Dodaj do ulubionych

od kiedy mycie zębów pastą

10.01.06, 07:47
Moj syn ma rok i na razie myje mu zeby mala szczoteczka zakładana na palec i
tylko wodą. Od kiedy można wprowadzać normalną szczoteczkę i paste dla dzieci?
Jaką paste polecacie ?
Obserwuj wątek
    • mamaewy Re: od kiedy mycie zębów pastą 10.01.06, 09:23
      Ewa swoją pierwszą szczoteczkę i pastę do ząbków dostała jeszcze przed drugimi
      urodzinami. Pani stomatolog, której porady zasięgnęłam (stomatolog dziecięcy),
      poleciła pastę Elmex dla dzieci. Jest ona prawie bez smaku i początkowo wyciska
      jej się na szczoteczkę i tak na tyle niewielkie ilości, że nie ma problemu, że
      dziecko nie potrafi później przepłukać buzi wodą. Odradzała nam także
      wszelkiego typu pasty smakowe dla dzieci, bo prócz tego że dzieci poprostu je
      zjadają, to nie przynoszą samym ząbkom zbyt wielkich korzyści. A wiadomo. Im
      lepiej zadba się o ząbki mleczne, tym zdrowsze będą już te stałe.

pozdrawiam

mamaewy
      • inia25 Re: od kiedy mycie zębów pastą 10.01.06, 09:39
        Moja Olka zaczeła uzwać szczoteczki zaraz po tym jak wyrosły jej pierwsze
        ząbki, czyli jeszcze przed pierwszymi urodzinami. Ponieważ dzieci w tym wieku
        powinny używać pasty BEZ fluoru, gdyż fluor może więcej szkody niz pożytku
        przynieść, więc stosowałam dostępne na naszym rynku pasty NENEDENT i DENTICA.
        Teraz Olka będzie używała pasty z najmniejszą dawka fluoru (chyba bobini). Za
        jakiś czas, po 2 urodzinach przejdziemy na paste z większą zawartością fluoru,
        ale kiedy i na jaka zadecyduje dentysta.
        Ze szczoteczek polecam oralB stagest nr1. Ta szczoteczka najlepiej się
        sprawdza. Mieliśmy też colgate dla dzieci, ale to była totalna porażka...
        Uprzedzam też, że dzieci w tym wieku są zbyt małe na to, żeby stosować
        szczoteczki elektryczne. mogą one odsłaniać szyjki zębów.
        • agnieszkas72 Re: od kiedy mycie zębów pastą 10.01.06, 15:00
          Używałam zawsze Elmexu do mlecznych zębów,u starszych dzieci od roku,u mojego
          najmłodszego od pierwszych zębów.Pastę ścieram wilgotnym wacikiem,dopóki dziecko
          nie umie samo wypłukać zębów.
          • sylwia.ax Re: od kiedy mycie zębów pastą 11.01.06, 18:26
            A ja kupiłam pastę Chicco jak Misiek miał rok,; pasta ma minimalną ilosć flurou
            i mozna ją stosować u niemowląt. ostatnio przeszliśmy na Nenendent bez fluoru,
            choć myslelismy też o elmexie ale tam jest wyraznie zaznaczone ze te pastę
            trzeba wypłukać, a Misiek tego nie umie, więc wole nie ryzykowac. Szczoteczkę
            mamy Oral B stage 1. PO umyciu pastą opłukuję szczotkę wodą i w ten
            sposób "wypłukuję" resztki pasty.
        • karolina-goch Re: od kiedy mycie zębów pastą 23.01.06, 14:31
          Mojemu synkowi zaczęłam myć pierwszy ząbek odpowiednią szczoteczką i pastą
          bezfluorową kiedy miał 8 m-cy. Ząbek a potem ząbki myliśmy raz dziennie, tak
          zalecił nam ortodonta.,,,
    • inia25 ELMEX 13.01.06, 09:20
      pasta elmex jest przeznaczona dla dzieci powyżej 2 roku życia, wyraźnie jest
      napisane tak na opakowaniu.
      • karina1974 Re: ELMEX 23.01.06, 20:58
        inia25 napisała:

> pasta elmex jest przeznaczona dla dzieci powyżej 2 roku życia, wyraźnie jest
        > napisane tak na opakowaniu.

nam ja poleciła stomatolog, ja Paula skończyła rok smile
        i od tej pory myjemy nią zobki - jak do tej pory działa (mała ma 5,5 roku)
    • mamamalgosi Re: od kiedy mycie zębów pastą 24.01.06, 01:36
      moja mała marok i myjemy już z odrobinką pasty Elmex dla dzieci. Pytałam kilku
      stomatologów i właśnie tak radzili. W paście najbardziej szkodliwym składnikiem
      jest fluor, stąd odrobina pasty ( bo i tak w końcu ją połyka ). Chciałam podawać
      fluor w kropeklach ale ostatecznie zrezygnowałam za namową stomatologa, który w
      to miejsce polecił właśnie pastę do zębów. Myjemy szczoteczką elektryczną...
      mała wprost uwielbia takie mycie smile
    • gika_gkc Re: od kiedy mycie zębów pastą 24.01.06, 07:33
      nam stomatolog powiedziala,ze rocznemu dziecku, ktore jeszcze nie potrafi pluc
      wystarczy szczotkowac zabki tylko woda a jesli juz pasta to bez fluoru -
      radzila raczej zeby dbac o to zeby dziecko nie jadlo w nocy i pilo jak najmniej
      sokow na korzysc wody mineralnej, odradzala tez zazywanie fluoru - stosujemu
      sie do wszystkich rad - nie wyobrazam sobie mycia Niuniowi zebow pasta skoro on
      wszystko ze szczoteczki wyssysa
    • bea-ta Re: Bobini różowa... 24.01.06, 08:38
      ...zaw. 250 mg fluoru( do 2rż tylko taka ilość fluoru). Nalezy myc ząbki nią
      1xdz rozcierając paste w ilości nie większej niz ziarnko groszku. To ilośc pasty
      jaką dziecko bezpiecznie może połknąć a co badał IMiDz. Polecam forum o
      kosmetykach tam temat był przerabianysmileWrzuć w wyszukiwarkesmileBeata
      • bezstress Re: Bobini różowa... 24.01.06, 14:01
        Pasta Bobini jest przeznaczona dla dzieci od 12 miesiaca i ma fajny
        smak ,który zachęca dziecko do mycia. ja daję tylko odrobinkę wielkośi małego
        ziarnka grochu
    • tulippan Re: od kiedy mycie zębów pastą 18.02.06, 18:48
      ZDANIEM MOJEJ LEKARKI PASTA DOPIERO OD MOMENTU KIEDY DZIECKO NAUCZY SIE PLU C,
      pozdrawiam
      • renata28 Re: od kiedy mycie zębów pastą 18.02.06, 22:39
        Po co krzyczysz. Ja na pewno nie oprę się na takiej dość dziwnej opinii.
        Owszem, ale wtedy kiedy pasta jest z fluorem. Są specjalne pasty dla dzieci,
        które jeszcze nie potrafią jej wypluwać (płukać ust).
        Jakoś sobie nie wyobrażem mycia bez jakiejkowiek pasty do czasu, kiedy dziecko
        nauczy się pluć. Toż to dopiero jak ma jakieś 3-4 lata. Do tego czasu to już
        może być niezła próchnica przy myciu samą wodą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka