Dodaj do ulubionych

czy może wiecie...

14.09.05, 17:47
Drogie Mamusie, czy może wiecie czy mozna założyć spiralę jesli się nie
miesiaczkuje ? moja lekarka powiedział ze najlepiej poczekac na miesiaczkę,
ale mnie to czekanie troche juz męczy - mała ma 10,5M, karmie ją piersia i
nie widze zeby to sie miało w najblizszym czasie skończyc to i pewnie okres
nie pojawi się szybko (i wcale za nim nie tesknie). Ale nasze zycie erotyczne
i tak ostanio ubogie stało się jeszcze mizerniejsze po ostatniej przygodzie
(gumka zrobiła pstryk, mam nadzieje ze nic a raczej nikt z tego nie
powstanie - jeszcze za wczesnie na test ale wydaje mi się że jest ok).Po tym
zdarzeniu postanowiłam się wziąc za ta sprawę. Hormonów troche się teraz
boje. Nie mam czasu ani ochoty latać po innych lekarzach i sie
dopytywać...Może miałyście podobna sytuację ??
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: czy może wiecie... 14.09.05, 19:32
      niestety nie pomoge ale moze jakas mama bedzie wiedziala.
      Ale jak lekarka mowi,ze najlepiej poczekac na okres, to chyba mozna zrobic
      "mniej lepiej" i nie czekac....nie wiem, tak sobie glosno mysle.
      A o Cerazette nie myslalas?
      • schaapje ja wiem tylko 14.09.05, 19:36
        ze spirale sie zaklada jakos tak tuz po okresie, bo wtedy szyjka macicy jest
        rozszerzona czy jakos tak (nie pamietam, a nie chce bredziec). generalnie
        chodzi o to, ze latwiej ja zalozyc. a moze po prostu inaczej sie nie da? nie
        wiem...
        • cordata1 Re: ja wiem tylko 14.09.05, 19:53
          czescsmile czesto podczytuje ale raczej rzadko piszesmile wiec rownoczesnie chcialam
          sie przywitac..
          tez sie przymierzam do spirali, doktor mi mowil ze mozna juz 6 tyg po porodzie
          i zebym przyszla jak sie namysle, namyslam sie juz 6 miesiecy.
          Z tego wynikalo ze mozna chyba w dowolnym czasie.
          Jaka Ci doktor polecala? mnie mirene ale chyba wolalbym bez hormonow ( po 2
          latach uzywania tabletek robil mi sie celulit i bylam wyjatkwo upierdliwa i
          placzliwasad)
          • patimal już sama nie wiem.. 14.09.05, 20:34
            Mialam do tej lekarki zaufanie -świetnie prowadziła moja ciążę. I właśnie
            tabletki i hormonalna spiralę mi odradzała jeśli karmię - dlatego mam negatywne
            nastawienie. Z drugiej strony już mam dość gumek a wiem że jesli będe karmić -
            a zanosi sie na dłuuuugie cyckanie to na okres sobie moge czekac nawet do
            końca karmienia. A wiem że karmiącym mamom poleca sie spirale jako forme
            zabezpieczenia czyli chyba jest możliwe założenie bez miesiączki. Na temat
            wyboru spirali z niane rozmawiałam - ale czytałam ze niezła jest Nova T czy
            jakos tak.
          • duramgama Re: ja wiem tylko 14.09.05, 21:48
            cordata1 napisała:

> czescsmile czesto podczytuje ale raczej rzadko piszesmile wiec rownoczesnie chcialam
            > sie przywitac..

Witam serdecznie w imieniu własnym i Srajdzinki, śpiącej obecnie w pokoju obok...

A teraz kwestia podniesiona w wątku.
            Sama mam podobny problem, a może nawet gorszy, bo mój mąż szanowny nie cierpi
            gumek (prawdę mówiąc pewnie zabiłby mnie, gdyby wiedział co tu wywlekam
            dyskretniewink
            Początkowo brałam przez dwa miesiące Cerazette, bo tak poradziła mi pani
            ginekolog. Czułam się jednak po nim fatalnie. Jakieś plamienia zaskakiwały mnie
            znienacka, bóle głowy gnębiły koszmarnie, a chę na seks spadła niemal do zera.
            Zatem po co było bra owe magiczne pigułki skoro do sypialni wchodziłam wyłącznie
            po to, żeby wreszcie pójśc spac...
            Zastanawiałam się więc nad spiralą. I tu pojawił się problem. Moja gin odradziła
            sugerując, że jeśli chcę ie drugie dziecko, nie powinnam sobie nic "gmerac".
            Zdarzało si, że po założeniu i zdjęciu spirali kobietki miały problemy z
            zajściem w kolejną ciążę. Niestety (biję się w pierś) nie mam pojęcia dlaczego
            tak się może wydarzy, bo po prostu, ignorantka, nie zapytałam.
            Jako że nie wykluczam posiadania kolejnego potomka - zrezygnowałam.
            Dwa miesiące temu pojawił się u mnie okres więc radzimy sobie jak umiemy, żeby
            tego potomka nie przywoła na świat zbyt wcześnie (łooo matko, odpukac!!!)
            Pociesam się, że Srajdzinka już duża (dla niewtajemniczonych -niebawem kończy
            10m) i przymierzam się (w myslach póki co) do powolnego odstawiania. Tak do
            roczku cyckanko i... poszła dalej wonwink
            Chyba nie pomogłam zbytnio. Ale pozdrawiam.
            • sylwiawm Re: ja wiem tylko 14.09.05, 23:18
              Pewnie można. Mój lekarz chciał mi założyć po pierwszej wizycie od porodu.
              Przemyślałam to i nie załozyłam. Liczę na farta. Gdybym się zdecydowała to bez
              miesiączki by mi ją założył. Zrobił tylko cytologię, bo byłam prawie
              zdecydowana (tylko rozmyśliłam się)
            • cordata1 Re: ja wiem tylko 14.09.05, 23:24
              sad( nie pomoglassad( buu ja sama nie umiem podjac jakiejs kanstruktywnej
              decyzji, o tych problemach z zjasciem po spirali slyszlam, ze glownie z powodu
              podobno ( nie u wszystkich) zwiekonego narazenia na jakies zapalenia ( te z
              hormonami jeszcze wplywaja niekorzystnie na blone sluzowa macicy- endometrium o
              ile pamietam dobrze)
              cerazette sie boje bo ich wplyw na dzieci zostanie zbadany dopiero kiedy te
              dzieci dorosna wiec nie chce ich uzwywac i lekarz powiedzial ze mi ich z teo
              wzgledu nie przepisze.
              chcialabym za jakis czas konczyc karmienie, ale mleka mam duuuuzo i wcale
              odstawienie nie jest takie proste. Tabletek za dlugo ( maz 1.5roku ) nie moge
              brac bo upierdliwa jestem.
              NIE MA ZLOTEGO SRODKA!!! dlaczego??? buuuuu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka