justyna9926 10.01.06, 07:47 Moj syn ma rok i na razie myje mu zeby mala szczoteczka zakładana na palec i tylko wodą. Od kiedy można wprowadzać normalną szczoteczkę i paste dla dzieci? Jaką paste polecacie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaewy Re: od kiedy mycie zębów pastą 10.01.06, 09:23 Ewa swoją pierwszą szczoteczkę i pastę do ząbków dostała jeszcze przed drugimi urodzinami. Pani stomatolog, której porady zasięgnęłam (stomatolog dziecięcy), poleciła pastę Elmex dla dzieci. Jest ona prawie bez smaku i początkowo wyciska jej się na szczoteczkę i tak na tyle niewielkie ilości, że nie ma problemu, że dziecko nie potrafi później przepłukać buzi wodą. Odradzała nam także wszelkiego typu pasty smakowe dla dzieci, bo prócz tego że dzieci poprostu je zjadają, to nie przynoszą samym ząbkom zbyt wielkich korzyści. A wiadomo. Im lepiej zadba się o ząbki mleczne, tym zdrowsze będą już te stałe. pozdrawiam mamaewy Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: od kiedy mycie zębów pastą 10.01.06, 09:39 Moja Olka zaczeła uzwać szczoteczki zaraz po tym jak wyrosły jej pierwsze ząbki, czyli jeszcze przed pierwszymi urodzinami. Ponieważ dzieci w tym wieku powinny używać pasty BEZ fluoru, gdyż fluor może więcej szkody niz pożytku przynieść, więc stosowałam dostępne na naszym rynku pasty NENEDENT i DENTICA. Teraz Olka będzie używała pasty z najmniejszą dawka fluoru (chyba bobini). Za jakiś czas, po 2 urodzinach przejdziemy na paste z większą zawartością fluoru, ale kiedy i na jaka zadecyduje dentysta. Ze szczoteczek polecam oralB stagest nr1. Ta szczoteczka najlepiej się sprawdza. Mieliśmy też colgate dla dzieci, ale to była totalna porażka... Uprzedzam też, że dzieci w tym wieku są zbyt małe na to, żeby stosować szczoteczki elektryczne. mogą one odsłaniać szyjki zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkas72 Re: od kiedy mycie zębów pastą 10.01.06, 15:00 Używałam zawsze Elmexu do mlecznych zębów,u starszych dzieci od roku,u mojego najmłodszego od pierwszych zębów.Pastę ścieram wilgotnym wacikiem,dopóki dziecko nie umie samo wypłukać zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.ax Re: od kiedy mycie zębów pastą 11.01.06, 18:26 A ja kupiłam pastę Chicco jak Misiek miał rok,; pasta ma minimalną ilosć flurou i mozna ją stosować u niemowląt. ostatnio przeszliśmy na Nenendent bez fluoru, choć myslelismy też o elmexie ale tam jest wyraznie zaznaczone ze te pastę trzeba wypłukać, a Misiek tego nie umie, więc wole nie ryzykowac. Szczoteczkę mamy Oral B stage 1. PO umyciu pastą opłukuję szczotkę wodą i w ten sposób "wypłukuję" resztki pasty. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina-goch Re: od kiedy mycie zębów pastą 23.01.06, 14:31 Mojemu synkowi zaczęłam myć pierwszy ząbek odpowiednią szczoteczką i pastą bezfluorową kiedy miał 8 m-cy. Ząbek a potem ząbki myliśmy raz dziennie, tak zalecił nam ortodonta.,,, Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 ELMEX 13.01.06, 09:20 pasta elmex jest przeznaczona dla dzieci powyżej 2 roku życia, wyraźnie jest napisane tak na opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
karina1974 Re: ELMEX 23.01.06, 20:58 inia25 napisała: > pasta elmex jest przeznaczona dla dzieci powyżej 2 roku życia, wyraźnie jest > napisane tak na opakowaniu. nam ja poleciła stomatolog, ja Paula skończyła rok i od tej pory myjemy nią zobki - jak do tej pory działa (mała ma 5,5 roku) Odpowiedz Link Zgłoś
mamamalgosi Re: od kiedy mycie zębów pastą 24.01.06, 01:36 moja mała marok i myjemy już z odrobinką pasty Elmex dla dzieci. Pytałam kilku stomatologów i właśnie tak radzili. W paście najbardziej szkodliwym składnikiem jest fluor, stąd odrobina pasty ( bo i tak w końcu ją połyka ). Chciałam podawać fluor w kropeklach ale ostatecznie zrezygnowałam za namową stomatologa, który w to miejsce polecił właśnie pastę do zębów. Myjemy szczoteczką elektryczną... mała wprost uwielbia takie mycie Odpowiedz Link Zgłoś
gika_gkc Re: od kiedy mycie zębów pastą 24.01.06, 07:33 nam stomatolog powiedziala,ze rocznemu dziecku, ktore jeszcze nie potrafi pluc wystarczy szczotkowac zabki tylko woda a jesli juz pasta to bez fluoru - radzila raczej zeby dbac o to zeby dziecko nie jadlo w nocy i pilo jak najmniej sokow na korzysc wody mineralnej, odradzala tez zazywanie fluoru - stosujemu sie do wszystkich rad - nie wyobrazam sobie mycia Niuniowi zebow pasta skoro on wszystko ze szczoteczki wyssysa Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Bobini różowa... 24.01.06, 08:38 ...zaw. 250 mg fluoru( do 2rż tylko taka ilość fluoru). Nalezy myc ząbki nią 1xdz rozcierając paste w ilości nie większej niz ziarnko groszku. To ilośc pasty jaką dziecko bezpiecznie może połknąć a co badał IMiDz. Polecam forum o kosmetykach tam temat był przerabianyWrzuć w wyszukiwarkeBeata Odpowiedz Link Zgłoś
bezstress Re: Bobini różowa... 24.01.06, 14:01 Pasta Bobini jest przeznaczona dla dzieci od 12 miesiaca i ma fajny smak ,który zachęca dziecko do mycia. ja daję tylko odrobinkę wielkośi małego ziarnka grochu Odpowiedz Link Zgłoś
tulippan Re: od kiedy mycie zębów pastą 18.02.06, 18:48 ZDANIEM MOJEJ LEKARKI PASTA DOPIERO OD MOMENTU KIEDY DZIECKO NAUCZY SIE PLU C, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: od kiedy mycie zębów pastą 18.02.06, 22:39 Po co krzyczysz. Ja na pewno nie oprę się na takiej dość dziwnej opinii. Owszem, ale wtedy kiedy pasta jest z fluorem. Są specjalne pasty dla dzieci, które jeszcze nie potrafią jej wypluwać (płukać ust). Jakoś sobie nie wyobrażem mycia bez jakiejkowiek pasty do czasu, kiedy dziecko nauczy się pluć. Toż to dopiero jak ma jakieś 3-4 lata. Do tego czasu to już może być niezła próchnica przy myciu samą wodą. Odpowiedz Link Zgłoś