie, co robi
      dzięcioł: mówi puk, puk, kolejne wyrazy to da czyli daj, nie (to wiadomo),
      mniam mniam, naśladuje głosy zwierząt: psa, kozy, krowy, sowy i na małe
      kurczaczki, kaczki mówi pi pi pi , czasem też określa swój smoczek jako nynek i
      mówi be na to , co nie wolno, a więc na pewno trzeba zrobić.
      To chyba wszystko, poza tym mówi oczywiście dużo w swoim języku. Pozdrawiam Ada
      • tootoja Re: SŁÓWKA 16.11.04, 22:28
        O! Moja Julka skończyła dwa dni temu 14 miesięcy. Mówi:tata, mama, baba, co to
        jest?, kto to?, tu, tutaj, tam (czasem jak się uda), pa pa, nie, tak (tak
        dziwnie na wydechu),hau hau, miau, naśladuje konika, odkurzacz; dmucha, żeby
        pokazać, że leci samolot, śpiewa lalala, mówi aaaaa (przytulanie, zasypianie) i
        oczywiście wydaje masę dźwięków, które tylko ona rozumie. Jeżeli coś chce
        pokazuje palcem, albo mówi: yyy. Najbardziej z jej słownictwa mi się podoba :
        tutaj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka