Dodaj do ulubionych

lęk przed wodą

05.01.05, 22:34
Moja córka ma 14miesięcy,do tej pory lubiała się kąpać,bawiła się w wodzie i pluskała.Od kilku dni panicznie boi się wody,ponieważ podczas jednej z kąpieli mąż wsadził do wanny pływającą zabawkę,której się wystraszyła.Od tego czasu niechce nawet myśleć o kąpieli,na sam widok lejącej się do wanny wody ucieka.Próbowałam wykąpać ją w wanience ale dzieje się to samo,strasznie płacze i krzyczy.Proszę o pomoc,gdyż niechcę jeszcze pogorszyć sytuacji kolejnymi próbami.Niewiem co mam robić.
Obserwuj wątek
    • truskawa8 Re: lęk przed wodą 05.01.05, 23:19
      Witam! Miałam podobny kłopot z moją córeczką, również miała 14 miesięcy i przez
      dwa tygodnie nie była kąpana z powodu nóżki w gipsie. Wczesniej uwielbiała się
      kąpać, a tu nagle histeria dokładnie jak u ciebie. U mnie poskutkowało powolne
      przekonywanie jej do kąpieli, postawiłam wanienkę na ziemi i przez ok. trzy dni
      Zosia siedząc na moich kolanach obok wanienki kąpała zabawki, potem przez trzy
      dni moczyła same stópki, aż w końcu zapomniała się i usiadła w wanience i
      przypomniało jej się, że kąpiel to frajda. Musisz powolutku namawiać małą do
      kąpieli, spróbuj kupić takie zabawki piszczałki i pokazać jej jak się kąpią.
      Nie rób nic na siłę, bo wtedy tylko pogorszysz sytuację. Pozdrawiam i życze
      powodzenia. Asia
      • pkwasniewska Re: lęk przed wodą 06.01.05, 16:22
        dzięki za szybką podpowiedź i radę mam nadzieję że poskutkuje.Pozdrawiam
    • vvega Re: lęk przed wodą 06.01.05, 10:51
      moja sie kiedys poslizgnela w wanience i tez nie chciala sie kapac (co prawda
      miala wtedy ok 10 miesiecy) zrobienie piany , jak miala ok 13 mies to nie chcla
      siadac w wodie (z niewiadomych mi przyczyn...) i znowu kapiel z piana (obfita)
      pomogla - taraz nawet bez piany sie kapie( na 15 mies), poza tym kapie sie z
      lalka ktora myjesmile to tez jej pomoglo, nawet nie straszne nam mycie wlosów...smile
      powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka