Dodaj do ulubionych

moje dziecko nie kuma czaczy z nocnikiem

19.07.06, 18:46
Ma już prawie 2 lata i nijak nie chce robić siusiu do nocniczka. Od kiedy
tylko zrobiło się ciepło biega w samych majteczkach, lub bez. Wie, że robi
siusiu bo ostatnio nawet woła "sisi" - oczywiście po tym jak już zrobi.
Chodzi o to, że nie mam pojęcia jak przekonać ją do tego, by zrobiła
owo "sisi" do nocniczka. Na ten chętnie siada ale nie robi do niego ni
kropelki.
Z jednej strony wiem, że może moje oczekiwania są zbyt wygórowane, ale we
wszystkich "mądrych" gazetkach i poradnikach jest napisane, że dziecko
powinno kojarzyć parcie na pęcherz z robieniem siusiu w 18 miesiącu. Jestem
strasznie poirytowana tym upartym sikaniem na podłogę, bo córka jest naprawdę
inteligentna - rozumie i wykonuje polecenia, wydaje mi się, że jest zdolna
nauczyć się siusiać do nocnika, ale z jakiś nieznanych mi przyczyn nie chce.
Doradźcie mi coś mądre i doświadczone mamy, które mają więcej oleju w głowie
niż ja...
Obserwuj wątek
    • magda505 Re: moje dziecko nie kuma czaczy z nocnikiem 19.07.06, 19:20
      a moze kup nakładke na sedes ,to niewielkie koszty ale może dziecku sie własnie
      to spodoba,moja ma 2latka i robi do ubikacji napoczątku były opory a teraz woła
      sama az nawet za często tak jej sie to spodobało.
    • szykk Re: moje dziecko nie kuma czaczy z nocnikiem 19.07.06, 19:28
      Moja córka 2 lata skończyła w lutym. Na początku wogóle nie chciała na
      nocniczek siadać nawet w pieluszce, potem siadała i mówiła że robi siusiu, ale
      bez pieluszki za nic w świecie.Gdy z kolei przekonała się do siadania bez
      pieluszki, to i tak nie sikała. Próbowaliśmy ją skłonić do robienia siusiu ale
      niezbyt natarczywie. Raz na jakis czas sadzaliśmy i czekaliśmy. Raz zrobiła,
      raz nie. Nadal biegała w pieluszce. Aż kiedyś sama zawołała (będąc w
      pieluszce), że chce siusiu.I tak się zaczęło-na spacery zaczęła wychodzić bez
      pieluszki i miała frajdę gdy robiła siusiu na trawkę.Zakładalismy do drzemki i
      na noc.Z kupka poszło dłuzej , było kilka wpadek. Teraz nawet na noc nie
      zakładamy.Córka ma 2 lata i 5 miesięcy.Tez się martwiłam czy w końcu nauczy się
      korzystania z nocniczka, zwłaszcza, że chcemy posłać ją porzedszkola.A wszystko
      odbyło się naturalnie i bez problemów.
      • grania_ja Re: moje dziecko nie kuma czaczy z nocnikiem 19.07.06, 22:16
        Moja siostra stosuje metode nagrody za siusiu. Za każdy nocnikowy sukces mała
        dostje naklejkę i przykleja sobie sama na specjalną plansze naklejoną na drzwi w
        jej pokoiku.
    • krolisia Re: moje dziecko nie kuma czaczy z nocnikiem 20.07.06, 14:22
      Moj Max (obecnie 2,5 roku) tez dlugo nie kumal o co chodzi.On wiedzial, ze do
      nocnika i do sedesu robi sie siku,ale za Chiny nie chcial robic.Nocnika
      nienawidzil od samego poczatku,wiec kupilam miekka nakladke na sedes.Poczatkowo
      tylko siadal ale nigdy nic nie robil.Juz mnie to wnerwialo bo tlumaczylam mu
      1000 razy to samo a do niego nic nie docieralo.Pytam "Max gdzie sie robi
      siku?",a on pokazuje ze do kibelka.A ja pytam"A gdzie ty sikasz",na to on
      pokazuje na pieluche i mowi "tu"-z bardzo szerokim usmiechem!Rece mi opadaly.Ale
      tyle sie naczytalam ze nie powinno sie dziecka zmuszac i poganiac bo mozna
      osiagnac efekt odwrotny, ze na jakis czas dalam sobie spokoj.A teraz gdy zrobilo
      sie goraco,zaczelam go puszczac bez pieluchy w samych majtkach.Pierwszy dzien
      byl straszny.W ciagu godziny musialam go 4 czy 5 razy przebierac,ale namowilam
      go na 2 siki do toalety.I nagle cos go olsnilo.Chyba mu sie spodobalo ze sika
      jak inni dorosli.I od tamtej pory(to jest od tygodnia) sika caly czas do
      sedesu,ani razu nie popuscil w majteczki.Jak chce to wola "sika".Nie ma juz
      oporow.Dodam ze on bardzo duzo pije a wiec potem duzo siusia.Jest to troche
      uciazliwe co co jakies 15 czy 20 minut musze z nim chodzic do lazienki.No ale
      ciesze sie ze wreszcie zajarzylo co chodzi z tym sikaniem.A dziwi mnie barzdo
      to,ze to wzsystko stalo sie z dnia na zdien.W 1 dzien sikal tylko do
      pieluchy,potem w majtki a 3 dnia nie zesikal sie ani razu,za kazdym razem
      sygnalizowal potrzebe.Teraz zakladam mu tylko pieluche na noc do spania i jak
      gdzies wychodzimy(na dwor,na zakupy).ale dzis sie zdziwilam bo mial pieluche na
      zakupach a w ogole sie nie zesikal,chyba trzymal bo jak tylko weszlismy do domu
      to od razu powiedzial ze chce siku.I tak sobie zapamietal ze nie wolno sikac w
      majtki ze mowi "tu sika no no no".U nas gorzej z kupka bo Max zawsze chowal sie
      gdzies-za firanke,na balkon i robil w ukryciu.2 razy go przekonalam do zrobienia
      do kibelka ale on sie chyba tego boi.Wiem ze to dziwne ale jak robi to ma
      przerazona minke.
      Nauka korzystania z nocnika czy toalety to trudna sprawa,wymaga duzo pracy i
      cierpliwosci.Nie ma co dziecko na sile uczyc jesli nie jest gotowe.To przysparza
      stresu i dziecku i mamie.Ja teraz zaluje ze wczesniej zaczynalam bo naprawde
      zjadlo mi to duzo nerwow.Obsikane podlogi i kanapa to nic przyjemnego.No i
      wielka streta prania po 1 dniu!Pamietam jak uczylam Maxa w zimie.Co chwile
      musialam go przebierac-rajtuzy,body,wszystko mokre.Najlepiej uczyc w lecie bo
      wtedy dziecko niewiele ciuchow ma na sobie.
      Kazde dziecko jest inne.Jedne szybko jarza o co chodzi z nocnikiem,inne
      wolniej.Mojemu zajelo to duzo czasu bo az 2,5 roku.Ale oplacalo sie!Teraz ladnie
      sika i ani on ani ja nie musimy sie stresowac.
      Zycze powodzenia i wytrwalosci.

Krolisia
    • ollo1111 Re: moje dziecko nie kuma czaczy z nocnikiem 20.07.06, 16:54
      Mój mały zaczął sikać do nocnika z dnia na dzień (miał 2 lata), chociaż
      wcześniej nie chciał nawet słyszeć; kopał, wyrzucał nocnik i nagle jakby cud.
      Wydaje mi się, że nic na siłę, dziecko musi "dorosnąć" do tej decyzji.
    • monika_jo Re: moje dziecko nie kuma czaczy z nocnikiem 20.07.06, 19:16
      Wejdź na forum Wychowanie. Tam jest milion wątków o nocniczku. Niektóre rady
      bardzo mądre, inne mniej wink ale warto poczytać.
      Pozdrawiam
      • verdana Re: moje dziecko nie kuma czaczy z nocnikiem 20.07.06, 19:19
        Twoje dziecko najwyraźniej nie czytało poradnikow...
        Moim zdaniem, odpuść sobie na dwa-trzy miesiące. Znasz duże dziecko, które nie
        kuma? Nie. To i Twoje sie nauczy. Szkoda Waszych nerwów.
        • oleswava Re: moje dziecko nie kuma czaczy z nocnikiem 20.07.06, 21:45
          Dziewczyny, dzięki za wszystkie rady. Moja frustracja bierze się chyba stąd, że
          wydaje mi się, że ów "cud" chyba nigdy nie nastąpi. W dodatku boję się, że
          minie ten ciepły okres a my zostaniemy z ręką w nocniku a nie siuśkamismile))A jak
          same wspominałyście w lecie szybciej można osiągnąc pożądane rezultaty.
          Niemniej jednak solennie obiecałam sama sobie czekać cierpliwie. Widać jednak
          cuda są mozliwe, jak to opisywałyściesmile
          Chyba kupię pomysł z miękką nakładką sedesową - tego jeszcze nie próbowałam.
          Jednak nigdy nie widziałam czegoś takiego w sklepie, więc nastawiam się na
          szukanie i szperanie po sklepach i internecie. Jeśli mogę prosic o nazwę firmy
          produkującej owe nakładki to będę naprawdę wdzięczna.
          Zresztą i tak jestem wdzięczna. Bo trochę nadziei jednak się pojawiłosmile
          Pozdrawaim!
          • krolisia miekka nakladka 21.07.06, 12:40
            www.allegro.pl/item116000620_miekka_nakladka_na_sedes_dla_maluszka.html
            tu jest mniej wiecej cos takiego na allegro.
            Ja kupowalam w Niemczech.Firmy niestety nie pamietam.Moja nakladka ma dodatkowo
            2 uchwyty po bokach zeby dziecku bylo latwiej usiasc i zeby moglo sie trzymac
            podczas zalatwiania.Dodatkowo mam podnozek,zeby dziecku bylo latwiej wchodzic na
            kibelek.

Krolisia
    • liweczka1 Re: moje dziecko nie kuma czaczy z nocnikiem 20.07.06, 21:47
      Moja córeczka od końca 11 mies. robi kupkę na nocniczek, a od dtygodnia sika do
      nocnika. Owszem, jak sie zabawi, to nie zdąży zawołać e-e-e i sika na podłogę.
      Na dwor więc zakladam pampera. Moja nauka polegala na chwaleniu dziecka jak cos
      zrobi na nocnik, wtedy biję brawo, całuję i mała jest zadowolona.pozdrawiam
      • liweczka1 Re: moje dziecko nie kuma czaczy z nocnikiem 20.07.06, 21:49
        zapomnialam dodac ze corka ma 15 miesięcy, skonczy za tydzień.
    • anek.anek to może zwykła "dorosły" sedes? 20.07.06, 22:33
      wystarczy kupić jakiś podnóżek żeby dziecku wygodnie się siedziało, to często
      działa, bo maluch czuje się dowartościowany przez korzystanie z "dorosłych"
      sprzętówsmile
    • malinka255 Re: moje dziecko nie kuma czaczy z nocnikiem 21.07.06, 11:59
      Moja corka ma 21 mies. i od jakis 2 tyg. robi siusiu na nocnik(kupe w
      pieluszke); trzeba bylo ja po prostu sto razy dziennie pytac i sadzac, teraz
      sama siada; lata w domu nago;
      • monika3031 Re: moje dziecko nie kuma czaczy z nocnikiem 22.07.06, 22:17
        moja mala ma 16 miesiecy i bez problemu robi siusiu i czasmi kupke do nocnika.
        Poprostu patrze na zegarek i czesto ja wysadzam ale juz rozumie ze trzeba
        zrobic do nocnika. Nawet przynosi i mowi be. Jest jeszcze zbyt mala aby zawolac
        ale czasami sie uda. Moze na poczatek wysadzaj ja sama co 1 godz to moze sama
        sie nauczy. Zycze powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka