ewaand 26.11.04, 14:52 Rozważam zabranie do Teatru Wielkiego mojego czterolatka na w/w spektakl. I tu mam pytanie czy nie jest na to trochę za mały? pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ageman Re: opera "Dziadek do Orzechów" 26.11.04, 15:49 Ja zabieram moją pięciolatkę i jej koleżankę w tym samym wieku i uważam, że nie są za małe. Spektakl nie jest długi jak na operę a dosyć ciekawy, zmienna scenografia, więc sądzę, że będzie się podobał. A kiedy się wybierasz, bo my 22 grudnia. pozdrowienia Aga Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: opera "Dziadek do Orzechów" 26.11.04, 15:55 Ja wybieram sie 23 grudnia z moja 3 letnia corka. Od roku przynajmniej raz w miesiacu chadzamy do Baju albo Guliwera i jest o.k. Corka bez problemu wytrzymuje caly spektakl i z zainteresowaniem sledzi, co dzieje sie na scenie. "Dziadek do orzechow" trwa 2 godz 10 min (w tym przerwa), wiec nie duzo dluzej. Co prawda to jest balet (nie opera), wiec nikt nie bedzie sie odzywal, beda tylko tanczyc, ale mysle, ze piekna scenografia i ruch ja zainteresuje. Na wszelki wypadek, gdyby zaczela sie krecic, specjalnie zarezerwowalam loze tylko 2 osobowa. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: opera "Dziadek do Orzechów" 26.11.04, 16:05 Moje dziecko w tym wieku o mało się nie przewinęło na druga strone z nudów, mimo ze było stałym bywalcem teatralnym. Problem w operze polega i na długości przedstawienia i na tym, ze absolutnie nie wolno sie wiercić i odzywać, co dla dziecka w tym wieku jest niemal niewykonalne ( w teatrach dla dzieci jest oczywiste, ze młoda widownia wierci się, wydaje okrzyki itd - tu obowiazuje absolutna cisza!). Nawet w loży! Ja zabrałabym dziecko rok-dwa starsze. Chyba, że dziecko jest niezwykle muzykalne i spokojne. To bardzo ambitny plan, ale może raczej obrzydzić dziecku operę, niż zachęcić. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: opera "Dziadek do Orzechów" 26.11.04, 16:24 Oczywiscie, jesli zacznie sie wiercic, przeszkadzac,rozmawiac, to wyjdziemy. Rok temu, owszem zdazalo sie jej komentowac na glos lub nawet krzyknac z emocji. Teraz siedzi ciuchutko, nie kreci sie i nie odzywa. Zdarza sie jej rozesmiac albo chwycic ,mnie za reke w momentach przerazenia i to tyle, zarowno w np "Lalce", jak i w kinie. Poza tym "Dziadek do orzechow" juz w reperuarze nazywa sie przedstawieniem swiatecznym dla dzieci, wiec mysle, ze atmosfera nie bedzie az tak bardzo "sztywna i napieta", jak np na "Halce". Odpowiedz Link Zgłoś
ageman Re: opera "Dziadek do Orzechów" 26.11.04, 16:46 Ja byłam wiosną na Śpiącej Królewnie, ktora trwa (!) 3 godziny, byłam pewna, że 2 godziny to max dla takiego dziecka i że na drugiej przerwie pójdziemy po prostu do domu, ale ona wytrzymała, chciała zostać do końca i bardzo jej się podobało. Wszystko zależy od dziecka pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
ewaand Re: opera "Dziadek do Orzechów" 29.11.04, 08:49 Dziękuję wam za wszystkie wypowiedzi. Jeszcze nie wiem czy pójdziemy i jeśli tak to kiedy, ponieważ nie kupiłam jeszcze biletów. pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
ageman Re: opera "Dziadek do Orzechów" 29.11.04, 12:06 To Cię zmartwię - biletów już nie ma Aga Odpowiedz Link Zgłoś
ewaand Re: opera "Dziadek do Orzechów" 29.11.04, 12:08 To, że nie ma w internecie to wiem. Ale to nie jest równoznaczne ze sprzedażą w kasach teatru. Chyba, że masz info. o biletach w kasie. To się faktycznie zmartwię. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
ageman Re: opera "Dziadek do Orzechów" 29.11.04, 12:14 To informacja z kasy biletowej a nie z internetu - bilety na przedstawienia przedświąteczne są juz rozprzedane Aga Odpowiedz Link Zgłoś
ewaand Re: opera "Dziadek do Orzechów" 29.11.04, 12:16 A to przykre, ale może w takim razie wybiorę sie po nowym roku, albo poczekam do przyszłego roku i pójdziemy jak będzie miał 5 lat. Dzięki za info. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kjask Re: opera "Dziadek do Orzechów" 29.11.04, 10:27 Ja byłam na balecie "Śpiąca królewna" {"Dziadek do orzechów" to też balet a nie opera } jak miałam trzy lata i podobno było OK. Zobacz czy nie ma spektaklu dopołudniowego dla dzieci - wtedy nie ma ciszy na widowni i dziecko może się swobodniej zachowywać .. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_b Re: opera "Dziadek do Orzechów" 29.11.04, 20:28 Moją córę zabieram od 3 roku życia na przemian na opery i balety..ostatecznie sama zdecydowała się na balet i w tej chwili chodzimy conajmniej raz w miesiącu na balet...uweilbia a "Dziadka do orzechów" wyjątkowo... Odpowiedz Link Zgłoś