Dodaj do ulubionych

fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażerem?

03.02.06, 15:39
Dziewczyny gdzie macie zamontowany fotelik w samochodzie, ja mam zawsze za
kierowcą, ale koleżanka za pasażerem! Wydaje mi się,że to miejsce za kierowcą
jest najbezpieczniejsze w samochodzie, dlatego tam mam fotelik! Ale ostatni
zamontowalam przez chwilkę za pasażerem i wydało mi się to wygodniejsze, ajk
jadę sama to widzę dziecko jak odwrócę się lekko po przekątnej, poza tym mogę
fotelik przesunąć do pozycji pólleżącej, bo siedzenie z przodu pcham do końca
i mały ma miejsce. Za siedzeniem kierowcy nie ma na tyle miejsca na położenie
fotelika. Ale chcę żeby to było najbezpieczniejsze miejsce, moż eznacie
jakieś badania, statystyki odnośnie bezpieczeństwa!
Gdzie macie foteliki i dlaczego???
dzięki
Obserwuj wątek
    • perzunia Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 03.02.06, 15:50
      u mnie za pasażerem. Dla mnie wygodnie i czytalam w testach, ze bezpiecznie.
      • kubek04 Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 05.02.06, 12:36

• annab11 Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 06.02.06, 11:29
          Oj, nie, tylko nie po środku. Zauważ, że fabrycznych mocowań do fotelika, np.
          Isofixu, nie ma po środku. Są jedynie za kierowcą i za pasażerem. Tak zalecają
          mocowanie fotelików producenci samochodów.
    • joanna_poz Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 03.02.06, 16:08
      za kierowcą.
      podobno w czasie wypadku kierowca instynktownie "chroni" swoją strone
      samochodu - nie wiem ile w tym prawdy.
      ja tez mam jakos zakodowane że za kierowcą jest bezpieczniej - jeszcze z czasów
      wyjazdow na kolonie w czasach szkolnych autobusem zawsze siadalam po stronie
      kierowcysmile
      • alex05012000 Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 03.02.06, 16:28
        ja mam za pasażerem... zawsze mi się wydawało, że bezpieczeńswto takie same, a
        widzę dziecko w lusterku i kątem oka, i mogę mu coś podać w drodze -
        chusteczkę, picie, jedzenie i dziecko mnie lepiej widzi... zawsze jeśli z tyłu
        to fotelik był po stronie pasażera, jak była malutka to jeździła z przodu tyłem
        do kierunku jazdy... ale krótko o ile pamiętam... tam dopiero jest
        niebezpiecznie!
    • mbkow Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 03.02.06, 17:40
      na www.mercedes-benz.pl/mb/webspecials/zapnij/zapnij_dziecko.html nie ma
      dokladnej informacji, ktora czesc tylnej kanapy jest najbezpieczniejsza, a
      informacji jest duzo. na pewno praktyczniejsza jest czesc za pasazerem. tam
      mamy nasz fotelik.
      • ajka1 Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 03.02.06, 17:46
        za kierowcą - tu nie chodzi o wygodę a o bezpieczeństwo
        • iwpal Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 03.02.06, 18:37
          Jak masz dwoje dzieci, to jedno bedzie za kierowca, a drugie za pasażerem i
          dylemat z głowy. Ponoć bezpieczniejsze jest jednak miejsce za kierowcą.
    • kajan13 Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 03.02.06, 20:22
      Dzwiniłam kiedys do Komendy Głównej Policji. Rozmawiałam z Panem zajmującym się
      statystykami wypdkowymi i ... nie ma różnicy z której strony, byle nie w
      środku. Ja wożę za pasażerem, bo jest wygodniejsza 'obsługa' człowieczka no i
      widzę go we wstecznym lusterku /ustawione lekkim skosem/. A ta 'wygoda' daje mi
      poczucie większego bezpieczeństwa ...
      • ajka1 Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 03.02.06, 22:51
        ja również rozmawiałam z panem policjantem od ruchu drogowego i to właśnie on
        powiedział mi, że za kierowcą bo nie ma być wygodnie tylko bezpiecznie
        ( może nie we wszystkich województwach ta zasada obowiązuje...)
        • reniadt Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 06.02.06, 13:45
          Nie slyszlaam o zadnych obowiazujacych zasadach zapinania fotelikow poza jedna,
          ze gdy samochod jest wyposazony w poduszki powietrzne nie wolno przypinac
          fotelika na przednim siedzeniu bez wzgledu czy fotelik jest przodem czy tylem
          do kierunku jazdy. Jezeli rodzice majac poduszki tak robia to na wlasna
          odpowiedzialnosc. My mamy fotelik za pasazrem ze wzgledu na to ze ejst wiecej
          miejsca na nogi dziecka, za kierowca nie mieszcza sie mu nogi. Ja jezdze duzo
          ponad 140 km dziennie mialam w ubieglym roku dwie stluczki ze staruszkami
          kierowcami (nie ze swojej winy, ale jednak)zawsze byly one po stronie kierowcy.
          Moze w jakis wiekszych wypadkach przy niesamowitych szybkosciach kierowcy jakos
          instynktownie staraja sie ratowac, ale przy malych stluczkach, przy malych
          predkosciach a tak jezdzimy z dziecmi kiedy ktos w nas uderza to z reguly z
          przodu albo z tylu lub z boku kierowcy. Na pewno nie jest bezpieczny srodek
          samochodu ze wzgledu na to ze pasy przypina sie inaczej i nie opasaja one
          calego fotelika.
    • zabinski Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 03.02.06, 23:06
      Ja mam 3 miesięczną coreczkę i musze ją wozić jeszcze tylem do kierunku
      jazdy,zawsze jak jedziemy razem z męzem to mala jest zapięta za kierowcą ale
      chcialabym w koncu sama z nią gdzies jezdzic,powiedzcie mi czy moge ją zapiąć
      na przednim siedzeniu(pasażera) tylem do kierunku jazdy ovczywiscie.bo
      podejrzewam ze wszystkie mamy ktore tu pisaly mają większe dzieci ktore juz
      mogą jechac przodem więc nie ma z tym problemu a jak jest z takimi maluchami?
    • kajka04 Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 03.02.06, 23:56
      Za kierowcą. Tak nam wygodniej.
    • edytkus Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 04.02.06, 01:24
      Nie bede szukac, za duzo razy to robilam na forum , jak ktos chce niech przewertuje wszystkie moje
      posty i linki do badan i statystyk wink) Faktem jednak jest ze najbezpieczneijszym miejscem na fotelik jest
      srodek tylniej kanapy, zaraz po nim miejsce za... pasazerem. Wiem ze to ostatnie wydaje sie nie
      logiczne ale wg statystyk, pomimo ze samo miejsce pasazera jest najniebepzieczniejszym, wiecej dzieci
      wychodzi z wypadkow calo jesli fotelik jest zamontowany po tej stronie. Co ciekawe, akurat w tym
      wypadku wygoda o ktorej wspomniano wyzej idzie w parze z bezpieczenstwem (np. kiedy jest wieksze
      prawdopodobienstwo potracenia: gdy wklada sie dziecko do auta stojac na jezdni czy od strony
      chodnika?).
    • maadzik3 Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 04.02.06, 05:23
      Mam za kierowca. W samochodzie ktorym jezdzilismy gdy Mlody sie urodzil pas za
      kierowca byl dluzszy (slowo honoru, sprawdzilam w serwisie) i tylko tam dalo sie
      wpiac fotelik dla malucha. Teraz mam wieksze dziecko, inne auto i stare
      przyzwyczajenia
      Magda
    • kin2 Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 06.02.06, 13:27
      po stronie kierowcy, nie chce mi się latać dookoła samochodu żeby młodego
      wypiąć.
      • kuka9 Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 06.02.06, 13:48
        ja mam za pasażerem - z tego co mi wiadomo to tam najbezpieczniej. A jeśli
        chodzi o fotelik z przodu to można ale tylko jak nie masz poduszki powietrznej
        od strony pasażera.
        • syrena2005 Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 06.02.06, 20:05
          Ja w mam fotelik zamontowany z tylu po stronie pasazera w zasadzie dlatego ze
          mi wygodniej i widze synka w lusterku.
          A teraz mam pytanie... od ilu lat mozna dziecko sadzac tylko na podescie?? czy
          to jest rozgraniczone wiekiem, czy wzrostem??
          Pozdrawiam
          • edytkus Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 06.02.06, 22:01
            syrena2005 napisała:

> A teraz mam pytanie... od ilu lat mozna dziecko sadzac tylko na podescie??

Najlepiej nigdy! Moje dizecko w kazdym razie do 8 roku zycia bedzie jezdzic w foteliku - podkladka
            nigdy nie bedzie tak bezpieczna jak fotelik.

Ale jak juz bardzo bardzo musisz uzyc podkladke to zalezy od wagi, chyba min. 18kg ale NIE jestem
            pewna. Pamietaj zeby miala boki oslaniajace biodra.
    • casual Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 06.02.06, 21:40
      Za pasazerem.
      • syrena2005 Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 07.02.06, 16:17
        Nie twierdze, ze chce kupic taki podest, tylko pytam w ramach sprostowania
        informacji jaka otrzymalam. Moj maly ma 3 lata i ma 18 kg, wiec napewno na
        podescie jezdzl nie nedzie. Ale doszly mnie slychy , ze od 3 lat mozna, dlatego
        chcialam sie dokladnie wywiedziec. I teraz juz wiem...
        Pozdarwiam
        • edytkus Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 07.02.06, 19:02
          syrena2005 napisała:

> Ale doszly mnie slychy , ze od 3 lat mozna, dlatego
          >
          > chcialam sie dokladnie wywiedziec. I teraz juz wiem...
          > Pozdarwiam

Kiedys znalazlam arytkul w ktorym pisano o pewnych przypadkach gdy dziecko musialo jezdzic na
          podkladce ale kurcze nie pamietam dokaldnie, chyba chodzilo o dzieci z nadwaga (byl kiedys watek
          podkladka vs fotelik, jeslic chcesz poszukaj w archiwum)
    • mieszkowamama Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 07.02.06, 16:39
      Za kierowcą. Skoro miejsce pasażera z przodu jest nazywane "miejscem śmierci"
      to chyba najlepiej będzie za kierowcą i my tak robimy wink
      • misia_mama_ptysia do kierowców wożących dzieciaczki 09.02.06, 12:58
        Czytam,ze mamy-kierowcy przesuwają lusterko wsteczne, aby lepiej widzieć
        dziecko w tyle auta. Czy nie lepiej kupić specjalne lusterko, /kosztuje ok. 10-
        zł w sklepach z art. dziecięcymi/ i nie ograniczać widoczności w tylnym
        lusterku?
        Sama z takiego korzystam i polecam. Wydatek nieduży, a komfort...

Dziecko wożę za pasażerem, mogę się odwrócić czy wyciągnąć rękę, podciągnąć
        fotelik do pozycji śpiącej.Niewątpliwie ma to plusy. Niestety od niedawna
        dziecko jeżdzi w foteliku 18-36 kg,piszę niestety, bo maluch potrafi zasnąć, a
        w foteliku pozycji kołyskowej nie można zrobić i dziecku "dynda" główka albo -
        co się zdarzało - zwisa na klatce piersiowej. Boję się, że główka zawiśnie na
        pasach,a tak to wygląda. Także mam "stały" podgląd na dziecko. Naprawdę polecam.
        Pozdrawiam
        misia smile)
    • annasumowska Re: fotelik samochodowy - za kierowcą czy pasażer 09.02.06, 13:57
      a ja woze moje synka z przodu kolo mnie. Wiem ze najbezpieczniej jest wozic
      dziecko za kierowca ale raz sprobowalam i mialam godzinnie wycie.
      Z przodu mozna przewiezc dzieciaczka jesli masz wylaczona poduszke powietrzna
      wg przepisow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka