Dodaj do ulubionych

Gryzienie - jak z tym walczyc???

06.03.06, 23:40
Moja coreczka ma 17 miesiecy i od pewnego czasu za kazdym razem, gdy czegos
jej zabraniamy, rzuca sie na nas z zebami. Staramy sie za kazdym razem
tlumaczyc, dlaczego pewnych rzeczy jej nie wolno itp, ale ona sprzeciw
okazuje zawsze w ten sam sposob. Nie mam pomyslu, jak skutecznie jej tego
oduczyc.
Moze ktoraz z E-Mam miala podobny problem?
Obserwuj wątek
    • edycia274 Re: Gryzienie - jak z tym walczyc??? 06.03.06, 23:46
      zobacz na edziecko tam mnostwo watkow jesli chodzi o gryzienie smile)))
    • annalda Re: Gryzienie - jak z tym walczyc??? 06.03.06, 23:51
      Jakiś czas temu Młody gryzł nas, gdy się złościł. Przestał, gdy kilka razy
      udawałam, że nie robi to na mnie wrażenia (a bolało jak diabli).
      Teraz (ma prawie półtora roku), nie jest tak łatwo. Co prawda, nie gryzie, ale
      szczypie nas lub bije... staram się tłumaczyć... ale jak grochem o scianę... wink
      Mówię, że to boli i nie wolno szczypać/bić. Liczę, że kiedys się opamięta.
      • vatum Re: Gryzienie - jak z tym walczyc??? 08.03.06, 06:12
        Moja też gryzła i faktycznie najlepiej udawać że to nic nie boli i że nic się nie stało. Przeszło i jest spokój.
        • sylka22 Re: Gryzienie - jak z tym walczyc??? 08.03.06, 08:49
          ja teaz tak robiłam ale nie przynosiło efektów

najgorsze jednak było przed nami..boszlismy do jego kolezanki, bawiąc się z nia
          tak mocno ugryzł ja w nos (mieli wtedy moze po niecałe 2 latka) ze krew jej
          leciała - zresztą okropnie to wygladało...i w przypływie złości też
          go...ugryzłam (ja) ..od tej pory nie gryzie...czasem widzę że chce ale
          powstrzymuje sie

moze było to trochę niepedagogiczne..choc psycholog powiedział że w ten sposób
          dziecko zobaczyło ze to boli
          • aolka Re: Gryzienie - jak z tym walczyc??? 08.03.06, 11:07
            no wlasnie.... u nas tez pomoglo, zasada oko za oko smile
            ugryzl-my tez gryzlismy, uszczypnal-my rowniez, walnal klockiem-oddalisym... co
            prawda nie tak mocno jak on, ale zeby zabolalo troche... i teraz inne dzieci
            poucza, ze nie wolno, bo boli smile))
    • aiwilo1 Re: Gryzienie - jak z tym walczyc??? 08.03.06, 12:55
      witam moja córcia ma 11 miesięcy i właśnie jak czegoś nie dostanie to gryzie
      nie wiem już co robić do tego doszły jeszcze problemy z jazdą w wózku drze się
      w niebogłosy dopuki jej nie wyjmę, prubuję nie reagować ale robi się z płaczu
      fioletowa i widzę w oczach ludzi to coś czego nie umię w tej chwili określić
      kocham moja małą córeczkę i nie wiem już co robić.
      • sylka22 aiwilo1 08.03.06, 13:35
        ja tam reakcjami ludzi sie nie przemuje..
        mam gdzieś jak na mnie patrza..
        a swoje musze robić ..bo jak teraz popuszcze to młody wejdzie mi na głowe..

miałam kiedys taki przypadek..szlismy na pocztę, w wózku młody nie chciał
        siedzieć, sam też nie chciał iść - chciał na ręce..
        ale ja ani nie mam na to siły zeby go targać ani nie chciałam go do tego
        przyzwyczajac..
        więc on płakał uwiązany na mojej nodze a ja tak szłam z nim
        ludzie dziwnie patrzyli ale nie obchodziło mnie to - tylko jedna babeczka
        zatrzymała sie i powiedziała że dobrze robię..
        póżniej wziełam małego za ręke i powiedziałam mu że albo idzie sam na nózkach
        albo wskakuje do wózka
        • myelegans gryzie i szczypie 08.03.06, 14:53
          Synek 18 miesiecy, tez gryzie, szczypie i bije. Zauwazylam, ze robi to wtedy
          kiedy jest sfrustrowany, w przyplywie zabawy, kiedy jest tak podniecony i
          rozbawiony, ze nie wie jak dac upust swoim emocjom, znudzony, albo sam nie wie
          czemu jest zly. Czasami chce mnie ugryzc jak go ubieram, ale wtedy robi to dla
          zabawy, bo mysli, ze to przedni zart.

Jak uderzy, albo ugryzie, to go przytrzymuje i mowie, ze nie wolno bic, ze
          bicie zle i mozna innych skrzywdzic, patrzac mu w oczy z bardzo powazna mina.
          Dziecko musi wiedziec, ze to nie zabawa i nie zarty.
          Mowie mu, ze jak jest sfrustrowany to mu pomoge, moze uderzyc, albo ugryzc
          poduszke, jak mu to pomaga, ale nie ludzi i zwierzeta i pokazuje mu jak mozna
          boksowac poduszke. Wtedy zaczyna sam i daje upust negatywnej energii, z ktora
          nie wie co zrobic.

Jak powtorzy uderzenie, ugryzienie, szczypanie to pozbawiam go swojego
          towarzystwa, wstaje i wychodze i mowie mu, ze nie bawie sie z dziecmi ktore
          bija/szczypia/gryza. najczesciej zaczyna plakac, potem przylazi za mna za kilka
          minut i jest pojednanie. Do nastepnego razu smile, ale widze, ze czestotliwosc
          tych wybuchow zaczyna spadac. Czasami jak widze, ze frustracja eskaluje, to
          wkraczam w akcje, odciagam uwage, zanim do kryzysu dojdzie.

Synek czesto tak robi jak przychodze do domu z pracy, wtedy jest to pomieszanie
          radosci, ekscytacji tym, ze mama wrocila i zlosci "dlaczego mnie zostawilas".
          Przyjrzyjcie sie kiedy u dzieci dochodzi do takich zachowan i albo nie
          dopuszczajcie do sytuacji, albo reagujcie zawsze tak samo, wyniesienie do
          drugiego pokoju, wlasne wyjscie, wsadzenie do lozeczka na 3 minuty, zeby
          wiedzialo, ze to co zrobilo jest niewlasciwe, ale moglo tez wyladowac swoja
          zlosc tak zeby ani sobie, ani innym nie zrobilo krzywdy.

Aaa, ja na kladzenie sie na podlodze i kopanie nogami mam sposob, .... robie
          tak samo, klade sie na podloge, wrzeszcze i kopie rekami i nogami, sprobujcie,
          zapewniam Was, ze krzyki dziecka ustana natychmiast. Na razie tylko pozwalam
          sobie na takie zachowania w domu, ale nie gwarantuje, czy jak moja latorosl
          wywali mi jakis numer w miejscu publicznym, to moge sprobowac. Wyczytalam to u
          Harvie Karp'a w jego najnowszej ksiazce o zachowaniach i zapobieganiach
          kryzysow u toddlers i ....dziala smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka