Dodaj do ulubionych

MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... ;)

15.05.06, 20:14
MMala, czy mozesz mi napisac, co jadasz na sniadania? bo tak sobie czytam i
widze, ze strasznie trudno znalezc chleb, ktory by sie nadawal (poza chrupkim,
no ale to nie chleb... wink - a to za tlusty, a to karmel ma a to slod...
z musli tez strasznie grymasza - bez cukru/miodu, bez orzechow, bez rodzynek,
bez daktylki bez tego i owego...

no to co jadac na to SYTE sniadanie??? nie chce mi sie gotowac 3 razy
dziennie... juz i tak zrobienie kolacji wg MM wymaga wiecej roboty niz zwykle
kanapki...
masz jakies szybki i dobre przepisy (i na sniadanie i na kolacje)?
podziel sie, pieknie prosze smile

``````````````````
kurczak: 03.03.05
Obserwuj wątek
    • joa8 Re: MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... 15.05.06, 22:05
      ja nie MMala, ale na tej samej diecie smile
      ja na sniadanie jadam np: omlet z fetą, tuńczykiem i pomidorami. No pyszka
      niesamowita i bardzo sycące. Przyprawiam świeżą bazylią.
      Albo jajecznice z serem żółtym i pomidorami.
      Albo płatki zalane mlekiem z owocami suszonymi i jabłkiem.
      Albo odgrzany wczorajszy obiaf wink np: makaron z czymś tam.
      No i nieśmiertelny chleb MM z białym serem i dżemem fruktozowym wink
      Ja mam obok siebie piekarenkę, gdzie wypiekają chleb zgodny z MM, więc mam
      problem z głowy.
      Ale wiesz, często w takich budkach pieczywowych na bazarkach mają taki dobry,
      żytni, pełnoziarnisty chleb.
      • mmala6 Re: MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... 15.05.06, 23:12
        Joa jest bardziej doswiadczona bo i dluzej na MM i wiecej schudlawink
        Poniewaz na mojej wiosce nie ma szans na chleb MM a nie mam sily ani
        cierpliwosci szukac go po calym miescie to ja jem Wasa Sport.Jest grubszy niz
        zwykly Wasa, bardziej chrupki i naprawde pyszny.Jeszcze mi sie nie znudzil.Z
        serkiem chudym na slodko czyli z dzemem fruktozowym albo powidlami (sama robie z
        suszonytch sliwek, pycha!) albo na slono z pomidorem, ogorasem, moze byc jakas
        papryka ale ja nie lubie.Do tego kawa zbozowa, choc jak pilam zwykla to chudlam
        bez problemow, z chudym mlekiem i lyzeczka fruktozy.
        Albo platki owsiane (nie blyskawiczne) i/lub jeczmienne zalane mlekiem z
        suszonymi morelami badz sliwkami.Tak tez czesto jem kolacje, bo nie lubie
        kolacji na cieplo.
        Ja bardziej wole sniadanie weglowodanowe niz tluszczowe.
        • mmala6 a kolacje 15.05.06, 23:16
          jak jadasz na cieplo to moze byc taka sama jak obiad tylko lzejsza i mniejsza
          objetosciowo choc i tak do syta.
        • kura17 Re: MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... 16.05.06, 09:13
          dziekuje smile
          kurcze, ja chleba z dzemem nie lubie sad lae ja nie slodze i nie uzywam cukru w
          zasadzie do niczego, wiec tutaj nie ma problemu smile
          ... ale kanapki z wedlina to mi bedzie zal...

no coz, musze cos pokombinowac, idziemy dzis z kurczakiem kupic jakis chleb
          wasa... ciekawe, czy "u nas" jest ten sport? inne tez moga byc, byle z pelnego
          przemialu i niezbyt tluste, tak?

ja bardzo lubi takie serowe smarowidla - twarozek/ser/serek homo wymieszane z
          cebulka, szczypiorkiem, rzodkiewka, rybka (co mam pod reka), doprawione dobrze
          pieprzem smile to tez moze byc na sniadanie? (pewnie nie kazda ryba, ide na forum
          MM zapytac wink

no i bede szukac jakiegos odpowiedniego musli, jak nie znajde, kupie sobie te
          platki... tylko jak sa platki owsiane po niemiecku???

``````````````````
          • mmala6 Re: MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... 16.05.06, 12:44
            smarowidla nie, za tluste.Chyba ze sobie zrobisz taka paste z chudego twarozku
            (czy w DE jest ZWYKLY bialy ser??) z tymi swoimi dodatkami.Tylko bez ryby (chyba
            ze tunczyk w sosie wlasnym), bo ser to weglowodan a ryba to tluszczwink

Chlebki z pp tylko zeby nie mialy np sezamu, bo sezam ma wysokie IG, oprocz
            Sport jeszcze jest pare ktore sa ok.
            Niektore dziewczyny to nawet same pieka chleb!! az tak szalona nie jestem, w
            koncu to tylko pare kromek na sniadanie ale skoro Ty Kura lubisz gotowac to
            czemu nie?wink

Do braku kanapki z maslem i wedlina mozna sie przyzwyczaic, choc ja czasem
            Matkowi cos skubnewink

Jak sie Kura zdecydujesz na MM, to polecam Ci jego ksiazke pyt "Jesc aby
            schudnac", wyjasnia on tam tajniki swojej diety, Ig itp.Mnie np po lekturze tej
            ksiazki ZUPELNIE przeszla chec na ziemniaki, nikt ich nie je u mnie w domu,
            nawet Mateuszwink

Poza tym to naprawde nie jest tak skomplikowane jak sie wydaje.
            • wiolkak Re: MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... 16.05.06, 12:46
              a co masz do ziemniaczków?
            • kura17 Re: MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... 16.05.06, 14:00
              tak, pasta bedzie z chudego serka homo i tunczyka w sosie wlasnym smile juz
              zakupilam skladniki
              wasy sport oczywiscie nie ma... ale sa inne, wygladaja ok smile tez zakupilam

MMala, my TEZ pieczemy chleb, a raczej moj stary... tylko taki raczej nie-MM, z
              miodem, cukrem, jajem... ale poszukamy przepisow na dobry chleb smile (mamy nawet
              maszyne do pieczenia chleba! wszystko SAMA robi, wystarczy wsypac skladniki i
              nastawic program, serio... chleb piecze na okreslona godzine...)

mi masla nie brakuje, od daaaawna nie jem do chleba. ale pasztetu to mi bedzie
              brakowac sad

z wywaleniem zupelnie ziemniakow nie ma szans, moj maz to potato-man wink
              ale ja moge nie jesc, nie bedzie mi zal

jedyne, co mnie troche irytuje, to to, ze jednak jest to dosc czasochlonna dieta
              - nie mozna zrobic sobie kanapki z wedlina i spokoj, trzeba jednak cos kombinowac...

no coz, nie zawsze moze byc kawior wink

a wlasnie, kawior mozna???

``````````````````
              • mmala6 Re: MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... 16.05.06, 14:28
                Kura, nie mam pojecia czy kawior mozna ale skoro ryby tak, to...wink

Jak poszukasz, to znajdziesz przepis na chleb MM albo na forum MM albo na forum
                diety Zuzla.Na pewno gdzies jest, bo mi sie obilo o oczy.

Z kombinowaniem to kwestia czasu.Ja jak robie zakupy to wlasnie pod katem MM
                czyli kupuje prawie (prawie bo moi faceci jedza np normalny chleb)wszystko
                MM.Potem tylko kwestia co z czym i juz.

Chleb z wedlinka nie, ale chleb z twarogiem takwink
                Albo sucha kielbasa, kabanos z serem zoltym tez taksmilejako taka 'przegyzka'wink
      • kura17 Re: MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... 16.05.06, 09:07
        dzeikuje Joa smile
        a czy moglabys mi podac przepis na ten omlet? moze nie codziennie, ale w weekend
        chetnie bym taki zjadla smile co i ile dalesz? tunczyk w oleju czy sosie wlasnym?
        feta tlusta czy chuda? podziel sie przepisem smile

``````````````````
        • wiolkak Re: MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... 16.05.06, 09:15
          o matko!!!!
          jak bym miała tak kombinowac, to z nerwów bym schudła z 10 kilowink
          • pampeliszka Re: MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... 16.05.06, 09:23
            Kurcze, ja tez...A przydałoby sie troche schudnac, bo jedne spodnie mi sie nie
            dopinaja, cholera.Chyba bede jadal w kolko mleko i platki kukurydziane.
          • kura17 Re: MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... 16.05.06, 09:27
            no wiem, Wiolka... to dosc pracochlonna dieta... tez mnie troche martwi...
            ... ale ponoc zdrowa i pozwala zachowac wage (a najpierw schudnac) bez glodzenia
            sie (co w moim przpadku jest wazne, bo ja apetyt mam za dwoch, choc w ciazy nie
            jestem...)
            ponoc trzeba sie troche przestawic na poczatku, a potem jest juz dobrze smile

``````````````````
            • wiolkak Re: MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... 16.05.06, 09:29
              stresujące takie odchudzanie, ja mam niestety słabą, silną wolęwink
              • kura17 Re: MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... 16.05.06, 09:34
                Wiolka, ale ze zdjec to Ty jestes szczuplutka! smile to co sie masz stresowac???

``````````````````
                • wiolkak Re: MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... 16.05.06, 09:44
                  tak na zapas sie denerwujewink
          • wenus.z.willendorfu Re: MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... 16.05.06, 09:35
            wiolkak napisała:

> o matko!!!!
            > jak bym miała tak kombinowac, to z nerwów bym schudła z 10 kilowink

i pewnie ta dieta tak właśnie działa wink
        • joa8 Re: MMala, jeszcze o diecie MM... mam pytanie... 16.05.06, 09:59
          biorę dwa jajka, rozbełtuje z przyprawami, dodaję trochę mleka i na patelnię.
          Jak już jest zcięty na wierzch (na połowę omletu) kładę z dwie łyżki tuńczyka,
          trochę pokruszonej fety i pokrojonego, obranego ze skóry pomidora. Zamykam
          omlet (składam na pół) i jeszcze trochę zapiekam. Feta sie trochę rozpuszcza.
          Posypuje listkami bazylii. Mniam, mniam smile)

To jest posiłek tłuszczowy, więc możesz wziąć tuńczyka w oleju i normalną fetę
          (nie light).
          Za to tuńczyk w sosie własnym jest neutralny, ma niskie Ig i możesz go dodawać
          do posiłków węglowych. Np: makaron al dente z sosem cebulkowo-pomidorowo-
          pieczarkowo-tuńczykowym. Ja robię gar i mam obiad na dwa dni z głowy smile I
          łatow zapakowac do pudełka i zjeść na placu zabaw wink
          • alexsc co to za chlebek? MM 16.05.06, 10:04
            jakis specjalny? oświećcie mnie proszę
            • joa8 Re: co to za chlebek? MM 16.05.06, 10:21
              pełnoziarnisty, z mąki z pełnego przemiału, żytni, bez cukru, karmelu i miodu smile
              np: taki:
              www.stanislawowska.waw.pl/ekologiczne.html
              to jest własnie piekarnia pod moim domem smile
          • tropikalna Joa-daj przepis na ten makaron pls... 16.05.06, 10:57

• joa8 Re: Joa-daj przepis na ten makaron pls... 16.05.06, 18:38
              czosnek i cebulę zeszklić na oliwie, dodać dwie puszki pomidorów, pokrojone
              pieczarki, puszkę tuńczyka w sosie własnym, ulubione przyprawy (u mnie:
              duuuuużo bazylii, sól, pieprz, trochę oregano i słodkiej papryki) Dusić ok. 30
              min.
              Ugotować makaron al dente (taki włoski, np: Agnesi, np: świderki lub rurki)
              Wymieszać z sosem, posypać świeżą bazylią i miętą i wsuwać smile))
              Do sosu można dodawać paprykę, cukinię, bakłażana. Co tam komu w duszy gra smile

Niestety zgodnie z MM, nie można tej potrawy posypać serem i to jest jedyny
              zgrzyt. Ale dla tych, co nie wyznają MM wink, parmezan jak najbardziej.
              • mmala6 Re: Joa-daj przepis na ten makaron pls... 16.05.06, 19:19
                Joa, ja dzisiaj sobie wlasnie tak zjadlam i mam zgage!!!
                wink
                • joa8 Re: Joa-daj przepis na ten makaron pls... 16.05.06, 19:25
                  no to skandal!!!
                  wink)
                  • mmala6 Re: Joa-daj przepis na ten makaron pls... 16.05.06, 22:37
                    reklamacje!! napisze do samego MM, zobaczysz!!poskarze sie na Twoj przepis!!wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka