Dodaj do ulubionych

Pozno chodzi spac?

20.10.05, 20:23
Moja cora, Olga ma 1,5 roczku. Chodzi spac o 22!!! Wiem, ze to pozno, ale
taki ma rytm, spi za to do 8-9, plus jedna drzemka w ciagu dnia.
Zastanawialam sie czy jakos moze nie wyeliminowac tej drzemki dziennej albo
skrocic ja do minimum, ze Ola chodzila spac troche wczesniej. Generalnie to
mi to nie przeszkadza, tylko nie wiem czy to jest dla niej takie do konca
zdrowe - mowia, ze sen do polnocy jest najbardziej wartosciowy. Jak to jest u
Was? Pozdrowka
charl
Obserwuj wątek
    • iguloo Re: Pozno chodzi spac? 20.10.05, 20:29
      Mój syn ma 19m-cy i niestety chodzi spać o 23-ej. Spi do 7;30 rano, oraz w
      ciągu dnia dwie godziny. Jakiś czas temu udało nam się go przestawić i zasypiał
      ok. 21. Niestety po kilku dniach zbuntował się i mimo tego, że budziłam go
      przed 7 rano nie mógł zasnąć przed 22-ą.
      Wygląda na to, że to mała sowa....i nie zrobimy z niego skowronka:0)
    • em_em71 Re: Pozno chodzi spac? 20.10.05, 20:41
      Zasypia przed 20-tą, wstaje ok.7.30-8.00, w dzień sypia 2 godziny, mniej więcej
      od 11 do 13. Synek ma 15,5 m-ca, z tym, ze taki rytm spania funkcjonuje u nas
      już od bardzo dawna i mam nadzieję, że jeszcze nacieszę się jakiś czas taką
      małą stabilizacją.
    • mika_p Re: Pozno chodzi spac? 20.10.05, 22:34
      E tam. Ja nie wierzę w ten sen do północy, tym bardziej w porze jesienno-
      zimowej kiedy tak czy siak 20 czy 22 wychodzi kilka godzin po zmroku.
      Jak jej zaczniesz na silę skracać drzemkę, to będziesz miec pół dnia
      niewyspane, marudzące dziecko, daj sobie spokój - jak przyjdzie jej pora
      rezygnowania z drzemki, to będzie paskudna całe popołudnie i wczesny wieczór,
      albo padnie wczesnym wieczorem i zasnie późno w nocy, jeszcze będziesz tęsknic
      do takiego uregulowanego trybu.
      Jest jeszcze takie niebiezpieczenstwo, ze owszem, przesuniesz jej porę
      zasypiania na 20, ale dziecko sie wyspi i wstanie o 6-7 (drzemka tez sie
      przesunie) - jestes gotowa tak rano zaczynać dzien ? Ja nie cierpię takich
      pobudek.
    • girka9 Re: Pozno chodzi spac? 21.10.05, 11:26
      Moja Iga ma 14,5 miesiąca i też zasypia ok 22 a wstaje 7-8.W ciągu dnia śpi
      tylko raz z 2 godzinki czasami rozłoży sobie drzemkę na dwie raty po godzinie.
      To już chyba taki urok naszych dzieci.
      Pozdrawiam.
    • kajtus6 Re: Pozno chodzi spac? 21.10.05, 12:22
      Ja tez nie wierze w te spanie przed polnoca!!!!W hiszpanii, dzieci chodza spac
      kolo 11ej, i nic im sie nie dzieje. Kwestia przyzwyczajenia...
      Moja coreczka ma 22 mies, chodzi spac kolo 22.30, spi bardzo ladnie do 8.30 lub
      9ej, i zasypia w dzien kolo 14ej, na godzine lub dwie. Nam taki rytm odpowiada,
      i choc tesciowa narzeka, sie tym nie przejmuje. Mysle ze jak dziecko zdrowe i
      szczesliwe to po co cos zmieniac?
      Pozdrawiam,
      K
    • agagor2 Re: Pozno chodzi spac? 21.10.05, 13:50
      Mój synek półtora roku:
      Zasypia - 20-21
      Budzi sie - 6.30.-7
      W dzień jedna drzemka, różnej długości (od pół godziny do 3) i o różnej porze
      (zasypia jak już jest zmęczony)
      Jeszcze do niedawna również miałam kłopot z późnym zasypianiem, zasypiał tak w
      okolicach 22, 23. Udało mi się jednak go przestawić i jestem bardzo zadowolona -
      w końcu mamy z mężem czas dla siebiesmile
    • thrier Re: Pozno chodzi spac? 21.10.05, 15:14
      Może wykorzystaj przesunięcie czasu? Wtedy wstanie o 7-8 nowego czasu i
      konsekwentnie kładź ją o 21 nowego (dla niej to będzie przecież 22). Może da
      się zmylić i przyzwyczai się do zasypiania wcześniej...
      • iwciat Re: Pozno chodzi spac? 21.10.05, 16:03
        My mamy to samo 19 m-czny synek zasypia 21-22 wstaje 7-8 (nieraz nawet 9) i
        drzemka w ciągu dnia 2,5 h ale przeważnie 3. Próbowałam przestawiać go ale nic
        nie daje. Chyba trzeba się przyzwyczaić. Mam nadzieję że zmiana czasu coś zmieni
        • maminka1 Re: Pozno chodzi spac? 24.10.05, 18:02
          Mój maluch (18 m.) chodzi spać ok. 22, a zdarza mu się i po 23. Wstaje ok.7.30,
          w dzień śpi ok.1,5 godziny. Kwestia przyzwyczajenia smile
    • gosia_d Re: Pozno chodzi spac? 25.10.05, 16:08
      Witam,
      odpowiem ci nieco inaczej niz poprzedniczki... Moja córcia ma teraz 21
      miesięcy. Całe lato chodziła spać o 23-24, wstawała nawet o 10 rano. Może to
      jest jej rytm, ale niestety - nie mój. Dla mnie, przyzwyczajonej do spania 22-7
      rano (mała w nocy nie budziła się praktycznie nigdy, od wieku 2 miesięcy), taki
      stan był niewytrzymywalny. Powoli byłam coraz bardziej nerwowa i wyczerpana.
      Ale cóż, pozwalałam jej na swobodę zasypiania. Pewnego dnia, zdopingowana przez
      moja mamę, postanowiłam: Mała o 20.30 do łóżka, wkładamy wyjmowalne szczebelki
      i dobranoc. Bałam się okropnie że nie wytrzymam, że mój skarb płaczem zmiękczy
      moje serce i twarde postanowienie... I co? Krzyk, a raczej rozzłoszczone piski,
      odbyły się DWA razy. Od trzeciego wieczora moje dziecko samo ok 20.30 mówi:
      Pać! (czyli spaćsmile i kieruje się do łózka. Siedzę koło niej na rozkładanym
      narożniku, swiatło zgaszone, pluszaki koło niej, trochę pogadamy, poprzytulamy
      sie i za jakieś 20 minut mała smacznie śpi do 8 rano. Jej to było zwyczajnie
      potrzebne, jak widzę! Wyprostował sie tez rytm dnia. Gdy tak późno szła spac to
      i pózno wstawała. Ani dla niej, ani dla mnie odpoczynku w dzień nie było, nie
      umiała sie zdrzemnąć, zmęczona i zła. A teraz Emilka śpi chętnie prześlicznie
      od razu po wczesnej zupce i wydaje mi się o wiele bardziej zadowolona, nie
      mówiąc już o zadowoleniu mamusi.
      Moja rada, pewnie niepopularna? Ustawiać rytm a nie biernie się poddawać
      rytmowi malucha. W moim domu rządzę ja i mąż a nie nasza niespełna dwuletnia
      córeczka. Chyba że lubisz czekać na łaskę szkraba... Oczywiście dziecko wiele
      rzeczy w zyciorysie "przestawia" wink ale gdy jest juz takie duże to spanie do
      tych rzeczy nie należy.
      pozdrawiam ciepło
      Małgosia
    • boyena Re: Pozno chodzi spac? 25.10.05, 16:32
      u nas kąpiel jest okolo 21:30, w łózeczku Miłoszek (15 m) ląduje też około 22.
      spi do 8-9. w dzień mamy 1 lub 2 drzemki po około godzinkę.
    • mamaptysia Re: Pozno chodzi spac? 27.10.05, 13:57
      Moj maly teraz ma 2 lata jednak jak byl w wieku Oli to chodzil spac ok 23 i
      wstawal ok 9,czasem nawet 10.Jednak sam ktoregos dnia zaczal sie budzic ok 8
      rano i tak juz zostalo ,potetm drzemka popoludniowa i idzie spac ok 21.Poczekaj
      dziecko samo sobie ulozy rytm spania.Jezeli jednak chcesz sprobowac to obudz go
      z rana z godzinke wczesniej moze poskutkuje.
      Pozdrawiam Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka